Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kedvezménnyel sem lenne esélyük a kisebbségeknek?
2010-05-20 19:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kedvezménnyel sem lenne esélyük a kisebbségeknek?Kedvezményesen juthatnának parlamenti mandátumhoz az egyes kisebbségek a Fidesz által javasolt választásitörvény-módosítás alapján. A szakértő szerint azonban a feltételek még így is annyira szigorúak, hogy legfeljebb a cigány, a német és a szlovák kisebbségeknek sikerülhetne megugrani őket, nekik is csak akkor, ha egységes pártba tömörülnek.

 

 

 

Teljesen új, és mindenképp dicséretes elem a Fidesz által beterjesztett választási rendszer átalakítását célzó törvényjavaslatban a kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozó 1992 óta fennálló mulasztásos alkotmánysértés orvoslása – írja a Political Capital blogjának vendég szakértője, Hegedűs Dániel. 

 

Az új választójogi törvényjavaslat maximum tizenhárom kedvezményes kisebbségi mandátum betöltésére biztosít lehetőséget a 198 képviselői helyen felül. „A maximum szó hangsúlyozása fontos, ugyanis a 13-as szám ténylegesen csak szimbolikus szerepet tölt be a normaszövegben, utalva a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény által elismert, hazánkban honos tizenhárom nemzeti és etnikai kisebbségre. Ha a magyar politikai elit a jelenlegi választási rendszeren belül nem tartotta megvalósíthatónak a 386 képviselőn felül vagy belül 13 nemzetiségi képviselő részvételét a törvényhozás munkájában, akkor nehezen lenne érthető, miért történhet ez meg olyan könnyű szívvel 198 országgyűlési képviselő esetében” – fogalmazott az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány kutatója.

Könnyítések a kisebbségeknek

Felvetődik tehát a kérdés, hogy vajon milyen könnyítéseket tartalmaz ténylegesen a jogszabálytervezet a kedvezményes kisebbségi mandátumszerzéshez? Egyrészt a kisebbségi jelölő szervezetekre nem érvényes az ötszázalékos listás bejutási küszöb, másrészt az első mandátumukat az országos listán az egy mandátum eléréséhez szükséges szavazatszám (kvóciens) egyharmadáért megszerezhetik, minden továbbihoz azonban azt már nekik is újra és újra el kell érniük.

Ahhoz, hogy mindezt el tudják érni, előfeltétele egyfajta kisebbségi pártosodás, ami csak a nagyobb létszámú nemzeti és etnikai kisebbségek esetében lehet sikeres a szakértő szerint. Másrészt öt egyéni választókerületben össze kell gyűjteniük 750 ajánlószelvényt. „Tekintettel a hazai nemzeti kisebbségek diaszpórikus földrajzi elhelyezkedésére, ez a cigány, a német, a szlovák és talán a horvát kisebbség számára lenne egyáltalán – optimális esetben – teljesíthető” – véli a szakértő.

 

Ha sikerülne egyéni jelöltet indítani öt választókerületben, akkor jöhetne szóba az országos kisebbségi lista felállítása, ami a kedvezményes mandátumszerzési lehetőséget biztosíthatja. A kisebb létszámú nemzeti és etnikai kisebbségeket azonban ab ovo kizárja az a szabály, hogy közös kisebbségi listák nem indíthatók.

Legfeljebb négynek van esélye

Hegedűs Dániel emlékeztet: ha a 2010-es első forduló részvételi adatai alapján szimulálnánk az országos listáról a kisebbségi mandátumok kiosztását, akkor a 64,38 százalékos részvétel és 5 172 222 leadott szavazat alapján az országos listán a 78 mandátum kvóciense 65 471 szavazat, ennek harmada (a kedvezményes kisebbségi mandátumhoz jutás szavazatszáma) pedig 21 823 lenne.

„Ilyen mértékű kisebbségi választói bázissal Magyarországon pedig biztosan kizárólag a cigány, talán jó eséllyel a német és esetleg a szlovák kisebbség rendelkezik. További kisebbségi mandátum megszerzésére esélye kizárólag a cigányságnak lenne, ha valami csoda folytán képes lenne egységes kisebbségi párt és lista kialakítására, valamint az etnikai alapú választási mobilizációra. Mindezek alapján úgy vélem, hogy valószínűleg 2-4 kisebbségi mandátum betöltésére nyílna lehetőség e választási szabályozás alapján, ami még semmilyen formában nem okozna erőegyensúlyi vagy elvi zavarokat 198 fős parlament munkájában” – fogalmazott a kutató a blogbejegyzésben.

Kisebbségi lista kontra pártlista

Ami elvi kérdésként nyitott marad, az a választójog kérdése. A törvényjavaslat csak a passzív választójog gyakorlását (azaz a választhatóságot) köti a kisebbségi névjegyzékbe történő felvételhez, az aktívot nem. Vagyis minden választójoggal rendelkező állampolgár szavazhatna a kisebbségi jelöltekre és listákra, míg a kisebbségekhez tartozó személyeket ténylegesen választás elé állítaná, hogy kisebbségi jelölő szervezet listájára vagy pártlistára adják le második szavazatukat, mivel a rendszer nem garantál extra szavazatot a kisebbségekhez tartozó személyeknek.

Hegedűs Dániel szerint, ha a kisebbségi országgyűlési képviselők választását nem az országgyűlési választásokkal, hanem a kisebbségi önkormányzati választásokkal kötnék össze, megvalósítható lehetne, hogy kizárólag a kisebbségi névjegyzékben szereplők élhessenek választójogukkal. „Ebben az esetben valószínűleg a jelöltállítás rendszerét át kellene dolgozni, ám a kisebbségi választók nem kényszerülnének választásra, hogy második szavazatukkal kisebbségi listát, vagy pártlistát támogassanak-e” – hangsúlyozta a szakértő.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek