Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tízezrek élnek a kétmillió homokzsák mögött
2010-05-20 07:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tízezrek élnek a kétmillió homokzsák mögöttSok helyen már apad, de még messze a vészhelyzet vége. Az országban összesen ezer kilométeren van készültség, kétmillió homokzsák védi a településeket.

 

 

 

Az országban összesen 1 077 kilométeren van védelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon rendkívüli a készültségi fokozat. Harmadfokú a készültség 373 kilométernyi folyószakaszon - ismertette a jelenlegi helyzetet a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

 

Szabó Imre tájékoztatása szerint 2 330 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezési munkákban, akik 66 településen vannak jelen, 250 településen pedig irányítják a munkálatokat. Mint mondta, az árvízi védekezéshez eddig 2 millió homokzsákot használtak fel.

 

Kitért arra: 91 ezer hektár került belvíz alá. A miniszter jelezte: az időjárási előrejelzések alapján a következő hat napban csökken a csapadék mennyisége és az árvíz levonulásával megkezdődhetnek a helyreállítási munkák.

 

A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják. Az elmúlt éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisták, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt.

 

Több település - Hernádszentandrás, Tornabarakony, Tornaszentandrás - személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs probléma. A megyében kilencven település "védekezik", mintegy kéttucatnyi út járhatatlan, illetve nehezen járható.

 

Vízügyi szakemberek szerint szerdán a Hernád mentén várható igen súlyos helyzet, ide, Ócsanálos térségébe látogat a nap folyamán Pintér Sándor leendő belügyminiszter is.

 

Edelénynél apad

 

Molnár Oszkár, a település független polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője az MTI-nek azt mondta: hajnal kettőkor kezdett el szakadni az eső, nagyon sokan, több százan voltak éjszaka is a töltésen, amit a lehető legjobban próbálnak megerősíteni.

 

Sokat segít, hogy kivezényelték a honvédség alakulatát, emellett rendőrök, a VPOP munkatársai, vízügyi szakemberek dolgoznak a védekezésben. A miskolci rendészeti szakközépiskolások is ott vannak, ők a homokzsákokat töltik a gát mellett. Sikerült megvédeni a töltést a rendkívüli árhullám magasságától, a korábban keletkezett három vízátfolyás helyén kívül nem keletkezett más.

 

"A víz ha nagyon kicsit is, de apadt, és kitartunk a töltések mentén" - tette hozzá.

 

Dél körül a polgármester közölte: Edelénytől hat kilométerre át kell vágni a gátat, hogy megvédjék Boldvát az elöntéstől. A víz mezőgazdasági területre ömlik majd. Ez az Edelényi töltésekre nehezedő nyomást is csökkenti majd.

 

A Hernád mentén kritikus a helyzet

 

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Hernád felső szakaszán - Hidasnémetinél - szerdán 366 centiméteres apadó vízállást mértek. Méránál a folyó 434 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 30 centimétert apadt a víz szintje.

 

Gesztelynél szerdán reggel 438 centiméteres volt a vízállás, ütemesen, mintegy 2 óránként 20 centimétert árad a folyó - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy már most a 2004 évi egyik legnyagobb árvíz szintjét is elérte az ár magassága. A tetőzést szerdán, a délelőtti, kora délutáni órákra várják a vízügyi szakemberek az eddigi legnagyobb árvíz szintjéhez közeli vízállásokkal.

 

A Hernád menti védekezés egyik legkritikusabb szakaszánál, Ócsanálos, Gesztely térségében az elmúlt nap és éjszaka folyamán magasították a töltéseket, több 10 ezer homokzsákot beépítve - közölte.

 

A Sajó kapcsán elmondta: a folyó felső- és középső része ütemesen apad, jelenleg Felsőzsolca térségében tart a tetőző ár, szerda reggel 440 centiméter körül ingadozott a víz szintje az öblözet feltöltődése miatt. Miskolc keleti kapujánál keletkeztek elöntések, de itt megfeszített munkával sikerült lokalizálni a további áradatot - részletezte a szakember.

 

Beszámolt arról, hogy a Bódván megindult az apadás, Hídvégardóban szerdán reggel 297 centiméter volt a vízszint - az eddigi legnagyobb érték itt 291 centiméter volt -, Szendrőben 291 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 15 centiméteres apadást regisztráltak.

 

Most kell igazán figyelni

 

Csont Csaba külön felhívta a figyelmet az apadás veszélyeire. Mint mondta, "a megindult lassú vízszintcsökkenés nem jelentheti azt, hogy lankad a figyelem, most még inkább koncentrálni kell az átázott, megviselt töltés állapotára, mert az apadó víz veszélyt jelent a gátaknak".

Kitért arra, hogy szerdán a Sajó és a Hernád együttes árhulláma az alsó nyílt ártérben találkozik egymással, rendkívül magas vízszinteket eredményezve.

 

Újra elered az eső

 

További esőket prognosztizálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területre a szakemberek, a csütörtökön a záporok, zivatarok kialakulásának környezetében akár 15 milliméternyi csapadék is lehullhat.

 

Szerdán reggelig az elmúlt 24 óra alatt mintegy öt milliméternyi eső esett Miskolcon, a következő időszakban azonban Borsodban bizonyos helyeken, ahol záporok, zivatarok alakulnak ki, lokálisan akár 10-15 milliméter eső is eshet - közölte a helyi meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-vel, hozzátéve, hogy a Bódva és a Sajó vízgyűjtőjén, a szlovák területen esik az eső.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek