Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mire költenek a szegények?
2010-05-19 20:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mire költenek a szegények?Gyümölcsteák, sűrített tej, zsír, pudingporok és fagyasztott pizza - ezekből az élelmiszerekből vásárolnak többet a szegények, mint a jobb módúak. Utóbbiak viszont többet költenek - költhetnek - tejtermékre, édességre, alkoholra. Szakemberek szerint hárommillió ember él szegénységben Magyarországon.

 

 

 

A magyar lakosság körülbelül harminc százaléka szegény. Azonban a szegénység nem homogén: másképp élő, másképp gondolkozó csoportok alkotják ezt a csaknem hárommillió embert – derül ki a GfK Hungária Általános vásárlóerő index 2009–2010 tanulmányából. A GfKmunkatársai három csoportot különböztetnek meg: a szegény nyugdíjasokat ( a lakosság 17,6 százaléka), a szegény munkásréteget (5,4 százalék) és az általuk underclassnak nevezett réteget ( 7,4 százalék). Utóbbiak becsléseik szerint legfeljebb havi negyvenezer forintból gazdálkodnak. A szegény nyugdíjasok havi bevételét nettó 50-60 ezer forint körülire, a szegény munkásokét pedig a minimálbér környékén, körülbelül havi 60-70 ezer forintra becsülik.

 

– A szegény munkásréteg további jellemzője, hogy többségük családos, két-három gyereket nevelnek, elsősorban községekben, kisvárosokban laknak – mondta Kállai Anita, a GfK szektormenedzsere. Hozzátette: alacsony bevételeik ellenére ez a hárommillió ember adja az úgynevezett FMCG-költés (vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek, az élelmiszerek, tisztítószerek, kozmetikumok, dohányáruk) 27 százalékát. – Vagyis a cégeknek oda kell rájuk figyelni, nem hagyhatják figyelmen kívül az igényeiket – hangsúlyozta.

 

A Gfk Hungária azt vizsgálta, hogy mi az, amivel Magyarországon a szegények és a középosztály egyaránt rendelkezik, és mi az, amit a szegények nélkülözni kénytelenek. Ez utóbbiak egyike az internet. A szegények harmada rendelkezik hozzáféréssel, szemben a középosztállyal, ahol az emberek több, mint ötven százalékának van. Mobiltelefonból csak egy árnyalattal van kevesebb a szegényeknél: négyből három háztartásban van készülék, a középosztálynál ez az arány négyből négy. Kábeltévéből és fagyasztóládából viszont a szegényeknek van több. Utóbbiból nyilván azért, mert közülük többen termelnek saját maguknak élelmiszert. A kutatások szerint 80-90 százalékuk minden nap főz otthon.

 

Élelmiszerekre, tisztítószerekre, kozmetikumokra, dohányárura a szegények 445 ezer forintot költenek évente, hetente átlagosan ötször vásárolnak, egy alkalommal körülbelül 1600 forintért. A nem szegények, vagyis a társadalom felső 60 százaléka 537 ezer forintot költ ezekre a termékekre évente, hetente hatszor vásárol, alkalmanként körülbelül 1900 forintért. Meglepő, de az utóbbi csoport keresi inkább az akciós termékeket. – A szegények gyakrabban vásárolnak kisboltokban, ahol nincsenek akciók és eleve az olcsóbb, „saját márkás” termékeket keresik, amelyek csak ritkán akciósak – magyarázza Kállai Anita.

 

Melyek azok a termékek, amelyekre a szegények többet költenek, mint a több pénzzel rendelkezők? Ilyen a szóda, a gyümölcsteák, a sűrített tej, a zsír, a pudig- és desszertporok, valamint a fagyasztott pizza. Ezzel szemben a jobb módúak több édességet, tejterméket, bort, pezsgőt és égetett szeszt vásárolnak. Vagyis az a sztereotípia, miszerint a szegények „elisszák a pénzüket”, nem igaz. Testápolásra, kozmetikumokra a középosztály költ többet, a hajfesték kivételével. Ebből a szegények vesznek többet, hiszen ők nem engedhetik meg maguknak a fodrászatot.

 

Az sem igaz, hogy ezek az emberek nem gondolnak a jövőre, nincsenek megtakarításaik – közölték a GfK munkatársai. Míg a lakosság 25,7 százaléka rendelkezik megtakarítással, addig a szegény nyugdíjasok körében ez az arány magasabb, 26,1 százalék. A szegény munkásréteg 14 százalékának, az underclass réteg 16 százalékának van valamennyi félretett pénze. A szegények többsége rendelkezik folyószámlával és bankkártyával is.

 

C-PRESS - Népszabadság online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek