Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A romák több mint fele mélyszegénységben él
2010-05-18 07:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A romák több mint fele mélyszegénységben élSok gyerek hétvégén éhezik, az iskolai menzán kívül nincs mit ennie - ezt tapasztalta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Kiemelték a roma családok helyzetét. A felnőttek olyan rosszul fizetett munkát kapnak, hogy jövedelmüknek csupán négy százalékát teszi ki a kereset. Napszámból, alkalmi árusításból van bevételük, táplálkozásra pedig alig futja.

 

 

 

A rászorult családok gyerekei legalább a közintézményekben kapnak ételt, a közétkeztetésben ellátott 978 ezer gyermek közül 369 ezer kedvezményesen étkezik. A támogatás lehet teljes térítésmentesség, vagy 50 százalékos kedvezmény.

Sok az olyan gyerek, aki az iskolai menzán kívül nem eszik, hétvégén éhezik - ez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tapasztalata. A Roma Sajtóközpont által összegyűjtött kutatási adatok szerint a roma családok több mint fele már az ezredforduló után olyan mélyszegénységben élt, hogy megfelelő táplálkozásra nem futotta. 

 

Vecsei Miklós a szeretetszolgálat vezetője szerint a '90-es években maximum 1-2 százalékban voltak hajléktalanok a romák, ez a szám mára elérheti a 20 százalékot is. A szakember azt is hangsúlyozta: ahhoz, hogy a "nyomoron" segíteni lehessen, a parlamenti képviselőknek pontosan tudniuk kellene, hogy mire kell pénzt költeni. Ehhez tudniuk kellene azt is, hogy mit jelent fogyatékos gyereket nevelni, vagy miért jár egy gyerek egy hónapig ugyanabban a ruhában iskolába. Egy kutatás szerint a roma háztartások több mint felében nincs egyetlen aktív kereső sem. A szegények és különösen a roma szegények számára elérhető munkák oly rosszul fizetnek és bizonytalanok, hogy a családok jövedelmének csak egészen kis hányadát adják, a keresetek mindössze 4 százalékot tesznek ki a cigány családok havi összbevételében. Napszámból, kisebb-nagyobb megbízások elvállalásából, alkalmi utcai árusításból él a felnőtt cigányok 29 százaléka. A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének kutatása pedig már azt mutatta: a roma háztartások 87 százaléka tartozik az ország lakosságának alsó harmadához, 56 százaléka a szó legszorosabb értelmében szegény: még táplálkozni sem tud kielégítően.

Mások is foglalkoztak az utóbbi időben a mélyszegénységgel. Demján Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb embere fogalmazott úgy: szégyellem magam minden magyar nevében, hogy ma gyermekek pusztulnak el hazánkban alultápláltság miatt. "Eltitkoljuk ezt a problémát, pedig szembenézés lenne a megoldás" - mondta. Élesen ostorozta a szociológusokat is: "ne Budapestről értékeljék a helyzetet, hanem menjenek végig a falvakon, kérdezzék meg a gyermekeket, éheznek-e".
Ferge Zsuzsa szociológus erre úgy reagált: a gyerekszegénység arányával nem állunk jól, valahol a mezőny második felében vagyunk, és természetesen, ha nélkülöző családokról, gyerekekről van szó, soha nem lehet azt mondani, nem vészes a helyzet. Az azonban erős túlzás, hogy ma több száz gyermek hal éhen Magyarországon - mondta.

A támogatott gyermekétkeztetés évek óta jól működik, a közétkeztetésben ellátott 978 ezer gyermek közül 369 ezer kedvezményesen étkezik, ezen belül 204 ezren ingyen kapnak ebédet. A jogosultak köre 2003-tól fokozatosan bővült, akkor még csak az óvodába járó, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők, 2004. január 1-jétől már a bölcsődében ellátott és rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek is ingyen ehettek. Két évvel később, 2006. január 1-jétől már az általános iskola 1-4. osztályában tanulókra, 2008. január 1-jétől az 5. osztályosokra, 2009. január 1-jétől pedig a 6. osztályos tanulókra is kiterjedt az ingyenesség. 2010. január 1-jével következett az újabb változás, akkortól a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 7. osztályos tanulók étkeztetéséért sem kell fizetni. Az intézményi térítési díj 50 százalékát kell csak fizetniük azoknak a szülőknek, akik három vagy több gyermeket nevelnek, vagy ha tartósan beteg, illetve fogyatékos tanuló van a családban.

És nemcsak a tanévben, hanem nyáron sem maradnak ebéd nélkül a rászorulók. Tavaly 2,4 milliárd forintot kaptak az önkormányzatok a gyermekek nyári étkeztetésének megszervezésére, az idén ugyanennyit terveztek erre a célra.
Az új kormány módosítaná a családi pótlék rendszerét: akik gyermeküket nem járatják rendszeresen iskolába, azoknál a juttatási rendszert átalakítják. Soltész Miklós, aki a következő Orbán-kormányban a szociális területért felel majd államtitkárként, kijelentette: azt nem lehet megtenni, hogy ezeket a sokszor egyébként is nagyon szegény családokat még nagyobb nyomorba döntik, de figyelmeztetésre szükség van, hogy a társadalmi szolidaritás jogos elvárásokkal jár.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk