Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Putriból palotába? - Elégedetlenek a romák a telepfelszámolás után
2010-05-18 07:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Putriból palotába? - Elégedetlenek a romák a telepfelszámolás után A telepfelszámolási programba bevont romák jobb lakhatási körülmények közé kerültek ugyan, ám a kapott házakra esetenként még így is több százezer forintot kellene költeniük Zalaszentjakabon.

 

 

 

Bogdán György, bár beköltözhetne Petőfi utcai új otthonába, még mindig egy kukoricagóréban lakik. Annak ellenére, hogy fényévnyi különbséget jelentene számára a program kapcsán biztosított lakóház.

 

 

- Már kulcsunk is van, az öcsémmel költözhetnénk - magyarázta Bogdán György. - De én addig nem vagyok hajlandó idejönni, amíg meg nem csinálják rendesen. Fürdőszoba készült ugyan, villamosítottak is, de a falak vizesednek, repedezettek, a tetőzet rossz, hullámos, s a szoba sem lett lebetonozva.

 

Kicsivel odébb, a 113. alatt lakik külsőre takaros házában Bogdán Imre és felesége. A házaspár januárban költözött.

 

- Nézze, valóban jobb körülmények közé kerültünk, mint amilyenek közt korábban laktunk. Itt vannak melléképületek, szép kert és kaptunk új, csempézett fürdőt is. De megmondom az őszintét: az igazság az, hogy jobb állapotú házra számítottunk. Ezzel együtt megértjük az alapítványt is, elfogadjuk, hogy mindenre nem jut pénz - magyarázta az asszony.

 

Nos, az épületre valóban van még mit költeni: az ajtón belépve, a küszöbnél két tátongó lyuk fogadja a vendéget, egy gyerekcipő eltűnne bennük. A fal itt is vizesedik, azt pedig már a férj, Bogdán Imre mondta el: úgy költöztek be, hogy nem volt meleg vizük. Egy, a közelben lakó német baráttól kértek pénzt, hogy megoldják a technikai hiányosságot - most részletekben fizetik vissza a kölcsönt.

 

Nikolics Ferenc, a zalaszentjakabi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke attól tart: a romáknak nem lesz pénzük arra, hogy folytassák új otthonaik felújítását, szerinte már azok karbantartása is nehézségbe ütközik.

 

- Hozzám jönnek panaszkodni az emberek, hogy még ezt, meg azt is meg kellene csinálni, nekem pedig CKÖ-elnökként fel kell vállalnom a képviseletüket - magyarázta. - Csak annyit kérünk az alapítványtól, hogy újítsák fel megfelelő állapotúra a házakat, úgy, hogy a lakóknak ne kelljen százezreket költeni azokra.

 

Bogdán Gyöngyi telepi delegált (aki egyébként Bogdán Imréék lánya) viszont úgy véli: a romáknak nincs okuk az elégedetlenségre - csak arra kellene visszaemlékezniük, milyen körülmények közt éltek korábban... Az ablak nélküli vityillóknál minden jobb, mondta.

Gérczei Ildikó, a Hálózat az Integrációért Alapítvány kuratóriumának elnöke a felvetésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a pályázati program nem ígért új lakóingatlanokat.

 

- Úgy hiszem, nem várható el, hogy modern és új házakat adjunk, valamennyit a lakóknak is fel kell vállalni a felújítás munkálataiból - magyarázta. - Éppen ez a program lényege: hozzászoktatni a résztvevőket ahhoz, hogy ingatlanjaikat gondozzák, fejlesszék, kialakuljon bennük egyfajta felelősségérzet. A pályázati kiírás egyébként csak eggyel magasabb komfortfokozatú lakást írt elő, ennek pedig a műszaki szakértő állásfoglalása szerint valamennyi zalaszentjakabi ingatlan megfelel. Hozzátette még: a projektre elnyert 101 millió forintnyi támogatás első hallásra soknak tűnik ugyan, de ebből a pénzből majd másfél tucat házat vettek meg, s újítottak fel részlegesen. Az esztétikai jellegű munkálatokra emiatt nem jutott forrás - ezeket a családoknak maguknak kell megoldani.

 

Megkerestük az ügyben a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot is, melynek sajtótitkárságán azt a tájékoztatást adták, hogy a lakások átvételekor egyik család sem kifogásolta az ingatlanok állapotát. Egyedül a CKÖ elnöke kérte a javítási munkálatok pótlólagos elvégzését, amire a Hálózat az Integrációért Alapítvány képviselője a program befejezéséig ígéretet is tett.

 

A pénzből tizenhat házat vásároltak

 

Az alapítvány Zalamerenyén és Zalaszentjakabon egy közös projektben valósította meg a telepfelszámolást. Százegymillió forintot nyertek a házak megvásárlásához és felújításához, további 55 milliót pedig az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól. A támogatás és a 9 család után megigényelt szocpol révén a két településen összesen 16 házat vásároltak, többet, mint amennyit a pályázatban vállaltak. Ezek kiválasztásában az érintett családok is részt vettek.

 

C-PRESS - zalaihirlap.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek