Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tatárszentgyörgy, ahol nem akarnak emlékezni
2010-05-17 08:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tatárszentgyörgy, ahol nem akarnak emlékezniTatárszentgyörgy köszöni, de nem kéri azt a fából faragott szobrot, amit a faluban meggyilkolt roma áldozatok emlékére készített egy Budapesten élő, német művész.

 

 

 

A szobrász reméli, valamely másik településen hajlandók lesznek kiállítani a művet.

 

Molotov-koktéllal gyújtották fel tavaly februárban Csorba Róbert és családja tatárszentgyörgyi házát, a menekülő emberekre tüzet nyitottak. A támadásban a férfi és ötéves kisfia életét vesztette, többen megsérültek. A rasszista sorozatgyilkosok összesen hat embert öltek meg az országban, ötöt életveszélyesen megsebesítettek. Az eddigi adatok szerint véletlenszerűen választották ki roma á ldozataikat. A teljes cigány lakosságot rettegésben akarták tartani.

 

Alexander Schikowski emléket kívánt állítani a meggyilkolt romáknak. A Németországban született művész 1992-ben járt először Magyarországon, 2005 óta Budapesten él. Tavaly ősszel meghívták a németországi Karlsruhéba, az európai kulturális napok keretében rendezett művésztáborba, ott faragta ki Róbert és Robika című absztrakt alkotását. A mintegy három és fél méter magas, csaknem öt méter széles kompozíció a művészetből ismert „világfa”-motívum felhasználásával készült.

 

A művész felajánlotta Tatárszentgyörgy számára a szobrot. Konkrét helyet nem nézett ki, csak annyit kért, hogy közterületen legyen látható az emlékmű. Kérését elutasították. Berente Imréné polgármester a közelmúltban arról tájékoztatta, hogy a képviselő-testület örömmel fogadta a kezdeményezést, ennek ellenére úgy döntött: „Tatárszentgyörgy község területén nem járul hozzá a szobor felállításához, mivel a községünkben lakókat és községünkbe érkezőket mindig is a tragédiára emlékeztetné, pedig szeretnénk ezt mindannyian elfelejteni.” A polgármester úgy vélte, a mű elhelyezésére a gyilkosság helyszíne, a kiégett ház körüli terület lenne a legalkalmasabb, ehhez viszont az áldozatok családjával kell felvenni a kapcsolatot.

 

„Fals magyarázat” – reagált az elutasításra Alexander Schikowski, hozzátéve: az önkormányzaton kívül levelet írt a helyi plébánosnak is. Tőle még választ sem kapott.

 

A művész Németországban, egy olyan társadalomban nőtt fel, ahol a kollektív tragédiák feldolgozására a közös emlékezetet tekintik a legjobb módszernek. „Imádom Magyarországot, imádom Budapestet, imádom a magyarokat, de most valahogy rossz irányba mennek a dolgok” – mondja. Furcsa véleményekkel találkozott az elmúlt hónapokban. Volt, aki a szemére vetette, hogy miért nem inkább az Olaszliszkán (cigányok által) meggyilkolt Szögi Lajos emlékére akar szobrot állítani. Úgy látszik – jegyzi meg a művész –, nem mindenki tudja, hogy az ő emlékét nyilvános kegyhely őrzi.

 

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom időközben sajtóközleményben kérte fel a tatárszentgyörgyi önkormányzatot, hogy változtassa meg döntését. A szobrász kevés esélyt lát erre. Mivel az alkotás a sorozatgyilkosság összes áldozata emlékműveként is felfogható, Alexander Schikowski úgy tervezi, megkeres más településeket. Hátha valahol hajlandók befogadni a művét. Még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a szobor amolyan vándorkiállításként járja majd az országot.

 

Egyelőre azonban az alkotás Karlsruhéban, a művésztáborban pihen, és a sorsára vár.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek