Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romaellenes akciók miatt aggódik az EP
2010-05-12 14:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romaellenes akciók miatt aggódik az EProma holokauszt társadalmi elismertetése az egyik kulcskérdés, hogy az Európai Unió megfelelően kezdjen foglalkozni e kisebbség helyzetével, múltjának kutatásával - hangzott el kedden az Európai Parlamentben szervezett konferencián, amelyen a részvevők aggodalommal szóltak a romák elleni agresszió növekedéséről, s ezzel összefüggésben a szélsőjobb térnyeréséről.

 

 

 

– Európa sok országában megerősödtek a szélsőjobboldali mozgalmak, amelyek a kisebbségek elleni gyűlöletkeltés, a kirekesztés szószólói. Amikor a roma holokausztra emlékezünk, nem csak a történelmet idézzük föl, hanem fölhívjuk a figyelmet a népirtáshoz vezető ordas eszmék veszélyére - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, aki Cornelia Ernst német és Catherine Gréze francia  képviselőtársával együtt e kérdésről tartott konferencia szervezője volt. Az előadók egyöntetűen arról beszéltek, milyen fontos lenne a roma holokauszt társadalmi elismertetése, mert csak ennek révén lehet egyáltalán megérteni az egész Európát érintő, emberi jogi, gazdasági problémákat. Mint Daróczi Ágnes újságíró, holokauszt-kutató ezt tömören megfogalmazta: számos európai országban úgy tesznek, mintha nem tudnának arról, hogy nem csak a zsidókat, hanem a romákat is megtizedelte a holokauszt. Az Európai Parlamentben, és a magyar Országgyűlésben is vannak olyan pártok, amelyek a kollektív bűnösség, az apartheid propagandistái – tette hozzá. - Sok helyen, így Magyarországon is, a rasszizmust, a romákkal szembeni diszkriminációt normálisnak tekintik – mondta Daróczi Ágnes.

 

Erre utalt Romani Rose, a németországi roma tanács elnöke is, aki szerint épp ez a tudatlanság, közömbösség teszi lehetővé, hogy a balkáni háború idején Németországba menekült romákat visszaküldjék Koszovóba, a Németországban született gyerekeket kiszakítsák a számukra természetes környezetből, iskolákból, és Koszovóban gettókba zárják őket. Hozzátette: a gazdasági válság is most különösen sújtja a romákat, az ellenük elkövetett támadások száma növekszik, főként Dél- és Kelet-Európában, a gyűlöletet keltő és népirtást hirdető internetes portálok működését pedig nem lehet betiltatni. Frédo Lévy, az utazók – a vándorló életmódot folytató – romák nevében emlékeztetett például az Olaszországban érvénybe léptetett korlátozásokra. E megkülönböztetés évszázados hagyományaira, európai gyökereire hívta fel a figyelmet Alain Reyners, a Louvain-i Egyetem professzora, aki úgy fogalmazott: a népirtás, a roma Holokauszt társadalmi és olykor politikai elismertetésének egyik akadálya az, hogy a romákra nem mint népcsoportra tekintettek, hanem mint antiszociális, bűnöző csoportra, „kik megérdemelték a büntetést”. Bár pontos adatok nincsenek az áldozatok számáról, tény, hogy a zsidókkal együtt a romákat is a végső megoldás alanyává tette a Harmadik Birodalom.

 

Lakatos Elza, a magyarországi Roma Sajtóközpont munkatársa a roma holokauszt túlélőit bemutató könyvsorozatot és a Holokauszt Dokumentációs Archívumot mutatta be, amelyek célja, hogy az iskolai oktatásban is helyet kapjanak ezek a személyes történeteken nyugvó történelmi tények. Az Európai Parlamentben összegyűlt hallgatóságnak elmondta: Magyarországon is radikalizálódnak egyes társadalmi csoportok, amelyek a romákat kiáltják ki bűnbaknak a gazdasági válság közepette, s az utóbbi két évben ez erőszakra, gyilkosságokra vezetett, „hat ártatlan roma ember, köztük egy ötéves gyerek halt meg”.

 

– Az ilyen jellegű konferenciák segíthetnek abban, hogy szembenézzünk a múlttal, és levonjuk belőle a következtetéseket. A holokauszthoz a rasszizmus, a fékevesztett idegengyűlölet, egyes népcsoportok nyílt, hátrányos megkülönböztetése vezetett – hangoztatta  Göncz Kinga. A tanácskozás nyitányaként Salamon András magyar filmrendező Alkony című, Magyarországon forgatott rövidfilmjét mutatták be, amely egy bódéváros hajléktalan és szegény lakóinak és a megfélemlítésükre fölvonuló motoros banda tagjainak drámai szembenállását örökíti meg. A nyolcperces alkotásnak az Európai Parlament brüsszeli székházában volt a világpremierje.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek