Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Az emberek a biztonságérzetük javulását várják, nem a statisztikákét"
2010-05-12 14:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Az emberek a biztonságérzetük javulását várják, nem a statisztikákét"Magyarország rendet akar - jelentette ki Orbán Viktor nemzeti konzultációjának első, közbiztonsággal foglalkozó rendezvényén Ózdon. A leendő miniszterelnök megerősítette: a kormány hivatalba lépése után két hét alatt igenis javulhat a közbiztonság, "lesz pénz, lesz rendőrőrs, nem nyugszom, amíg nem lesz minden faluban körzeti megbízott".

 

 

 

Szerinte a rendetlenség oka az is, hogy az ország vezetői ahelyett, hogy rendet tennének, különböző témákról politikai és ideológiai vitát folytatnak a parlamentben.

 

Lesz pénz, lesz rendőrőrs, "nem nyugszom, amíg nem lesz minden faluban körzeti megbízott" - jelentette ki Orbán Viktor Ózdon a nemzeti konzultációnak nevezett esemény első állomásán, melynek témája a közbiztonság volt. A felkért miniszterelnök szerint a kormány megalakulása után bebizonyítják, hogy igenis két hét alatt javulhat a közbiztonság. Jelezte: szerte a világon van probléma a közbiztonsággal, de vannak magyar sajátosságok is. Szerinte az elmúlt nyolc évben az elit visszaélt hatalmával, "Magyarország rendet akar", mert míg a diktatúra árnyékában a rend szó negatív volt, mára nyilvánvalóvá vált, hogy "a szabadság rend nélkül csak káosz".

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az emberek a választásokon egy korábbi rendszert döntöttek meg. Úgy vélte: "Magyarországnak elege van abból, hogy ahelyett, hogy az ország vezetői rendet tennének, különböző témákról politikai és ideológiai vitát folytatnak a parlamentben". Eközben pedig az élet egyre elviselhetetlenebbé válik ott, ahol a valóságos magyar mindennapok zajlanak - fejtette ki. Jelezte: az utóbbi években mindenki talált indokot arra - a vezetőktől, a szegényekig, a gárdáig -, hogy kihúzza magát a törvények alól. Ezzel szakítani kell, s a közrend helyreállítása kiemelt szerepet kap a kormány politikájában, mert a kabinet hitelessége múlik rajta. A feladat Orbán útmutatása szerint a következő: a törvények tekintélyét helyre kell állítani és a korábbiaknál szigorúbban kell fellépni a bűnözés ellen. Úgy folytatta: nincs kis vagy nagy ügy, törvénysértés van; a törvény pedig mindenkire egyformán kell, vonatkozzon. Az emberek a biztonságérzetük javulását várják, nem a statisztikákét - jegyezte meg.

A közbiztonságon csak közös erővel lehet javítani - ezt már az ózdi rendezvényre Orbánt elkísérő belügyminiszter-jelölt fejtette ki. Pintér Sándor szerint ehhez a közös munkához kellenek önkéntesek, polgárőrök, önkormányzatok és a lakosok. Kifejtette, hogy a közbiztonság eddigi elhanyagolása miatt egyes helyeken maffiaszerű csoportok vehették át a hatalmat, s mivel ezeket a gondokat a helyi lakosok ismerik, az ő segítségükre van szükség a megoldáshoz is. Ha közösen megtalálják a helyes utat, akkor a rend és közbiztonság visszatér, s ez biztosítani fogja a fejlődés lehetőségét - összegezte Pintér. Szavai szerint változásra szükség van, ugyanis ma még "sokan nem érzik magukat biztonságban, sok helyen nem az élvezi a gyümölcsöt, aki megdolgozott érte, nem védi meg az állam a közvagyont". Hozzátette: nem rendezett a kisebb súlyú szabálysértések ügye, de a többszörösen visszaeső, élet elleni bűncselekmények elkövetőinek büntetése sem megoldott. Utóbbival a leendő tárcavezető arra utalt, hogy a bejelentések szerint az új kormány az elsők között nyújtja be az Országgyűlésnek az amerikai mintára bevezetni tervezett "három csapás" törvényt. Eszerint, aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, a harmadik esetben a legnagyobb büntetési tétel kétszeresét kaphatná.

Szakemberek egyébként a "három csapás" törvényjavaslattal kapcsolatban korábban aggodalmukat fejezték ki. Németh Zsolt kriminálpszichológus szerint a büntetések mértéke alig befolyásolja csak a bűnözésre való hajlamot, Tóth Mihály büntetőjogász szerint viszont a módosítás alkotmányjogilag is kifogásolható lenne: túlságosan megkötné ugyanis a bíró kezét. A minden településre ígért rendőri jelenlét anomáliáira is felhívta már figyelmet lapunk. A háromezer új rendőr szolgálatba állításával ugyanis az a fő baj, hogy ez a szám valójában kilencezer kellene legyen, hiszen csak három váltásban biztosítható a 24 órás szolgálat. Gondot okoz továbbá, hogy a településeken biztosítania kellene szolgálati lakásokat a rendőrök számára, és érdemes elgondolkodni, hogy a magyar települések közel felét jelentő néhány száz fős aprófalvakban szükség van-e az állandó rendőri jelenlétre. Arról a problémáról nem is beszélve, hogy a rendőrképzés ideje két év, tehát leghamarabb 2012-ben lehet több új, szolgálatra képes rendőr.

A Nemzeti Konzultáció első állomásán a Fidesz elnöke részletesen válaszolt az előtte felszólalók felvetéseire is, az újságírók nem sok lehetőséget kaptak a politikusokkal való beszélgetésre. Orbán Almási Csaba ózdi jegyzőnek mondott válaszából kiderült: támogatják, hogy a szabálysértések kezelése elkerüljön a jegyzőktől, több ponton is végrehajtanának jogszabály-módosítást, segíteni fogják a rendőrséget, s nem kizárt, hogy eltörlik az értékhatárt a bűncselekmények megítélésénél. A roma felszólalóknak többször is megjegyezte: nekik maguknak kell megoldaniuk problémáikat, ehhez segítséget természetesen kapnak a kormánytól. Egyúttal tudatta: Balog Zoltán, a parlament kisebbségi bizottságának elnöke lesz a romaügyi megbízott. Felszólalt a konzultáción Putnok polgármestere, Tamás Barnabás, aki a "gárdavonulás, bakancscsattogtatás" helyett a rendőrség fejlesztését sürgette, már csak azért is, mert szavai szerint az előző kormányzat mindent megtett azért, hogy "minél nagyobb legyen a felfordulás, hogy ne lehessen látni, hogy mi az igazi probléma, amivel foglalkozni kellene". Vereckei Csaba, a Borsod megyei rendőrfőkapitány pedig arról beszélt: a jogszabályi környezet változtatásával lehetne magasabb színvonalú munkát végezni. Az ózdi kisebbségi önkormányzat egyik tagja kifejtette: olyan rendőröket szeretnének, akik nem segítik elő a Jobbik és a Magyar Gárda előretörését. Felszólalt a Borsod megyei cigányvajda is: Lakatos Attila nagy tetszést aratott azzal a kijelentéssel: nem az a baj, hogy van cigánybűnözés, hanem az, hogy nem tesznek semmit ellene.

Őszi perek: az állam nem avatkozhat be

A büntetőjogi eljárások esetében elképzelhetetlen, hogy az állam beleszóljon a folyamatban lévő ügyekbe, erre nincs jogosítványa, utasításokat nem adhat a bíróságoknak - fogalmazott lapunknak Hack Péter. (A büntetőesetek közé tartoznak a hivatalos személyek ellen elkövetett erőszak, de a garázdaság is.) A jogász a magánszemélyeket ért sérelmekkel kapcsolatban megjegyezte: "a 2006-os őszi események miatt indult perek nem a magyar állam ellen folynak, hanem egyes rendőrök, illetve magánszemélyek ellen."

A napokban a Hír TV-nek adott interjújában Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a 2006 őszén történtekről úgy fogalmazott: nem szabad folytatni a pereskedést, az államnak meg kell egyeznie a sértettekkel, a kormánynak pedig kötelessége, hogy az október 23-ai események áldozatai jóvátételt kapjanak.

Hack szerint ez azonban csak a polgári peres eljárások kapcsán lehetséges, hiszen ezeknél van arra mód, hogy az alperes, azaz a rendőrség peren kívüli egyezséget, kártérítést ajánljon fel. Fontosnak nevezte, hogy pontosan, egyenként kivizsgálják, "nehogy bemondásra fizessenek, olyan eseteknél is, ahol nem történt bántalmazás, jogsérelem." Ha egy ügy már jogerősen lezárult, és korábban megállapítottak egy kártérítési összeget, azt már nem lehet felülvizsgálni - tette hozzá. Az általános amnesztiának vannak jogi lehetőségei, erről az Országgyűlésnek kellene törvényt alkotnia - folytatta Hack. Ez azonban szerinte veszélyes is lehet, hiszen hivatkozási jogalapot teremthetne a nemcsak békés, demokratikus eszközökkel tüntetők körében.

Lapunk megkereste a Fővárosi Bíróságot, hogy hány esetet tárgyaltak a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban a következő tájékoztatást kaptuk: a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt 66, a Fővárosi Bíróság előtt pedig 19 büntetőügy indult a 2006. szeptember 18.-október 23.-i események kapcsán. Vagyis összesen 85 ügy.

A 85 eljárás eddigi eredménye
- 29 ügy első fokon jogerősen befejeződött
- 34 ügy másodfokon befejeződött
- 15 ügyet egyesítettek a folyamatban lévő MTV székház perében
- 3 ügyet egy másik üggyel egyesítettek
- 5 ügy másodfokon folyamatban
- 1 ügy első fokon folyamatban van megismételt eljárás miatt

A 85 ügy típusai
- 51 hivatalos személy elleni erőszak
- 16 hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás
- 10 garázdaság
- 3 közérdekű üzem működésének megzavarása
- 1 alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása bűntett előkészülete
- 1 szolgálati közeg ellen súlyos testi sértéssel járó erőszak kísérlete
- 1 jogtalan elsajátítás
- 1 közokirat-hamisítás és más bűncselekmények
- 1 súlyos testi sértés

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek