Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Pucér nők és a kincskeresés
2010-05-10 11:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Pucér nők és a kincskeresésA tehetséges, illetve a hátrányos helyzetű gyerekek egyaránt a társadalom peremére szorulnak. A kettő együtt pedig különösen rossz kombináció.

 

 

 

Mit tegyünk, ha a gyerek meztelen nőket rajzol a matekfüzetébe? Tanára mindenesetre az intő vagy a szülők berendelése helyett néhány számtanpéldát dugott az orra alá. Így a gyerek csak azután kezdett a pucér lányok ábrázolásába, miután megoldotta azokat. Másnap még nehezebb feladványokat kapott. Percek alatt megoldotta.Ma a gyermekből lett ifjú Euró pa nyugati felén keres irgalmatlan pénzeket.

 

Történhetett volna másképp is. Az lett volna az életszerűbb. Szakértők szerint a gyerekek harmadában ott rejtezik a tehetség ígérete, de csak a töredékük képes felszínre hozni és sikerré formálni kivételes képességét. A tehetséges gyerekek éppúgy a társadalom kirekesztettjei, mint a hátrányos helyzetűek. A kettő együtt végzetes kombinációt alkothat – figyelmeztette a napokban az Országos Gyermekvédelmi Konferencia hallgatóságát dr. Csermely Péter egyetemi tanár. A tehetség kibontásához a különleges képesség mellett érzelmi érettség, kreativitás, motiváció és segítő közeg is kell. A hazai iskolarendszer azonban kevéssé toleráns. A „dobozból kilógó” gyerekeket előbb küldik nevelési tanácsadóhoz, mint tehetséggondozásra vagy versenyre. Holott a deviáns magatartás gyakorta utal tehetségre. Egy folyton kérdező, minden részletre kíváncsi, látszólag össze nem hozható dolgok közt összefüggést kereső, élénk képzelőerővel megáldott, makacsul a saját feje után menő gyerek ritkán jut el a felsőoktatásba. Sok tanár ebben saját igaza bizonyítékát látja, holott az egyetem a csúcs helyett akár zsákutca is lehet. A felsőoktatás módszeresen pusztítja ugyanis a kreativitást. A rendszeren való sikeres átjutás többnyire a gondolatok szokványos járatba merevedését okozza.

 

Csermely Péter arra buzdította a jelen levő gyermekvédelmi szakembereket, hogy ne a hátrányok alapján ítéljékmeg a látókörükbe kerülő gyerekeket, hanem értékeik alapján.

 

Ha mindenki ezt tenné, sokkal könnyebb lenne a fejlesztés, a társadalom számára elfogadható életpálya felépítése. A tehetséges gyermek felfedezése felér egy kincskereséssel. Különleges sikerélménnyel ajándékozza meg gyereket és nevelőjét egyaránt. Erre pedig a halmozott hátrányos helyzetű gyerekeknek és a velük foglalkozó szakembereknek is nagy szükségük van. S nem lehetetlen. A Debreceni Javító Intézet jó példa erre, hiszen egyike az ország 218 tehetségpontjának. A gyermekvédelemben dolgozók, a szülők és a külső intézmények képviselőinek közös nevezője a gyermek mindenekfelett álló érdeke. Hacsak nem gördül elébe egy másik érdek – ismerte el Germánné dr. Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés oktatási és ifjúságpolitikai bizottságának elnöke, aki arról is beszámolt, hogy az idei gyermekvédelmi jelentést vita és ellenszavazat nélkül fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Ez egy dolog, hiszen mást gondol egy a tanítást lehetetlenné tévő gyermek ellátásáról az iskola, a szülő, a gyermekvédelmi szakember, mint a rendőrség és az intézményfenntartók. Mintha nem is egy nyelvet beszélnének.

 

2008-ban 21 223 gyermeket vettek gyermekvédelmi gondoskodásba, csaknem a fele a gyermekjóléti szolgálatok jelzőrendszere alapján került az ellátottak közé. A szabálysértést, bűncselekményt elkövető gyerekek csaknem fele a gondozottak közül került ki. Miért nem tudtunk a másik feléről? –Miért nem tűnt fel senkinek a veszélyeztetettségük? – kérdezte dr. Katonáné dr. Pehr Erika, a szociális tárca főosztályvezetője. Arra viszont nem tért ki, miként lehetséges, hogy a gondoskodásba vettek fele bűncselekményt követ el. A rendszer gyenge pontját az együttműködés hiá nyában látja a főosztályvezető. Helyettese, Gulyásné dr. Kovács Erzsébet lerágott csontnak tartja a kérdést, bár azt elismerte: a rendszerben részt vevők gyakorta nem találják a közös célt, nem beszélik a közös nyelvet, tájékozatlanok a partner eszköztárát illetően – és bizalmatlanok. A megoldást egyebek közt a szakemberek közötti személyes kapcsolatok ápolásában, a türelemben, a nyílt kommunikációban és a panelektől mentes gondolkodásban találta meg a minisztériumi szakember.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek