Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Anyák tanulnak gyerekük iskolájában
2010-05-10 11:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Anyák tanulnak gyerekük iskolájábanMilyen problémákat okoz az, ha a népesség kisebbik része egészen más kulturális normák szerint viselkedik, mint a vele együtt élő többség? Hogyan birkóznak meg az iskolák azzal a helyzettel, hogy migrációs hátterű tanulóik egy része nem vagy csak tökéletlenül beszéli az iskola oktatási nyelvét, vagy azzal, hogy a kisebbségekhez tartozó gyerekek a családjuktól nem kapnak sem motivációt, sem segítséget a tanuláshoz?

 

 

 

Ezekre a kérdésekre próbáltak választ adni egy, az Európai Bizottság által Barcelonában rendezett egynapos újságírói "fejtágító" előadói.  

Természetesen nem csak az emigrációs vagy kisebbségi háttér jár beilleszkedési problémákkal, hanem az egészen közönséges szegénység is - erősítette meg előadásában Jean-Michel Baer, az Európai Bizottság tudományos, gazdasági és társadalmi főigazgatóságának vezetője. Az Unió lakosságának 17 százaléka számít szegénynek, a három vagy annál több gyereket nevelő családok 25 százaléka, az egyszülős családok 30 százaléka. A szegénység pedig kirekesztettséggel járhat.
És persze nem csak az. Ugyanilyen következményekkel fenyeget a migrációs háttér vagy a kisebbséghez tartozás is. Hogy mi az orvosság? Baer úr válasza egyértelmű: az oktatás.

Angéline Escafré-Dublet francia migráció- és kisebbségkutató megfogalmazása szerint a kulturális sokszínűség ugyan Európa kincsei közé tartozik, ám problemát is jelenthet. Már csak azért is, mert az emigránsok egy jelentős része a földrészen kívülről, egészen más kulturkörből érkezett. Escafré-Dublet asszony példákat is sorol. Görögországban az iskolásgyerekek 18 százalékának, Spanyolországban 13 százalékának más anyanyelve, mint az államnyelv, de nem jobb a helyzet Lettországban sem. Ott a tanulók 26 százaléka orosz. Igaz, ők nem bevándorlók, legfeljebb a szüleiket-nagyszüleiket tekintik most annak. (Holott akkoriban Lettország még a Szovjetunió része volt.)

De vajon hogy próbálnak megbírkózni ezzel a helyzettel Európa államai? A kutatónő többféle megoldási kísérletet is felsorolt. Nagy-Britanniában megpróbálják bevonni a bevándorlókat a "britség" fogalmába, mintegy kiterjesztve azt. Németországban az állampolgári nevelésre helyezik a hangsúlyt, Görögországban "interkulturális" iskolákat létesítenek, Spanyolországban a helyi nyelv (a spanyol, a katalán vagy a baszk) oktatását szorgalmazzák, Lengyelországban asszimilálni próbálják a bevándorlókat, Lettországban pedig a kétnyelvű oktatás a cél. A Népszava munkatársának arra a kérdésére, hogy melyik módszer bizonyult legsikeresebbnek, Escafré-Dublet asszony kitérően válaszolt. Mint mondta, nem kívánt rangsort fölállítani.

A "fejtágító" nem maradt meg az elméletnél - a különböző uniós országokból érkezett újságírókat elvitték látogatóba a Barcelona egyik külvárosában található Mare de Deu de Montserrat iskolába, ahol a tanulók mintegy hetven százaléka migrációs hátterű - vagy a szüleikkel vándoroltak be Latin-Amerikából, illetve Észak-Afrikából, vagy már Spanyolországban születtek, de bevándorló családban. A helyitől igencsak különbőző nyelvük és kultúrájuk miatt elsősorban az észak-afrikaiaknak van problémájuk a beilleszkedéssel.

Csoportunk belép az iskola egyik termébe, melyben európai külsejű fiatal nők fejkendős asszonyokkal foglalkoznak. Az utóbbiak a muszlim tanulók édesanyái. Az iskola egyik eredményesnek bizonyult módszere ugyanis az, hogy előbb az anyákat tanítják meg spanyol, illetve katalán nyelvre, hogy aztán azok segíteni tudjanak gyerekeiknek. Az oktatók önkéntesek, többnyire barcelonai diáklányok, akik "társadalmi munkában" tanítják az észak-afrikai asszonyokat. Ez utóbbiak közül vannak olyanok, akik odahaza egyáltalán nem jártak iskolába és arabul - az anyanyelvükön - írástudatlanok.

Amikor belépünk a terembe segítőikkel az anyák éppen Garcia Lorca egyik szövegét olvassák. Körülöttük apró gyerekek téblábolnak - még nem iskolások, de nem volt kire hagyni őket. Egy másik teremben az önkéntesek együtt tanítják a gyerekeket és édesanyáikat, akik már eljutottak arra fokra, hogy részt vehetnek az órákon. Egy harmadik teremben csak iskolások vannak - ők egy tanárnő segítségével az Odysszeát vitatják meg, különös tekintettel annak egyik női főhősére, Penelopéra. Ennek kapcsán arról cserélnek véleményt, hogy mi jobb: ha egy nő szép, vagy ha hűséges. Az utóbbi vélemény kap többséget, különösen a lányok körében.

Mint megtudjuk, folyik oktatás arab apák számára is, de csak a késői órákban, mivel ez utóbbiaknak csak a munkaidejük után van idejük az iskolára. Őket főleg számítógépes ismeretekre oktatják.
A termekben családias a légkör, az anyák látható ambícióval tanulnak. Egy biztos: ők már nem csak buzdítani, de segíteni is tudják gyerekeiket.

 

C-PRESS - Népszava.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek