Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hol a boldogság mostanában?
2010-05-10 11:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hol a boldogság mostanában?- Nincs boldogságom, hogy nincs egészségem - mondja a 82 éves Hartmann Antal, aki a Baranya megyei Túrony községben a legidősebb férfi. - Mert a boldogsághoz három dolog kell: egészség, munka, család.

 

 

 

Az indiánosan ráncos öregúr a portája előtt kapával gazolja a járdaszegélyt, amikor megszólítom a világ tán legközhelyesebb kérdésével, jelesül azzal: mi kell a boldogsághoz? Nem gondolkodik a válaszon, s nem tépelődik azon sem, hogy elmesélje sorát. Megtudom, hogy 35 évig traktorosként dolgozott a helyi téeszben, sosem volt beteg.

 

– Engem a munka boldoggá tett – hajtogatja. – Most már alig tudok mozogni, ettől szenvedek, de azért mindig csinálnom kell valamit.

 

A férfinak öt gyereke és hét unokája van.

 

– Ha ők nem boldogok, én se vagyok az – mondja később. – A feleségemmel 49 évet éltünk le. 2002-ben elvitte őt a szíve meg a cukor. Azóta nem volt nekem senki. Előtte se, csak ő.

 

– Sose veszekedtek?

 

– Dehogynem. Az ember néha elveszti a fejét.

 

– Min veszekedtek?

 

– Hülyeségeken. Kár volt.

 

– Hívő ember ön?

 

– Katolikus vagyok.

 

– Abban hisz, hogy találkozik még a feleségével?

 

– Ne kérdezzen hülyeséget! Az élet annyi, amennyit megélünk a földön, perccel se több. Addig kell igyekezni. A magamfajtának sose volt könnyű. Megéltem a Horthy-kort, a háborút, Rákosit, Kádárt, mindig nehéz volt, de aki akart, boldogult.

 

Napokon át vagy félszáz baranyai embert faggattam a boldogságról. Mintha összebeszéltek volna, annyira hasonlóak voltak a válaszok. Kortól, nemtől, végzettségtől, településtől függetlenül mindenki ugyanazt érzi a boldogság feltételének, mint Túrony korelnöke. Legfeljebb annyi a különbség, hogy sokan nem a család, hanem az emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozzák.

 

– Barátok, barátnők, jó társaság, attól kellemes az élet – harsogja három huszonéves az egyik pécsi biliárdszalonban. Lányok is vannak a társaságukban.

 

– A szerelem? – vetem közbe. Csend szakad ránk, csak a golyók kopogása szakaszolja a hallgatást. Végül egy vakító fogsorú lány megszólal:

 

– A szerelem hatalmas dolog, de én mindig rámegyek.

 

– Idegbaj – bólint rá az egyik fiú, majd hangot vált: – Amikor az emberre rátör a szerelem, még kakálni se tud keményet.

Pécsett a kertvárosi lakótelep egyik kocsmájának közönsége is a baráti társaság éltető erejét emlegeti. Hétfő reggel nyolckor fél tucat bizonytalan tekintetű és járású férfi és két hozzájuk illő asszony poharazgat három asztalnál. Valamennyien középkorúak, munkahelye egyiküknek sincs, többségük csekélyke rokkantnyugdíjból fizeti a cechet.

 

– Ilyet nekem ne is mondjon, hogy boldogság! – parancsol rám az 53 esztendős Horváth Bertalan, akit a kilencvenes években bezárt szénbányától százalékoltak le.

 

– Boldogság nincs, legfeljebb az van, hogy boldognak hisszük magunkat.

 

A többieknek tetszik a válasz, s ezen felbuzdul:

 

– Akkor érzem magam jól, ha itt elbeszélgethetek a cimborákkal.

 

– Én is – visszhangozzák a körülötte ülők.

 

– Ma miről beszélgettek? – lököm tovább a szót.

 

Tanácstalanul egymásra néznek, percekig nem jut eszükbe, hogy miről is volt ma szó, végül az egykori bányász megunja ezt:

 

– Mindegy, nekünk így jó. A kocsmától ötven méterre, az egyik élelmiszerbolt bejáratánál virágot árul Gombócz Imréné – aki a vásárlóknak csak Marika. A haját gondosan vörösre festő, jó megjelenésű, vidám tekintetű, 61 éves asszony családtagjai boldogulásán keresztül méri önnön boldogságát. Megtudom tőle, hogy vasútforgalmi végzettségét sutba dobva 30 éven át virágtermeléssel és -kereskedéssel foglalkozott. Ma már nyugdíjas, 35 ezret kap, s ez nem sokra elég, ezért ma is virágot árul. Nem panaszkodik, élvezi a munkát. Férje a rendőrségtől ment nyugdíjba. A házaspárnak három gyermeke és négy unokája van. Nagyobbik lányuk és a fiuk ugyancsak rendőr, a kisebbik lány vendéglátós-szállodás diplomát szerzett, ám utána három évig nem talált állást. Most újságot árul.

 

– Boldog vagyok, mert a családom is az – mondja Marika, aztán rátér élete legnehezebb időszakaira. – Amikor a férjem rákos lett, az tönkretett. Látni azt, ahogy meggyengül. Megmondtam neki: velünk kell maradnod, szükségünk van rád. És ő felépült, pedig nagyon nehéz műtétje volt. Tavaly viszont elvesztettem az anyámat és a 62 éves bátyámat. Az szörnyű volt.

 

Húsz éve meg anyagilag élt át válságot Marika családja:

 

– Fóliáztam, és a szedés előtti éjszaka lefagyott három sátor krizantémom. Csaknem egy év munkája odalett. Nem tudtam a veszteségtől aludni, végül annyira ment a dolog, hogy cukros lettem. Aztán rájöttem, nem szabad idegeskednem, és akkor nem leszek cukros. Azt mondtam magamnak: egy évet ki kell bírnunk kevesebb pénzből, az a lényeg, hogy összetartsunk. Van egy remek férjem, három jól nevelt gyerekem – mi baj érhet? Talpra is álltunk, a cukrom elmúlt, és a következő évben már nem voltak anyagi gondjaink. Az újra meggyötört, hogy a lányom nem talált állást. Sorra elbukta a pályázatokat, emiatt nem volt pénze, és szenvedett attól, hogy tőlünk kellett kérnie. Most már nincs gondja, és ettől megnyugodtam.

 

Az általam megkérdezettek közül sokan arról beszélnek, hogy bennük meglenne a készség a boldogságra, csak hát az állástalanság és az anyagi gondok rátelepednek mindennapjaikra.

 

– Itt a május, és az idén még nem volt munkám – vallja be a 34 éves, harkányi Csöre Csaba. – Tetőfedőként dolgozom egy vállalkozónak 2004 óta, és márciustól novemberig mindig volt munkánk. Megkerestem havi 150 ezret, abból félretettem annyit, hogy kihúzzam télen. De most már feléltem minden tartalékomat, úgyhogy én 80 százalékig boldog vagyok, mert van párom, vannak barátaim, de 20 százalékig boldogtalan, mert nem megyek semmire. Anyámmal lakom, és már álmaim sincsenek arról, hogy önálló házam lesz, vagy hogy autót veszek. Én igyekszem, de ha megszakadok, se viszem többre. A barátaim közül sokan külföldön dolgoznak, talán nekem is el kellene mennem innen. De én itthon szeretnék boldogulni. Nem kellene más, csak egy biztos állás. Akkor boldog lennék. Később majd házasság, gyerekek, de biztos jövedelem nélkül erre nem is gondolhatok.

Gálosi Gyulának mindig volt munkája. A 63 éves, jó mozgású férfit Matty határában szólítom meg, ahol füvet kaszál.

 

– Mi kell a boldogsághoz?! – kérdez vissza csaknem hahotázva. – Hát sok pénz!

 

– Magának van?

 

– Nincs.

 

– Tehát nem boldog?

 

– Dehogynem – nevet újra.

 

– Akkor miért mondta, hogy sok pénz kell a boldogsághoz?

 

– Mert így szokták mondani, nem? De szerintem nem az kell. Elég, ha annyi van, hogy az embernek jusson a legszükségesebbre. Nekünk jutott, fel is neveltünk békében három gyereket. A vasúton krampácsoltam 38 évet és 277 napot, most 72 ezer a nyugdíjam. Kovácshidán lakunk, a feleségem óvodás kísérő napi négy órában, ő 40 ezret kap. Ez nekünk elég is lenne, ám az egyik fiunk meg az ő két lánya velünk él. A fiunkat több mint tíz éve elhagyta a felesége, senki se tudja, merre jár. A fiúnk így egyedül neveli a lányokat. Kell neki a segítség, ezért kaszálok most itt egy gazdának. De nem panaszkodom, örülök, hogy mindennap látom az unokáimat.

 

– Azt mondja, jutott régebben mindenre. Autóra?

 

– Ugyan, hogy jutott volna?

 

– Nyaralásra?

 

– Egyszer-kétszer a vasút beutalt.

 

– A foga iszonyú állapotban van. Az orvostól fél, vagy arra se jut?

 

– Voltam orvosnál, és arra számítottam, hogy 30 ezerből megúszom, de 480 ezer lenne. Akkor köszönöm szépen.

 

– Mennyi tartalék pénzük van?

 

– Semennyi! – vágja virtussal. – Azért amikor emelik a gázt vagy a villanyt, elkeseredem, mert nagyon ki vagyunk mi számolva. Aztán összehúzzuk magunkat, és kijövünk valahogy. Ha az erőm megmarad és a családom, akkor én boldog leszek mindig.

 

Pár kilométerrel odébb, a mattyi horgásztó egyik stégjén pecázik a 68 éves Rudolf Gyula. Reggel kilenckor jött, két bottal várja a kapást, most tíz óra, eddig egy háromkilós ponty meg egy törpeharcsa a zsákmány. A férfi valaha sikeres kereskedő volt, két üzletet vitt a harkányi vásárcsarnokban. Így idézi a múltat:

 

– Mindenem megvolt, feleségem, fiam, pénzem, balatoni nyaralónk, háromévente új kocsit vettünk, bejártuk a világot. Boldog voltam, aztán minden összeomlott: 1990-ben meghalt a feleségem, 43 évesen elvitte a rák, 1991-ben meg meghalt a 22 éves fiam autóbalesetben. Egy barátja vezetett, és karamboloztak. Négyen ültek a kocsiban, a többiek meg se sérültek.

 

A férfi hangja elcsuklik, nehezen folytatja:

 

– A munkába menekültem, de az sem segített. Pecázni se tudtam kijönni, féltem a magánytól. Két évvel később összeismerkedtem egy asszonnyal, és összeházasodtunk. Volt neki egy ötéves lánya, őt a nevemre vettem. A párom tiszteli halottaim emlékét, elkísér a temetőbe, a virágot is ő választja. Szépen élünk, a lányát is sajátomként szeretem, de az a régi boldogság már soha sem jöhet vissza.

 

Megint elcsuklik Rudolf Gyula hangja.

 

– Szökik a törpeharcsa – intek a stég széle felé fickáló halacskára, hogy eltereljem a férfi figyelmét bánatáról.

 

– Menjen csak – legyint –, ha meg tud szökni, hadd éljen.

 

Balog Péterrőlmindenki azonnal láthatja, hogy elégedett. Az 51 éves, alacsony, kopaszodó férfi az elemi szegénységben élő roma faluban, Alsószentmártonban lakik, nős, három felnőtt fia és egy középiskolás lánya van. A fiúk már elmentek, gyermekeik vannak, munkahelye, biztos jövedelme viszont egyiküknek sincs – ahogy 1989 óta Balog Péternek és feleségének sincs. A család 1988-ban épített kétszobás, teljesen be nem fejezett kockaháza romlásnak indult. Az örökké pénztelen családfő mégse bánkódik: reggelente befogja kicsi fogatába bronzos szőrű szamarát, Rudit, s olyan arccal hajt végig a falun, mintha egy luxusautót vezetne.

 

– Igen, boldog vagyok – ismeri el büszkén. – És ez így is lesz, amíg a feleségem él. Gyerekkorom óta őt szeretem, és boldog vagyok vele.

 

Amikor ezt megosztom a feleségével, az asszony kuncog:

 

– Szépen adja.

 

– Miért, nem boldogok?

 

– Miért ne volnánk azok? Szeretjük egymást és a gyerekeinket.

 

Martina, a pár 17 éves lánya közbeszól:

 

– Anyu, azért apu néha félrement.

 

– Félrement, félrement. Nem baj: a férfi az olyan.

 

Amikor elbúcsúzom tőlük, Balog Péter még megjegyzi:

 

– Nekünk muszáj boldognak lennünk, mert nagyon szegények vagyunk. Ha nem lennénk boldogok, csak rágódnánk a nincsen.

 Amúgy a roma faluban szinte mindenki úgy véli: az egészség a boldogság alapja.

 

– A férjem tüdőrákos – sóhajt a falu központjában vásárolni induló, 60 éves Almási Mártonné. – Nincs már ereje, és azóta becsülete sincs. Amíg egészség van, minden van, utána semmi.

 

Hartung József viszont nem őrlődik azon, hogy elszállt az egészsége. A 89 éves férfi egy kerekes székben ülve napoztatja pergamenszínű arcbőrét a beremendi öregek otthona előtt. Géplakatosként dolgozott 44 évet és 86 napot. Feleségével két fiút nevelt föl. Egyszerű körülmények között éltek, nem is vágytak többre.

 

– Mulatni szerettünk – avat be önnön boldogsága titkába. – Nekem egy pohár bor elég volt a jó hangulathoz, a danoláshoz, a tánchoz. A feleségemmel gyakran reggelig mulattunk. A kedvenc nótám az volt, hogy „Most van a nap lemenőben”. Immár igaz lett a dal.

 

Nevet saját szavain. Amúgy sok baja van: első infarktusát 1984-ben kapta, a másodikat két évvel később, hogy meghalt a felesége. A férfi t azóta műtötték epével, prosztatával, sérvvel, kétnaponta dialízisre viszik, de ez sem keseríti el.

 

– A fő, hogy láthatom az unokáimat és a dédunokáimat. Az a boldogság. Régen a mulatás mellett kirándulni szerettem. Bicikliztem 15–20 kilométert. Gombát szedtem, pöfeteget. Egyedül mentem, zavart, ha valaki beszélt mellettem. Élveztem az erdő csendjét. A család mellett ma is a nyugalom ad boldogságot. A nyugalom.

 

A BÉRES ALAPÍTVÁNY megbízásából a pécsi Fact Intézet felmérést készített arról, hogy a felnőtt magyar lakosság boldognak tartja-e magát. Az intézet ezer embert kérdezett meg, s kiderült, hogy hazánk polgárainak 13 százaléka véli magát nagyon boldognak. Honfitársaink kicsit több mint háromnegyede elég boldognak érzi magát, a tíz százalék viszont nem igazán gondolja magát annak, míg egy százalék egyáltalán nem boldog. A megkérdezettek szerint a boldogsághoz elsősorban szeretet, harmonikus család, egészség és megfelelő munka kell. Fontos még az értelmes életcél, a barátság, a szabadidő és az anyagi biztonság. Érdekes, hogy a gazdagságot senki sem ítélte „top tényezőnek”.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek