Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyűlölet és demokrácia - Orbán most is hallgatni fog?
2010-05-07 15:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyűlölet és demokrácia - Orbán most is hallgatni fog?A Fidesz az általa megszerzett hatalmas többséggel, a politikáját elgáncsolni képes ellenzék hiányában - vagy megújítja Magyarország gazdaságát, vagy nem. Az idő majd eldönti, mivel ehhez hasonló helyzetre még nem volt példa.

 

 

 

A Fidesz kétharmados többsége vagy javít, vagy nem a határon túl kisebbségben élő, zaklatott magyarság helyzetén azzal, ha a párt tartja magát ígéretéhez, és állampolgárságot ad nekik.

 

Az idő majd eldönti, mivel ehhez hasonló helyzetre még nem volt példa. És vajon a Fidesz elsöprő többsége jót tesz-e majd a magyar demokráciának, különösen a demokrácia minőségének? Nos, erről már van tanulságos példánk: Orbán Viktor első miniszterelnöki ciklusa.

 

Éppen ez az, ami nyugtalanít engem, a több tucat magyar rokonnal bíró amerikait, aki külföldi tudósítóként hat évig Budapesten élt, négy éve pedig a szomszédos Szlovákiából tudósít.

 

Azokban az elemzésekben, amelyek megpróbáltak magyarázatot találni a Jobbik feltűnő térhódítására, kevés szó esett az elmúlt évtizedben a sajtóban és a parlamentben egyaránt elburjánzó uszításról és gyűlöletről a kisebbségekkel és a politikai ellenfelekkel szemben.

 

Az én hazámban, az Egyesült Államokban is átitatja a társadalmat az egyes politikusok, kommentátorok szájából áradó gyűlöletbeszéd, mely a hallgatóság legmélyebb félelmeit mozgósítja, és a félelem új forrásait fakasztja fel. A különbség az, hogy Washingtonban még néhány felelősen gondolkodó republikánus is fellép ez ellen, és kimondja: „Van egy határ, amit nem szabad átlépni”.

 

Amikor majd a parlament üléstermében a Jobbik ott liheg a nyakában, tesz-e majd Orbán bármit, hogy csillapítsa a démonizálás szenvedélyét, amely szétszakítja a magyar demokráciát? Miként reagál majd, ha reagál egyáltalán, amikor a Jobbik rádobja az első verbális gránátokat a „cigány bűnözőkre” vagy az „izraeli tőkésekre”. Nehéz derűlátónak lenni, mivel tíz évvel ezelőtt maga Orbán is szította az efféle szenvedélyeket.

 

2000 februárjában például magam is írtam a Szabad Európa Rádió számára arról, hogy Orbán hallgat, miközben fideszes kollégái és mások a hitleri éra szókincséből vett jelzőkkel – kozmopolita, kommunista zsidó, idegenszívű – illetik ellenfeleiket. Orbán csendben maradt akkor is, amikor egyesek megpróbálták tisztára mosni Magyarország szerepét a holokausztban, viszont feltűnően rokonszenvezett a félelemkeltő Jörg Haiderrel, miközben Brüsszel bojkottálta az osztrák kormányt, melybe bevették a szélsőjobboldali vezér pártját.

 

Miközben látszott, hogy a magyarok jelentős része elutasítja a gyűlölködő hangnemet, a következmények hiánya miatt átszakadt a gát. Ezek voltak a magyar demokratikus fejlődés kritikus pillanatai. Orbán előtt ott állt a lehetőség, hogy világosan állást foglaljon a rossz és a jó között, s ő a rossz útra lépett.

 

Ahogy a korábbi máskéntgondolkodó, majd SZDSZ-es politikus, Haraszti Miklós mondta nekem, mielőtt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságot felügyelő megbízottja lett: „Ezek mélyen kódolt üzenetek voltak, hogy a szélsőjobb lássa, merre is húz a Fidesz szíve”.

 

De nem csupán a szélsőjobb kapta meg ezeket az üzeneteket: megrázó, hogy a ma felnövő magyar tizenévesek – és a demokratikus jobboldal hívei – közül sok ezren vélik tökéletesen elfogadhatónak, hogy „cigánybűnözésről” beszéljenek. Nekik még elnézhető, ha bedőlnek a Jobbik árnyaló megjegyzésének: „nem az összes cigányról beszélünk”. Persze, hogy nem. Csak a rosszakról...

 

Megértem az erre érkező reflexszerű reakciót: a holokauszttagadás vagy a kisebbségek elleni izgatás kriminalizálásának a szándékát. Igen, az ideális válaszlépés az oktatás, a célnak és az életkornak megfelelő iskolai tananyag lenne. De természetesen évekbe telik, amíg ennek hatása szétszivárog a társadalomban.

 

Sokkal közvetlenebb hatása lenne annak, ha Orbán Viktor mint több millió szavazó és gyermekeik példaképe nyilvánosan elmondaná, miként hat a gyűlöletbeszéd, elmondaná, hogy kilép a méltányos kritika, a civilizált vita kereteiből az, aki egy embercsoport egészének kollektív bűnösségét emlegeti. Különösen, ha a célja a hallgatóság feltüzelése, ha agresszivitásra, erőszakra buzdít.

 

A Jobbik nagyobb fenyegetést jelent, mint tíz éve a MIÉP. Ha Orbán hasonló stratégiát követ, mint akkor, azaz nem szól semmit, abból a közönsége arra következtet: „nincs ezzel semmi baj”.

 

Mindezzel szembenézni nem lehet egyedül Orbán felelőssége. Nemrégiben beszélgettem egy emberi jogi aktivistával itt Szlovákiában, ahol a szélsőjobboldalt vezető Jan Slota – a kormánykoalíció tagja – komoly politikai tőkét kovácsolt a magyar és roma nemzetiség ostorozásából. Ez az aktivista azt mondta: olyan légkör alakult ki, amelyben, úgy tűnik, a magyarokért csak magyarok, a romákért csak romák, a zsidókért pedig csak zsidók szólalnak fel. Túl kevés itt az olyan nemes gondolkodású ember, aki kiáll „másokért”.

 

Ismerős ez a helyzet? Engem Martin Niemöller német protestáns lelkész nem sokkal a második világháború után elmondott halhatatlan prédikációjára emlékeztet:

 

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna.

 

Az egyik legmegdöbbentőbb nyilatkozat, amit a Jobbik vezérétől, Vona Gábortól olvastam, április 11-én kelt, alig valamivel azután, hogy kihirdették a választások első fordulójának eredményeit: „Én továbbra is úgy érzem, a magyarok kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla”. Ezek szerint ilyen lenne a Fidesz szavazótáborának majdnem az egésze.

 

Ilyen? Talán. De mindenesetre ebből megértettem, mekkora nyomás nehezedik majd Orbánra. Remélem azonban, hogy az új miniszterelnök nemcsak a kampányígéreteit teljesíti majd, hanem az egészséges magyar demokrácia ígéretét is beváltja.

 

A szerző a Christian Science Monitor pozsonyi tudósítója

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek