Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Eltűnt osztálypénz: roma gyerekeket vegzáltak a rendőrök?
2010-05-07 15:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Eltűnt osztálypénz: roma gyerekeket vegzáltak a rendőrök? Eltűnt az osztálypénz, a kihívott rendőrök az érintettek szerint kizárólag a zömmel 13-14 éves, roma gyerekeket faggatták ki az ecsédi általános iskolában. Mindezt a szülők jelenléte és engedélye nélkül - írja a Roma Sajtóközpont.

 

 

 

A rendőrök szerint ők szabályosan jártak el. A Roma Sajtóközpont által megkérdezett mintegy fél tucat jogász szerint viszont nem. Az iskola igazgatója és a rendőrök egymásnak is ellentmondanak: előbbi szerint az összes hetedikes és nyolcadikos gyereket kikérdezték, utóbbiak szerint viszont csak kettőt. A rendőrség szerint csak egy rendőr volt, az igazgató szerint kettő. A botrányt kirobbantó osztálypénz egyébként egy diáklánynál volt, ő állította, hogy a szünetben eltűnt a táskájából. A rendőrök szabálysértési eljárást is indítottak.

„Mostantól más világ kezdődik a cigányok számára!”
— állítólag ezzel utasított el egy roma szülőt a Heves megyei, ecsédi Richter Gedeon Általános Iskola igazgatója, amikor az szóvá tette, hogy az igazgatónő rendőröket hívott „csak a roma gyerekekre”, amikor az egyik nyolcadikos osztályból eltűnt a ballagási tablóra gyűjtött húszezer forint. Az esetről a Roma Sajtóközpontot (RSK) értesítő szülő és a Roma Polgárjogi Mozgalom Heves Megyei Szervezetének elnöke – akinek a lánya szintén „a gyanúsítottak” közt szerepelt – azt mondta: a kiérkező rendőrök egy tucatnyi, kizárólag roma gyereket vittek külön helyiségbe, és órákon keresztül faggatták őket. Mindezt anélkül, hogy értesítették volna a szülőket, miközben zömmel 13 és 14 éves gyerekekről van szó, de volt köztük egy 12 éves is.

Az egyik szülő, Oláh Zoltán azt mesélte: reggel kilenctől délután egy óráig „vegzálta” a gyerekeket két rendőr, akik hetedikes fiát arról győzködték, hogy valljon társaira, és a rémült gyereket a WC-re sem engedték el egyedül. Oláh Zoltán szerint az egyik rendőr ráadásul azzal fenyegette a fiát, hogy állami gondozásba juttatja, ha nem vall. Az apa elmondása szerint az érintett gyerekek lemaradtak az ebédről is, fia éhesen, sírva ment haza. A megyei polgárjogi vezető ehhez azt tette hozzá: az érintett gyerekek alig akarnak iskolába menni, mert megalázva és megszégyenítve érzik magukat. Oláh Csaba tudomása szerint egy hatvani rendőr és az ecsédi körzeti megbízott „hallgatta ki” a gyerekeket, amely után „jegyzőkönyvet” is készítettek, amelyet azonban nem adtak oda a szülőknek.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője ezzel szemben azt mondja: csak egy rendőr volt a helyszínen, csak két gyereket kérdezett ki, amely nem kihallgatás volt, hanem „meghallgatás” és nem „jegyzőkönyv”, hanem „rendőri feljegyzés” készült. Soltész Bálint szerint mindezért nem volt szükség a szülők jelenlétére, szabályosan jártak el. A rendőrt hívó iskolaigazgató viszont szintén két rendőrről beszélt, és arról, hogy azok az összes hetedikes és nyolcadikos gyereket kérdezték. A rendőrök és az igazgatónő által elmondottak csak abban egyeznek meg, hogy az igazgatónő jelen volt az eseményen.

A szülők nélkül az egész meg sem történhet ilyen korú gyerekekkel, a rendőrség szabálytalanul járt el – mondta egybehangzóan mintegy fél tucat, a Roma Sajtóközpont által megkérdezett jogász. Mindegyik arra hivatkozott: mindegy hogyan nevezik a rendőrök a kiskorú és éppen csak fiatalkorú gyerekek kikérdezését és az arról készült dokumentumot, az eljárást nem folytathatták volna le a szülők jelenléte nélkül, merthogy a gyerekek a kikérdezéssel és az erről készült rendőrségi papírral jogilag „státuszba” kerültek, azaz tanúk vagy gyanúsítottak lettek, más szerep nincs. Ezt az álláspontot erősíti szerintük az is, hogy a történtek után a rendőrség szabálysértési eljárást indított ismeretlen tettes ellen. Az egyik ügyvéd szerint a szülőknek panaszt kellene tenniük az illetékes ügyészségnél a rendőri eljárás ellen.

Iványi Klára, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa ehhez még azt is hozzátette: a szerinte is szabálytalan eljárás mellett ő azt is aggályosnak tartja, ha csak a roma kisiskolásokkal tették mindezt. Az ügyet kirobbantó osztálypénz egyébként egy nyolcadikos lánynál volt, ő állította azt, hogy az egyik szünetben eltűnt a táskájából, ezért hívott rendőrt az igazgatónő.
 
C-PRESS - 168ora.hu
 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek