Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Amerika segít a három H-soknak
2010-05-05 09:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Amerika segít a három H-soknakA diplomás roma lány már a telefonban sem hallgatja el származását, és politikai pályáról ábrándozik
Magyarországra találták ki, de a régióban is elterjedhet a halmozottan hátrányos környezetből származókat segítő amerikai program.

 

 

 

 

Az angol nyelvű interjú után alig két sarokra jutott a budapesti amerikai nagykövetségtől, amikor megcsörrent Tama Tímea mobiltelefonja. A Wesley János Főiskolán szociális munkás szakon végzett huszonkét éves lány azzal vette fel, biztosan „elbukott” a vizsgán. Annál nagyobb meglepetéssel hallotta az örömhírt: bekerült az USA magyarországi diplomáciai képviselete által indított szakmai képzési programba.

 

A két hónapos projekttel a halmozottan hátrányos helyzetű diplomások társadalmi-gazdasági integrációját segítik elő. Az intenzív angol nyelvi képzés mellett szakmai tréninget is biztosítanak a két-két kiválasztottnak. Abba is bepillantást nyújtanak, hogyan kell összeállítani egy prezentációt, előadást, melyek a szakmai-üzleti kapcsolatépítés fortélyai. No meg arra, hogy nehéz helyzetekben csak az improvizáció segít. Tama Tímea ötperces angol nyelvű előadásához minden „súgókártyát” kinyomtatott. Az utolsót azonban a printerben felejtette, így örökre az eszébe véste, hogy a gépből kijövő oldalakat az elsőtől az utolsóig ellenőrizni kell.

 

Amerikai részről a hamarosan harmadik körbe lépő programot nem kifejezetten csak romáknak szánták, de a magyarországi helyzet miatt a „három H-s”, azaz halmozottan hátrányos helyzetű kategóriába döntő részben cigány származásúak esnek. – Számunkra is érdekes tapasztalatot jelent a program, sokat tanulunk a magyarországi roma társadalomról, a roma kultúráról – mondta Aaron L. Feit gazdasági szakdiplomata, az új jelentkezőket váró, némi ösztöndíjat is nyújtó program egyik mentora.

 

Az angolul Professional Development Fellowship néven futó képzést a budapesti amerikai nagykövetség nemrég egy belső konferencián mutatta be a kelet-közép-európai térségbeli többi USA-misszió, illetve a State Department képviselői előtt. A budapesti brit és kanadai nagykövetség már bekapcsolódott a projektbe. Feit szerint örömmel vennék, ha a gazdasági szférából, cégek részéről is mutatkozna érdeklődés.

 

A származását büszkén vállaló Tama Tímea nem tagadja: diplomával a zsebében nagyon nehéz elhelyezkednie. Úgy látja, hogy bizonyos amerikai gyakorlat hazai adaptálása, így egyfajta pozitív diszkrimináció sokat segítene különösen a roma származású első generációs értelmiségieknek.

 

A Vizsoly közeli Korlátról származó lánynak már iskolás kora óta meg kellett küzdenie az előítéletekkel. Főiskolai hallgatóként pedig beleunt abba, hogy amikor elment egy állásinterjúra, látszott a munkaadók arcán, „riasztja őket” a jelentkező barna bőre. Így a telefonban rákérdezett arra, nem baj-e, hogy roma származású, és az átlagosnál sötétebb a bőrszíne. A vonal túlsó végén általában azzal mentették ki magukat: ezt meg kell beszélni a főnökkel, majd visszaszólnak...

 

A rendkívüli ambíciót és erőt sugárzó Tímea számára elsősorban a pozitív beállítottság, a folyamatos mosolygás tűnt fel az amerikai munkahelyi környezetben. A Korlátról megtett hosszú útért szüleinek is hálás, akik a kilencvenes évek közepe óta munkanélküliek, de minden erejükkel azon voltak, hogy három lánygyermekük tanuljon, és diplomát szerezzen. Bár egyelőre nincs állása, Tama Tímea tíz év múlva politikai pályán látja magát. Kevés szabad idejében is elsősorban értelmes emberekkel szeret beszélgetni. E beszélgetések révén sikerült megszabadulnia radikalizmusától. Attól, hogy a romakérdést csak egyetlen szögből, csőlátással nézze.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek