Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Munka nélkül, a rendszerváltás óta
2010-05-02 09:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Munka nélkül, a rendszerváltás óta FMH - Megyei összevetésben is húzós a munkanélküliségi mutató, már Sárbogárdon is, a kistérségben pedig egyértelműen. Minden döntéshozó tudja ezt. Miként a számokat is. Ám úgy tűnik, mindenki vár valamire.

 

 

 

A város központjában Lakatos Péterrel, a települési cigány kisebbségi önkormányzat elnökével sétálgatunk, magyarázza, tessék figyelni, itt dolgoznak a közhasznú munkások. Bemutatja Bíró Jánost, aki éppen padokat fest, noha eredeti szakmája fűtésszerelő. Az 57 éves úr állítja, tizennégy éve dolgozik ilyen alkalmi munkásként, szóval nem egyszerű az élet. Jobb hónapokban összejön úgy ötvenöt ezer forintja. Ennyi. A rezsire kevés. A regionális munkaügyi központ helyi kirendeltségének vezetője, Simon Miklós közli: információt bármelyik befektetőnek szívesen adnak.

 

 

Nincs izzasztó forgalom a bogárdi munkaügyi kirendeltségen. Fontos papírokat gyűrő, paksamétás ügyfeleket szólítunk meg, többségük elzárkózik. Senki sem szereti nyilvánosságba adni a szerencsétlenségét. Autószerelői vizsgával együtt érettségit tudhat magának a 24 éves Spíz Csaba, de ez most kevés. Jelen pillanatban mozdonyvezető gyakornok, még marad is ebben a státuszban , mert a vizsgája itt nem sikerült. Az autószerelésben gyakorlat nélkül nagyon nehéz elhelyezkedni, gyakorlatot viszont csak az autószerelő műhelyben lehet szerezni. A kör bezár.

 

 

A kirendeltség vezetője, Simon Miklós véletlenül sem bonyolítja a történetet. Tény: a megyében az egyik legmagasabb munkanélküliségi ráta a Sárbogárdi kistérségben regisztrálható, nem most, hanem már a rendszerváltás óta. Az enyingiek néha beelőznek , nyilván ez sem itt, sem ott senkit egy pillanatig sem vigasztal. Amit most maguk előtt tolnak, az 24,6 százalék. Idén február végén 217 személynek megszűnt a közfoglalkoztatása, tehát ezt a tényt is tolják maguk előtt.

 

 

A főutcán sétálunk Lakatos Péterrel, neki ismerős hölgyekkel, Farkas Györgynével, Petró Lászlónéval és Csuti Istvánnéval parolázunk. A történetek errefelé egyszerűek. Az asszonyságok köszönik, hogy gereblyézhetik a parkot. Nyolc osztály a végzettségük, ennyire jutott. A város elöljárója, Juhász János szerint az üzleti környezetről kell beszélni: a csatornázás, az útfelújítás az érkező befektetőnek is fontos lehet. Persze, most nehéz. Az inkubátorház, amelyik a kisvállalkozóknak lökést adhat, az még életképes program. Valami központi, állami segítség kellene ennek a térségnek, valahogy mindenképpen ide kellene hozni egy nagybefektetőt. A helybéliek nagy szerencséjére néhány vállalkozás működik. Az egyik építőipari cég egyik vezetője, Nagyné Soltész Márta egyszerűen fogalmaz: húsz esztendeje egyéni vállalkozásként indultak a férjével, ma nyolcvan alkalmazottnak adnak havonta bért. Kezdetben kuncsorogtak, mint alvállalkozó, ma már generálkivitelezők. A térségben élőket próbálják foglalkoztatni, nagy a verseny a piacon, nem igazán lehet tévedni, már csak a számukra bizalmat adó munkavállalók miatt sem. Az biztos, hogy május elsejét megünneplik.

 

 

Sárbogárd és környéke nem egy iparilag fejlett térség, soha nem is volt az. A befektető nyilván jönne, ha az elöljáróságtól kedvezményt kapna - viszont ez ma már nem egyszerű történet, ezt az EU-jogrendjéhez igazodva nagyon szigorú törvények szabályozzák. Csak egyetlen példa: a helyi iparűzési adó csökkentése csábításként már nem lehetséges, mert ez sértené a szabad versenyt. Az érvényes brüsszeli elvek szerint állami beavatkozásnak számít, ha egy befektető fizetési kedvezményt kap azért, mert oda települt, ahova.

 

C-PRESS - fmh.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek