Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Croatica kiadó: tankönyvek hazai kisebbségeknek
2010-05-02 09:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Croatica kiadó: tankönyvek hazai kisebbségeknek Popzenét, hetilapot, tankönyveket, szépirodalmi műveket is megjelentet a Croatica kiadó, amely nemcsak horvát nyelvű tartalmakkal foglalkozik, de a többi magyarországi kisebbség - bolgár, görög, szlovén, német - iskolai tankönyveinek megjelentetésével is.

 

 

 

Az idén 10 éves kiadó az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége tulajdona. Megalakulása óta Horváth Csaba az ügyvezető igazgatója.

 

 

- Eddig hetvenkét tankönyvünk van. Összegyűjtöttük azokat a morzsákat, amiket a Nemzeti Tankönyvkiadó meghagyott. Nekik ezek nem tételek: a görögöknek és a bolgároknak egy iskolája van, a románoknak 3-4. Ezért az ő könyveiket is mi adjuk ki. Magyarországon 30-40 ezer horvát él, és 3-4 ezer szlovén. Így a szlovének könyveit is megjelentetjük. Folyamatban van egy konzorciumi pályázatunk, cigány nyelvű tankönyveket is fogunk kiadni. Beás és lovári nyelveken, valamint cigány népismeret tankönyvet 1-8. osztályig felmenő rendszerben. A pécsi Gandhi Gimnázium a konzorcium vezetője, ők szerződnek velünk a kiadásról. A szerzők az ottani pedagógusok - mondja az igazgató.

 

 

A kiadó eddig hat szépirodalmi könyvet adott ki a Magyarországi horvát írók sorozatban. Köztük kuriózum a horvát és magyar nyelvű haiku-kötet és A vadló című ifjúsági regény fordítása, amit angol nyelvre is lefordítottak, és Amerikában úgy értékelték, mint A kis-herceg utáni második legjobbat. Megjelentették Sopron város történetét horvátul és magyarul.

 

 

- Minden olyan hazai írót próbálunk megjelentetni, aki horvát nyelvterületen valamilyen rangot vívott ki magá-nak. Belterjes közösség vagyunk, tudunk egymásról. A szerzők hozzák a kézirataikat, sajnos elég kevés van. Adtunk ki településmonográfiákat - a magyarországi és szlovákiai gradistyei horvát településekről mi, az ausztriaiakról egy osztrák kiadó. A Burgenlandban és Magyarország nyuga- ti határszélén élő gradistyei horvátok több mint 500 éve élnek ezen a területen. Trianon után a többség Ausztriában maradt.

 

 

A Croatica kiadó a 10 éves születésnapját a Savaria Múzeumban ünnepelte egy nagy kulturális rendezvénnyel. Dr. Horváth Sándor mutatta be azt a reprint kiadást, aminek eredetije 1872-ben született Fran Urelac tollából, aki az 1850-es években körbejárta a gradistyei horvát településeket, és összegyűjtötte az ott élők énekeit. Ezenkívül bemutatták Marko Perkovic Thompson horvát popsztár lemezét, aki hazafias énekeket énekel. Részt vett a háborúban a 90-es években. Sokan megvádolták, hogy fasiszta- jellegűek a dalai. Ezért a Croatica kiadó 2008 decemberében készített egy felvételt az Arena Savariában adott koncerten, és lefordíttatták a szövegeket. Ebből született a szintén DVD.

 

 

- Meg akartuk cáfolni, hogy Marko Perkovic Thompson dalai nacionalista vagy fasiszta jellegűek lennének. A DVD-ben egy füzet tartalmazza a szövegeket. A Savaria Múzeumban Ritam Café címmel az első magyarországi horvát pop-rock CD-t is bemutattuk. Gradistyei fi-atalok, főleg szentpéterfaiak az előadók. Handler András a szövegíró, Harangozó Róbert a zeneszerző. A barátainknak szólnak a számok, mindegyiket más-más énekli, köztük Skrapits Erik. Van saját stúdiónk is, ahol a felvételeket készítjük, magunk gyártjuk a CD-ket - meséli Horváth Csaba, aki bár Budapesten dolgozik, hétvégente hazajár Szentpéterfára.

 

 

A Croatica székháza Budapesten a Nagymező utcában van. Tavaly ősszel vették a 700 négyzetméteres épületet, mert a régi 300 négyzetméterest már kinőtték. Saját digitális nyomdájuk van, itt nyomják a német kisebbség lapját és a Barátság című össznemzetiséget bemutató magyar nyelvű lapot, ott van a horvát hetilap szerkesztősége. Folyóiratuk is volt, de 2009-ben már nem jelent meg. A hetilap szerkesztősége négy újságíróval dolgozik - egy Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, egy Zalában, egy Baranyában, egy Bács-Kiskun megyében gyűjti a híreket. Szeretnének beindítani egy kulturális központot is. Már most folyamatosan vannak programjaik: a székházban zajlanak az országos tanulmányi versenyek, a könyvbemutatók, ősztől nyugdíjasklub indul. Táncházak, író-olvasó találkozók vannak, de azt szeretnék, ha itt lenne a budapesti horvátok közösségi kulturális helye is. Az idős korosztályra (akik a 60-as, 70-es évek végén költöztek a fővárosba) és a fiatalokra (akik most járnak oda egyetemre, középiskolába) lehet számítani.

 

 

Az Országos Horvát Önkormányzat 2002-ben rendelte meg azt a szociológiai kutatást, amit dr. Gyurok János szociológus és dr. Sokcsevits Dénes történész végeztek el. Felmérték a magyarországi horvátok identitását, életmódját, és hogy hogyan látják saját helyzetüket. A kisebbségi médiának akkor még kevés lehetősége volt. A pécsi körzeti stúdió heti húsz percét például a nyugati határszélen nem is lehetett hallani. Akkor jött az internetes rádió ötlete. A horvátok indították be Magyarországon az első internetes rádiót 2005-ben. Horváth Csaba elmondja: az Egyesült Államokban többen hallgatják, mint Magyarországon.

 

C-PRESS - vasnepe.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk