Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romaügyek: közmunkaprogramot hirdetnének a listaállító pártok
2010-03-31 09:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romaügyek: közmunkaprogramot hirdetnének a listaállító pártokAz országos listát állító hat párt többsége a romák számára közmunkaprogramot indítana, amelyet a mezőgazdaságban, vagy az építőiparban hoznának létre. A cigányság problémáit komplex, a szociális és az oktatási rendszert, illetve a munkahelytermést érintő megoldási módokkal kezelnék.

 

 

 

Az MSZP választási anyagában - amelyben leszögezi, hogy fel kell lépni a romák elleni diszkrimináció ellen - a már meglévő romaprogramok, a telep-felszámolási program, valamint a roma ösztöndíjasok, diplomások támogatásának folytatását és további intézkedéseket is ígér.
    

Külön célprogramot terveznek a roma munkavállalók számára szerződéses munkaviszony, képzés, nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítésére. Az önkormányzati közösségekből, kisebbségi önkormányzatokból álló konzorciumba roma vállalkozókat és mentorokat is bevonnának.
    

Az MSZP javaslatokat tesz "a békés együttélés megteremtése érdekében" roma integrációs programra. A párt úgy látja, megoldást a munka, az oktatás és a saját erőfeszítések ösztönzése jelentheti.
    

Az alacsonyabb szakképzettségűek foglalkoztatását bővítő programok a romák számára új lehetőségeket jelentenek, elsősorban a mezőgazdaság, az erdő- és vízgazdálkodás területén.
    

Az MSZP a romák felemelkedésének és öngondoskodásának kulcsát az oktatásban látja. Szerintük elérhetőbbé kell tenni az oktatás minden lépcsőfokát. Állításuk szerint jóval több óvodai férőhely és pénz jut a leghátrányosabb kistérségek óvodáira. A cigánygyermekek számára szerintük a többiekkel közös oktatás jelenti a kitörés lehetőségét.
    

A Fidesz-KDNP programjában úgy értékeli, hogy közmunka keretében lehetőségeket kell biztosítani a romáknak, valamint a szakképzetlen munkavállalóknak az építőiparban és a mezőgazdaságban.
    

A cigányság problémáit nemzeti ügyként, s nem pusztán szegénypolitikaként kell kezelni - szögezik le, hozzátéve: kiutat a jelenlegi nyomor kezelésének és a jövő építésének együttes megvalósítása jelent; nem lehet tehát a cigányság és a szegénység kérdését ugyanúgy kezelni, mint eddig, felelős társadalompolitikai válaszok összeállítása szükséges, megállítva a ma népszerű „bűnbakképzést”.
    

A tanulás-munka kiemelkedési útját kell választhatóvá tenni, és a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait kell lebontani. A felzárkóztatást szolgáló pénzek felhasználását teljesen átláthatóvá kell tenni - véli a Fidesz.
    

Az MDF programjának nincs külön a romákkal foglalkozó fejezete. Annyit jegyeznek meg, hogy a problémát a hosszabb távú javítás reményében a gyakorlatban kell kezelni olyan elképzelésekkel, mint amilyen a szociális kártya vagy az egész napos iskola. Az állami segélyezés eddigi rendszere a problémák bővített újratermelését eredményezte - szögezi le a párt programja.
    

Hozzáteszik: az MDF komolyan kíván foglalkozni a romakérdéssel, és ehhez nélkülözhetetlennek tartja az összes demokratikus erő őszinte és tisztességes együttműködését, és azt, hogy az állam védje meg az emberek biztonságát és tulajdonát, állítsa helyre a számos helyen megingott közbiztonságot.
    

Az MDF meg van győződve arról, hogy a nemtelen szándékú szélsőséges törekvések és a jóindulatú, de hatástalan elvi deklarációk között kell keresni a helyes utat a romakérdés megoldásában.
    

Az LMP szerint a cigányság társadalmi integrációjához négy alapvető feltétel szükséges: munkához kell juttatni az aktív korú képzetleneket, az oktatási rendszernek esélyt kell adnia a szegény és iskolázatlan szülők gyerekeinek, a garantált minimumjövedelem rendszerének bevezetésével kell védelmet biztosítani a tartós mélyszegénység ellen, ösztönözni kell a munkavállalást, valamint az államnak foglalkoztatóként hozzá kell járulnia a cigány középosztály megerősítéséhez.
    

A párt programjában szerepel, hogy az alacsonyan képzett munkaerő iránti keresletet közvetlenül élénkíteni kell egy zöld és foglalkoztatási szemléletű fordulat elérésével a mezőgazdaságban, a közlekedésben, az erdő- és vízgazdálkodásban, valamint a környezetvédelemben. Át kell alakítani a felnőttképzés rendszerét és csökkenteni kell a cigány munkakeresőkkel szembeni diszkriminációt.
    

Az LMP szerint biztosítani kell, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek, köztük a romák, három éves koruktól óvodába járhassanak, az általános iskolába való belépéskor vissza kell szorítani a szociális és etnikai szelekciót.
   

 A garantált minimumjövedelem rendszeréről azt írja: az új rendszerben azok a háztartások lennének jogosultak támogatásra, amelyekben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a törvényben meghatározandó minimumszintet.
    

A Jobbik romaügyekről szóló fejezete a "Vissza a cigányútról" címet viseli. Ebben a párt azt írja, hogy a cigánykérdés komplex probléma, így kezeléséhez is komplex programra van szükség. A cigányság felmérését követően a legsürgetőbb feladatnak a cigánybűnözés felszámolását tartja a megfelelő rendvédelmi eszközökkel, a rendőrség megerősítésével és csendőrség felállításával.
    

A rend megteremtése mellett a felemelkedés és a jogkövetés lehetőségét is biztosítanák számukra: szerintük a szociális, foglalkoztatási és oktatási rendszert - cigány pedagógusokat, differenciált oktatást alkalmazva - kell úgy átalakítani, hogy azok a törvények betartására, a munka és az oktatás világába való visszatérésre ösztönözzenek. A Jobbik is a szociális segély helyett munkát, adott esetben közmunkát adna a romáknak, a segélyeket pedig nem pénzben, hanem szociális kártyán keresztül juttatnák el az érintettekhez.
    

A Civil Mozgalom is - amely a romák bevonásával alakítaná ki a megoldást, és magyar-roma kiegyezést kötne - a szociális segélyezési rendszert a munkához való jutással váltaná fel, illetve a roma fiatalok részére nemzetiségi iskolákat indítana és roma szakképzési programokat, ösztöndíj programokat indítana.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 • Reinkarnációs utazás előző életekbe
  A materialista gondolkodású emberek talán meghökkennek ezen a címen: reinkarnációs utazás. Fölteszik magukban a kérdést, van-e valami, ami megmarad belőlünk a halálunk után? A hívő emberek erre azt válaszolják: igen, a szellem, amely öröktől fogva teremtetett.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.február 16-tól 22-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek