Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jászladányi iskolapélda
2010-02-24 09:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jászladányi iskolapéldaTíz évvel ezelőtt kezdődött el az úgynevezett jászladányi iskolaügy: 2000-ben történt, hogy a falu akkori, és azóta is regnáló polgármestere, Dankó István egy magániskola létrehozását kezdeményezte, amelybe szavai szerint a komolyan tanulni s a közösségi szabályokat betartani akaró gyerekek járhatnának.

 

 

 

Sosem mondta ki (legalábbis a nyilvánosság előtt), hogy a cigány gyerekek szerinte nem ilyenek, tehát azok számára nincs kitárva a magániskola kapuja. Ám az elmúlt közel egy évtized azt bizonyítja: a falu vezetői mindent megtettek azért, hogy a szorgalmas, tehetséges, illedelmes, vagyis a kiválasztott és a többségtől elkülönített diákok nyugodt körülmények között tanuljanak egy minden szempontból jól felszerelt, kulturált magániskolában. Ami nem mellékesen az önkormányzaté, s amikor a kilencvenes évek elején épült, sok cigány ember ott hordta a téglát, keverte a maltert, sőt akadt közülük olyan vállalkozó, aki százkétszázezer forinttal támogatta a beruházást. Mindenki összefogott azért, hogy a falunak legyen végre modern iskolája, amelyben ma már vasrács választja el a magániskolai tanulókat a többiektől. Van a falunak egy másik, jóval lepukkantabb alapfokú oktatási intézménye is, Jászladány szélén, a Baross utcában: a roma gyerekek többsége ide jár. Statisztikák szerint az elkülönítés óta az önkormányzati iskolába rekesztett gyerekek tanulmányi átlaga romlott, s a korábbi hússzorosára nőtt az igazolatlanul mulasztott tanórák száma is.

 

Mi igazolná ennél fényesebben, hogy Jászladányban valóban szegregáció történik? – tette fel a kérdést nemrégiben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke. A szervezet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvánnyal közösen azért fordult két éve bírósághoz, hogy polgári peres eljárásban bizonyítsák be: a magániskola kirekesztő, működése jogellenes, a cigány gyerekeket folyamatosan hátrányos megkülönböztetés éri, s nem teljesül az egyenlő bánásmód elve az oktatásukban.

 

Jászladányban az úgynevezett elittöbbségi és a mélyszegénységben élő cigány gyerekek nem beszélgetnek egymással, nem játszanak közösen az udvaron, s nem alakítják ki már gyerekkorban társadalmi kapcsolataikat. Erről maguk a felnőttek gondoskodtak, amikor egy alapítványi iskola létrehozásával valójában elkülönítették őket egymástól, mondta az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselője, Budai Zoltán a Szolnok Megyei Bíróságon. Szavai szerint a jászladányi önkormányzat saját maga hozta hátrányos helyzetbe az önkormányzati iskolába járó, többségükben hátrányos helyzetű roma tanulókat, amikor elősegítette egy magániskola létrehozását a településen. Keresetükben annak megállapítását kérték a bíróságtól, hogy az iskolaépület megosztása miatt jogellenesen különítik el a cigány és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, s utóbbiak számára az önkormányzati iskolában az elvárhatónál alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítanak. Kérték, hogy a bíróság kötelezze az önkormányzatot: állítsa helyre a magániskola beindítása előtti állapotokat, és nyilvános sajtóközleményben fejezze ki sajnálkozását, a roma gyerekeket ért bánásmód miatt.

 

A jászladányi önkormányzati iskola korábban két épületben működött: a falu központjában lévő új iskolában az alsó tagozatosok, míg a régi, faluszéliben a felsősök tanultak. Kilenc évvel ezelőtt azonban a magániskola egy hosszú távú, számára rendkívül kedvező bérleti szerződéssel megkapta az új iskola nagyobbik felét, s ide járnak most azok a diákok, akiknek szülei megengedhetik maguknak a havi négyezer forintos tandíjat. A romák zöme azonban nem ilyen, hangsúlyozta Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, így a cigány gyerekek többsége rosszabb körülmények közé, a régi iskolába szorult. Az önkormányzat ráadásul semmit nem tesz e folyamat megállítása érdekében, épp ellenkezőleg: évről évre magasabb támogatással segíti azt a magániskolát, amihez gyakorlatilag nincs köze. Tavaly például már több mint nyolcmillió forintos támogatást szavazott meg a képviselő-testület a magániskolának, miközben az önkormányzati iskolától a takarékosságra hivatkozva elvontak pénzt, mondta a roma polgárjogi képviselő. Szavai szerint azért is érdekes a helyzet Jászladányban, mert a magániskolát működtető alapítvány elnöke, Nagy Gellértné tagja a helyi képviselő-testületnek, s másik két helyi önkormányzati képviselő mellett kuratóriumi tag az alapítványban Dankó István, a település polgármestere is, aki mellékesen óraadóként történelmet oktat a magániskolában. Vajon, amikor a magániskolai támogatásról szavaznak az önkormányzatban, tehetik-e azt elfogultságtól mentesen? – tette fel a kérdést Kállai László.

 

Dankó István, Jászladány polgármestere viszont azzal érvelt, hogy a magániskolával kötött szerződésük szabályos volt, a képviselő-testület ugyanis belátása szerint rendelkezhet a tulajdonjogával. Ezt több jogerős közigazgatási bírósági döntés is megerősítette. A polgármester szerint a jászladányi magániskola nem különíti el a tanulókat, mindössze biztosítja a közszolgáltatások bővítését és a szülők szabad iskolaválasztásának jogát.

 

A bíróság végül első fokon, nem jogerősen elutasította a felperes jogvédők kérését, és egyetlen pontban sem marasztalta el az önkormányzatot, s a magániskolát működtető alapítványt. Jogszerűnek találták a korábbi önkormányzati iskolaépület egy részének bérbeadását, s a bíróság szerint az sem bizonyítható, hogy a régi épületbe szorult gyerekek egyenlő bánásmódhoz való joga sérült. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet képviselői bejelentették: fellebbeznek a döntés ellen, így másodfokon az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára kerül. Nem a jászladányi az első úgynevezett szegregációs ügy az országban. A miskolci önkormányzat ellen kezdeményezett először úgynevezett közérdekű igényérvényesítési pert az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, mondta Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke. A borsodi megyeszékhely mellett Győrben, Kaposváron, Hajdúhadházon, Nyíregyházán és Jászladányban tapasztaltak olyan mértékű elkülönítést a cigány és nem cigány gyerekek között, amelyek miatt szintén bírósághoz fordultak. Az eddigi perekből javarészt nyertesen kerültek ki: Miskolc és Hajdúhadháza esetében jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy az iskola fenntartójának meg kell szüntetnie a korábbi szegregációs gyakorlatot, Kaposvár esetében pedig elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítélet rendelkezik erről. A nyíregyházi önkormányzat időközben bezárta azt a roma iskolát, amelynek a gyerekeket elkülönítő módszereit az alapítvány kifogásolta, így azt a pert megszüntették.

Mohácsi Erzsébet elmondta: egyértelműen szegregációra utal, ha egy iskolában vagy az intézményen belül egy-egy osztályban 25 százalékkal több a hátrányos helyzetű gyerekek aránya, mint a település más iskoláiban vagy tanulócsoportjaiban.

 

Márpedig Jászladányban ez a folyamat nem az iskolában, hanem már az óvodában elkezdődik. Ezt látszanak igazolni azok az adatok, amelyek a szegregációs per utolsó tárgyalásán elhangzottak. Eszerint a település 274 óvodásának negyven százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, s többségük a két óvoda egyikébe jár. A Petőfi úti központi óvodához viszonyítottan a Rákóczi úti épületben a halmozottan hátrányos helyzetű óvodások aránya a megengedettnél nagyobb: az itt ellátott óvodások kilencven százaléka cigány. Ennélfogva egyértelmű, hogy már az óvodai intézményegységek közötti szegregáció valósul meg fogalmazott a jászladányi óvodások helyzetét feltáró szakértő, Tuza Tibor. A jászladányi iskolával kapcsolatban pedig megjegyezte: mindeddig nem ismert példát arra, hogy egy intézményfenntartó önkormányzat ilyen mértékben figyelmen kívül hagyja az illetékes hivatalok szakvéleményét, és az iratokban magyarázatot sem talált arra, hogy az önkormányzat milyen indokkal hagyta figyelmen kívül ezeket a szakvéleményeket. Az önkormányzat elősegítette az alapítványi iskola létesítését, majd működtetését, amivel iskolák közötti szegregációt idézett elő. A szegregált oktatás eredményeként leromlott és tovább romló tendenciát mutat az önkormányzati iskola nevelő-oktató munkájának színvonala. Növekszik az alulteljesítés az alapítványi iskolához és az országos átlagokhoz viszonyítva is. A települési önkormányzat évről évre anyagi támogatást biztosít az alapítványi iskolának, közoktatási megállapodás nélkül. Márpedig ennek híján semmiféle beleszólási joga nincs a támogatás felhasználásába. Érthetetlen – mondja ki Tuza Tibor –, hogyan ajándékozhat pénzt az önkormányzat minden évben, bármiféle elvárás nélkül.

 

Szerettük volna mindezzel szembesíteni a település polgármesterét, Dankó Istvánt, ám ő nem nyilatkozott. Így csak azt az álláspontját ismertethetjük, amelyet a bíróságon hangoztatott. Eszerint az önkormányzatnak joga volt bérbe adni az iskolaépületet, s mindössze éltek ezzel a joggal. Ha nem hozzák létre az alapítványi iskolát, a helybéli szülők egy része már rég máshová hordaná a gyerekét, jegyezte meg a polgármester.

 

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet az utóbbi években kétségbeesett küzdelmet folytatott annak érdekében, hogy a cigány gyerekek lecsúszásának ütemét csökkentse. Négy évvel ezelőtt egy nyertes pályázatnak köszönhetően Láss, ne csak nézz! mottóval tanodát indítottak, ahol délutánonként állampolgári ismereteket, angol nyelvet, informatikát oktattak a gyerekeknek, de voltak kézműves, zenei foglalkozások, tartottak bűnmegelőzési, egészségügyi előadásokat, kommunikációs tréninget is. A programra kapott tizennyolcmillió forintos támogatásból a tanoda két évig működött, ezt követőn a polgárjogi szervezet saját költségvetéséből biztosította a tanoda működését, igaz, a korábbinál jóval kevesebb óraszámban és szűkösebb feltételek között.

 

Néhány évvel ezelőtt a romák és nem romák közötti konfliktusok okairól s azok enyhítésének lehetőségéről készítettek elemzést a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének társadalomkutatói három észak-alföldi településen, köztük Jászladányban. Szarvák Tibor szolnoki szociológus, a kutatás témafelelőse a felmérés eredményéről elmondta: a jászladányi romák szerint a magániskola kirekeszti a cigány gyerekeket. A nem romák viszont azt állították: azért kell a magániskola, hogy a diákok nyugodt körülmények között tanulhassanak. A szociológiai felmérés szerint Jászladányban a többség elfogadta azt az állítást, amely szerint minden cigány gyermeknek joga van arra, hogy a nem cigányokkal közös iskolai osztályokban tanuljon. Ennek az állításnak ellentmond azonban, hogy a felszín alatt mélyen gyökereznek az előítéletek mozgatói: a települési konfliktust a legtöbben etnikai színezetűnek látták. Ezt a helyzetet a jászladányiak szerint a települési önkormányzat és az állam közös erővel csökkentheti. Jászladányban a roma kisebbségi csoportokkal szemben erősek az előítéletek, ennek mértéke azonban a kutatók szerint nem különbözik az országosan tapasztaltaktól. A helyi válaszadók körében a romákat az úgynevezett rokonszenvskálán minden nemzetiségi csoport megelőzi. A cigányoknál egyedül az életmódjuk miatt stigmatizált csoportok: alkoholisták, kábítószeresek és a bőrfejűek értek el rosszabb eredményt. Ennek megfelelően például a nem romák többsége nem szeretne egy munkahelyen dolgozni vagy egy utcában lakni cigányokkal. A konfliktusok csökkentésének egyik lehetséges iránya az esélyegyenlőségi politika meghonosítása vélték a kutatók. A válaszadók közül főként a roma származásúak tartották a közoktatás feladatának azt, hogy csökkentse a társadalmi hátrányokat. A válaszadók többsége, főleg a diplomások bíznak abban, hogy az iskolában szerzett tapasztalat visszahat a család kulturális szokásainak pozitív változására. Szarvák Tibor szerint az ellentétek többféleképp is csökkenthetők lennének: például akkor, ha a település el tudna indítani szociális földprogramot. Ebben az esetben a romák egy része visszatérhetne a munka világába. Jelenleg a jászladányi cigányok kétharmada munkanélküli, s a felmérés szerint a megkérdezettek nem is látják annak esélyét, hogy helyzetük a közeljövőben jó irányba változhat. A kutatók úgy vélik: az is segítséget jelenthetne, ha a romák megismerhetnék az információs technika, az internet előnyeit, most ugyanis egy felmérés szerint a romáknak csak alig néhány százaléka használ számítógépet.

 

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint nemcsak a helyi önkormányzatok, de az oktatási tárca is felelős azért, hogy a szegregációt az egyes településeken nem sikerül felszámolni. Épp ezért tavaly szeptemberben az alapítvány az Oktatási Minisztérium és a tárca vezetője ellen is pert kezdeményezett. Honlapjukon olvasható keresetlevelük szerint az egyenlő bánásmód követelménye megsértésének megállapítása miatt nyújtottak be keresetet a Fővárosi Bírósághoz, mert álláspontjuk szerint a 2003/2004-es tanévtől, a vonatkozó jogszabályok alapján fennálló ellenőrzési kötelezettségük elmulasztásával fenntartják a cigány gyerekek iskola-, iskolaegység és osztályszintű jogellenes elkülönítését. Mi más lehet a minisztérium és a miniszter feladata, mint hogy biztosítsák a közoktatási intézmények törvényes működését, és ha kell, ellenőrizzék azt? Mivel ezt elmulasztják, felelősek az alapfokú oktatást sújtó szegregációért, olvasható a keresetlevélben.

Az ügy első tárgyalását februárban tartják.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek