Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Több lett a diszkriminatív munkaadó
2010-01-28 12:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Több lett a diszkriminatív munkaadóKözel 1100 panaszt regisztrált tavaly az esélyegyenlőség felett őrködő Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). Ebből 351 esetben indítottak eljárást és 48 esetben állapítottak meg jogsértést. Mindez 11 esettel több, mint egy évvel korábban, és még vannak folyamatban lévő vizsgálatok is - tudtuk meg az EBH képviselőjétől. A leggyakoribb probléma az életkor és az etnikai hovatartozás alapján történő diszkrimináció.

 

 

 

2009-ben összesen 1087 panasz, illetve megkeresés érkezett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, azonban nem minden esetben indítottunk eljárást - tudtuk meg Gyarmati Edittől, az EBH hatósági és jogi irodavezetőjétől. "1087 ügyből körülbelül 400 pusztán tájékoztató jellegű volt, amikor a minket felkeresők nem panaszt tenni akartak, hanem csak információra volt szükségük. A legaktuálisabb kérdés a cafeteria rendszer változásával kapcsolatos volt. Sok olyan munkáltatói intézkedésre érkezett panasz, amelyet a munkavállalók sérelemnek tartottak, azonban ezek jelentős része nem nevezhető diszkriminációnak" - számolt be az előző év történéseiről Gyarmati Edit.

 

Az EBH 351 esetben határozott az eljárás indítása mellett. "48 esetben állapítottunk meg jogsértést, de több olyan ügy van, ahol még mindig folyik a vizsgálat. Ez sajnos növekvő tendenciát mutat, ugyanis 2008-ban csak 37 esetben bizonyult valósnak a panaszossal szembeni diszkrimináció."

 

Általában az a cél, hogy az ellenérdekű felek sikeresen egyezségre jussanak, melyben az EBH szükség szerint vállalja a közvetítői szerepet. "A tavalyi évben 18 esetben sikerült megegyezésre jutni úgy, hogy nem volt szükség döntéshozatalra. Az azonban nem számít egyezségnek, hogy ha például egy vállalat pénzt ajánl azért a sérelmezőnek, hogy az vonja vissza a panaszát" - hívta fel a figyelmet az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársa.

 

Gyanús álláshirdetések nyomában

 

A megállapított 48 jogsértésből 41-ben közvetlen hátrányos megkülönböztetés történt, ezen belül is az életkorra, illetve a nemzeti, etnikai kisebbségre vonatkozó diszkrimináció volt a legjellemzőbb. Gyarmati Edit elmondta, hogy ezeknek az ügyeknek a felderítésében sokat segítenek a különböző jogvédő civil szervezetek, akik saját maguk tesztelik le a gyanús álláshirdetéseket. "Az olyan álláshirdetések, mint például a "fiatal pultos lányt keresünk", jó eséllyel felkeltik valamely jogvédő szervezet érdeklődését, és valószínűleg ki fogja vizsgálni, hogy az adott feladatkört nem tudná-e ellátni például egy 40 éves férfi. Ha bebizonyosodik, hogy a munkakör sajátosságai nem feltétlenül igényelnek fiatal női munkaerőt, akkor ott diszkriminációról van szó.

 

A romákkal szembeni negatív megkülönböztetést telefonon szokták tesztelni. Előfordult olyan, hogy a hirdető részletekbe menően beszélt a kínált állásról és már-már az interjú időpontjának egyeztetésénél tartott a beszélgetés, amikor a tesztelő megemlítette, hogy roma származású és erre az állást kínáló valamilyen indokkal azonnal elállt a személyes találkozótól. Ez esetben természetesen nem volt nehéz bizonyítani a negatív megkülönböztetést."
 
Leépítés vagy diszkrimináció áldozatai?

 

Némileg talán meglepő, de a válság hatására nem nőtt a munkahely elvesztése miatti panaszok száma. "Úgy tűnik, az emberek nem gyanakodnak diszkriminációra, ha munkáltatójuk válság miatti leépítésének áldozatául estek. Ugyanez nem mondható el a gazdasági válság miatti elhelyezkedési nehézségekkel kapcsolatban, amire jóval több panasz érkezik, mint korábban. Megnövekedtek a munkahelyen elvégzendő - esetleg nehezebb - feladatok kapcsán érkező panaszok is, illetve jellemző, hogy a szakmai jellegű viták mögött más, diszkriminatív indokokat keresnek" - mondja az EBH képviselője.

 

Gyakori a tanácstalanság
 
Gyarmati Edit elmondása szerint az emberek sokszor nem tudják, hogy melyik szervhez tartozik a problémájuk. Jogi tanácsért például az ország 141 pontján elérhető Jogpont Hálózathoz fordulhatunk Az Egyenlő Bánásmód Hatóság pedig a megyékben meglévő Esélyek Házaiban ügyfélszolgálatot működtet, ahol az egyenlő bánásmód referens munkatársak tanácsadással és panasz felvétellel segítik a diszkrimináció áldozatait.

 

Aki úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés áldozata lett, a hatóság weboldalán található elérhetőségek valamelyikén tehet bejelentést.

 

C-PRESS - Origo - Monster.hu - Dorofejev Tamara

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek