Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Politikai értelemben nem vagyunk túl a holokauszton"
2010-01-28 10:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Politikai értelemben nem vagyunk túl a holokauszton" Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 65. évfordulóján, szerdán tartják világszerte az idei Holokauszt Nemzetközi Emléknapot. A washingtoni magyar nagykövetségen két kiállítás is nyílt, Budapesten többek közt a Holokauszt Dokumentációs Emlékközpontban és a Játékszínben tartanak megemlékezést. Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az emléknap kapcsán kijelentette: büntethetővé tenné a holokauszttagadást.

 

 

 

Budapesten szerdán többek közt a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Emlékközpontban és a Játékszínben tartanak megemlékezést. Előbbi helyszínen bemutatják Egy/másért című kiadványt, mely a kultúrák párbeszédét elősegítő kezdeményezésekről szól, majd átadják a Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójára kiírt internetes játék díjait, végül a jelenlévők az intézmény emlékfalánál tisztelegnek a holokauszt áldozatai előtt. Az évforduló alkalmából rendezett első magyar Holokauszt Filmfesztivál péntekig tart az emlékközpontban: mintegy tizenhat, eddig ritkán, vagy soha nem látott játék illetve dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők. A szerdai emléknapon a Páva utcai központban tartják a „Holokauszt színei” című finn film világpremierjét is. A Rax Rinnekangas rendezte dokumentumfilm a világ több városában, egy időben zajlik és az antiszemitizmus kevésbé ismert okait vizsgálja. A budapesti Játékszín a holokauszt emléknapi rendezvényén a díszvendég Avigdor Liberman, Izrael miniszterelnök-helyettese, külügyminisztere lesz, a meghívottak közt szerepel többek közt Balázs Péter külügyminiszter, Aliza Bin-Noun Izrael Állam nagykövete, Gottfried Köfner az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának regionális képviselője, Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Amerikai Egyesület Államok nagykövete és Dr. Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Az eseményen megtekinthetik a résztvevők Fonyó Gergely „Élő történelem – Domonkos Miksa” című dokumentumfilmjét - írta a Roma Sajtóközpont.

Mesterházy büntethetővé tenné a holokauszttagadást

A holokauszttagadás büntethetőségét megteremtő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek szerdán Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje. A politikus Budapesten a holokauszt nemzetközi emléknapján elmondta: ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, akkor három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető az, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokausztot. Mesterházy közölte: ahhoz, hogy az előterjesztésről - házszabálytól eltérve - még februárban döntsön az Országgyűlés, a Fidesz és a többi ellenzéki párt támogatása is szükséges.

A szocialista képviselő ismertette a feles többséget igénylő törvénymódosítás szövegét: aki a nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát az által sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Mesterházy Attila a törvényjavaslatot azzal indokolta, hogy ma Magyarországon a mindennapokban ismételten tapasztalható az antiszemitizmus, a szélsőséges újfasiszta eszmék terjedése - írta az MTI.

 

Ennek megakadályozása érdekében lépniük kell azoknak a demokratikus erőknek, amelyek egyetértenek abban, hogy nemzeti minimum a szélsőségesekkel szemben való határozott fellépés. A frakcióvezető morális kötelességnek nevezte a törvényjavaslat beterjesztését. Mint mondta, az eddigi megnyilatkozásokból úgy tűnik számára, hogy a módosításhoz lehet többséget szerezni az Országgyűlésben.

Az MTI azon kérdésére, hogy korábban még arról beszélt, a holokauszt tagadása mellett a kommunizmus bűneinek tagadását is büntethetővé tennék, Mesterházy Attila azt mondta: a politikai pártoktól a sajtón keresztül olyan visszajelzéseket kaptak, amelyekből az derült ki, hogy a most benyújtott módosításhoz lehet a parlamentben többséget teremteni.

Ma Magyarországon elsősorban a holokausztot tagadják sokan, ezért ott kell legelőször lépni, ahol a leginkább szükség van erre - hangsúlyozta, megjegyezve: az MSZP nem tett le arról a szándékáról, hogy a gyűlöletbeszédet is büntethetővé tegye, de tudomásul vette, hogy ehhez a módosításhoz nincs többsége.

Molnár: Politikai értelemben nem vagyunk túl a holokauszton

Politikai értelemben nem vagyunk túl a holokauszton - mondta el Molnár Csaba kancelláriaminiszter a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Bajnai Gordon közleményt adott ki, melyben úgy fogalmaz: „Auschwitz tapasztalata miatt nem lehet felmentést adni a szélsőségeseknek”.

Politikai értelemben nem vagyunk túl a holokauszton Magyarországon, de Európa-szerte sem - mondta a kancelláriaminiszter a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján a Páva utcai zsinagógában - számolt be aHírTv.

Molnár Csaba szerint a rendszerváltás után több lehetőség nyílt az országban az emlékezésre, de ezzel együtt erőre kaphatott az antiszemitizmus. A szélsőséges mozgalmak ellen pedig csak egyféleképpen lehet küzdeni: komolyan kell venni őket - tette hozzá.

Ezt támasztják alá a súlyos történelmi tapasztalatok: amikor a múlt században demokratikus berendezkedésű országokban utat nyitottak nekik, a következmény egy hatalmas népirtás lett - fogalmazott Molnár.

„Nem lehet felmentést adni a szélsőségeseknek”

65 éve hordozza az emberiség a történelem egyik legsúlyosabb terhét, Auschwitz örökségét, ahol milliókat irtottak ki azért, mert vallásukban, származásukban, esetleg elveikben vagy kultúrájukban különböztek gyilkosaiktól - olvasható a miniszterelnök közleményében.

Bajnai Gordon úgy fogalmaz: „már tudjuk, hova vezet a megbélyegzés, a kirekesztés”, illetve azt is, „hogy a szélsőséges gondolatok terjedése a radikális tettek elszaporodásához vezet”. A kormányfő azt is írja: a világban számos helyen most újból erőre kapnak a szélsőjobboldali politikai erők, és így van ez Magyarországon is. „Auschwitz tapasztalata miatt nem lehet felmentést adni sem a szélsőségeseknek, ha újból erőre kapnak, sem magunknak, ha eltűrjük ezt” - teszi hozzá Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon: Auschwitz az emberiség történelmének egyik legsúlyosabb terhe


65 éve hordozza az emberiség a történelem egyik legsúlyosabb terhét, Auschwitz örökségét, ahol milliókat irtottak ki azért, mert vallásukban, származásukban, esetleg elveikben vagy kultúrájukban különböztek gyilkosaiktól - olvasható a Holokauszt Világnapjára szerdán kiadott miniszterelnöki közleményében.

Bajnai Gordon úgy fogalmaz: "már tudjuk, hova vezet a megbélyegzés, a kirekesztés", illetve azt is, "hogy a szélsőséges gondolatok terjedése a radikális tettek elszaporodásához vezet". A kormányfő azt is írja: a világban számos helyen most újból erőre kapnak a szélsőjobboldali politikai erők, és így van ez Magyarországon is - írta a Független Hírügynökség.

"Auschwitz tapasztalata miatt nem lehet felmentést adni sem a szélsőségeseknek, ha újból erőre kapnak, sem magunknak, ha eltűrjük ezt. Ezért fontos, hogy a holokauszt tapasztalata és a túlélők emlékezete minél többekben felébressze a lelkiismeretet, az emberséget és a felelősséget már ma. Mert holnap talán már túl késő lesz" - fogalmazott. Bajnai Gordon szerint soha többé nem fordulhat elő az, ami 65 évvel ezelőtt történt - zárul a közlemény.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek