Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A demokrácia nem adhat kevesebbet, mint a diktatúra
2010-01-25 08:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A demokrácia nem adhat kevesebbet, mint a diktatúraFájdalmas és elfogadhatatlan módon felerősödtek a cigányok elleni erőszakos cselekedetek, sebet ejtve az együttélés szövetén - írta levelében Antonio Maria Veglio vatikáni bíboros.

 

 

 

A vándorlók és úton lévők pápai tanácsának elnöke azt a romákkal foglalkozó konferenciát köszöntötte, amelyet a Sant’Egidio (Szent Egyed) katolikus közösség szervezett az MTA budavári dísztermében. A bíboros szerint mindenki felelőssége és feladata, hogy megállítsa a gyűlölködést, a szegregációt. II. János Pál pápát idézte: a cigányság „az egyház szívében van”.

 

A vészkorszak roma áldozatairól emlékezett meg Katz Katalin, a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára és Ceija Stojka, a több koncentrációs tábort is megjárt, osztrák roma asszony. Ladányi János szociológus kifejtette, hogy az eddig alkalmazott módszerekkel nem lát lehetőséget a magyarországi cigányság integrációjára. A rendszerváltás – mondta – mélyebb és hosszabb válságot okozott, mint az 1929–33-as. A munkahelyek harmada elveszett. Nem pusztán cigányproblémáról van szó, de a tartós kirekesztettség állapotában élők körében a romák ötszörösen „felülreprezentáltak”.

 

A rendszerváltás után a kormányok kezdetben szőnyeg alá söpörték a kérdést, majd nekifogtak a szegény települések ellehetetlenítésének. A folyamat végül egyenesen vezetett a romák elleni erőszakhullámhoz. „A magányos gyilkosoknak rengeteg tettestársa van”, közölte Ladányi János. Úgy vélte, hogy a kisebbségi önkormányzati rendszer a romák esetében „intézményesített politikai gettó”.

 

A szociológus kijelentéseire reagálva Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke védelmébe vette a kisebbségi önkormányzatiságot, ugyanakkor vitatta, hogy a szocializmus idején a cigányoknak valódi integrációban lett volna részük. De az kétségtelen – állapította meg –, hogy nagy többségüknek volt munkahelye. A demokrácia szégyene, ha kevesebbet nyújt polgárainak, mint amit egy diktatúra adott – jegyezte meg. Más összefüggésben később szégyennek, méghozzá az ORTT és a médiaszabályozás szégyenének nevezte azt is, hogy a „Mónika-showt még nem tiltották be”. A szóban forgó tévéműsor szerinte sokat árt a cigányságnak.

 

A szociális kártyával az a baj, hogy rosszul csinálták meg – folytatta szerteágazó előadását a politikus. Felidézte azokat a rendszerváltás előtti időket, amikor Németországban ő maga is segélyre szorult: ennek egy részét természetbeni juttatásként, ruha- és cipőutalvány formájában kapta meg. Amúgy komoly problémának tartja, hogy nem sikerült kialakítani olyan közös nyelvet, amely teret enged a bírálatoknak is, és amelynek segítségével világos diagnózist lehet felállítani a romák helyzetével kapcsolatban. Az így keletkezett vákuumot azok használták ki, akiknek nincsenek gátlásai, és politikai tőkét akarnak kovácsolni abból, hogy a cigányokkal riogatnak – utalt Balog Zoltán a Jobbikra.

 

A társadalomban nagyon magas a Magyar Gárda támogatottsága – ismertette további részletek említése nélkül egy „belső felmérés” eredményét. Másfelől a fideszes politikus biztosra veszi, hogy a gárda támogatóinak többsége nem neonáci, hanem becsapott és félrevezetett ember. Róluk nem szabad lemondani, hanem „küzdeni kell értük”.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek