Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Budapestre jönnek a cigánygyerekek, hogy megmutassák
2010-01-25 08:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Budapestre jönnek a cigánygyerekek, hogy megmutassák Az elmúlt évben sikerrel megkezdett roma-integrációs program az Ózd melletti Hétes telep lakói számára teremt esélyt a művészetekkel való ismerkedésen keresztül a könnyebb beilleszkedésre. Vasárnap munka közben mutatkozik be a Hétes telepi gyerekek és önkéntesek alkotásközpontú programja a Gödör Klubban.

 

 

 

Az Interkulturális és Irodalmi Centrifuga Alapítvány indította el azt a programsorozatot, amelyet vasárnap délután a Gödörben ismerhetnek meg a kíváncsiak.

A hétesi alkotó- és élménytábor a Hétes telepen (Magyarország egyik legszegényebb ózdi roma telepén) indult tavaly augusztusban. Pár szóval jellemezve a helyzetet, a telepen egyetlen kút van, nincs villany, nincs víz, gyatra a szemétszállítás, lakhatatlanok a lakások, a gyerekek betegeskednek. Az élmény- és alkotó tábor 80 családot, közel 200 gyereket érint. A Bódis Kriszta íróról, költőről és dokumentumfilm-rendezőről elnevezett "Bódis-módszer" tulajdonképpen egy kreativitás- és alkotásközpontú fejlesztő- és esélyteremtő speciális programcsomag, amelyet a cigánytelepen folytatnak.

A tábor szervezője szerint a módszer abban különbözik az eddigi roma táboroztatástól, hogy a kreatív és fejlesztő foglalkozások a telepen zajlanak, így egyrészt olyan gyermekek számára is elérhető az élmény, akik lemaradoztak az iskolából, vagy akik sohasem jutnak el nyári táborokba, illetve a fiatal anyukákon keresztül a telepi családok is részt vesznek segítőként, játékvezetőként vagy alkotóként. A foglalkozások mellett a gyermekek élemet, illetve a családok számára összeállított csomagból (közös) ebédet kapnak.

Hosszú távon azonban a program célja az integráció - állítja Bódis Kriszta! A készségeket megtanuló gyerekeket szeretnék összekötni a környékbeli iskolákkal, hogy a táborozás során elsajátított tudásukat és kompetenciaélményt a gettón túl, iskolai foglalkozások szervezésével és vezetésével kamatoztathassák. A programban résztvevő gyerekek olyan eszközökkel és feladatokkal találkoznak játékos módon, amelyek az iskolában már ismerősek lesznek számukra − a program így tehát előkészíti a pedagógiai munkát.

 

A hétesi modellprogram alapja, hogy az alkotócsoportok pszichológiai és pedagógia módszertannal ötvözötten működnek. Működik festőcsoport (roma képzőművészekkel), tánc- és énekcsoport (a gyerekek igényei szerint), sport-csoportot (játékos testedzés és egészségtudatosság), kézműves csoportot (gyöngyözés, gyurmázás, gipszöntés stb.), filmes- és színjátszó csoportot (saját élmények feldolgozása, megjelenítése, történetmondás, forgatási és vágási alapok) valamint dokumentáló csoportot (újság, napló, dokumentumfilm-készítés az együttes munkáról).
A megszületett művekről folyamatos visszajelzéseket adunk, illetve az elkészült alkotások publicitást kapnak. A programsorozat a hétesiekkel való egyenrangú párbeszédre és kölcsönös együttműködésre épül.

A csoportokat a helyiek és a programra összehívott roma és nem roma szakemberek vezetik - olvasható az Irodalmi Centrifuga folyóirat blogján.

Gyakorlatilag holnap ezt a programsorozatot ismerhetik meg az érdeklődők. Íme, a kínálat:

14.00-14.30

Hétesi kalendárium- kiállítás megnyitó tárlatvezetés Bódis Krisztával
A Pannon szerepe az esélyegyenlőség megteremtésében - Dr. Majorosi Emese a Pannon sajtó- és információs igazgatója

14.30 Boga Moga és Barátai előadása
Koltai Katalin, Majsai Virág Eszter vezetésével
Nyitnak a műhelyek gyerekeknek, a vetítő sarok és a Pannon internet café (részletek alább)

15.30-16.30
I. kerekasztal beszélgetés. "Az igazságosság palotájának küszöbén" (M. Luther King).

Szó lesz bűnmegelőzésről, beilleszkedésről és diszkriminációról. Többek között részt vesznek:

Vereckei Csaba rendőr ezredes, BAZ megye főkapitánya
Juhász Péter aktivista, TASZ
Seres Géza Ózd Cigány Kisebbségi Önkormányzat
Balogh István Ózd, kisebbségi képviselő, Magyarországi Demokratikus Cigányok Humán Szervezetének alelnöke
Bódis Kriszta vezetésével

 

16.45-17.45 II. kerekasztal beszélgetés "A tudás fája". Szó lesz iskolaügyről, szegregációról, esélyekről és lehetőségekről.

Részt vesznek többek között:

Derdák Tibor (Dr. Ámbedékár iskola, Dzsaj Bhím közösség, Sajókaza)
Orsós János igazgató (Dr. Ámbedékár iskola, Sajókaza)
Kozák Zsuzsanna pedagógiai szakértő, Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet
Molnár Lajos független oktatási szakértő
Solymosy József Bonifác fejlesztő pedagógus
Kozáry Vilmos, a HBLF Kisebbségi Munkacsoportjának vezetője

17.45 -18.30 Önkéntesek és leendő önkéntesek, beszélgessünk!
Koltai Katalin zenei munkacsoport bevezető prezentációjával

 

18. 30 Műhelymunkák bezárnak

Mit alkottunk ma: ízelítő a csoportok munkáiból, búcsú a hétesiektől és a délutáni rendezvény lezárása.

20:00 - ETNOGÖDÖR
Kupak Trio , Farkas Attila zenekara, Oláh Bernadett (ének), Gypsi Kings Danc Táncegyüttes, Gyémánt Szívek Tánccsoport, Bangó Veronika , Baranyi Mirjam és Radics Gyuszika


Műhelymunka csoportok:
Média:
Bodnár Mária videós, riporter (Népszabadság), Erdei Krisztina
fotó művész, Thüringer Barbara újságíró (Index) vezetésével

Zene:
Koltai Katalin gitárművész, Majsai Virág Eszter romológus hallgató vezetésével

Tánc:
Fejes Szonja, Bársony Katalin és barátai (Romédia Alapítvány) vezetésével

Dráma:

Feuer Yvette színművész és drámapedagógus vezetésével

Kézműves:
Hámori Éva kerámikus és Papp Sára szociológus vezetésével

Kiállítás:
Hétesi Kalendárium - a hétesi gyerekek és önkéntesek fotódokumentációja

Vetítések:
Hétesi filmes csoport munkái
(Bódis Kriszta rendező, Gózon Francisco, Maly Róbert operatőrök, Gyimesi László, Kohut Péter vágók vezetésével)

Hétesi média csoport videóriportjai

Bódis Kriszta dokumentumfilmek

Pannon internet café: a hétesi média csoport blogjai olvashatók, véleményezhetők három számítógépen.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek