Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ladányi János: "A magányos gyilkosoknak rengeteg tettestársa van"
2010-01-23 09:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ladányi János: "A magányos gyilkosoknak rengeteg tettestársa van"Ladányi János szerint a rendszerváltás után kialakult és a jelenleg is követett módszerekkel lehetetlen a társadalmi integráció megvalósítása, illetve Magyarország felzárkózása Európához; a szociológus ebbéli véleményének a Cigányok: hazátlan európaiak címmel rendezett pénteki budapesti konferencián adott hangot.

 

 

Mára a területi, a szociális és az etnikai hátrányok oly mértékben halmozódtak, hogy azok az eddigi módszerekkel nem kezelhetők - mondta Ladányi János. Véleménye szerint a jelenlegi önkormányzati, kisebbségi önkormányzati, lakás-, iskola- és településrendszerrel, valamint szociálpolitikával esélye sincs a felzárkózásnak.

Mint mondta, az önkormányzati rendszer nem a leszakadók társadalomba való visszaintegrálódásában segít, hanem igyekszik megszabadulni a legszegényebbektől. A jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszerrel, amely szerinte "a romák esetében intézményesített politikai gettó", nincs értelme romák integrációjáról beszélni.

A magyarországi település- és iskolarendszer Európában az egyik legszegregáltabb, itthon nagyon alacsony a bérlakások száma - sorolta a problémákat Ladányi János, aki szerint súlyos gondot jelent a magyar társadalomszerkezet is, amelyben egyre mélyül a szakadék a szegények és a nem szegények között.

Ilyen súlyú társadalmi problémák, ha megoldódtak a világban, akkor csak oly módon, hogy a különböző politikai erők között valamifajta megegyezés létrejött - hangsúlyozta a szociológus. Egyebek mellett meg kellene egyezni abban, hogy ez nem roma probléma, nem lehet pártpolitika kérdése, és nem lehet kampánytéma - fűzte hozzá.

Ladányi János szerint az önkormányzati és kormányzati programok egyenesen vezettek ahhoz az erőszakhullámhoz, amely az utóbbi évben Magyarországon végigsöpört. "A magányos gyilkosoknak rengeteg tettestársa van" - fogalmazott, hozzátéve: "a magányos gyilkosok nagyon jól integráltak abban az intézményrendszerben, politikai rendszerben, amely Magyarországon a rendszerváltás után kialakult".

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke előadásában, vitatkozva Ladányi János egyik kijelentésével, azt mondta, a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszer "különösen jó dolog". Egyetlen ilyen kifinomult képviseleti rendszer nincs máshol Európában - szögezte le, majd hozzátette: sok hibája van a rendszernek, de lehet javítani rajta.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy szerinte a szociális kártyát meg lehet csinálni jól is. Az önmagában nem emberi jog ellenes és antidemokratikus, jól kell megalkotni, "úgy, hogy valóban segítsen a következő generációnak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy azt akkor egy országos rendszer részeként kell megcsinálni.

Mohácsi Viktória, a Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány igazgatója, volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő kijelentette: "nekünk, romáknak és nem romáknak ebben az országban, meg a világon mindenütt együtt kell élnünk!" Véleménye szerint, ha nem tudjuk meg, kik álltak még a roma gyilkosságok hátterében, akkor hagyjuk, hogy "a hatósági szervek közé a nácizmus bekerüljön".

Katz Katalin, a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára a romák üldöztetését áttekintő előadásában azt hangsúlyozta: a múlt, a jelen és a jövő kapcsolata azt követeli, ne felejtsünk, akkor sem, ha fájdalmas az emlékezés. Ismerjük fel a veszedelmet, amely nem csak a romákat és a zsidókat fenyegeti. A holokauszt az egész társadalmat romba döntötte, a gyűlölet nem teremt jobb társadalmat. A vészjelző kezdet az elutasítás, a diszkrimináció, a kirekesztés és a hallgatás - figyelmeztetett.

Ceija Stojka osztrák író, roma holokauszt túlélő személyes emlékeiről számolt be, például arról, hogy kislányként a holttestek között elbújva, cipőfűzőt és bőrdarabokat rágva tudott csak megmenekülni a haláltól.

Marco Gnavi, a Sant Egidio (Szent Egyed) közösség papi felelőse azt mondta, a cigányok ügyének nyugtalanítania kell az európai lelkiismeretet: hét évszázadon át üldözték őket.

A konferencián felolvasták Antonio Maria Veglió, a Vándorlók és Útonlévők Pápai Tanácsa elnökének levelét, amelyben üdvözölte a tanácskozás résztvevőit. Mint írta, mindenki felelőssége és feladata, hogy megállítsuk azokat a mechanizmusokat, amelyek gyűlölködéshez és sokszor szegregációhoz vezetnek.

A konferenciát a Sant Egidio közösség szervezte, amely 1968-ban jött létre Rómában. A főként világiakból álló katolikus szervezet hetvenegy országban van jelen.
 

 

C-PRESS - STOP

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek