Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sok pénzt költene a cigányokra a Jobbik
2010-01-21 10:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sok pénzt költene a cigányokra a JobbikSzent Korona-tanra épülő alkotmányos rendszer, csendőrségbe átoltott Magyar Gárda, a romák istenhívővé formálása, a liberális kultúrdiktatúra felszámolása, euró helyett helyi pénzek elterjesztése, állatjóléti intézkedések, államosítások; Nemzeti Igazságtételi Központ felállítása, Vállalkozói Magyarigazolvány bevezetése és Magyar Bank - csak néhány javaslat a sok közül a Jobbik elkészült programjából, amely bőven tartalmaz belső ellentmondásokat, és homályos részeket.

 

 

 

Végigolvastuk a Jobbik programját, és megpróbáltunk elfogultság nélkül ítéletet alkotni róla. Amit előzetesen rövidel elmondhatunk, korántsem annyira radikális, mint amennyire a párt egyes megnyilvánulásai alapján számíthattunk volna akár, bár bőven vannak benne érdekes, meghökkentő részek.

A Jobbik nem különösebben lacafacázna az alkotmányos és közjogi rendszer átalakításával. Programjuk sokadszorra visszakanyarodik a legendás, de valójában nem létező "Szent Korona-tanra" épülő szintén legendás és nem létező "történelmi magyar alkotmány" "méltó helyre kerülésére". Ez az "alkotmány" a Jobbik szerint "a kölcsönösen megosztott, korlátozott, kiegyensúlyozott hatalomgyakorlásról szóló" Szent Korona-tanra épül, valamint arra az elvárásra, amely szerint "ne emberek önkénye, hanem az alkotmányos elveknek megfelelő törvények uralkodjanak és irányítsák az országot". A Szent Korona egyben a Magyar Államot is jelenti, ennek pedig a program szerint minden ünnepélyes állami aktusban kifejezésre kell jutnia.

A program visszatér a miniszteri felelősség, visszahívhatóság, "az ország vezetőinek" személyes, anyagi felelősségének bevezetésére, a kétkamarás Országgyűlés létrehozására (elsősorban szakmai szervezetek részvételével), a köztársasági elnök közvetlen megválasztására és hatáskörének növelésére.

Vissza a Földre

Kevésbé ezoterikusak a párt elképzelései az önkormányzatok jövőjével kapcsolatban, bár a program kísérletet tesz a közérdek és a közkincs fogalmának definiálására. A központi normatívák feladatarányos meghatározása, az iparűzési adó újbóli önkormányzati beszedése, az önkormányzati vagyon elidegeníthetőségének szigorítása, a települési közművek újbóli önkormányzati tulajdonba vétele mind-mind olyan tételek, amelyek bármely etatista szerveződés elképzelései lehetnének.

 

A Jobbik igazságügyi programja nem tartalmaz meghökkentően új elemeket; s a jelenlegi igazságügyi gyakorlatot minősítő kitételei találkoznak a napi tapasztalattal. A politikai befolyásoltságtól és korrupciótól mentes, szakszerű és gyors bírói intézkedés, a bíróságok és bírói státuszok növelése, a tárgyalások nyilvánosságát indokolatlanul korlátozó gyakorlat felszámolása - mind-mind támogatható, de konkrétumokat csak elvétve tartalmazó célkitűzések.

Pénz beszél

Egyensúlyra törekvő, a kiadásokat visszafogó fegyelmezett gazdaságpolitikát, kisebb államot, jóval alacsonyabb adókat és több munkahelyet ígér a Jobbik program. Mindezt a multik kiüldözésével, államosításokkal, grandiózus állami gazdaságfejlesztési programokkal, bérlakásépítéssel, támogatott forinthitelekkel, többkulcsos adórendszerrel, nulla százalékos áfa kulccsal és Vállalkozói Magyarigazolvánnyal érné el. A programban az euró bevezetésről egy szó sincs, helyette a Jobbik a szociális kártya intézményének továbbfejlesztésével a "helyi pénzek" elterjesztése felé venné az irányt.

A program készítői kész tényként kezelik a globális kapitalizmus bukását, kijelentik, hogy a liberális piacgazdaság kudarcot vallott, de elutasítják a balos indíttatású nyugat-európai szociális piacgazdasági modellt is.

A Jobbik Magyarország külgazdasági kapcsolatait a keleti gazdasági térség felé orientálná, nem titkoltan azért, hogy ezzel csökkentse „hazánk nyugati függőségét”. A program szerint a párt gazdaságpolitikájának fókuszában a munkahelyteremtés állna – ez minden párt terveiben nagy hangsúlyt kap –, a kitörési pontokként a mezőgazdaságot, illetve az arra épülő élelmiszeripart, az infokommunikációs technológiákat, a kutatás-fejlesztést és innovációt, valamint az építő- és logisztikai ipart, továbbá a gyógyturizmust jelöli meg – konkrétumok említése nélkül. (Más kérdés, hogy a külföldi importtal szemben sokszor már ma sem versenyképes magyar mezőgazdaságot

A szebb jövő – visszaállamosítások

A párt év végéig Állami Vagyonleltárt állítana fel és visszaszerezné a stratégiai jelentőségű, valamint közszolgáltatásokat nyújtó „elherdált” vállalatokat - mindez Thürmer Gyula szívét is megmelengeti valószínűleg. A párt életfogytiglani börtönre ítélné azokat, akik a jövőben szerinte megkárosítják a nemzeti tulajdont. A csőd közelében lévő stratégia vállalatokat a Jobbik kormány megmentené, „társadalmi mérnökei” állami vállalkozásokat indítva segítenék elő az „optimális pályájú” gazdasági fejlődést.

Jelentősen csökkentenék a munkát sújtó adóterheket és járulékokat, a lépéstől az állami bevételek emelkedését várnák. Súlyosan szankcionálnák az adóelkerülést, megállítanák a költségvetés eladósodását, törvénnyel próbálnák elérni el a költségvetés egyensúlyát – erre elvileg már létezik törvény, éppen a Jobbik által legjobban utált SZDSZ kezdeményezte. A Jobbik példás szigora az adósságszolgálatra is kiterjedne: újratárgyalnák a törlesztési feltételeket, sőt, megpróbálnák elérni az adósság egy részének elengedését. Az állami kiadásokat szigorúan visszafognák egy törvénnyel, melyben rögzítenék, hogy az állam nem vehet fel hitelt működési kiadásokra. (Hogy miből futja majd az államosításokra, az nem derül ki. Talán a fehéredő gazdaságból befolyó többlet adóbevételekből? Vagy marad a pécsi Fidesz módszere?)

A párt megszüntetné a párhuzamosságokat, fölösleges kapacitásokat a központi és helyi közigazgatási szerveknél, e-közigazgatást és e-kormányzást vezetne be. Ezzel egy áramvonalas és kisebb létszámmal üzemelő, de erősebb államot hozna létre.
 
Jobbik Magyarország: Magyar Bank, bérlakás program

A munkabért terhelő elvonások számát és mértékét is jelentősen csökkentené a párt. Konkrét ígéretként a nyereség- és osztalékadó 30 százalékon történő egységesítése jelenik meg a programban. Néhány oldallal később kiderül: egyszerűbb adózásról szó sincs, hiszen a párt kitartana a sávos adózás mellett, sőt az adótábla progresszivitását tovább növelné, cserébe a sávhatárokat megemelné. A családi adózás választható lenne, a gyermekneveléshez szükséges termékek 0 százalékos áfa kulcs alá kerülnének. A program a pártállamot szolgálók magas nyugdíjának elvételét, a kisnyugdíjak emelését ígéri.

A Jobbik a kkv szektort a Magyar Fejlesztési Bank átalakítása után létrejövő Magyar Bank olcsó, államilag támogatott hiteleivel segítené. A bajba jutott devizahitelesek a Magyar Bank kedvező kamatozású forinthiteleivel kerülhetnék el a kilakoltatást, de biztos, ami biztos alapon a párt ezeket egy évre felfüggesztené.

A bankoknak kötelező lenne lehetőséget adni arra, hogy a 3 évnél hosszabb távra szóló hitelek törlesztését a futamidő folyamán legalább egyszer minden plusz feltétel és büntetőkamat nélkül az adós 6-12 hónapra felfüggessze. (Az ezzel járó költségek bizonyára a bankokat terhelnék, ők pedig ezt jól fizető ügyfeleikre terhelnék, tehát az olcsóbb hitelek kora biztosan nem jönne el.) A párt túlbuzgó módon még a jegybanki alapkamat csökkentését is megígéri, miközben ebbe közvetlen módon kormánypártként sem avatkozhatna bele.

Van pénz, van pénz, van pénz

Állami és önkormányzati támogatással országos bérlakásépítési programot indítana a párt. Az épülő lakások felügyelete az úgynevezett Nemzeti Beruházási Központhoz tartozna, a családosok pedig kedvező forinthiteleket vehetnének fel a Magyar Banktól. Néhány oldallal később az is kiderül: az önkormányzatokkal együtt valójában családi házas lakásépítési programot indítanának. (A súlyosan eladósodott, többségében erősen forráshiányos önkormányzatok anyagi részvétele persze erősen kérdéses lenne.), ezzel párhuzamosan megszüntetnék a devizahitelezést (ezek még mindig jóval kedvezőbb feltételekkel vehetők fel, mint a forinthitelek), a kamattámogatást „csak magyar állampolgársággal, vagy magyarországi lakhellyel rendelkező” személyek kapnák meg, valamint létrehoznák az Állami Jelzálogintézetet a hitelezésre. A panel lakótelepeket EU-s pénzekkel újítanák fel. A hajléktalanokat szükséglakáshoz juttatnák.

A párt országos mozgalmat indítana „Válaszd a hazait!” jelszóval és lehetővé tenné a magyar állampolgárságú vállalkozóknak, hogy igényelhessék a gazdasági társaság típusának megnevezése elé a magyar jelzőt, ezzel együtt pedig bevezetnék a Vállalkozói Magyarigazolványt, amit idővel kiterjesztenének a Kárpát-medence valamennyi magyar vállalkozására – ennek nemzetközi-jogi metódusáról nem ejtenek szót.

... de pontosan milyen?

A multi és EU-ellenesség sem hiányozhat a dokumentumból. A Jobbik szerint pusztán ezek miatt mentek tönkre komplett gazdasági ágazatok az országban. A szebb jövőt a párt az adózási kiskapuk kigyomlálásával – a multik adókedvezményeinek felszámolásával – és a magyar vállalkozásoknak kedvező intézkedésekkel teremtené meg. A program szerint az országból esetleg kivonuló multik helyét a versenyképessé tett magyar vállalkozások "néhány hónap alatt át tudnák venni”. A multik közül csak azoknak kedvezne a Jobbik politikája, melyek a párt megítélése szerint magas hozzáadott értéket állítanak elő (tehát termelő vállalatok), és több mint 50 százalékban magyar beszállítótól származó árut dolgoznának fel.

 

A privatizációs visszaélések feltárására létrejönne Nemzeti Igazságtételi Központ, ami idővel a "csalárd módon elidegenített nemzeti vagyon jogi eszközökkel történő visszaszerzését” segítené elő. A magyar gazdaság és társadalom pártpolitikai konfliktusokon átívelő konszenzusát nem osztja a Jobbik: a programban egyetlen szó sincs az euró bevezetéséről. A hiányosság ordító, hiszen az euró bevezetésének célja ma egyet jelent az infláció, kamatok és államadósság leszorításának kényszerével, a valóban felelős gazdálkodás megteremtésével.

A Jobbik programjában ehelyett a szociális kártya intézményének továbbfejlesztésével a "helyi – elektronikus – pénzek” elterjesztése felé venné az irányt, "csökkentve a lokális gazdaság globális függőségét.”

Csendőrséggel a nagyobb rendért

"Magyarországon a politikusbűnözés, a cigánybűnözés és a gazdasági bűnözés – egymásba nemegyszer összefonódó – hálózata tartja rettegésben a polgárokat" – állítja a Jobbik, amely ezért hangsúlyos részt szentel programjában a közbiztonság tárgykörének, jól ráérezve a magyar közhangulatra is. Elképzeléseik kulcseleme, hogy az alaposan megerősített rendőrség mellett, országos hatáskörrel, a miniszter felügyelete alatt újra létrehoznák a szép emlékű csendőrséget, amelyet "a rendvédelmi terület elit alakulatának" szánnak. A csendőrök kimagasló eredményességét "kitűnő terület- és személyismeretük" garantálja majd reményeik szerint. Újra leválasztanák a határőrséget is a rendőrségről.

A Jobbik eltörölné a parlamenti mentelmi jogot, hiszen az ma szerintük csak a büntetőjogi felelősség eltussolására szolgál, emellet sürgetik, hogy "a politikusbűnözés legyen minősített eset a Btk.-ban." A Jobbik az ún. ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát és a "közérdekkel ellentétes titkosítások" feloldását ígéri, anélkül, hogy akár egyetlen mondat is foglalkozna azzal, ki szabja meg, mi a "közérdek" ebben az esetben.

Kilépnének az EU-ból?

A Jobbik szerint a magyar EU-csatlakozás nem váltotta be a reményeket, euroatlanti, szervilis politikai elitünk pedig amúgy sem a nemzet, hanem Európa és Amerika érdekeit tartotta szem előtt, így szerintük teljesen át kell gondolni nemzetközi kapcsolatainkat. A szélsőjobbosok természetesen "a magyarság", sőt, "a Kárpát-medencei magyarság" érdekeit követnék, nyitnának Kelet felé (különösen feltűnő az Oroszországgal kialakítandó jó viszony hangsúlyozása, de Vonának annak idején Szaddám Huszein is bejöhetett), és "stratégiai együttműködésre" törekednének Kínával meg a délkelet-ázsiai régióval.

A Jobbik nem lépne ki a NATO-ból, csupán (ismét) a magyar érdeket tartaná itt is szem előtt, így például szerintük magyar érdek az, hogy idehaza ne jöhessen létre "idegen hadi bázis", magyar katona pedig ne legyen külföldön bevethető. (Ezek szerint a pápai repteret bezárnák.) A párt markáns közel-keleti politikát ígér, hiszen eddig "a cionizmus támogatása" volt napirenden, ők viszont az arab országokkal barátkoznának, arab cserediákokat is örömmel várnak pl. hazánkban. Az EU-ban a Jobbik csak akkor maradna, ha kinti elvbarátaival tudnának tenni a "Nemzetek Európájáért", egyébként elvetik a Lisszaboni Szerződést, és ha az EU a további integráció halad, megfontolandónak tartják a kilépést.

Vissza a szellemi szférába!

A Jobbik "nemzetpolitikájának" meghatározó eleme a Kárpát-medencében és az emigrációban élő magyarok áttelepedés nélküli magyar állampolgárságának és a leendő kétkamarás parlamentben a döntéshozatalban való részvétel lehetőségének biztosítása, Nemzetpolitikai Minisztérium felállítása. Költségvetési támogatást ígér az általános iskolák felső évfolyamainak legalább egyszer kötelezően a határon túli magyar területeken abszolválandó osztálykirándulásainak lebonyolításához.

Az euroszkeptikus Jobbik uniós támogatások felhasználásával készítené el "az elmúlt 90 év első Kárpát-medencei magyar gazdasági fejlesztési tervét", amely reményeik szerint "gazdasági nemzetegyesítést" indíthat el.

A Jobbik kultúrpolitikájának központi eleme "a liberális kultúrdiktatúra felszámolása". "A politika szerepe itt nem a közvetlen beavatkozás vagy a nyomásgyakorlás, hanem a kultúra egységes virágzásához szükséges feltételek biztosítása." A kultúra "állami forrásainak elosztását" például "decentralizálni" kívánják, továbbá "demokratikusabbá tenni". A Jobbik feltételekhez kötné Szerbia és Ukrajna uniós csatlakozásának támogatását, alkotmányban tenné a magyar állam kötelezettségévé a "nemzetegyesítésre való törekvést" és a határon túli magyarságért viselt felelősséget.

A Jobbik a magyar állam anyagi eszközeivel támogatná a határon túli magyarok magyar iskolaválasztását, valamint követeli, hogy a szomszédos országok állami eszközökkel teremtsenek önálló, akkreditált magyar felsőoktatást.

Meglepően normális dolgokat ír a program a magyarországi nemzetiségekről, amelyek "nyelvileg nagymértékben asszimilálódtak, erősen kötődnek Magyarországhoz, ugyanakkor jogosan várják el nyelvük és kultúrájuk támogatását". A Jobbik a nemzetiségi oktatást kiemelten támogatná, a kisebbségi önkormányzatok finanszírozását azonban feladatarányos támogatássá változtatná; 30-40 százalékra csökkentve működésük normatív finanszírozását. 

Még mindig fogy

A népesedéspolitikai fejezet azzal a szinte már pesszimista alapvetéssel indít, hogy a következő 20-30 évben kevés az esély a népességcsökkenés visszafordítására, ráadásul a népességcsökkenés mellett a "belső arányok eltolódása" is gond a "támogatott bevándorlás" és az "átlag felett szaporodó cigányság" miatt. (Magyarországra az európai átlaghoz képest jóval kevesebb bevándorló érkezik, így a külföldiek aránya is töredéke az európai átlagnak, a betelepülők nagy része határon túli magyar, rigorózus bevándorlási szabályainkról pedig híresek vagyunk.)

A párt bevezetné a családi adózást, mégpedig úgy, hogy egy átlagos keresetű, három gyerekes család "lényegében adómentességet élvezzen", visszaállítanák három évre a gyest és a gyedet, "jelentős növelésük" mellett, a családi pótlékot a 3. gyerektől adókedvezménnyé alakítanák, hosszabb távon azonban a Főállású Anyasági Támogatás intézményét is létrehoznák, amelynek összege az utolsó munkahelyi bér minimum 80 százaléka, maximum a mindenkori minimálbér "kétszerese körül" lenne.

Az anyák munkába állását 20 százalékos járulékkedvezménnyel támogatnák, a bölcsődék működését kötelező önkormányzati feladattá tennék. A nyugdíjrendszerben megszüntetnék a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot, és visszavezetnék az állami rendszerbe, az egyén számlavezetés megtartásával. Adója egy meghatározott hányadával mindenki szüleit támogathatná.

Szociálpolitikájában a párt az egyházakra, és a megyei fenntartású intézményekre koncentrálna, aki nem fogadná el munkanélküliként a végzettségének megfelelő, felajánlott munkahelyet, attól megvonnák a segélyt.

Balra át!

A program egy igazi baloldali alapvetést hangsúlyozva több helyen kimondja, hogy erősíteni kell a szakszervezetek, a munkahelyi érdekképviseleti szervek jogait, például "megszüntetnék a szakszervezeti vezetők anyagi függését a munkáltatótól (nem fejtik ki, de ezt nehezen én lehet másképp elképzelni, mint hogy külső - állami? - forrásból fizetnék a szakszervezeti bizalmikat), ugyanakkor lazítana a Munka Törvénykönyve mostani intézkedésein azáltal, hogy az üzemi tanácsokkal is átfogó megállapodást lehetne kötni. Sztrájk esetén "keményen szankcionálnák a sztrájktörést". A fiatalok munkavállalását egyrészt gyakornoki programokkal ösztönöznék, másrészt biztosítanák az előrehaladást az államhoz kötődő szférák munkahelyein.

Paternalizmus a romapolitikában is

A cigánypolitika megvalósítását először is a hazai cigányság "átfogó és mélyreható felmérésével" kezdenék, majd a "cigánybűnözés" felszámolására létrehoznák a csendőrséget. Az "erőltetett integráció" helyett differenciált oktatási formákat vezetnének be, a "közösségi normákat megszegőkkel" szemben súlyosabb szankciókat vezetnének be (kizárás, intézetbe zárás). A cigányok felemelésében az egyházak is jelentős szerepet kapnának. A valláson keresztül kellene őket beintegrálniuk a társadalomba, és ehhez még pénzt is adna a Jobbik vezette állam a Cigánymissziós Alapon keresztül.

A Jobbik - ez nem meglepő - általában is számít az egyházak együttműködésére 2010 után. Az egyházakkal egy Jobbik-kormányban tárca nélküli miniszter foglalkozna, az Alkotmányban rögzítenék Magyarország keresztényi gyökereit, állami pénzből újítanák fel az egyházak ingatlanjait. Az egyházi esküvőt is hivatalosnak ismernék el, és megszűntetnék a regisztrált élettársi kapcsolatot a „házasság méltóságának visszaállítása érdekében”.

 

A romákra visszatérve: nekik a Jobbik külön oktatási programot írna, a részletek kidolgozása pedig az Országos Cigány Módszertani Központ feladata lenne. Az iskolákban emelt óraszámban tartanának testnevelést (ezt már Hiller István is megígérte miniszterként pár éve), az iskolákra, óvodákra is kiterjesztenék a sportorvosi hálózatot, de gondolnának az öregek testmozgására is, részükre "segíteni kívánják, hogy a természetben közösségben, vagy önállóan végezhessenek könnyített sporttevékenységet". Emellett "regionális életerő központokat" hoznának létre, ahol az egészséges életmódot népszerűsítenék, oktatnák. A médiát pedig törvényi szabályozás útján vennék rá a sport népszerűsítésére. A határon túli és az anyaországi fiatalok közötti jobb kapcsolattartás érdekében létrehoznák a Kárpát Medencei Ifjúsági Olimpiát.

Nemzetbiztonság

A Jobbik a "nemzeti önvédelemben", a vonatkozó nemzetközi szervezetekkel való olyan típusú együttműködésben gondolkodik, amely nem jelenti "a nemzeti identitás feladását". A párt úgy látja, a hazai nemzetbiztonsági szervezetek struktúra-rendszere felett eljárt az idő, szerintük korszerűbb, karcsúbb, a párhuzamosságokat elkerülő intézményrendszerre és hatékonyabb munkavégzésre van szükség, amely a hidegháború katonai biztonsága helyett inkább a "politikai, gazdasági és környezeti biztonságra" fókuszál.

A szélsőjobboldali párt megszüntetné jelenlegi formájában az "ellenőrizhetetlen, önkényesen működő" NBH-t, dolgozóit a szerintük korszerűen működő Infomációs Hivatal szippantaná fel, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot pedig "önálló, független szolgálati ágként" az ORFK-ba integrálnák. A "szebb jövőben" a VPOP is alkalmazhatna titkosszolgálati erőket, eszközöket. Az öt eddigi szolgálat helyett a Jobbik három "új főigazgatóságot" hozna létre, a szolgálatokat miniszter felügyelné, bár az kimaradt a programból, hogy mely hivatal(ok) keretén belül működnének.

Honvédelem

A Jobbik mintegy 70-72 ezer fős, korszerű fegyverzettel ellátott honvédséget képzel el, ezen belül az országnak 40 ezer fő rövid készenlétű, 10 ezer fő tartalékos, a hátország biztonságára pedig 20-22 ezer fős harcoló ereje lenne. A honvédség létszáma ma 30 ezer fő, arról egy szó sincs a programban, hogy hogyan duzzasztanák két és félszeresére ezt a számot. Nem meglepő módon a párt erősítené a "hazafivá nevelést", a "honvédelmi felkészítést" és a "nemzeti öntudat fejlesztését", ennek részletei azonban sajnos nem derülnek ki. A program érdekessége, hogy bár a párt kárhoztatja a sorkatonai szolgálat megszüntetését, sehol nem követelik annak visszaállítását, csupán azt szeretnék, ha minél több fiatal sajátítaná el a honvédelem alapismereteit.

A Jobbik "gyökeresen átalakítaná" a honvédelmet, megteremtené a magyar hadiipart, törvényben szabályozná a honvédelmi büdzsé GDP-arányos részét (ezt 2%-on rögzítenék), "optimális szintre" csökkentenék a honvédség külső szolgáltatóinak számát, illetménnyel vagy más juttatásokkal újra vonzóvá tennék a katonai pályát a fiatalok számára. Felülvizsgálnák NATO-misszióinkban való részvételünket, azokat továbbra is parlamenti döntéshez kötnék.

A szélsőjobbosok egy csendőrség vagy más "civil" erő részeként megtartanák a jogerősen betiltott Magyar Gárdát (hiszen "bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetben is képesek és készek a haza védelmére", ezt Tatárszentgyörgyön lehet, hogy másképp látják), ezen kívül létrehoznák a Magyar Nemzeti Gárdát, amely a hadsereg tartalékos ereje, az utánpótlást biztosító alakulat lenne "a hátország fontos objektumainak védelmére". 

Atom + busz


Az energiapolitika a Jobbik számára olyan ágazat, ahol erős, beavatkozó államot szeretne: ez többek között az energiaszektor magánosításának leállítását és a magyar tulajdonrész növelését jelentené. Államosítaná például a gáztárolókat és a kőolaj-finomító kapacitást, illetve felülvizsgálna minden uniós kötelezettséget.

Vonáék a gázerőműveket atomenergiával, a Paksi Atomerőmű bővítésével váltanák ki, hogy csökkentsék az ország külföldi energiahordozóktól való függését. Az atomenergia felhasználása az üvegházhatású gázkibocsátás és a villamos energia árának mérséklésére is alkalmas lenne a program szerint. Arra nem tér ki, hogy a kívánt állapotot hány atomerőművel és mekkora összegből lehetne elérni.

A program megfogalmazói elismerik, hogy a világ energiapolitikai folyamatainak alakításába csekély mértékben szólhat bele az ország, ezért „a globalizált világban a lokalitásként való megerősödésre kell törekedni”: így lesz prioritás tehát a geotermikus energia hasznosítása, valamint a megújuló energiatermelő megoldások, például a biomassza, a víz-, a szél- és a napenergia hasznosítása.

A párt szerint az energiaszolgáltatásnak is az állam irányítása alatt kell működnie. Ennek keretében a Jobbik megtiltaná a hazai szolgáltatók privatizációját és felülvizsgálná a már megkötött szerződéseket. Emellett megszüntetnék a szolgáltatók számára garantált profitot, és visszatérnének az energiaárak állami szabályozásához. A Jobbik energiapolitikai koncepciója felveti azt a frenetikus ötletet is, hogy olyan tömegközlekedési és szállító járműveket kellene használnunk, amelyek kevesebbet fogyasztanak a jelenlegieknél, illetve megfelelő karbantartással is lehetne csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást.

Alagutakat! Százat, ezret! Hajózhatóságot a Dunának!

A közlekedéspolitika kapcsán a program úgy fogalmaz, hogy az nem csupán gazdasági kérdés, hanem stratégiai, államigazgatási, környezetvédelmi, sőt népjóléti ügy. A közlekedés fejlesztésénél elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztését tűzik ki célul, ezen belül kiemelik a vasútfejlesztést a közúti beruházások túlsúlyával szemben, "a folyami és légi közlekedés élénkítését” és "Budapest közlekedésének rendbetételét”. A folyami közlekedés élénküléséhez például arra lenne szükség a program szerint, hogy javuljon "a Duna magyarországi szakaszának hajózhatósága”. (Ez egy uniós szándék, így a magyar kormány célja is, de attól még azért jónéhány, az egyedülálló gemenci életközösséget féltő környezetvédő hidegrázást kaphat tőle.) 

 

A Jobbik kiemelten kezeli a személyszállítást, emellett fejlesztené a teljes vasúti infrastruktúrát, de csökkentené például a vasút hatósági és pályahasználati díjait – ezt régóta szeretnék a hazai pályákon szállítani kívánó külföldi cégek is. A célkitűzések közül ennélfogva már csak az hiányzik, hogy mindezt miből fedezné a párt, ugyanis egyszerre növelné a közösségi közlekedés kiadásait és csökkentené a bevételeit. A közösségi közlekedésben és a teherfuvarozásban a vasútnak juttatnák a főszerepet, a közutaknak a vasútra ráhordó funkcióját erősítenék. A programban emellett olyan ötletek is megjelennek, mint a hazai konténergyártás felturbózása és a kábellopások visszaszorítása.

A Jobbik a nagyvárosokban alagutakat, föld alatti tereket építene, mert úgy véli, „a közlekedési terek lényegében elfogytak”. A metróvonalakat a párt továbbvezetné a városhatár irányába.

Mindenki képességei szerint fogyaszthassa rántottáját!

Az Jobbik agrárprogramjának egyik különös ötlete az úgynevezett az úgynevezett kétszintű élelmiszer-önrendelkezés célkitűzése, mely szerint a Jobbik először is alulról biztosítaná az embereknek azt a jogot és képességet, hogy „maguk határozzák meg, milyen élelmiszert fogyasztanak és hogyan állítják elő”. Az ötlet felső, kormányzati szintje már megfoghatóbb, elsősorban szigorított minőségellenőrzést és 80/20-as arányt jelentene a "hazai” termékek javára az importáruval szemben – azt szemérmesen elhallgatva, hogy az egyik legfontosabb uniós alapelvet, az áruk szabad mozgását, hogy biztosítanák emellett.

A párt vidékfejlesztési programja a következő kulcsszavakkal jellemezhető: népességmegtartás, minőségi és GMO-tól mentes élelmiszer-előállítás (ebben minden párt között konszenzus van), idegenforgalom. Alap célkitűzés emellett az uniós csatlakozási szerződés felülvizsgálata „a föld és piacaink védelme érdekében”. Stratégiai feladatnak tekintik a föld és a víz nemzeti tulajdonban tartását, valamint egy közjót szolgáló agrármodell kialakítását. A Jobbik piaci áron felvásárolna bizonyos földterületeket, majd haszonbérleti szerződéssel földet osztana a vidékre költöző fiataloknak és a mélyszegénységben élőknek.

Állatjóléti intézkedéseket!

A közjót szolgáló agrármodell abból állna, hogy meghatároznák mekkora birtoka lehet valakinek. A korlátot túl lehetne lépni, viszont akkor kevesebb támogatást kapna a föld birtokosa. Az új agrármodell gyöngyszeme a következő rejtélyes mondat: a Jobbik programja keretében "környezeti, állatjóléti és társadalmi (munkahelyteremtés) keresztmegfelelésre ösztönözne”. A megfejtéseket szerkesztőségünk címére várjuk.

Emellett létrehoznák a nonprofit alapú Vidék Bankja és Biztosítója nevű intézményt, amely állami vagy szövetkezeti tulajdonban lenne. Az intézmény azon az „újszerű” ötleten alapul, hogy az embereknek pénz kell, mégpedig hosszú időre és alacsony kamattal. Emellett a Vidék Bankja biztosítaná az elnyert uniós támogatások előfinanszírozását is.

A Jobbik megszüntetné az úgynevezett SPS-rendszert (összevont kifizetési rendszer), mert úgy vélik, ezzel akarják „bebetonozni magukat a profit hatalmának korábbi haszonélvezői”. Kezdeményeznék azt is, hogy a gazdák felvásárlók által történő megkárosítása bűncselekménynek minősüljön (jelenleg is annak minősül, ha törvénytelen eszközökkel történik – valószínűleg az erőfölénnyel való visszaélésre gondoltak). Ezzel párhuzamosan elszámoltatnák az eddigi politikai és „agrár-technokrata elitet” az állami földvagyon hasznosítása kapcsán.

Internetet alanyi jogon!

A párt informatikai ötletei ugyancsak szerteágazóak: teljes körű elektronikus ügyintézési rendszert vezetnének be, nyílt forráskódú szoftverekkel csökkentenék a külföldtől való függést és alanyi joggá tennék a "szélessávú hálózathoz való hozzáférés lehetőségét”. (Szintén egy még 2006-ból visszaköszönő szocialista ígéret.) Utóbbit nem teljesen tisztázott módon az államnak kellene lehetővé tennie Magyarország legeldugottabb településein is, de a koncepció része egyébként a "valódi verseny” kialakítása is a szolgáltatók között.

A teljes körű elektronikus ügyintézés egyik hozadéka a bürokrácia leépítése lenne. Külön jó lenne az is, hogy a Jobbik kormányzása esetén már nem lenne szükségünk a gmailes, yahoo-s postafiókjainkra, ugyanis mindenki @magyarország.hu e-mailcímet kaphatna, hogy a neten is együtt legyünk, mint egy nagy család.

Ellentmondásos médiapolitika

Médiapolitikájuk központi eleme az 1996-os médiatörvény (valóban régóta esedékes) hatályon kívül helyezése mellett a média önszabályozása, kívánatosnak látják a brit vagy német etikai kódexek átültetését a magyar gyakorlatba. (Ez valóban kívánatos lenne a párthoz kötődő médiumok esetében is.)

Ezzel szemben, amikor a konkrét intézkedésekre tér át a program, egészen furcsa ötletek kerülnek elő. Ilyen a TV2 és az RTL Klub koncessziójának felfüggesztése, helyette "arra érdemesebb, az alapvető emberi és nemzeti értékeket szem előtt tartó csatornáknak” adnának lehetőséget a földi sugárzásra. Továbbá "a Jobbik bevezeti a sávozott reklámadót, amely alapján a felállítandó Közszolgálati és Tartalomminősítési Tanács a műsorokat erkölcsi és tematikai tartalom, illetve stilisztikai minőség alapján három reklámadózási kategóriába sorolná: közszolgálati, értékközvetítő és semleges." (A megfejtést szintén várjuk olvasóinktól.)

Jobbik lávz Molnár Lajos

Bármelyik párt írhatta volna a Jobbik egészségügyi programját: konkrétumot nem említenek, csak olyan általános célokat tűztek ki, amiket eddig is mindenki megígért: a nemzet egészségének helyreállítása, egyenlő esélyek az egészségügyi ellátásban, orvosok és nővérek béreinek emelése, a magántőke bevonását nem zárják ki kategorikusan. A Jobbik nem privatizálná a társadalombiztosítást, leállítaná a patikaliberalizációt (nehezen értelmezhető kijelentés, hiszen ma már csak magánkézben lévő patikák vannak – netán ezt is újraállamosítanák?), a problémákat pedig egy „társadalmi szerződés keretében” oldanák meg (hogy pontosan hogyan, arról nem árultak el semmit).

A programban szerepel a Fidesz egészségügyi mogulja, Mikola István által régóta hangoztatott elképzelés, miszerint az egészségügyet nem azonnal, hanem rövid távú és hosszú távú terveken keresztül kell meggyógyítani. Érdekes, hogy egy "Molnár Lajosi” ötlet is visszaköszön – melynek bevezetése nagy felháborodást keltett 2006-ban a házi orvosok körében - azaz a Jobbik is meghatározná, hogy mennyi ideig kell tartani az orvos-beteg találkozóknak.

Úgy tűnik, hogy a Jobbik az abortuszról alkotott éles véleményét is felpuhította, ugyanis már nem tiltanák be azonnal, az új jelszó: "szűnjön meg a művi várandósság-megszakítás, mert ne legyen rá szükség és igény”. Ezért alapos kutatómunkával feltárnák az abortuszok okait, majd megelőző kampányt szerveznének. Emberséges anyaotthonokat nyitnának, és a férfiak felelősségérzetét is erősítenék, hogy ne hagyják cserben azokat a nőket, akiket teherbe ejtettek.

Mindent vissza!

Úgy tűnik viszont, hogy a pártban nagyon erős a tanári jelenlét, az oktatási programjuk ugyanis csak konkrét elképzeléseket tartalmaz: a lényegük pedig visszaállítani mindent a Magyar Bálint és Hiller István előtti időkre. Így visszatérnének a jól bevált "poroszos oktatási rendszerre”, azaz visszatérne az osztályozás és a megbuktatás fogalma alsóban is, a kétszintű érettségit és a bolognai rendszert eltörölnék – utóbbi EU-s vonatkozásairól szintén nem esik egy szó sem.

Az országot tanügyi igazgatási kerületekre bontanák, a tanfelügyelők pedig ellenőriznék, hogy az iskolák betartják-e nemzeti tantervet. Visszahoznák a három éves szakmunkásképzők fogalmát (jelenleg szakiskoláknak hívják), megszüntetnék a 6+6 osztályos iskolákat, a normál osztályokkal párhuzamosan pedig speciálisan segítő és szocializációt segítő osztályok is működhetnének. Kötelezővé tennék a hittant és az erkölcstant, a történelem, irodalom és ének-zene oktatásában erősebb hangsúlyt fektetnének a magyar vonatkozásokra.

Felszámolnák az iskolai erőszakot, ám hogy pontosan hogyan, azt nem tudni. Pedellus az biztosan lenne az iskolákban. Kormányra kerülésük esetén viszont retteghetnének a magánfőiskolák, mivel azok akkreditációját azonnal felülvizsgálnák, és csak úgy lehetne új intézményt alapítani, ha sportlétesítményük is lenne. A magyar vagy történelem szakos egyetemistákat pedig arra ösztönöznék, hogy gyakorlati idejüket (most ilyen csak a tanári szakosoknál létezik) határon túli magyar területeken töltsék. Azoknak a diplomásoknak, akik nem tudnak azonnal elhelyezkedni, de van diákhitelük, nem kellene két évig azt törleszteniük, mert az állam átvállalná.

Nyilván érezte a Jobbik, hogy nincs program környezetvédelem nélkül, ezért beletették, de sajnos csak olyan fajsúlyos mondatokra futotta, mint hogy "levegőnk tisztaságát megőrizzük”, "városainkat parkosítjuk”, "a kóbor állat jelenséget megszüntetjük”, "új színesfém, és hulladékhasznosítási szabályozást alkotunk”. Egyedül a környezetőrség fogalma említésre méltó, de hogy mi is ez, az szintén nem derült ki.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek