Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem volt eredményes a Fidesz offenzívája
2010-01-21 09:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem volt eredményes a Fidesz offenzívájaMeghallgatta az Európai Parlament hétfőn Szlovákia biztosjelöltjét. Maroš Šefčovič biztosította a képviselőket, hogy alkalmas az intézményközi kapcsolatok és igazgatás biztosi poszt ellátására, és elhárította a „cigányellenes" kijelentéseivel kapcsolatos vádakat. A biztost egy roma érdekvédő csoport és Eduard Kukan is védelmébe vette.

 

 

 

„Ha rágalmazni próbál, azt támadásként élem meg.” – mondta Šefčovič Szájer Józsefnek, a Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetőjének, aki a múlt héten az Európai Néppárt alelnökeként ismertette a szlovák jelölttel szemben felmerült aggályokat.

 

A három órás meghallgatás első kérdését is ebben a témában tette fel Íńigo Mendez de Vigo. A néppárti képviselő arra kérte a biztosjelöltet adjon magyarázatot egy 2005-ös kijelentésére, amely szerint a szlovákiai romák a jóléti rendszer kihasználói.

Šefčovič válaszában hangsúlyozta, az idézet hat szóból áll, melyet „a kontextusból kiragadva” tártak a nyilvánosság elé. Hozzátette, nem emlékszik rá, hogy valóban ezt mondta volna.

 

„Ha valakit megsértettem volna ezzel, akkor bocsánatot kérek.” – igyekezett a biztosjelölt a további találgatások és vádak alól kihúzni a talajt. „Ez az idézet nem felel meg a nézetemnek. Sohasem voltak romaellenes nézeteim. szeretnék együttműködni azokkal."

 

Szájer József, a meghallgatás során többször is megismételte kérdését, hogy a biztosjelölt miért várt öt évet arra, hogy ezt a bocsánatkérést megtegye.

 

Az említett állítások egy roma aktivista Valeriu Nicolae által írt jegyzetből származnak, melyet gyakornokként vetett papírra egy, az Európai Bizottság által szervezett konferencián 2005. január 19-én.

 

Valeriu Nicolae jelenleg egy romániai székhellyel bíró NGO (nem-kormányzati szervezet), a Policy Centre for Roma and Minorities (Romák és Kisebbségek Elemző Központja) elnöke. Nicolae az EurActivnak elmondta, „hihetetlen”, hogy az Európai Néppárt (EPP) az alapján a jegyzet alapján támadja Šefčovič-ot, melyet egyszer ő írt.

 

Nicolae leszögezte, az EPP vezetői „sokkal rosszabb” romaellenes kijelentéseket is tettek és éppen a Fideszt emelte ki, sőt Szájer Józsefet emelte ki, mint a támadó kijelentések között vezető politikust.

 

„Vicces, hogy Szájer Šefčovič-ot támadja. Ő [Szájer] igen kemény volt a szlovákokkal szemben.” – mondta Nicolae telefonon adott nyilatkozta során.

 

A romák és kisebbségek jogainak védelmével foglalkozó szakember szerint Šefčovič „bizonyította, hogy képes tenni a romákért”. Ellentétben más politikusokkal, Šefčovič képes volt meggyőzni a szlovák kormányt, hogy tegyen a roma kisebbség sürgető problémái ellen, holott a szlovák vezetés „nem könnyű eset”, mondta Nicolae.

 

„Amit Szlovákia a romákért tett, azt minden jelentős roma kisebbséggel rendelkező országban meg kellene tenni.” – mondta az intézet vezetője.

 

Szájert a sajtó arról kérdezte, miért nem hozta fel már korábban – mondjuk a jelölés előtt – a vádakat Šefčovič ellen. Az EPP alelnöke úgy válaszolt, hogy akkor még nem volt felelős a parlamenti meghallgatásokért pártjában.

 

Eduard Kukan, Szlovákia korábbi, néppárti kötődésű külügyminisztere az EurActivnak elmondta, véleménye szerint Šefčovič lenyűgözte hallgatóságát a meghallgatáson képességeivel. Hozzátette, arra számít, hogy a bizottság megerősíti a jelöltet.

 

A kérdésre, miszerint számít-e a következő napokban további vádaskodásra, Kukan azt mondta, hogy valószínűleg „csak a magyar EP-képviselők” szeretnének tovább küzdeni a végső szavazásig.

 

Érdemi kérdések

 

A jelölt személyével kapcsolatos kérdések tisztázását követően a képviselők sort kerítettek a portfolióhoz kapcsolódó kérdésekre is. Andrew Duff (ALDE, UK) azt kérdezte a jelölttől, hogy vajon föderalistának tartja-e magát. Šefčovič láthatóan hezitált a válasz előtt, tudván, hogy egy határozott igennel és egy határozott nemmel is a képviselők egy-egy csoportjának haragját váltaná ki.

 

„Határozottan támogatom az európai népek egyre szorosabb egységének megteremtését.” – válaszolta végül.

A brit liberális képviselő az európai parlamenti választások reformjával kapcsolatban is faggatta a jelöltet. Šefčovič a reform mellett foglalt állást, a részvétel arányának növelését tűzve ki célul. Elmondta, hogy támogatja a nemzetek feletti listák állítását, illetve azt az elképzelést, amely a júniusi egyhetes helyett kétnapos májusi választást javasol.

 

Több kérdés is érkezett a Lisszaboni Szerződés által életre hívott Európai Külügyi Szolgálattal (EKSZ) kapcsolatban. A diplomatákból álló szervezet a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő munkáját hivatott segíteni, egyelőre azonban nem tudni, hogy milyen keretek között és milyen hatáskörrel, mint ahogy azt sem, hogy kik lesznek a tagjai, és milyen kritériumok alapján kerülnek kiválasztásra.

 

„Egyetlen célom van: hogy [az EKSZ] nagy siker legyen.” – mondta Šefčovič. A biztosjelölt elmondta, úgy véli, hogy az EKSZ alkalmazottainak kiválasztása az Unióban egyébként is alkalmazott jogi folyamatoknak megfelelően zajlik majd, amelynek a Parlament is részese. Megjegyezte azonban: „Az idő vészesen sürget bennünket”.

 

Gerald Häfner zöld német képviselő és a liberális bolgár Sztanimir Ilcsev szeretett volna többet megtudni a Lisszaboni Szerződés egy másik újításával kapcsolatban. Az egymillió állampolgári aláírással tehető „polgári kezdeményezés” kapcsán ugyanis egyelőre nem világos, hogy mi történik az így benyújtott javaslattal.

 

Šefčovič elmondta, igyekezni fog, hogy ezt még a spanyol elnökség alatt tisztázzák. A polgári kezdeményezések elfogadhatóságával kapcsolatban elmondta, nem támogatja, hogy a Bizottság túl korán avatkozzon be.

 

Šefčovič utalt az európai intézmények lobbi-regiszterére. Véleménye szerint ugyanis a nagy tanácsadó cégek és jogi cégek részéről ugyanis „nem fair”, hogy igyekeznek elkerülni a másokra vonatkozó szabványokat. „Ha lobbiznak, akkor regisztráltatniuk kell magukat.”

 

„Mielőbb szeretnék a felelős parlamenti csoporttal erről tárgyalni.” – mondta a jelölt.

 

A kétlakiság megszüntetésére nem sok esély van

 

Nem kecsegtette túl sok reménnyel azokat a képviselőket a biztosjelölt, akiknek elegük van a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázó életmódból. Šefčovič leszögezte, a Parlament székhelyének ügye egyelőre a tagállamok kezében van, és „a döntésüket a Bizottságnak [a szerződés őreként] tiszteletben kell tartania”.

 

Bár a kérdést frappánsan fordította meg, a konzervatív Ashley Fox (ECR, UK) válasz nélkül maradt. Šefčovič elismerte, „nagyon jó a kérdés", egy sokatmondó mosolynál, és előbbi válaszának megismétlésénél nem mondott többet a kérdésre, miszerint nem kellene-e az Európai Parlamentnek átengedni a jogot, hogy maga döntse el, hol tartja plenáris üléseit.

 

A szlovák biztosjelölt elmondta, hajlandó felülvizsgálni és fejleszteni a biztosok magatartási kódexét.

 

C-PRESS - kitekinto

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek