Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hajós András és a szegénység száz arca
2010-01-20 11:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hajós András és a szegénység száz arcaKiderült, a szegénység, a kirekesztettség száz arcából melyik ragadta meg leginkább Hajós Andrást.

 

 

 

Hajós Andrást az utóbbi években leginkább az egyik kereskedelmi televízió „bemondogatós-poénkodós” résztvevőjeként, illetve alternatív zenészként tarthattuk nyilván. Az eredetileg szociológus végzettségű Hajós most egészen más minőségében mutatkozott be: egy olyan kiadvány ötletgazdájaként, amelyik a szegénység száz arcáról szól, száz hazai fotóval, száz életsorssal. Kedden ő nyitotta meg a kötet anyagából válogatott kiállítást, illetve az ehhez kapcsolódó programsorozatot a Művészetek Házában.

 

Soha nem fedezheti fel az ember igazán, hogy mennyi arca is van a szegénységnek, válaszolta kérdésünkre. Nem feltétlenül arról van szó, hogy valakinek nincsen hűtőszekrénye, tévéje, ruhája vagy gyerekszobája. A szegénység tágabb körben értelmezendő: úgy, hogy ki van inkább elzárva a lehetőségektől, és ilyen értelemben ki a szegényebb? Egy hátrányos helyzetű roma gyerek vagy egy középosztálybeli szülők fogyatékos gyereke, aki a mozgásproblémái miatt nem jut el könyvtárba, iskolába, el van zárva a tudástól.

 

Szegény nemcsak az, akinek nincs munkája és pénze. Ezzel tágult a látóhatár, és egy kicsit közelebb hozta azt az üzenetet, hogy a szegénység közel van. Márpedig ha ezt tudomásul vesszük, akkor talán jobban van rá szemünk, nem valami „távoli Haitiként”, hanem a mi életterünkben is, így aztán rájöhetünk, hogy ezzel kapcsolatban nekünk is lehetnek feladataink, mondta Hajós András.

„A 100 legszegényebb fotója” nemcsak a fiatalokhoz szól. Már a rácsodálkozás is a szolidaritási háló része lehet. Nem muszáj mindenkinek pénzt adnia, önkéntes munkát vállalnia. Ha megérti az üzenetet, befogadja a tágabb értelemben vett szegénység fogalmát, már tett valamit, folytatta.

 

Egy személyes kérdés is elhangzott: a szegénység, a kirekesztettség száz arcából melyik ragadta meg leginkább Hajós Andrást? A látássérülteké, a vakoké, válaszolta. Ugyanis rendkívül rossz a szeme, és kontaktlencse nélkül – amit évtizedek alatt megszokott, és amit meg tud venni – gyakorlatilag életképtelen lenne. Ez is mutatja, hogy ha egy faluszéli cigánytelepre születik, ahol nincs pénz szemüvegre, kontaktlencsére, eleve esélye sem lett volna bármiféle jobb életre.

 

Telepiekkel találkoznak

 

A február elejéig látható kiállításhoz kapcsolódó, főként
a Művészetek Házában zajló programok sorában ma délután a pécsi elitiskolák diákjai a szinte kilátástalan helyzetben élő György-telepi fiatalokkal találkoznak. Ezen túl, a Leo Amici Alapítvány szervezésében Komlón, az esélyegyenlőség jegyében focitornát szerveznek, és felvonultatják a menedékesek és a hazai cigányok életérzéseit, lehetőségeit, megítélését elemző Önarckép című kutatás következtetéseit is.

 

C-PRESS - bama.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek