Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mélyszegénységben élő romák lesznek a Szegények Bankjának ügyfelei
2010-01-20 11:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mélyszegénységben élő romák lesznek a Szegények Bankjának ügyfelei Néhány héten belül aláírja a Varga István gazdasági miniszter a Kiútprogram Zrt-vel kötendő szerződést, melynek értelmében Magyarországon is elindul az úgynevezett Szegények Bankja. Az életvezetési tanácsadást és a pénzügyi segítségnyújtást is magába foglaló programot 3 évre tervezik, hitelállománya 500 millió forint lesz.

 

 

 

- A videókon, amelyeket már a célcsoport körében rögzítettek, hihetetlenül erős motiváltságot láttam a roma asszonyok részéről – idézte fel Kállay László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője, a Kiút Programot gondozó hatóság munkatársaként.

A minisztérium a világban már sok helyütt bevált módszert, a Grameen modellt próbálja honosítani a magyar viszonyok között. A névadó Bangladeshből származik, Muhamed Yunus közgazdász elgondolása alapján vezették be, még évtizedekkel ezelőtt. A sikeres modellt már több mint 60 ország követi, ki-ki a maga módján változtatva a feltételeken.

A kezdeményezés nemzetközi elismertséget mutatja, hogy az elkötelezett névadó 2006-ben Nobel díjat vehetett át munkásságáért.

A magyar adoptáció honlapján kiemelt célként jelöli meg, hogy „a résztvevőket bevezessük a fehér gazdaságba egy legális vállalkozás indításának támogatásával”.

 

Két helyszín Magyarországon

Vajon miképp fog indulni a magyar Szegények Bankja? – kérdeztük Kállay Lászlót, a Nemzeti fejlesztési és Gazdasági Minisztérium főosztályvezetőjét. A kísérleti projekt tervezett időtartama három év, de rendszeres időközönként a program felülvizsgálatát is elvégzik. Ha menetközben kiderülne, hogy valami miatt kudarcot vallottak, vagyis nem működőképes az elképzelés, akkor nem erőltetik tovább a programot.

Talán meghökkentő első hallásra, de a mélyszegénységben élő romák lesznek a köznyelvben Szegények Bankjaként emlegetett kísérleti modell ügyfelei. Jelenleg két területen, Észak- Kelet Magyarországon és a VIII. kerületben tervezik az ügyfelek toborzását.

Reménygazdák

Már zajlik a társadalmi segítők képzése, akik az érintettekkel fogják a kapcsolatot tartani. A program honlapja (romantikus hangzással) reménygazdáknak nevezi azokat a mentorokat, akik akár több csoporttal is kapcsolatban állnak majd. Ők lesznek a „Jolly Jokerek,” akik ha kell pénz szállítanak, ha kell jogi tanácsokat adnak, vagy éppen lelkesítik a csüggedőket.

A programban nagyon fontos a csoport tagjainak együttműködése, fejlődése, ami akár pénzügyi rászorultságként is felfogható. Öt kiválasztott, és bizonyos képzésen átesett személy fog együtt dolgozni az eredményekért.

Mindegyikőjük egy-egy vállalkozást, szolgáltatást, vagy kereskedelmi tevékenységet fog indítani a mikrohitelként kapott pénzből. Ennek egyszeri maximális összege egy millió forint lesz, kamata 20 százalék.

Lényeges, hogy nem kapják kézhez egy összegben, hanem csak több részletben. Viszont már az első héttől kell fizetni, akár a hitelből. A konstrukció szerint egy év alatt visszafizetik a kölcsönt a friss vállalkozók, akik ezt követően egy újabb hitel felvételt is kezdeményezhetik.

Még elfogadható bedőlési arány 25 százalék

A főosztályvezető nem tudja pontosan, hogy milyen vállalkozásokat lesznek képesek indítani a magyarországi szegény roma emberek. Az biztos, hogy a támogatás semmiképpen sem nevezhető segélynek. Hiszen nem is az.

Az eddigi vállalkozásfejlesztési támogatások tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy a megszokott tevékenységi területeken fognak elindulni a kiválasztottak. De lehetnek közöttük a hagyományos roma tevékenységeket képviselő személyek is: kosárfonók, gyógynövény gyűjtők.

A pénzügyi várakozások szerint a hitelek bedőlési arányának még elfogadható szintje 25 százalékos. Vagyis minden negyedik személlyel megtörténhet, hogy nem lesz képes visszafizetni a kölcsönt.

A mikrohitelezési program teljes tőkéje 500 millió forint lesz a Raiffeisen Bank jóvoltából. A Kiútprogram szervezetét az azonos nevű Kiútprogram Zrt. fogja működtetni évi 130-150 milliós költségvetéssel.

„Az összeg nagysága a projekt várható eredményeihez képest nem jelentős, a sikerkritériumok teljesülése esetén, hosszútávon megoldási lehetőséget nyújthat olyan problémákra, amelyek kezelésére a múltban jóval nagyobb támogatásokat eszközöltek” – oszlatja el a kételyeket az összeg nagyságával kapcsolatban a hivatalos tájékoztatás.

A finanszírozó Raiffeisen Bank is csak részben kockáztatja a pénzét. A hitelezési veszteség 80 százalékára garancia biztosítását kötnek egy hitelgarancia szervezettel. Csupán a hitelezési veszteség 20 százalékát vállalták át a bank társadalmi felelősségvállalás programjának keretein belül.

 

Várható eredmények:

A nemzetközi tapasztalatok szerint a program sikeres végrehajtása esetén a következő előnyös fejlemények várhatóak:
A programban sikerrel résztvevők jövedelemtermelő képessége javul, ezért csökken maguk és családjuk segélyre való rászorultsága.
A programban résztvevő családokban növekszik a gyermekek részvétele az oktatásban, különösen az óvodáztatásban, illetve az általános iskola utáni továbbtanulásban.
Javul a programban résztvevők egészségi állapota.
Az érintett településeken csökken az uzsorakölcsön által sújtott családok aránya és csökkennek a bűnözés más formái is.
A programban résztvevők nagyobb aktivitással vesznek részt a helyi közügyekben, társadalmi életben, ezáltal csökken társadalmi kirekesztettségük.
A programban résztvevők sikerei csökkentik a szegények, romák iránti társadalmi előítéleteket. Bizonyítják, hogy a tömeges munkanélküliség elsősorban a lehetőségek és nem a szándék hiányából ered. Ezáltal csökkennek a problémakörhöz tapadó társadalmi feszültségek. Forrás: www.kiutprogram.hu
 
C-PRESS - 168ora.hu
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek