Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány méltóságot tipor a szociális kártya?
2010-01-20 11:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány méltóságot tipor a szociális kártya? Hátrányos helyzetbe hozta őket, rontott az újkígyósi cigányok megítélésén a szociális kártya bevezetése. Faragó Sándor vezetésével a romák azt állítják, emberi méltóságukat tiporták sárba. A polgármester viszont azt mondta, azért, mert valaki cigány, Újkígyóson nem érte hátrány. Szebellédi Zoltán azt gyanítja, politikai megfontolás húzódik a támadás mögött, de az önkormányzat szerepvállalása a csicska ügyekben is sérthetett érdekeket.

 

 

Nyílt levélben tiltakoznak az őket ért hátrányok miatt

 

Kártyacsata kezdődött Újkígyóson. A helyi cigányok megfogalmaztak egy nyílt levelet, melyet a jelentősebb családok tagja alá is írtak. Ebben a szocális kártya bevezetésével kapcsolatban fogalmazták meg véleményüket. Faragó Sándor úgy látja, a kártya bevezetése óta romlott a megítélésük. Más szemmel néznek rájuk, például a pénzintézetekben.

 

"Emberi méltóságunkat sárba tiporják"

 

— Mi, újkígyósi cigány lakosok nem kívánunk véleményt nyilvánítani a monoki szociális kártya kigondolásáról, sem annak újkígyósi alkalmazásáról. Azt viszont nem engedhetjük meg, hogy emberi méltóságunkat sárba tiporják alaptalan koholmányokkal, tudatosan ránk terelve az okot, miszerint rendetlen, felelőtlen emberek vagyunk. Nem isszuk el a segélyeket, nem gépezünk és nem cigarettára költjük a gyerekek helyett a pénzt. Ezek tudatában arra kérjük Újkígyós döntéshozóit, hogy módosítsák álláspontukat mindazon vádakról, melyeket a kígyósi magyar lakosság állított a helyi cigány lakosokról, és a valós helyzetről tájékoztassanak — fogalmazott Faragó Sándor, aki megmutatta azt a nyílt levelet, melyet elmondása szerint a település valamennyi jelentős cigány családjának a tagja aláírt.

 

Kígyóson kevés a segélyért sorban álló cigány

 

— Városunkban nagyon elenyésző azon cigány lakosok száma, akik szociális támogatást, vagy lakásfenntartási támogatást kapnak. A cigányok nem kocsmáznak, a fiatalok nem cigarettáznak, sőt, inkább sportos életmódot folytatnak. Nem túlzunk abban sem, hogy az újkígyósi cigány szülők gyermeknevelésben példaértékűek, mivel teljes mértékben a gyermekeiknek élnek. Nem éheztetik őket, az iskolában rendszeres látogatói a büfének, tisztán öltözködnek. Újkígyós roma lakossága 95 százaléka téglaházakban lakik, fürdőszobája van. Biztosak vagyunk benne, hogy Újkígyóson nem a cigányok viselkedése és életmódja miatt vezették be a szociális kártyát — jelentette ki Faragó Sándor.

 

Senki sem mondta, hogy a cigányok miatt vezették be a kártyát

 

Ez utóbbi megállapítással egyet értett a helyi polgármester és a körjegyző is. Szebellédi Zoltán és dr. Csatlós László leszögezték, a településen senki sem állította azt, hogy a cigányok miatt vezették volna be a szociális kártyát. Újkígyós vezetését pedig nem terheli felelősség azért, amit esetleg egy-egy helyebeli mond.

 

A csicska ügyek, vagy a választás lehet a háttérben

 

— Azért, mert valaki cigány, nem érte hátrány Újkígyóson. Mindenkit azonos jogok illetnek meg, és azonos kötelezettségnek kell megfelelni. Jó volna, ha mindenki odafigyelne nemcsak a jogokra, hanem a kötelezettségekre is — mondta a polgármester. Szebellédi Zoltán emlékeztetett, az érintetteknek szóló lakossági tájékoztatón felállt egy cigányasszony, és azt mondta, „nézzenek körül, nem a cigányok állnak sorba a segélyért”. A polgármester úgy véli, a támadás okait a közelgő választásokban kell keresni. Elmondása szerint az sem kizárt, hogy a helyi önkormányzat aktív szerepvállalása a csicska ügyek felgöngyölítésében is érdekeket sértett. Tavaly egy rendőrségi akció során a település valamennyi „gyanús” házát végig járták az egyenruhások, több csicskát begyűjtöttek.

 

A kártyával nem lehet jövedéki terméket venni

 

A megyében abszolút elsőként, az országban pedig első városként vezette be Újkígyós október végén a szociális kártyát. Az intézkedés lényege az, hogy az átmeneti segélyt, a lakásfenntartási- és az óvodáztatási támogatást a rászorulók nem költhetik el jövedéki termékekre. A polgármester tavaly azt nyilatkozta, jogos felháborodás ebből az ügyből nem születhet. Az érintettek nem is tiltakoztak, ráadásul a bankkártyával szemben itt nincs kezelési költség.

 

C-PRESS - beol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek