Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A vajdarendszer újjáélesztése volna a megoldás?
2010-01-13 09:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A vajdarendszer újjáélesztése volna a megoldás?Ha egy bolond követ dob a kútba, száz okos nem fogja onnan fölhozni - tartja az ősi cigány mondás. Kállai Csaba országos cigányvajda és Lakatos Attila borsodi vajda, akiket közös beszélgetésre invtáltunk, állítja, a hőbörgők és bujtogatók hatására elszabaduló csoportos roma önbíráskodások, elharapózó zavargások megelőzhetők a vajdarendszer újraéledesztésével.

 

 

Az alábbi disputából kiderül: a vajdáknak egészen más a felfogásuk a kisebbség-többség közötti konfliktusok kezeléséről, mint a lejárt szavatosságú cigány önkormányzati politikusoknak

 

Sikertörténetnek tartja a november közepi sajóbábonyi cigány zavargás kimenetelét a lapunk által megszólított két vajda. Legalábbis azt tekintve, mi történhetett volna az ő beavatkozásuk nélkül. Emlékszünk: a borsodi kisváros általános iskolájában november 14-én szombaton lakossági fórumot tartott a Jobbik; megjelentek az Új Magyar Gárda tagjai is. Már a rendezvény alatt százával kezdtek gyülekezni környékbeli cigányok, vasszerszámokkal és szamurájkardokkal. Szóbeli fenyegetéseik halálosak voltak. Másnap, amikor már kétszázan voltak, megvertek egy boltos nőt, fejszékkel tettek tönkre két autót. A miskolci rohamrendőröknek, akik nem voltak egészen a helyzet urai, le kellett zárniuk a Sajóbábonyba vezető utakat, hogy az etnikai konfliktus ne hatalmasodjon el.

 

Tízezer cigány készülődött

 

Kállai Csaba országos vajda azt állítja, előzőleg csaknem tízezer cigány ember volt indulóban Sajóbábony felé. Nemcsak Borsod, hanem Békés, Szolnok, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből is készülődtek cigány tömegek, hogy megvédjék véreiket abban a kisvárosban, ahol „tudomásuk” szerint Jobbik elszánta magát a rasszista gyilkolódzásra. „Valakik csak bujtogathattak a háttérben, hogy ekkora idegesség támadt a fél ország cigánysága körében, és mind úgy hitték, gyermekeket, felnőtteket akar irtani a gárda” – jegyzi meg Kállai. Az országos fővajda vasárnap folyamán a felindult telefonálókat arra kérte, várjanak, ne utazzanak, hadd vizsgálja meg a bábonyi helyzetet előbb ő, személyesen és külön. Nyomatékkal kérte az általa kinevezett megyei vajdákat is, tartsák vissza a jó népet. A rendőrblokád övezte helyszínre érve latba vetette tekintélyét a zavargók előtt, elmondva nekik akárhányszor, a jobbikosok nem azért mentek Bábonyba, hogy bárkit is bántsanak.

 

– Elsőként hívott ki Vereckei rendőrezredes, megyei helyettes kapitány Sajóbábonyra – szögezi le Lakatos Attila borsodi cigányvajda. Vasárnap este kilenckor ért oda. „Vajda, vajda, meddig akarod ezt tűrni, most már adjunk nekik: vagy hatvan ilyen telefont kaptam, amíg Bábonyban tárgyaltam, még Dunántúlról is hívtak a cigányok – idézi fel Lakatos. – Mutattam a már ott lévőknek, hogy a gárda ott áll egy csomóba, és nem csinál semmit. Kértem, hogy hagyják abba a tűzrakást és kiabálást, menjenek haza és feküdjenek le. Lett is foganatja, mert megértettek engem és távoztak… Érdekes, másnap megjelent Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, és rögtön hergelni kezdte őket, hogy miért csak cigányokat tartóztattak le, gárdistákat miért nem. Az emberek megint megváltoztak, nem gondolták végig, hogy az ilyen szövegelések juttatják a cigányokat börtönbe.”

 

A gárda „csak „arra vár”

 

Kállai Csaba nem akar állást foglalni, kik azok a romák és/vagy nem romák, akik azon fáradoznak, hogy a leszakadt térségek cigány lakóit időről-időre hatalmába kerítse – veszélyérzet „közbeiktatásával” vagy anélkül – az önbíráskodás szelleme. Ősi cigány mondást idéz, úgy céloz a pánikkeltőkre: „Ha egy bolond követ dob a kútba, száz okos nem fogja fölhozni.” Sejtelmesen hozzáteszi azért: vannak, akik sosem akkor érkeznek a helyszínre, amikor a problémák tetőznek és békíteni kellene. Lakatos Attila ezt azzal toldja meg, hogy azért azt látni kell: ezek a fajta heves megnyilvánulások mégiscsak „a cigányokból jönnek”. De – egészíti ki a borsodiak vajdája –, főként azért, mert nincs biztosítva a megélhetés. Az országos vajda így kontráz: „Korábban Magyarországon soha nem bántotta egymás cigány és magyar, pedig voltak már a hazában nagyobb éhínségek is!”

 

Eltér a vajdák véleménye a Jobbikról és a gárdáról. Annyiban feltétlenül egyetértenek, hogy sehol nem bántottak még senkit. De már Kállai Csaba azt hangoztatja, nincs semmi baja se a párttal, se a jogerősen feloszlatott Magyar Gárdával, felőle akár újjá is szerveződhetnek más formában. Ellenben Lakatos Attila – éppen ő, aki a Jobbikhoz hasonlóan létjogosultnak tartja a „cigánybűnözés” fogalmat –, úgy ítéli, a jobbikos-félék uszítanak az interneten, Vona Gáborékkal nincs mit kezdeni. Szerinte hibázott Kállai Csaba, amikor felkínálta a Jobbik-vezérnek a cigányság kézszorítását (amit Vona nem fogadott el a cigányok „bizonyításáig). Lakatos úgy vélekedik, az ide-oda leutazgató, olykor feléjük köpködő, kinyírásukkal fenyegetőző gárdisták pontosan arra várnak, hogy a kisebbségiek cérnája elszakadjon. Ez az, amit nem szabad megengedni, ezért van szükség kétszeresen a kisebbség „problémamegoldó embereire”, a vajdákra. Akik fékező szavára még hallgatnának a cigányok. Nekik még van becsületük a roma közösség előtt, a cigány önkormányzati vezetőknek már rég nincs.

 

Vérhőmérsékleti különbség

 

Konfliktuskezelései közül a borsodi vajda arra a legbüszkébb, hogy 2008 nyarán Szikszón nem szabadult el végül a pokol. „Megimádkoztatta”, megfegyelmezte az összecsődült cigány tömeget, mely ennek következtében némán, fegyelmezetten tudott farkasszemet nézni az oda is kivonuló Magyar Gárdával. Felidézi: ugyanazon év őszén Gesztelyen száz cigány gyülekezett össze – többek között Tiszalúcról, Hernádkakról, Taktaszadáról, Taktaharkányból –, egyetlen gárdistaruha látványa miatt! Ne feledjük, ekkor már megtörtént a nagycsécsi kettős romagyilkosság, eldörrentek az alsózsolcai lövések. Akkor állt helyre a nyugalom, miután vajdájuk megjelent a településen.

 

Kállai Csaba is említ saját eseteket. Például az Ercsiben támadt izgalmat, ahol, ugyancsak tavaly, négyhónapos háborúskodást tudott tartósan elsimítani két cigánycsalád között. Ez addig a polgármesternek és a rendőrségnek nem sikerült, ahogyan a Rebisz-kommandósoknak sem.

 

Vajon szükség volna-e szerintük cigánygárdára? Kállai Csaba rögtön elhatárolódik az interneten fel-fel ötlettől, de kollégája sem lelkesedik érte. Kállai szerint azzal egyenesen a polgárháború kezdődne meg.

 

– Ha te kiviszel száz magyart – magyarázza a lapunk munkatársának az országos vajda –, azt te valószínűleg tudod irányítani. De száz cigányt nem fog tudni senki irányítani. Mert a cigányok vérhőmérséklete sokkal magasabb, mint az átlagemberé. Sokan közülük szellemileg alultápláltak, nem tudják a következményeket előre felmérni…

 

Kállai azt is határozottan rosszallja, hogy a romagyilkosságok óta cigányok járőröznek a romák által is lakott kelet-magyarországi faluban. Arra hivatkozik, hogy olyanok is irányíthatják ezeket a csoportokat, akik akár tíz évnél is többet ültek börtönben. Szerinte senki nem alapozhatja ilyenekre az éjszakai nyugalmát és biztonságát.

 

Bölcsek tanácsa

 

A romák félelmére – a rendőri jelenlét megerősítésén túl – a vajdasági rendszer teljes kiépülése, visszaállítása volna a megoldás, nem pedig a cigány polgárőrség és hasonlók, vallja a hazai cigányok országos vajdája. Hosszan ecseteli, miként történik a vajdák és – településenként – az általuk irányított bölcsek tanácsának a „kiválasztódása” a cigány közösségekben. Utóbbiak összetételét helyi cigány gyűlések nyomán határozza meg a vajda. Lakatos Attila itt azt szúrja közbe, a bölcsek avagy vének tanácsába mindig több tekintélyes cigány család ajánlja a leginkább köztiszteletben álló tagját. Vagyis – mutat rá – itt nem egy-egy klán kerül hatalomra, mint a helyi cigány kisebbségi önkormányzatoknál szokás. Több olyan testület jön létre, amelyben a tekintélyes családok képviselői csak abban versengenek, hogy melyikük tud jobban együttműködni a másikkal a közösség üdvére. Lakatos szerint a vajdarendszer újra beoltaná a cigányság leszakadó, bűn vonzásba került elemeit azzal az egészséges, visszatartó hatású szégyenérzettel, ami szükséges a társadalomba illeszkedésükhöz. Kállai szerint csak vajdák állíthatják helyre a cigányság sok évszázados becsületét.

 

A vajdák és „helyi kirendeltségeik”, a bölcsek tanácsai kötelező érvénnyel állást foglalnak olyan esetekben, amikor kísért az indulatok elszabadulása. „Ha egy vajda, aki pap előtt esküdött fel Istenre, Jézusra és a Szűz Máriára, hogy magyar és cigány népét egyaránt szolgálja, és közjegyző által hitelesített oklevelet kapott, megtiltja mondjuk a lincselést, az aztán mindenkire kötelező, azt senki nem bírálhatja felül. Ha Olaszliszkán lett volna vajda által kijelölt tanács, akkor annak legalább egy tagja nyomban a helyszínen termett volna, és a tiszavasvári tanár ma is élne” – véli Kállai Csaba.

 

A vajdák, tanácsnokok ítélkeznek a kisebbségi közösségen belül keletkező nézeteltérésekben is, méghozzá a cigányok íratlan törvénye, a romani krisz ismeretében és szellemében. Ez a törvény még olyan esetekről is rendelkezik, mint az asszonyszöktetés. Ilyenkor a szöktetőt kötelezik, hogy kártérítést fizessen, s az elszöktetett asszony gyermekeinek az eltartását vállalja át a gyerekek nemzőjétől.

 

– Ahhoz, hogy a vajdarendszer tovább épüljön és jól működjön, szükségünk van a többségi társadalom támogatására, beleértve, hogy a polgármesterek és rendőrkapitányságok fölvegyék velünk a kapcsolatot, kikérjék a véleményünket – hangsúlyozza Kállai Csaba. Az országos vajda nem kívánja bírálni a hivatalos cigány önkormányzati rendszert. Megteszi ezt helyette Lakatos Attila, aki szerint ezeket az önkormányzatokat és főleg csúcsszervét, az Országos Cigány Önkormányzatot húsz éve „díszcigányok” irányítják. Ezek szerinte elárulták a fajtájukat, ők a felelősek azért, hogy így elharapózott a cigánybűnözés s hogy politikailag megosztottak, megvezethetők a romák. Közbevetésünkre, a cigánybűnözés szón azt érti-e, mint a Jobbik, a borsodi vajda így beszél: a jelenség tagadhatatlan, hiszen beérett a munkanélküliség és a fanatikus segélypolitika keserű gyümölcse. Lakatos hisz a miskolci rendőrkapitány bűnügyi statisztikáinak és a saját szemének, mint ahogy kénytelen hinni a lakossági fórumokon tapasztalható panaszáradatoknak.

 

Kulturális kézfogás

 

Végszóként Kállai Csaba azt kéri, feltétlenül legyen benne a cikkben: mint országos vajda nagyon fontosnak tartja a cigány hagyományok és kultúra felélesztését. Ez adna helyes öntudatot a cigány népességnek, ez segíthetné a társadalmi megbékélést. Ezért is fogott össze a magyarországi cigányságért felelősséget érző magyar mecénással, építész-feltalálóval, Szunai Miklóssal. Szunai a Széchenyi Tudományos Társaság ügyvezető elnökeként szervez az országos cigányvajdával együtt országos kulturális programokat, melyek egymáshoz közelíthetik hazánk népeit a hagyománykincsek kölcsönös bemutatásán keresztül.Kállai Csaba (szül. 1967): Újszászon élő építő- és vendéglátó ipari vállalkozó. 2007 novemberében iktatták be országos cigányvajdai tisztségébe a Budapest-népligeti Fradi-csarnokban. Előzőleg kinyilvánította: felkereste Magyarország kellő számú idős, tiszteletre méltó és bölcs cigányát, akik teljes bizalmukról biztosították őt. Csaknem minden megyében vajdát nevezett ki, 940 településen állította fel a „bölcsek tanácsát”.

 

Lakatos Attila (szül: 1964): Miskolcon élő építőipari vállalkozó. Kállai Csaba nevezte ki, 2008 májusában iktatták be borsodi cigányvajdaként. Kimondta: szerinte is van „cigánybűnözés”. Megvédte Pásztor Albert miskolci rendőrfőkapitányt, akit azért támadtak, mert 2009 februárjában kijelentette: az előző két hónapban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt". Népszerűsége töretlen a romák között.

 

Joó István

 

C-PRESS - MNO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek