Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sarcot fizettettek a közmunkáért Tiszaburán
2010-01-13 09:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sarcot fizettettek a közmunkáért TiszaburánHáromezer forintot kellett fizetnie havonta annak, aki Tiszaburán az Út a munkához program keretében közcélú munkát vállalt. A polgármester szerint csak így tudták összeszedni az állami támogatás mellé előírt önrészt. A rendőrség gazdasági vesztegetés ügyében nyomoz.

 

 

 

A csaknem háromezer lakosú, jórészt romák lakta Szolnok megyei Tiszaburán a település ezerkétszáz, tizennyolc és hatvan év közötti lakosából hatszázan önkormányzati segélyt kapnak, százötvenen csökkent munkaképességűek, míg kétszáz kismama gyesen van. Bérből és fizetésből alig háromszázan élnek a faluban: többségüket az önkormányzat foglalkoztatja. Ebben a helyzetben kapóra jött az állam által támogatott Út a munkához program, amelynek révén tavaly ötszázan dolgozhattak közmunkán.

 

Farkas László polgármester azt mondja, a regionális munkaügyi központtal közösen dolgozták ki a foglalkoztatás részleteit: volt, akit az iskolában kisegítőként, másokat a házi szociális ellátásban vagy a közterületek gondozására alkalmaztak. A 400 milliós program éves költségvetésének 95 százalékát az állam fedezte, öt százalékot – 20 millió forintot – az önkormányzatnak kellett volna előteremtenie.

 

A forráshiányos falu az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó többlettámogatásból szerette volna ezt a részt fedezni, ám tavaly kevesebb pénzt kaptak a vártnál, így erre nem futotta. A képviselő-testület úgy határozott: a program résztvevőivel fizettetik ki a hiányzó összeget. Akivel közmunkaszerződést kötöttek, annak vállalnia kellett, hogy a nettó 53 ezer forintos havi béréből háromezret befizet az önkormányzat számlájára.

 

– Elmondtuk, miért van erreszükség, szabályos szerződést kötöttünk, s a résztvevők kilencven százaléka aláírta a feltételt – mondja Farkas. Enélkül nyáron fel kellett volna függeszteniük a programot, s akkor több százan munka nélkül maradnak. Így egész évben tudták foglalkoztatni a rászorulók nagy részét.

 

A közmunkaprogramban részt vett több helybéli azt mondta: így is jobban járt, mint a munkanélküliként neki járó, havi 28 ezer forintos rendelkezésre állási támogatással. Akadt azonban, akinek nem tetszett, hogy „sarcot” kell fizetni, ezért nem is kötött szerződést.

 

Az ügy egy névtelen feljelentés nyomán pattant ki, de a polgármester arra gyanakszik: politikai ellenfelei akarják ilyen módon ellehetetleníteni, miután közeledik a választás, s ő újra megméretteti magát. (Farkas László 2006-ban a Fiatal Romák Országos Szövetségének színeiben lett a település vezetője, s a képviselő-testület kilenc tagja is e szervezet delegáltja).

 

A rendőrség közcélú foglalkoztatással való visszaélés kapcsán, gazdasági vesztegetés miatt, ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást – tájékoztatott Veres Éva, a Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kiderült: a szomszédos Tiszabőn is eljárás indult hasonló ügy miatt, ám részleteket nem közölt a rendőrség.

 

Ulviczky László, Tiszabő jegyzője elmondta: a napokban nyomozók jártak a polgármesteri hivatalban, s több iratot is lefoglaltak. Értetlenül állnak az eljárás előtt, a jegyző szerint nem követtek el visszaélést.

 

– Több tucatnyi embert foglalkoztattunk 2009-ben az Út a munkához program keretében, de az önkormányzatra háruló terheket a saját költségvetésünkből kifizettük – mondta.

 

Mint megtudtuk, Tiszaburával közösen terveztek ugyan egy másik foglalkoztatásélénkítő programot, amelyben romáknak adtak volna munkát, ám visszaléptek, mert a finanszírozás nagy terhet rótt volna az önkormányzatra.

 

– Ha a tiszabői képviselő-testület a tiszaburaiakhoz hasonlóan azzal állt volna elő, hogy az emberektől szedjük be az önrészhez szükséges pénzt, jegyzőként erről lebeszélem őket, mert jogszerűtlen lett volna ez az eljárás – állította Ulviczky.

 

Az Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központnál azt szerettük volna megkérdezni: törvényes-e, hogy a közmunkában résztvevőktől anyagi hozzájárulást kér egy önkormányzat. A válasz: a kérdés eldöntése a rendőrség feladata. Az Út a munkához program részleteiben nem tér ki arra, hogy az önkormányzati önrészt miként kell előteremteni, ez a képviselő-testület feladata és felelőssége.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek