Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ha nincs segélycsomag, éhen haltak volna
2010-01-11 09:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ha nincs segélycsomag, éhen haltak volnaNyírkátán csak azért nem halnak éhen több százan ezekben a hónapokban, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszeradományokat juttatott el a faluba. A helyi önkormányzat ugyanis szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását. A minisztérium tehetetlen.

 

 

 

Van egy polgármesteri hivatal, ahol az önkormányzat szeptember óta nem, vagy csak részletekben fizeti ki a munka híján segélyekre szoruló emberek rendelkezésre állási támogatását. Amikor Nyírkátán fizetnek, akkor is előfordul, hogy az önkormányzat felé (is) eladósodott családok jövedelméből visszatartja az elmaradt kommunális díjakat. A rát, vagyis a rendelkezésre állási támogatás az aktív korúak szociális ellátása arra az időszakra, amíg az önkormányzat nem tud közcélú munkát biztosítani. Az ellátást az államkincstár utalja a településekhez, amelyeknek azt húsz százalék önrésszel kell kiegészíteniük. Így jut a rászorulókhoz 28 ezer 500 forint. A törvények szerint tartozást nem lehet behajtani bizonyos jövedelemtípusokból – ilyen a táppénz, a gyes, a családi pótlék vagy a munkanélküli segély. De nem lehetne a szintén a létfenntartást célzó rátból sem, vagyis az önkormányzat akkor is törvényt sért, amikor nem fizeti a támogatást, és akkor is, amikor levonja a családok kommunális tartozásait.

 

Ez évtől módosult a szociális törvény. Rátot egy családban csak egy aktív korú felnőtt kaphat. Ez a változás – a szociális tárca becslései szerint – 30-­35 ezer embert érint. A szegény családokban ekkora jövedelemkiesés még nem látható, súlyos következményekkel járhat. (Még nem lehet tudni ugyanis, milyen stratégiákat alakítanak ki az emberek, hogy a szegénységük ne mélyüljön tovább, menynyire lesz képes a közmunkaprogramok kiszélesítése elérni ezeket a családokat.)

 

Fokozza a nehézségeket, ha az önkormányzatok kiszolgáltatják az amúgy is sérülékeny családokat az önkormányzati önkénynek. Kovárik Erzsébet, a szociális tárca államtitkára azt mondja: a nyírkátai esethez hasonló törvényszegésre, jelesül arra, hogy egy önkormányzat ne fizesse ki az emberek jogos, havi járandóságát, még nem volt példa a rendszerváltás óta.

 

A nyírkátai ügy azt jelzi: bármi megtörténhet. A jogalkotót ugyanis felkészületlenül éri, hogy egy önkormányzat – a rossz anyagi helyzetére hivatkozva – „játszadozni” kezdhet a segélyek kifizetésével.

 

A rendszerváltás egyik nagy vívmánya az önkormányzatiság: abból kiindulva, hogy helyben jobban ismerik a problémákat, a települések viszonylag nagy mozgástérrel rendelkeznek, amikor szociálpolitikai dönté seiket hozzák és kiadásaikat szervezik. Zolnay János szociológus tavalyi tanulmánya szerint a rugalmasan kezelt segélykasszából a települések átcsoportosítgatják a pénzeket más ágazatok felé – például intézmények fenntartására –, hiszen a leggyengébbek úgysem hallatják a hangjukat.

 

„Az önkormányzati újraelosztás és intézményfinanszírozás nem csökkenti, hanem növeli az egyenlőtlenségeket”, fogalmaz a szociológus. Ez az egyenlőtlenség fokozódhat, ha törvénytelen rendeleteket alkotnak – Monokon vagy Újkígyóson, például, ahol a szociális kártya bevezetését szavazta meg a testület. Némely önkormányzat a rendkívüli segélyek kifizetését a porta rendezettségéhez vagy elvárt magatartáshoz köti – az ilyen a rendeletek szintén ütköznek a szociális törvénnyel, és rendre el is buknak az Alkotmánybíróságon, ahogy ez például a Somogy megyei Gadács esetében történt. Ott a testület megsemmisíttette azt a rendeletet, amelyben kizárták a segélyezésből a kávét, italt, cigarettát fogyasztókat.

 

Az alkotmányt sértő rendeletek tehát gyakoriak, az azonban, hogy hónapokon keresztül ne fizessék ki a jövedelmet pótló segélyt, még sosem fordult elő.

 

Nyírkáta polgármestere azt mondja – nincs pénzük fizetni. Az önkormányzati tárca erre úgy reagál: akkor nincs mit tenni, hiszen a polgármester nem alkotott rendeletet arra, hogy nem fizeti ki a segélyeket. Ha nincs rendelet, nincs számon kérhető szöveg sem.

 

Kovárik Erzsébet szerint a rendszerváltás után kialakult demokrácia és jogállamiság kérdőjeleződik meg azzal, ha az államban bizalmatlanság alakul ki az önkormányzatokra bízott pénzek elköltése miatt. Mivel lehetne mégis megvédeni a családokat egy ilyen helyzet kialakulásától? Különösen azért égető e kérdés, mert a januártól egy családban már csak egy felnőtt jogosult a támogatásra, ha azt sem kapják meg, gyakorlatilag jövedelem nélkül maradnak.

 

A szakállamtitkár azt mondja, sokszor előkerült már az a gondolat, hogy a családi pótlékhoz és a gyeshez hasonló ellátássá kellene alakítani az aktív korúak rendelkezésre állási támogatását, hiszen akkor az emberek közvetlenül az Államkincstártól kapnák a pénzt. A rát jól körülírt támogatás, a jogosultak köre egyértelmű. Kovárik szerint azért nem lehet kikerülni az önkormányzatokat, mert azok húszszázaléknyi önrésszel járulnak a támogatás összegéhez, vagyis abban érdekeltek, hogy visszaszorítsák a munkanélküliséget. Az önrész a PM kontrollját is jelenti, mert ha az önkormányzat beszáll a havi segélyezésbe, akkor a településnek nem érdeke, hogy a jogosultak köre „elszálljon”. Ha megszűnne az önkormányzat ellenőrző funkciója, félő, hogy hirtelen sokkal többen jelennének meg a rendszerben.

 

Az állam tehetetlenségét jól érzékelteti, hogy a minisztériumhoz karácsony előtt futott be a nyírkátai családok segélykiáltása. Kovárik Erzsébet, felismerve, hogy a törvénysértő polgármester ellen nincs eszköze, a nagy karitatív szervezetekhez fordult. A baptisták juttattak élelmiszereket a faluba, ahol az emberek – minden jövedelem híján – éheznek.

 

– Régóta tudjuk, hogy bajvan az önkormányzati szociális rendszerrel. Állami és önkormányzati feladatok keverednek, sok olyan kötelezettséget a települések nyakába varrtak, amelyek nem rájuk tartoznának. Milyen alapon kérünk ezek ellátásához még hozzájárulást is? Közel 3200 önkormányzat működik az országban, tulajdonképpen 3200 kis köztársaság – fogalmaz a nyírkátai eset kapcsán Kovárik Erzsébet.

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára azt mondja, az önkormányzati szabadság a segélyezésben fontos érték, nem itt kellene beavatkozni. Zongor Gábor szerint a segélyekhez jutás feltételrendszerét kell szigorítani, illetve meg kell erősíteni a hivatali apparátust a szociálisan nehéz helyzetben lévő településeken. A nagykátai esetet egyedinek tartja. – Ha egy család rendszeresen nem fizeti az önkormányzatnak a kommunális díjat, az törvénysértő. De ezt az állapotot nem másik törvénysértéssel kell megoldani. Márpedig a díjhátralékot a segélyekből levonni törvénysértő, ahogy a segélyek visszatartása is az – fogalmaz.

 

Program program hátán

 

Kiválthatják-e a bizonytalan állami közmunkaprogramok, átképzések a minimális életfeltételek biztosítását jelentő segélyt? Az állam több mentőövet is próbál beépíteni a rendszerbe, hogy a kieső bevételek szegénységmélyítő hatását mérsékelje. Januárban 15 milliárd forintból országos közmunkaprogramok indulnak. Azon önkormányzatok, amelyek pályázatukban a rátból kikerült emberek alkalmazását vállalnák e programokban, előnyt élveznek az elbírálási folyamatban. (Ez a program öt hónapra biztosít munkabért.) Folytatódik a költségvetési büdzséből finanszírozott Út a munkához, illetve az uniós forrásokból az Út a munka világába program.

 

Folytatódik a Lépj egyet előre progképzést nyújt az alacsony iskolai végzettségűeknek. Ezeknél a tanfolyamoknál is előnyt élveznek a rendelkezésre állási támogatásukat elveszítők. A nyílt munkaerőpiacon is próbálkozik az állam: jelentős támogatást kapnak bérköltségeik csökkentésére azok a munkáltatók, akik exrátost vesznek fel.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek