Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Újrajátsszák a romagyilkosságokat?
2010-01-11 09:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Újrajátsszák a romagyilkosságokat?Lezárult a romagyilkosság-sorozat nyomozásának első szakasza - értesült a Népszava. A jobboldali médiaoffenzíva már beindult a lehetséges elkövetők mentegetésére. A következő fél esztendőben várhatóan először a szembesítésekre kerülhet sor.

 

 

 

Elkerülhetetlennek látszik ugyanakkor a helyszíni bizonyítási kísérlet, ami a magyar bűnüldözés történetében példa nélkül álló feladatot jelent a nyomozóknak. A gyanúsítottaknak ugyanis a tetthelyeken kell bemutatniuk, mit, hogyan tettek. Ezért biztonsági okokból akár egész falvakat is ki kell ürítenie a rendőrségnek.

 

A gyanúsítottak, illetve ügyvédeik sajtóoffenzívájával új szakaszba lépett a romagyilkosságok ügyének felderítése. Csaknem fél évvel az elfogások után elkészültek azok a szakértői vélemények, amelyek a Debrecenben őrizetbe vett négy férfi és a bűncselekmény-sorozat bizonyítékai közötti kapcsolat részleteiről tanúskodnak. Miután ezek egy részét a rendőrség a gyanúsítottak elé tárta, a jobboldali média nagy erővel igyekszik a rasszista bűncselekmények kapcsán letartóztatottak védelmére kelni. Két "nyilatkozat" is megjelent a Magyar Nemzet hasábjain, melyekben a letartóztatottak saját ártatlanságukat hangoztatják ügyvédeik útján.

Előre menekülve?

A Népszava rendőrségi forrásai szerint e - vitatható etikai alapokon álló - mentegető hangvételű cikkek alig titkolt célja, hogy a rendőrséget, illetve az ügyészséget hozza "lépéskényszerbe", azaz a hatóságok reagáljanak az elhangzottakra, akár a nyilvánosság előtt, akár a kihallgatási taktika, stratégia alkalmazása során. Magyarán szeretnék kiugratni a nyulat a bokorból. A Nemzeti Nyomozó Iroda azonban semmilyen formában nem kíván a védelem segítségére sietni.

Ezzel kapcsolatban az elmúlt év végén az országos rendőr-főkapitány lapunknak így nyilatkozott: "Most olyan szakasza zajlik a vizsgálatnak, amely többnyire nem a nyilvánosságra tartozik. Nyilvánvaló, hogy a sajtó többet szeretne erről tudni. Sőt, a gyanúsítottak meg az ügyvédek még többet szeretnének tudni. A nyomozó hatóságnak azonban adott a lehetősége, hogy nyomozástaktikai megfontolásokból - a szabályok betartásával - maga döntsön, milyen sorrendben, mikor tárja a gyanúsítottak elé a bizonyítékokat. Ezek nagy részét egyébként már megismerhették. De a nyomozás jelentős része még hátravan. Továbbra sem bővült a gyanúsítottak köre… Ám, hogy kinek, hol milyen szerepe volt, az legyen a hatóság "versenyelőnye", mint ahogy az is, hogy az ezzel kapcsolatos bizonyítékait mikor, hogyan, milyen módszerrel tárja a gyanúsítottak elé. Az eljárás felett egyébként a Pest Megyei Főügyészség fokozott felügyeletet gyakorol, tehát a nyomozó hatóságnak nincsenek titkai" - mondta Bencze József.

Figyelemre méltó, hogy K. István, a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetője azt nyilatkozta: valóban járt egyes bűncselekmények helyszínén, ahol néhány ház felgyújtását kísérelte meg. "A gyilkosságokhoz nincs közöm. Embert soha nem öltem. Igaz, egyes helyszíneken jártam, és megpróbáltam a lakosság figyelmét felkelteni a hazánkban dúló súlyos társadalmi problémákra. Megkíséreltem néhány házat is felgyújtani…"

Ezzel a nyakatekert, nyilván alaposnak hitt jogászi közreműködéssel kitalált fogalmazással K. István, formálisan legalábbis több rendbeli, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletét és más súlyos bűntetteket vall be - mutat rá forrásunk.

Elgondolkodtató azonban, hogy miért vádolja valaki saját magát ilyen kegyetlen bűncselekményekkel - ügyvédje támogató közreműködésével -, amelyekért évtizedeket is kitevő börtönbüntetés járhat. Talán mert még ez is jobb, mint a gyilkossági vád…?

(A magát "csak" gyújtogatónak valló férfi fivére, K. Árpád is felületet kapott a jobboldali médiában. Ő nagyon különösen, egyebek mellett így nyilatkozott: "A testvéremről is elmondhatom, hogy évek óta (!!!) nem tagja semmilyen szélsőséges csoportnak vagy felekezetnek". Tehát korábban nyilvánvalóan az volt... Hogy mely csoportra, kivált, mely felekezetre gondolt, azt nem fejtette ki.)

K. István nyilván a bizonyítékok, szakértői jelentések hatására annyit ismert be: "A Perényiben (e szórakozóhely titkos üregében tárolták a gyilkos puskákat, és e hely köti össze a négy gyanúsítottat) megtalált fegyvereket ismerem, pár a kezemben is volt, hiszen dobozokra lövöldöztem velük. Arról viszont fogalmam sincs, hogy ki rejtette el ezeket a klubban a fal mögé..."

A sajtó korábban is találgatta, vajon a tettesek a maguk elhatározásából vagy valamiféle megbízó utasítására cselekedtek. Utóbbi verziót az látszott volna alátámasztani, hogy a gyanúsítottaknak nem volt elég anyagi eszközük a támadások előkészítésére, végrehajtására. Felmerült az is, hogy a gyilkosok "bázisa", a Perényi nevű szórakozóhely tulajdonosa tudhatott az üzletben kialakított fegyverraktárról, annak céljáról. Utóbb, a nyomozás során azonban nem került gyanúba a városszerte közismert vendéglátós. Mint a rendőrök fogalmaztak, a tulajdonosnak nem volt tudomása arról, mi folyik klubjában. Lapunk azonban úgy tudja, a vendéglős nem került ki a nyomozók látóköréből.

Újraélni a tragédiákat

A szakértői vélemények birtokában a bizonyítás újabb szakaszába érkezett el a rendőrség. Elsőként valószínűleg a gyanúsítottak szembesítésére kerülhet sor, majd az események tényszerű rekonstruálására. Ennek során - a jogszabályok szellemében - előbb-utóbb helyszíni bizonyítási kísérletekre is sort kell keríteni (amint az például az olaszliszkai lincselés esetén is megtörtént).

A helyszíni bizonyítás célja, hogy a gyanúsítottak, illetve a tanúk közreműködésével igyekezzenek rekonstruálni, pontosan mi történt, ki, hol, mikor, mit, hogyan tett, illetve nem tett. A helyszíni bizonyítási kísérletet azonos napszakban, lehetőleg azonos időjárási és környezeti körülmények között kell végrehajtani.

Ez az elkerülhetetlen nyomozati cselekmény - melyet esetleg a bírósági szakaszban is meg kell ismételni - súlyos aggályokat vet föl a hatóságokban. A támadások, illetve a gyilkosságok ugyanis az érintett települések cigányok lakta külső területein történtek. Ahhoz azonban, hogy a hatósági eljárás zavartalan és jogszerű lehessen, olyan biztonsági intézkedésekre lehet szükség, amilyenekre a magyar kriminalisztika történetében még nem volt példa.

Információink szerint elképzelhető, hogy teljes településrészeket kell kiürítenie a rendőrségnek a kísérlet idejére - az éjszakai órákra. Azt ugyanis mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy a helyszínen elszabaduljanak az indulatok, illetve bármilyen jogsértés történjen. A legrosszabb feltételezések szerint polgárháborús helyzet kialakulása sem elképzelhetetlen, amit a rendőrségnek vissza kell szorítania.

Nem kizárt, hogy egyes falvakat és környéküket az eljárás idejére csapaterővel teljesen le kell zárni, megakadályozandó az esetleg felkorbácsolt indulatokkal élő helyieket, illetve a velük együttérző távolabbról érkezőket a megközelítésben, az eljárás megzavarásában. Emellett számításba került az is, hogy a romaellenes szélsőséget képviselő szerveződések - például a betiltott Magyar Gárda vagy valamely "őrsereg" - is "szerepet szánnak" maguknak egy-egy ilyen alkalommal.

A rendőrségnek tehát biztosítania kell a helyszíni bizonyítás minden fizikai elemét, de fokozott figyelemmel kell őrködniük a gyanúsítottak biztonsága fölött is. Ehhez kommandósok segítségét is igénybe kell venniük.

Bár felmerült annak a lehetősége, hogy épp e várható körülmények miatt a nyomozásban esetleg eltekintenek a helyszíni bizonyítástól, ez mégis megkerülhetetlennek tűnik. Amennyiben ugyanis elmaradna, a védelem - akár jogosan is - hivatkozhat a teljes felderítettség, bizonyítottság hiányára. Ebben az esetben pedig a bíróság szinte bizonyosan elrendeli majd a helyszíni tárgyalást, ami ugyanazokkal az elhárítandó veszélyekkel jár. Sőt, a tárgyalás kihelyezése még akkor sem kizárt, ha a rendőrség azt már korábban elvégezte. Így meglehet, kétszer is újra kell élniük a helyi romáknak a gyilkosságok rekonstruálását.

A rendőrség valószínűleg segítségül kéri majd a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, illetve a helyi roma lakosság mértékadó személyeit is a bizonyítás sikeres lebonyolításában való közreműködésben.

A vádemelési javaslat legkorábban ez év nyarán várható.
 
C-PRESS - Népszava Online
 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek