Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romák az iskolapadban - a segély feltétele a tanulás!
2010-01-08 08:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romák az iskolapadban - a segély feltétele a tanulás! Ercsiben, a Kossuth Lajos Általános Iskolában van egy nem szokványos osztály, ahová felnőtt emberek ülnek be naponta, s az elmaradt általános iskolai végzettséget igyekeznek pótolni. Teszik mindezt önszántukból is, meg nem is. Az első félév lezárult november végén, egy hét múlva folytatják.

 

 

 

Az ercsi katolikus templom mögötti szép épület zárda volt valamikor, évtizedek óta a tanulásban akadályozott gyermekek iskolája. Mindig sajátos feladatot, missziót teljesített. Ercsi lakosságának egy része roma származású, s a kulturális különbségek, a szegénység, s a történelmi örökségként cipelt kölcsönös idegenkedés okán a feszültségek nemhogy múlóban lennének, de mostanság felerősödnek. A Kossuth Lajos Általános Iskolában azonban a pedagógusok naponta ellene dolgoznak a rossz beidegződéseknek és a társadalmi bizonytalanságnak. A hajdan kisegítő iskolának nevezett intézményben most is a cigány gyermekek alkotják a többséget, emiatt számos bírálat érte az önkormányzatot. Hátrányos megkülönböztetésben részesítik a romákat, szól a vád, az iskola szegregál (mesterségesen elkülönít, elszigetel). Mohácsi Viktória, cigány származású volt európai uniós képviselőnő írásban figyelmeztette a polgármestert és az önkormányzatot, hogy tegyen többet az esélyegyenlőség megteremtéséért. Testületi ülésen tiltakoztak a választott képviselők a szerintük igaztalan bírálat ellen, mert a Kossuth iskola éppen a jó kivételek közé sorolható! Már kikerült az önkormányzat fennhatósága alól, alapítványi formában működik, de mind az ercsi képviselők, mind az egyszerű állampolgárok szívesen látnak bárkit ebben az intézményben. Ugyan nézzenek körül! Számolják meg a számítógépeket, ismerkedjenek meg a képzett tanerőkkel, üljenek be egy tanórára.

 

 - Büszke vagyok a munkatársaimra, akik szívügyüknek tekintik a hozzánk járó gyermekek oktatását-nevelését  - jelenti ki Németh Mária igazgatónő. Kívül-belül rendezett épület, a falakon a tanítványok rajzaival, jellemző szín- és formavilággal. Jól felszerelt a számítástechnikai és háztartási termük, minden alsós úszni tanul (a nagyok már nem hajlandók levetkőzni fürdőruhára). A hetvennyolc gyermeket tizenkét főállású pedagógus és hat nevelő tanítja.


-  Valóban szinte minden tanulónk cigány származású, de ide szakértő bizottsági vizsgálat és felmérés után kerülhet csak gyermek, szó sincs származás szerinti megkülönböztetésről!  -  tiltakozik a háromdiplomás igazgatónő, aki elkötelezett gyógypedagógus, 1980-tól tanít, tizenkettedik éve igazgatja a mostanra alapítványi fenntartású iskolát.  Enyhe értelmi sérültek járnak hozzánk, sokan nagyon nehéz körülmények között élnek, s valóban megesik, hogy egy-egy felsős fiút a rendőrség visz el, mert bűnöző csoportban érik tetten. De mi pedagógusok vagyunk, s nekünk az a fontos, hogy behozzuk a környezeti okok miatti lemaradásokat, s képezzük azokat is, akik nehezebben boldogulnak az iskolai követelményekkel. Harcolunk ezekért a gyerekekért - mondja.


- A hatodikos Gáspár Renátó a nyolc testvér közül a második legidősebb, komolyan, felelősen terelgeti a kisebbeket  - mutatja be a napközis osztályban ülő gyermeket Németh Mária. Góman Roland és Alexandra testvérek, Góman Gyuri nem rokon, illetve nyilván távoli a vérkapcsolat. A Góman név kiterjedt nagycsaládot takar, sok leszármazottal. A gyerekek egymás ragadványneveit sorolják, a roma közösségben él ez a hagyomány is. Két nagylány, Góman Ildikó és Gina a tornaszobában táncolnak, bemutatóra készülnek, elképesztően jól, ösztönösen mozognak a zenére.


S délután, a kisebbek távozásával nagydiákok jelennek meg  a Kossuth Iskolában. A felnőttosztályban az Út a munkához országos program rendelkezése alapján folyik a felnőttképzés. A 35 évesnél fiatalabb, 8 általánost nem végzett felnőtt munkanélküli csak úgy kaphat segélyt, ha vállalja a két részletben lefolyó tanfolyamot. Az első 180 órás képzés november 25-ével lezárult, a következő százórás félév január 12-ikén indul. A legelején néhányan lemaradtak, de azóta stabil a társaság, Németh Mária és kollégái nem kis fegyverténynek tekintik, hogy nem történt lemorzsolódás. Nekik is fontos a tanfolyam, szakmai kihívásnak tekintik. Az önkormányzat ősszel kigyűjtötte a neveket, megbeszélte az érintetteket, s megindult a tanítás.


Nehezen állnak rá a nyilatkozatra a felnőtt tanulók, először röstellik a helyzetet. Felnőttek, családapák, egy édesanya ül köztük. De lassan oldódnak, megnyílnak.


- A gyerekeim kinevettek -  mondja szégyenlős mosollyal az ötgyermekes, 35 éves Góman Mária.   Remélem, számít az elhelyezkedésben ez a tanfolyam. Talán kapok munkát, ha megszerzem az általános iskolai végzettséget.
- Közismereti tárgyakat tanulnak, a matematika és az olvasás, írás a hangsúlyos  -  mondja az igazgatónő. -  Fejben kitűnően számol a többség, írásban viszont  nehezen boldogultak. Általában is nehézséget okoz többeknek az írásbeliség, viszont mindenkinek van jogosítványa  - teszi hozzá.


 A 35 éves Boronyai Lajos nagyapa, négy hónapos az unokája! Komoly, elgondolkodó fiatalember, sokat dolgozik. Kőműves szeretne lenni, papíron is, s szépen rajzol, kedvtelésből otthon is előveszi a fehér papírt. A 31 esztendős Lakatos István Iváncsáról jár Ercsibe, a háromgyermekes édesapa lótartó gazdálkodó. Nagyfia is bolondul a lovakért, az ősöktől hozzák a szenvedélyt és a szakértést. Öccse, Zoltán szintén az osztályban ül, ő a hétvégén Nagykőrösön járt, lóvásárban. A fivérek leginkább önmaguknak kívánnak bizonyítani azzal, hogy beültek az iskolapadba. A húszéves Balogh István párja decemberre várja első gyermeküket, ő itt a legfiatalabb diák. Attól, hogy egymástól látják, mennyire fontos az iskola, a kezdeti kétkedés is mintha elillant volna. Csodák persze nincsenek, a munkanélküliség ezen a vidéken elég magas, szakmunkások is elveszítik állásukat, érettségizettek éppúgy.


 - Vannak terveim, csak nem tudom, megvalósulnak-e -  mondja elgondolkodva Boronyai Lajos, s a többiek helyeselnek. Ez a felnőttoktatási forma kicsit kényszer, mert a segély kifizetéséhez kötött, de hallják eleget, hogy a tanulás minden szinten előrelépést hozhat. S talán önmagában is öröm.


A latolgatás során mind úgy gondoljuk, s ők is azt remélik, hogy létezik még egy esély. Felnőtt fejjel ezért is szánták rá magukat az elmulasztottak pótlására. 

 

C-PRESS - fmh.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek