Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nemzetegyesítő cigány magyar
2010-01-05 10:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nemzetegyesítő cigány magyarBill a király! - hangzott fel a kiáltás advent utolsó két estéjén is a Fővárosi Nagycirkusz nézőterén. Igen, Deák Bill Gyulát éltette így a cirkusz, pontosabban a karácsonyi nagykoncerteket celebrált Kormorán zenekar közönsége, olyannyira, hogy a számos neves vendégfellépő közül a „blueskirály" kapta messze a legnagyobb tapsot, megkockáztatom, hasonlóan viharosat, mint a Koltay Gergő vezette házigazda etnorockegyüttes.

 

 

 

S hogy miért érdekes ez? Nos, a Kormoránt, ugye, itt-ott elkönyvelik úgynevezett nemzeti rockot játszó csapatnak, ami a balliberális táborból nézvést akár már amolyan nyilasgyanús dolog is lehet. Persze ezt hinni minimum balgaság, de ettől még többször előkerül az igaztalan bélyeg. Bill kapitányról pedig gyakorlatilag az egész ország tudja, hogy – vállaltan – cigány származású magyar blues- és rockénekes. És egy ország szereti, elismeri, természetesen Koltay Gergőék közönsége is. Teljesítménye, világszintű orgánuma, énekkultúrája és szakmai alázata miatt. Származásával együtt. Mondhatni, Bill kapitány amolyan nemzetegyesítő, aki, ha csupán néhány nóta vagy egy koncert erejéig is, de összehozza a fiatalt az öreggel, a jobbost a balossal, a romát a magyarral. Utóbbit önmagában is. Mert a kettős kötődésnek, ha tetszik, kettős identitásnak, igenis van, illetve kell hogy legyen létjogosultsága. Ahogyan más vonatkozásban a pozitív példának kéne csupán létjogosultsággal bírnia. Márpedig Deák Bill, csakúgy mint például a világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán, vagy akár a néhai Lakatos Menyhért író, pozitív példát ad magyarnak, romának (magyar cigánynak, azaz romungrónak, valamint oláh és beás cigánynak), vegyes házasságból származó honfitársunknak egyaránt.

Az ilyen – nevezzük így – cigány magyarokról többször kellene szólnia a bulvármédiumoknak és az értelmiségi fórumoknak egyaránt, nyugodtan hangsúlyozva származásukat, hogy lássa sok roma fiatal, nem csupán a „sztojkák és raffaelek” vagy a lumpenbűnözők útja járható. Amúgy pedig tartok tőle, az egyes roma rétegek produkálta kriminális jelenségekről csak az a médium szólhat hitelesen, amelyik a cigány lét értékesebb mozzanatait, jelenségeit is megmutatja, akár a hétköznapokból merítve.

Szükség van ugyanakkor a cigányokat és magyarokat összekötő teljesítmények bemutatására is. A kettős kötődésű, széles körű elismertségnek és jó szakmai hírnévnek örvendő művészek vagy sportolók ebben pótolhatatlan segítséget nyújtanak. Márpedig az idő sürget, hiszen a roma extrémiz­mus hangjait mind gyakrabban lehet hallani. El lehet látogatni bizonyos közösségi oldalakra, ahol számos cigány fiatal azzal henceg, hogy hobbija magyarokat („parasztokat”) verni, sőt ölni. Lehet persze arra hivatkozni, hogy Szögi Lajos meglincselésekor az „Öld meg a magyart!” felkiáltás rossz tapasztalatok nyomán hirtelen indulatból hagyta el az egyik elkövető száját, de ez is azt mutatja, hogy egyes roma körökben mind komolyabb magyarellenes indulatok dúlnak.

Tudjuk persze, mindenkit megillet az identitásválasztás, az önmeghatározás szabadsága, ám romák és nem cigányok – ilyen-olyan szélsőségek sürgette – erőszakos elválasztása azt eredményezheti, hogy az asszimiláció vagy a beilleszkedés útjára lépett nem kevés cigány származású honpolgár elidegenedik a magyarságtól. Vajon kinek lehet az érdeke egy számháború? Egyrészt annak, aki a cigány nacionalizmus, mi több, sovinizmus kialakításán munkálkodik. Másrészt annak, aki etnikai hátterű polgárháború, de legalábbis a békétlenség szításában utazik.

Azért söprögethetünk a saját portánk előtt is, hiszen nem igazán ismerjük a hazai cigányság kulturális sajátosságait, merthogy az elmúlt évtizedekben érdemlegesen nem tanulhattunk róluk iskoláinkban. („Természetesen” a határon túli magyarokról sem nagyon.) Marad a személyes tapasztalat, akár egy kedves szomszéd, akár egy kellemetlen vagy éppen elviselhetetlen falubeli család képében. Ha pedig bizonyos társadalmi rétegeket valójában nem ismerünk, akkor vagy tartunk szinte mindegyik tagjától, vagy (ál)naiv módon rokonszenvesre retusáljuk a képüket.

Egyébiránt nem árt tudnunk: a hazai roma művészek külföldön cigányságukat és magyarságukat a legtöbbször egyaránt hangsúlyozzák. Ahogy ezt Lakatos Menyhért is megtette, és Deák Bill Gyula a maga valójában megéli. A Kormorán vendégeként is, amely zenekar nemzeti érzelműnek (joggal) nevezett közönsége a „blueskirályt” – kimondva, kimondatlanul – cigány származású nagy magyar művésznek tartja.

 

C-PRESS - Magyarhírlap

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek