Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mecénások: rivalda és inkognitó
2010-01-04 07:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mecénások: rivalda és inkognitóAz adományozók némelyike szívesen sütkérezik a reflektorfényben, mások rejtőzködő életmódot folytatnak. Természetesnek veszik, hogy adakoznak, a nyilvánosságból viszont nem kérnek.

 

 

 

Aki látta a tévében, aligha felejti könnyen, hogyan hajbókolt a fél művészvilág Spéter Erzsébet előtt a Kádár­korszak alkonyán. Volt miért hálásnak lenni, az Amerikából hazatért jótevő nem sajnálta a pénzt. Az évente kiosztott Erzsébet­díj a rendszerváltás után is sokáig tartotta magát, aztán már a súlyosan beteg Erzsébet asszony szorult támogatásra. A hajdan megjutalmazott művészek gálakoncertet szerveztek a javára: a bevételt a gyógykezelésére ajánlották fel.

 

A pár éve elhunyt Spéter Erzsébet nem tartozott az amerikai emigráció ismert személyiségei közé, a mecénás prototípusát megtestesítő Soros György ellenben világhírű. A magyar származású tőzsdeguru – miközben pénzügyi spekulációi révén országok gazdaságát képes megrengetni – hatalmas összegeket fordít jótékonykodásra, a demokrácia megerősítésére, a nevével fémjelzett alapítványi birodalomra és a hozzá köthető nonprofit intézményekre. A Soros Alapítvány idehaza 30 milliárd forintot költött el, mielőtt az alapító szándékának megfelelően bezárta volna budapesti irodáját.

 

Soros György nem a bőség luxusát élvező dúsgazdag különc, hanem a nyugati piacgazdaságokban elterjedt értékrend képviselője. Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum igazgatójának elmondása szerint külföldön speciális tanácsadói irodák alakultak, hogy egyénre szabott ötletekkel segítsék a vagyonos támogatókat.

 

Nálunk egy ilyen cég még nem tudna megélni a piacon, de adományozásra szakosodott honlapok már működnek. Az egyik a www.adhat.hu, amelyet a NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ) hozott létre: az oldal a civil szerveződések és az adakozók egymásra találásában igyekszik közreműködni. A portál a sikeres adományozáshoz és adománygyűjtéshez szükséges tudnivalók, tippek tárhelye. Az adományozó mintegy 12 ezer civil szervezet részletes adatai között böngészhet, több ezer adománykéréssel találkozhat: kiválaszthatja, hogy melyiket tudná vagy szeretné teljesíteni. Így talált gazdára egy póniló, amely terápiás foglalkozásokon beteg gyermekek gyógyulását segíti. Az adakozásnak rengeteg formája létezik, az emelt díjas SMS­től a nyilvános helyeken felállított perselyekig. A segítségnyújtás körébe tartozik a fizetség nélkül végzett önkéntes munka, de a leggyakoribb még ma is a pénztámogatás. Lassan a magyarországi gazdasági elit tagjai is igazodnak a régebbi demokráciákban honos szokásokhoz: az adományozás kezd az üzletemberek tevékenységének – és imázsának – szerves részévé válni. Demján Sándor vállalkozó például alaposan belenyúlt a pénztárcájába, amikor létrehozta a Prima Primissimát. Ráadásul pluszpontot érdemel, amiért a díjkiosztó parádék alkalmával próbál a háttérben maradni.

 

Demján Sándor kevésbé népszerű célokra is kész áldozni. Ösztöndíjjal segíti a rászoruló diákokat, nemrégiben 130 millió forintot ajánlott fel a romák oktatására. Csányi Sándor OTP­vezér sem akar lemaradni: alapítványa több megyében közösségi házakat és tehetséggondozó programokat működtet hátrányos helyzetű gyerekek számára. A tehetős magánadakozók között ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik titokban tartják kilétüket. Lehet, hogy nem akarják felhívni magukra az APEH figyelmét? Esetenként talán ez a szempont is közrejátszik, de Molnár Klára úgy véli, a legtöbben más okok miatt ragaszkodnak inkognitójuk megőrzéséhez: természetesnek veszik, hogy adakoznak, egyéniségükből fakadóan kerülik a rivaldafényt. Utóbbiak közé tartozik az a férfi, aki – bár egyhamar nem fog bekerülni a leggazdagabbak TOP 100­as kiadványába – évente jó néhány milliót oszt szét alapítványok és karitatív szervezetek között. Szeretné megőrizni névtelenségét: – Nem vagyok sem politikus, sem közszereplő, nem szeretem a nyilvánosságot. Szerintem akkor kell a nyilvánossághoz fordulni, ha valamilyen problémája van az embernek. Az, hogy másokon segítek, nekem nem jelent problémát. Számomra magától értetődik, hogy a cégem árbevételének meghatározott részét jótékonykodásra költöm. Így illik: akinek van, adjon. Ezt nevezik társadalmi szolidaritásnak.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek