Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányvadászat Magyarországon 7.
2009-12-29 08:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányvadászat Magyarországon 7.Több mint három hónap telt el a roma sorozatgyilkossággal gyanúsított négy férfi debreceni elfogása és letartóztatása óta. A rendőrség továbbra is sziklaszilárdan biztos abban, hogy ők az elkövetők, mindazonáltal az országos rendőrfőkapitány szerint, az általa büszkén hangoztatott két teherautónyi bizonyíték ellenére, a vádemelésig még legalább egy évet várni kell.

 

 

 

A rendőrség első embere váltig állítja azt is, hogy a sorozatgyilkosoknak nincsenek tettestársaik, segítőik, mint ahogy olyan felbujtó vagy megbízó sem áll a háttérben, aki finanszírozta volna a cigányvadász akciókat. Hasonlóképpen cáfolják a rendőrségi megszólalók, hogy akár a feltételezett tettesek valamelyike, vagy a környezetükből valaki, súgott volna nekik, mint ahogy értelemszerűen azt is, hogy kifizették volna valakinek a százmilliós „vérdíjat”. A közvélemény egy része, no meg a média (amely a semmitmondó, a nyomozás érdekeire való hivatkozással mismásoló, egy-két mondatos rendőrségi szóvivői „tájékoztatáson” túl nem kap érdemi választ kérdéseire) természetesen nem tud már hinni az önmagával ez ügyben is folyamatosan ellentmondásba keveredő, számos melléfogása miatt meglehetős bizalmi deficittel küszködő bűnüldözőknek. Elég csak emlékeztetni a tatárszentgyörgyi botrányos „nyomrögzítésre”, vagy a tarnabodi felsülésre (lásd a Cigányvadászat Magyarországon 5. A tarnabodi malőr című írásunkat: Kritika/10.), amikor is a meggyanúsított és több mint tizenegy hónapig előzetes letartóztatásban tartott cigány fiatalembereket is „holtbiztos” bizonyítékok alapján fogták le egy, a jog- és szakszerűségét illetően meglehetősen aggályos kommandósakció keretében. Mint utóbb kiderült, ártatlanok voltak. Mindez persze elsikkadt a rendőrségi sikerpropaganda árnyékában, mint ahogy arról sem hallottam harangozni, hogy vizsgálat indult volna a szakmai blamázs felelőseinek megállapítására.

 

Azt is Bencze József országos főkapitánytól tudjuk, hogy a politikusok a rendőrség nyakában lihegtek, és mindenáron eredményt követeltek a közvéleményt, kivált a fenyegetett cigányságot megnyugtatandó.

 

Csakhogy ez is visszafelé sült el: a romák Galgagyörktől Kislétáig ma sem hiszik el, hogy a rendőrök az elkövetőket fogták el, illetve, ha esetleg mégis hajlanak erre, azzal kapcsolatban szemernyi kétségük sincs, hogy a debreceni „négyek bandája” tagjai szélsőséges szervezetek „ítélet-végrehajtói”, bérgyilkosai voltak csupán. No meg továbbra is félnek, hogy a cigányok levadászása folytatódik majd, mivel további rasszista (bér-) gyilkosok várnak ugrásra készen

 

Negyven nappal az elfogás után nyilatkozott utoljára érdemben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője. Petőfi Attila a nyomozás állásáról szóló összefoglalójában emlékeztetett rá: a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozatban 16 épületet támadtak meg, ezekben a házakban 55-en tartózkodtak. Az NNI első embere szerint augusztus 11-én este kerültek az első olyan hiteles adatok, információk a rendőrség birtokába, amelyek ellenőrzése elvezetett a gyanúsítottakhoz. Hangsúlyozta: valamennyi, az elkövetéssel gyanúsítható ember előzetes letartóztatásban van, a négy férfiból hármat gyanúsítanak emberöléssel. A K. fivéreket nyolc-nyolc, harmadik társukat két, negyedik társukat egy bűncselekménnyel gyanúsítottak meg, de – mint jelezte – ez még változhat.

 

A kilenc közül három helyszínen rögzítettek DNS-mintát, amely három gyanúsítottól származik. Lefoglaltak három személygépkocsit, köztük az elkövetésnél használt autót is. Nehezítette a munkát, hogy a rendszám hamis volt, egy ugyanolyan típusú jármű rendszámát „klónozták” és ragasztották rá az eredetire. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai olyan bizonyítékokat és szakértői véleményeket szereztek be, amelyek alapján a beismerő vallomástól függetlenül tudtak logikai következtetéseket levonni és tovább lépni a rendőrök.

 

Ezekre szükségük is lehet a vádemelési javaslatnál, ugyanis az állítólagos tettesek mind ez ideig nem tettek beismerő vallomást. Legalábbis a debreceni „négyek bandája” irányítójaként beállított K. Árpád és az exkatona Cs. István védői ezt állítják. Budaházi Jánost, a fiatalabbik K. fivér, István korábbi védője (aki azért mondott le, mert nem kívánt kirendeltből megbízott ügyvéd lenni, mivel így, ahogy mondta, „kisebb a mozgástere, az ügyfél jobban diktálhat”) viszont azt közölte, hogy ez nem igaz. Arra a kérdésemre, hogy ez azt is jelenti, hogy volt védence, K. István lett volna a négyek közül az első, aki megtört és vallott, nem kívánt válaszolni. A galgagyörki támadásban való részvétellel gyanúsított P. Zsolt sem tett vallomást, és ügyvédje szerint addig nem is szólal meg, amíg konkrétumokat nem mutat a rendőrség, a bűncselekmény elkövetését viszont határozottan tagadja.

 

„K. Árpád, akit gyanúsításmódosítás miatt eddig 3-4 alkalommal hallgattak ki, mind ez ideig a bűncselekményekkel kapcsolatban érdemi vallomást nem tett. Egyedül személyi körülményeiről beszélt még a legelső kihallgatása során” – tájékoztatott november első hetében a nyolc támadásban való részvétellel meggyanúsított debreceni hangtechnikus kirendelt védője, Ruzsbaczky Nóra. Az ügyvéd szerint „nem lehet mondani”, hogy a bizonyítékokat eléjük tárták volna: „Még az eljárás megindításánál ismertették velünk a hemogenetikai (DNS) szakértői véleményt. Három helyszínen rögzítettek olyan nyomokat, amelyek alkalmasak voltak a vizsgálatra is, és egy összefoglaló szakértői véleményt, amely ezeknek a beazonosításáról szólt. Azóta más szakértői véleményt nem kaptunk. Igaz, a bizonyítékok egészének a gyanúsított elé tárása az ügy ezen szakaszában nem is szokás.” A hemogenetikai véleményre nem is nyilatkoztak semmit, mivel az ügyvéd szerint: „Ez nem is olyan jellegű, ami a cselekvőséget kétséget kizáróan bizonyítaná.

 

Mindenesetre a százszázalékos bizonyosság hangsúlyozásával, amellyel többször is élt az országos rendőrfőkapitány, én óvatosabban bánnék. Azt gondolom, hogy a bizonyítékok, s szakértői vélemények összességükben érnek valamit. Egy-egy szakértői vélemény önmagában nem sokat mond. Szerintem ezért is várnak most, ezért lehet a mostani csönd...”

Ez azért furcsa, mivel a rendőrség már október közepén bejelentette, hogy elkészültek a szakértői vélemények, amelyeket napokon belül ismertetni fognak a gyanúsítottakkal. Az ügyvéd is úgy tudja, ezek már rendelkezésre állnak, de „közülük még egyet sem láttunk”.

 

Az ügyben öt (hemogenetikai, nyom-, ujjlenyomat, informatikai és fegyver-) szakértő lett kirendelve. Külön hemogenetikai szakvélemény készült (a tetthelyeken felleltek mellett) a fegyvereken található DNS-maradványok eredetvizsgálatára.

Arra a kérdésemre, hogy neki mi a véleménye, K. Árpád elkövethette-e a terhére rótt súlyos bűncselekményeket, az ügyvéd természetesen kitérő választ adott, hangsúlyozva ismételten, hogy ügyfele ez idáig nem tett érdemi, így értelemszerűen beismerő vallomást sem. „Árpád nyugodtabb, mióta a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai fogdájából átszállították a Venyige utcai börtönbe. Személyiségét megismerve, számomra kétséges, hogy neki szerepe lehetett ezekben...” – mondta Ruzsbaczky Nóra.

 

„Vajon feltételezi, esetleg tudja is K. Árpád, hogy ki lehetett, aki rendőrkézre adta őket, avagy ő is a bravúros nyomozásnak tulajdonítja elfogásukat?” – kérdeztem a hivatalból kirendelt védőtől.

 

„Erről nem tudok nyilatkozni; ez szóba sem jöhet az után, hogy ügyfelem nem tett vallomást, illetőleg a bűncselekmények elkövetését nem ismerte be” – válaszolta az ügyvéd.

 

Hogy mi lehet szerinte az oka a rendőri vezetők hangzatos bejelentéseinek, erről az ügyvéd a következőket mondta: „Hatást akarnak elérni a magabiztosságot keltő médiamegnyilvánulásokkal, a közvéleményt is meg akarják nyugtatni, belőlünk, gyanúsítottakból és védőkből egyaránt, pedig egyfajta reakciót kiváltani. A rendőrség mindenképpen szeretne vallomást kicsikarni. Folyamatosan próbálkoznak, pszichikai ráhatás is történik a vizsgálótisztek részéről, hogy vallomások szülessenek. Ebben a sorozatgyilkosügyben jelentős időmúlás is bekövetkezett, hiszen az elején nem tudhatta még a rendőrség sem, hogy ezeket az egyedi eseteket később össze kell majd fűzni. Teljesen más szempontok szerint gyűjtötték a bizonyítékokat, úgyhogy nem hiszem, hogy ezek a rendőrség számára minden kétséget kizáróak lennének. A mindent tudunk, és semmit nem tudunk határán egyensúlyoznak...”

 

Cs. Istvánt egyetlen emberöléssel, a tiszalöki Kóka Jenő meggyilkolásával gyanúsítja a rendőrség, amelyet szerintük K. Árpáddal és Istvánnal hármasban követtek el. „Hárman egyetlen fegyverrel hogyan lőhettek? Ez nyilván képtelenség” – mondja ügyvédje, akivel Cs. István lakóhelyén, a Debrecen melletti Bocskaikerten találkoztam.

 

Másrészt az internetes közösségi portálokon használt nevén Csontrablóként elhíresült Cs. volt az a nyomozók szerint, aki a helyszín közelébe fuvarozta társait. „Ehhez képest 30-40 kilométerre, Polgáron igazoltatják őt az éjszaka folyamán, miután közlik vele a minden arra haladó kocsit megállító, alaposan átvizsgáló rendőrök, hogy percekkel előbb megöltek valakit Tiszalökön. Mindeközben őt mobilon hívják, mire az igazoltatásra hivatkozva kinyomja a telefont, majd annak befejeződése után hívja vissza azt, aki kereste. Minderről természetesen rendőri jelentés is készült, amelynek alapján joggal kijelenthetem, hogy Cs. István nem vett részt a gyilkosságban”.

 

Cs. István ügyvédje szerint a mai napig (november közepe – T. J.) nem tett vallomást a gyanúsításokkal kapcsolatban: „Hiába kértük az első perctől, hogy a rendőrség tárja elénk a bizonyítékokat, amelyek alapján úgy gondolják, hogy védencem volt az, aki a tetthelye szállította a K. fivéreket. Ha ez megtörténik, akkor leszünk abban a helyzetben, hogy el tudjuk dönteni, tegyen, vagy ne tegyen vallomást. Erre máig nem került sor, pedig a szakvélemények, az NNI médianyilatkozatai szerint már régen elkészültek. Ügyfelemről már augusztus 21-én levették a DNS-mintát, ha ez megegyezne a helyszínen rögzítettekkel, akkor már alighanem elénk tárták volna. Azt is csak a médiából tudom, hogy a K. testvérek DNS-ét megtalálták. Az sem mindegy persze, hogy ezeket honnan rögzítették.”

 

Barcsi ügyvéd hozzátette: ha mégis bebizonyosodna, hogy Cs. István lett volna a gépkocsivezető Tiszalökön, akkor azt a fuvart egy teljesen hétköznapi Opel Astra kombival bonyolították le (ami információim szerint K. Árpádé – T. J.), nem pedig a szemtanúk által látni vélt sötét színű terepjáróval.

 

Nem véletlenül hivatkoznak a nyomozók a DNS-minták egyezésére, hiszen ma már ez a módszer közel százszázalékos eredményt képes biztosítani – optimális esetben. Ugyanakkor a szakirodalom szerint „a gyanúsított még nem ítélhető el, ha az adatbázisban megtalálják az ún. DNS-ujjlenyomat párját. Az egyezés csak annyit árul el, hogy az illető valamikor a helyszínen járt. Más bizonyítékokat is kell keresni. Másrészt az ’ujjlenyomat’ sem tökéletesen egyedi, hiszen az említett 1/3 millió valószínűség azt jelenti, hogy egy 60 milliós populációban 20 másik embernek lehet ugyanolyan DNS-ujjlenyomata, mint a vizsgált személynek. Előfordulhat, hogy baktériumok, élesztőgombák szennyezik a mintát, és károsítják a DNS-t, vagy több személy DNS-molekuláit tartalmazza a minta. Az eredmények értékelése, mérlegelése tehát továbbra sem automatizálható”. Nem mindegy, hogy a hatóság az elkövetés helyszínén milyen szilárd emberi szövetet (haj, köröm alatti bőr stb.) vagy testnedvet tud mintaként felvenni a későbbi azonosítás végett. A különféle minták esetében ugyanis különböző az ún. „sikerességi arány”. Kérdés, hogy a helyszínen a rendőrség milyen típusú mintát vételezett – erről viszont szemérmesen hallgatnak. Nyilvánvaló, hogy friss vér, hajhagymával együtt kitépett hajszál, ondó aligha fordult elő. Kizárhatjuk a használt tampont, intim betétet, óvszert is. Ami esetleg még előfordulhatott (cigarettacsikk, használt zsebkendő, kihullott hajszál, fém üdítős doboz stb., már mind az alacsonyabb sikerességi arányú (C, D csoport) mintákhoz tartozik.

 

Megjegyzendő, hogy Kisléta kivételével mindenütt faluszéli házakra lőttek, a szabadban tartózkodva, tehát mindenütt hasonló körülmények között (rendezetlen, szemetes, elhanyagolt és viszonylag nagy területen) kellett megtalálni és megfelelően rögzíteni a DNS-mintákat. Maga az országos főkapitány utalt arra, milyen nehéz adott esetben a helyszínen a bizonyítékokat feltalálni, mert azokat az érdeklődő-bámészkodó családtagok, helybeliek, vagy ahogy Tatárszentgyörgyön történt, mentősök és maguk a rendőrök (!) összetapossák, megrongálják. Talán nem véletlen, hogy a rendőrség semmi közelebbit nem nyilatkozott a helyszínen talált DNS-nyomokról.

 

Kerezsi Klára, az Országos Kriminológiai Intézet főosztályvezetője úgy vélte, az országos rendőrfőkapitány és a nyomozás vezetői is azért fogalmazhattak nagyon határozottan arról, hogy a gyanúsítottak az elkövetők, mert „a DNS lett a bizonyítékok királynője, és nem a beismerés”. „A rasszista indíttatáshoz sem kell feltétlenül beismerés” – hangsúlyozta a kriminológus. Bizonyítani kell az apró elemekből, az elhangzottakból, az elkövetők életszemléletéből, hogy raszszista az indíték. „Ha a bizonyítékok összeállnak, és olyan alapot teremtenek a meggyőződéshez, akkor nem kell, hogy az elkövető bevallja, hogy ő tette.” Kerezsi szerint ugyanakkor a beismerés azért fontos, mert azt jelenti, hogy a tettes valamilyen módon szembenézett azzal a cselekménnyel, amit elkövetett. Ha nincs beismerés, akkor a rendőrségnek tökéletes bizonyítási láncolatot kell az ügyész elé, illetőleg a bíróság elé vinnie. Az, hogy a rendőrség az ilyen típusú cselekmények nyomozására kevéssé van felkészülve, szerte a világon tapasztalható.

 

„Ebben az eljárásban először egyébként is az a kérdés, hogy ezek az emberek követték-e el az összes cselekményt, a sorozatot kell bizonyítani, és a következő lépés a rasszista indíték bizonyítása” – jelentette ki Kerezsi Klára. A kiszivárogtatásokat pedig úgy kommentálta, hogy ez egy mérkőzés a hatóságok és a védők között, mindenki próbálja kihasználni a médiát a saját céljaira.

 

Másfél hónappal a debreceni gyanúsítottak letartóztatása után az is közhírré tétetett, hogy egy 2008. március 7-én Besenyszögön (Jász-Kiskun-Szolnok megye) elkövetett rablásból származnak azok a fegyverek, amit a romagyilkosok használtak. A rendőrség ezen bejelentése is meglehetősen (és immár szokásosan) hatásvadász módon történt. Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója a bizonyítás szempontjában alighanem döntőnek bizonyuló momentumot mintegy mellékesen, azon a médiaeseményen jelentette be, amikor jutalmakat adtak át a bűncselekménysorozat felderítésében kiemelkedő munkát végző rendőröknek. Az elkövetők egy vadőrtől rabolták el a fegyvereket, aki az interneten hirdette meg egyik vadászfegyverét eladásra. Négy csuklyás férfi hatolt be erőszakkal a vadász családi házába, otthon lévő feleségét és lányát megkötözték, öt pedig kényszeríttették, hogy nyissa ki a fegyverszekrényét. Hét különböző típusú vadászfegyvert vittek el. A besenyszögi férfi, korábban a www.VadaszApro.hu internetes oldalon hirdetett meg egy FRANCHI 610 vsl típusú automata fegyvert eladásra nevének, mobiltelefonszámának és lakcímének pontos megjelölésével. A házkutatások során nyolc éles lőfegyvert foglaltak le, ezek között volt az a három is, amivel gyilkoltak a támadók. Petőfi szerint a fegyvereket hemogenetikai vizsgálat alapján egyes személyekhez tudják rendelni.

A kitüntetések átadásán a miniszterelnök is megjelent, és köszönetet mondott rendőreinek, amiért sikerült elfogni azokat, akik szavai szerint Magyarország biztonságát veszélyeztették. „Erről a helyről is azt szeretném üzenni, hogy bűn nem maradhat büntetlenül. Azt a hitet erősítette meg az önök sikeres nyomozása is, hogy Magyarországon lehet bízni a rendőrségben, a jogállamban és nem érdemes bűncselekményeket elkövetni” – mondta beszédében Bajnai Gordon miniszterelnök.

 

Arról persze ez esetben is mélyen hallgattak az önmagukat ünneplő rendőrök, hogy kabaréba illő módon jutott tudomásukra, hogy a házkutatások során lefoglalt fegyverek ugyanazok, amelyeket a Besenyszögről raboltak el. A vadász felesége a boltban mesélte egy hölgynek, hogy férje a tévében ráismerni vélt a feltételezett sorozatgyilkosoknál lefoglalt fegyverek között a tőle elrabolt puskákra. A rendőrségre viszont ódzkodott bemenni, mert nem akarta kitenni magát és családját az újabb tortúrának. Az asszony értesülését elmondta egy rendőrtiszt ismerősének, és innen már nyílegyenes volt az út az újabb „nyomozói bravúrhoz”.

 

Több mint érthetetlen viszont, hogy a rendőrség, amelynek országos főkapitánya éppen e lap hasábjain számolt be arról, hogy több tízezer vadászfegyvert ellenőriztek a nyomozás során, miért nem kérdezte meg azonnal a kirabolt besenyszögi vadászt, nem hasonlítanak-e az övéihez a lefoglalt puskák. Ráadásul az ügyben még aktív nyomozás folyt, félmillió forint nyomravezetői díjat is kitűztek.

 

Gyakorta az az ember érzése, mintha a politikai elvárásoknak és a közvélemény türelmetlenségének kiszolgáltatott, mindenáron eredményt produkálni akaró bűnüldözők a fától nem látnák az erdőt.

 

A kriminológia és klasszikus krimik törvényszerűségeinek megfelelően az elkövetők állítólag ez esetben is visszamentek a tetthelyekre. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyik informátora szerint ott lehetett a kislétai temetőben a romák elleni támadásokkal gyanúsított férfiak egyike – olvashattuk a Népszabadságban. Az informátor a lapnak azt mondta: a televízióban az egyik gyanúsított jobb felkarján ugyanolyan tetoválást látott, mint amilyen a támadássorozat utolsó áldozatának temetésen megjelent gyanús férfin is volt. Az informátor arról is beszélt, hogy a tiszalöki gyilkosság után több településen is sokszor láttak egy motorral közlekedő, erős testfelépítésű idegent, az egyik letartóztatottnak, Cs. Istvánnak pedig éppen ilyen motorja van. (Barcsi István, Cs. István védője erre azt mondta, képtelenség, hogy valaki egy feltűnő gyorsasági sportmotorral végezzen felderítést faluszéli, cigányok lakta utcákban. A nyomozás során Cs. Istvánt összefüggésbe hozták a Gój Motorosokkal is, akadt olyan feltételezés is, hogy az ő megbízásukból – az olaszliszkai tragédia miatti bosszúból – történtek a cigányok elleni brutális támadások. Erre az adott elsősorban okot, hogy Cs. István Csontrabló néven levelezett a motoros egyesület internetes fórumán. „Csontrabló valóban írt vagy ötven levelet az üzenőfalon, de nem tagja az egyesületünknek, rendezvényeinken soha sem vett részt, őt személyesen nem ismerjük. Két alkalommal hívtak be kihallgatásra a Nemzeti Nyomozó Irodára azzal, hogy megtalálták nála a névjegyemet, de nekik sem tudtam mást mondani” – közölte velem az olaszliszkai per másodfokú helyszíni tárgyalásán, november elején, Mészáros Imre, a Gój Motorosok elnöke.

 

A titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélkül miniszter, Ficsor Ádám beismerése ide, parlamenti ténymegállapító vizsgálat oda, mára az is csak mellékzönge (még ha az egész ügyben ez a legvérlázítóbb és legborzalmasabb felismerés), hogy a gyilkosságsorozatnak minden bizonnyal elejét lehetett volna venni, ha az arra illetékesek szakszerűen és/vagy lelkiismeretesen végzik a munkájukat. (Persze, mondják a cinikusok, a látszattevékenységeket végző titkosszolgálatoktól mi mást lehetne várni, amikor a magyar Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) némileg profibbnak elkönyvelt CIA- és FBI-tisztviselők állítólagos hanyagsága miatt nem kapták el időben a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények repülőgép-eltérítő elkövetőit.)

 

Augusztus 29-én került föl az interneten egy írásos dokumentum, amely egyebek mellett azt állította, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal K. Istvánt, a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét évekkel ezelőtt lehallgatta, tevékenységét figyelemmel kísérte. Egy másik gyanúsítottat, Cs. Istvánt pedig a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) titkos kapcsolatának nevezett. A dokumentum szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége 2004. február 21-től szoros ellenőrzés alá vont három magyar állampolgárságú személyt, köztük K. István Zoltánt, szélsőséges szervezethez való tartozás gyanújával. 2007 végén, illetve 2008 elején az NBH lehallgatta K. István Zoltán telefonbeszélgetéseit, és az elhangzottak alapján arra következtettek, hogy társaival (az ugyancsak előzetes letartóztatásban lévő P. Zsolttal, illetve testvérével, K. Árpáddal) valamilyen okból lőfegyverek és nagy mennyiségű lőszer beszerzését tervezik. Az információk alapján az NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége 2008 tavaszán kezdeményezte K. István megfigyelésének meghosszabbítását, valamint azt, hogy a megfigyelést terjesszék ki a szóban forgó többi férfira is. Az NBH illetékes szakosztálya azonban a kezdeményezést elutasította, és mivel nem tartotta megalapozottnak és szükségesnek az érintettek további szoros ellenőrzését, ezért az aktát 2008. május 12-én lezárták. Az első akcióra Galgagyörkön 2008. július 21-én került sor. A jelenleg szintén előzetes letartóztatásban lévő másik gyanúsítottról, Cs. Istvánról azt állította a magát hivatalos feljegyzésnek feltüntető közlemény, hogy őt beszervezték, és a Katonai Biztonsági Hivatal titkos kapcsolatként foglalkoztatta. (Az ATV Híradó szerint ezt az információt Szekeres Imre, honvédelmi miniszter sem a frakcióülésen, sem azt követően nem kívánta kommentálni. Cs. István ügyvédje határozottan cáfolta, hogy védence a katonai titkosszolgálat ügynöke vagy besúgója lett volna. Katonai ügyészségi határozatot mutatott, amelyben az áll, hogy Cs. Istvánról semmi olyan dokumentum nincs Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBN), amely államtitkot képezne. „Egy, az ügyfelemet a katonai titkoszolgálat fizetett kapcsolatának, vagyis spiclinek nevező cikk szerzőjével szemben tettem feljelentést, államtitoksértés alapos gyanúja miatt. Ezt utasította el a katonai ügyészség azzal, hogy nem történt államtitoksértés, mivel Cs. Istvánról nem található dokumentum a KBH adattárában. Ebből értelemszerűen következik, hogy nem lehetett a katonai titkosszolgálat ügynöke.”) A háromoldalas internetes irat rávilágít arra is, hogy az őrizetbe vett személyek sem anyagilag, sem pedig szellemileg nem álltak olyan szinten, hogy ezeket a gyilkosságokat segítség nélkül elő tudták volna készíteni, illetve végre tudták volna hajtani. „Alaposan feltételezhető, hogy a gyanúsítottaknak támogatói voltak, akik nagy értékű, több tízmilliós terepjárókkal, fegyverekkel látták el őket, és nem zárható ki az sem, hogy a gyilkosságok előkészítését is profik végezték.” („Szó sincs nagy értékű terepjárókról – legalábbis Barcsi ügyvéd szerint –, három átlagos gépkocsit foglaltak le a nyomozók, így a fent említett kombi Opel Astrát.”) „Amennyiben az NBH illetékes szerve nem állította volna le K. István megfigyelését és lehallgatását, a gyilkosságok nagy valószínűséggel elkerülhetőek lettek volna” – vont konklúziót a dokumentum készítője.

 

A szeptember elsején nyugállományba vonuló nemzetbiztonsági főigazgató, Laborc Sándor felelősségét is felveti az írás, mivel a szerző szerint az igazgatónak tudnia kellett ezekről az eseményekről, mégsem tett semmit, amivel megakadályozhatóak lettek volna a gyilkosságok. Az internetre felkerült anyag végső soron azt a költői kérdést teszi fel, hogy kinek, vagy kiknek állhatott érdekében a gyilkosságok megrendelése, illetve az elkövetők kilétéről való hallgatás. A Nemzetbiztonsági Hivatal belső vizsgálatot rendelt el az ügy kapcsán, „ha ugyanis bebizonyosodna a dokumentum valóságtartalma, az azt jelentené, hogy a rendőrséget valószínűleg nem értesítették a lehallgatásról, pedig az nagyban segítette volna a nyomozást, és lehetséges, hogy az áldozatok többsége életben maradt volna, ha ez időben megtörténik” – vélekedett Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság SZDSZ-es tagja.

 

Akad azonban egy súlyos tartalmi tévedés, ami megkérdőjelezi a hivatalosnak látszó dokumentum hitelességét. Ezt az ügyben jártas szerzőnek nem szabadott volna elkövetnie, ha valóban olyan jól tájékozott, mint ahogy azt írásával sugallni próbálja. Az egyik részben ezt írja ugyanis: „ K. István szoros ellenőrzését ezt követően az NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége 2008. május 12-én lezárta. A romagyilkosság-sorozat 2008. július 21-én, Tarnabodon elkezdődött”. A tarnabodi Molotov-koktélos támadás azonban 2008. szeptember végén történt; tavaly július 21-én Galgagyörkön támadtak meg romákat.

 

A Nemzetbiztonsági Iroda augusztus 31-én közleményt adott ki a romagyilkosságok felderítésében vállalt szerepükkel kapcsolatos állítólagos dokumentumokról, cáfolva, hogy a napvilágot látott összefoglaló hivatalos jelentés volna: „Nem dokumentum, hanem a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) belső információiból, valamint a cikk szerzőjének ezekből levont következtetéseiből álló kompiláció – összeállítás – jelent meg a romagyilkosságokkal kapcsolatban, a sajtóban” – állt a Nemzetbiztonsági Iroda közleményében. Az akkor már nyilvánvaló és kiszivárgott szakmai baklövések ellenére, vagy éppen azokat nem kevés cinizmussal mindennapos „rendszerhibának” beállítva siet kijelenteni: hogy „az adott ügyben a szolgálatok a legszorosabban együttműködtek a rendőrséggel, amelynek átadtak minden rendelkezésére álló adatot”. „A Nemzetbiztonsági Hivatal ebben az ügyben külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtést addig folytatott, ameddig annak törvényi feltételei fennálltak” –fogalmazott a hivatalos (és meglehetősen semmitmondó) magyarázat, amely szerint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a romagyilkosságok ügyében „erői és eszközei maximális összpontosításával hozzájárult a feltételezett elkövetők elfogásához”.

 

Előbbiek szellemében a Ficsor Ádám akkori miniszter által elrendelt vizsgálat a romagyilkosságokkal kapcsolatban megállapította, hogy az NBH szakszolgálata kiválóan végezte a munkáját (sic!), eredményesen működtek együtt a rendőrséggel. Ám mégis vétettek négy „komoly hibát” az ügy felgöngyölítése során, ugyanakkor a „kiszivárogtatott” dokumentum ügyében feljelentést tettek. (Két apró kérdés csupán, amire a mai napig nem érkezett érdemi válasz: 1. Hogyan lehet az a munka kiváló, amelyben négy komoly hiba csúszik? A „komoly hibák” miatt hat embernek, köztük egy kisgyereknek kellett ártatlanul meghalnia, tucatnyian pedig megsebesültek a Molotov-koktéloktól és lövésektől 2. Ha korábban siettek kijelenteni, hogy nem hivatalos dokumentáció, hanem csupán holmi kompiláció kerül föl az internetre, akkor miért tettek feljelentést a fő titkosszolgák a feltételezett kiszivárogtató ellen?)

 

A vizsgálat eredményét, amely műveleti információkat is tartalmazó minősített okmány, a miniszter átadta a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak. Az annak alapján készített összefoglaló megállapítja:

 

1. A romagyilkosságokkal összefüggő felderítő munka során kimagasló tevékenységet folytatott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. A romagyilkosságokkal kapcsolatos feladatot feltétlenül prioritásként kezelte, ezért erőit és eszközeit ennek érdekében maximálisan összpontosította. Együttműködését a rendőri vezetés nagyra értékelte, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter pedig az NBSZ állományából több személyt dicséretben, illetve jutalomban részesített.

 

2. A Nemzetbiztonsági Hivatal munkáját végig a törvényekhez ragaszkodva végezte, törekedett a romagyilkosságokkal kapcsolatos információk gyűjtésére: a Nemzeti Nyomozó Irodának, illetve egyes megyei rendőr-főkapitányságoknak nagyszámú szélsőséges személyre, illetve szervezetre vonatkozó adatot bocsátott rendelkezésre annak kivizsgálása érdekében, hogy ezeknek, a személyeknek vagy szerveződéseknek lehet-e bármi közük az elkövetett

bűncselekményekhez. Az illetékes rendőrhatóságok ezért az együttműködésért több helyütt, így a terrorellenes koordinációs bizottság ülésén is elismerésüket fejezték ki. 3. Az ügy felgöngyölítése során előtérbe került „debreceni szál” kezelésében azonban az NBH komoly hibákat követett el. (A „debreceni szál” voltaképpen az egyetlen „szál” az ügy alfája és ómegája, hiszen az összes feltételezett elkövető ehhez köthető – T. J.)

 

a) Az NBH megyei kirendeltsége 2008 első felében egy alkalommal javaslatot tett egyebek mellett külső engedélyköteles ellenőrzés kiterjesztésére bizonyos személyek vonatkozásában. Az ilyen jellegű kéréseket, mielőtt azok az engedélyezéssel foglalkozó bíróhoz kerülnének, az NBH jogi osztálya véleményezi. Az adott ügyben a jogi osztály illetékese megállapította, hogy a kirendeltségen készült irat nem tartalmazza a szükséges konkrét indoklást, tehát azt, hogy miért kérik ezt a fajta ellenőrzést, így ezt nem is érdemes továbbítani. Ezt a javaslat készítői tudomásul vették, még csak kísérletet sem téve arra, hogy a problémát újra megvizsgálják, és új, javított előterjesztést készítsenek. A szakmai irányítással foglalkozó központi részleg sem tartotta szükségesnek az eset ismételt átgondolását, a kiút keresését. Ez olyan rendszerhibára mutat, amelynek kijavítására, a megismétlődés megakadályozására a főigazgató megteszi a szükséges lépéseket.

 

b) Az ezt követő időszakban az „ügygazda”, vagyis az a műveleti tiszt, aki a megyei kirendeltségen felelős volt ezért, nem folytatott átfogó, komplex ellenőrzést, noha információ keletkezett arról, hogy a látókörbe került szélsőséges személyek egyike fegyvert kíván vásárolni. Az ügygazda nem tanúsította a szükséges gondosságot, az ügy folytatását, a felmerült kérdések egyértelmű tisztázását nem kezdeményezte; esetében a főigazgató most fegyelmi eljárást indít.

 

c) Miközben 2008 második felében és 2009 első felében számos alkalommal szolgáltatott az NBH információt a rendőrségnek a potenciális elkövetőkkel kapcsolatban, ezekbe a közlésekbe nem került be K. István, pedig a korábban keletkezett adatok alapos elemzésével a gyanú felvetődhetett volna. Az ennek elmulasztásáért felelősök egy része esetében a vezetői megbízás visszavonását kezdeményezi a főigazgató, más esetekben fegyelmi eljárást indít.

 

d) Az említett ügyek iratanyaga helyenként lassú ügymenetről, hiányos koordinációról tanúskodik az egyes részlegek, illetve a központ és a megyei kirendeltségek között. Ez a normál ügymenetben is elfogadhatatlan, ehhez hasonló kiemelt, az egész társadalmat foglalkoztató ügyben pedig különösen az. A megbízott főigazgató megkezdte azoknak a belső rendszabályoknak a kidolgozását, amelyek hasonló jelenség megismétlődését lehetetlenné teszik.

 

4. A kuruc.info portálon 2009. augusztus 29-én megjelent és ennek nyomán más médiákban is napvilágot látott írásról a vizsgálat során azt állapították meg, hogy az nem az NBH-ban készült hivatalos dokumentum, és több elemében is pontatlanságokat tartalmaz. Ugyanakkor, mivel több ponton is és számos tartalmi elemében azonosságot mutat az NBH-ban keletkezett iratokkal – amelyek minősítettek, államtitkot képeznek – az NBH államtitoksértés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

 

Gálszécsy András, korábbi titokminiszter a „komoly hibákat” oda vezeti vissza, hogy a cigányok elleni támadások megindulásakor senki sem gondolt arra, sem a Nemzetbiztonsági Hivatalban, még kevésbé a Hajdú megyei kirendeltségen, hogy sorozatgyilkosokkal van dolguk. „A Hajdú megyei kirendeltségen ezt úgy kezelték, mint sok más ügyet. Amikor lejárt a megfigyelésükre szabott határidő, kötelességszerűen javasolták a központjuknak, hogy hosszabbítsák meg azt. Ahogy a sajtóból kiderül, az egyik hiba az volt, hogy nem indokolták meg, miért szeretnék a megfigyelést meghosszabbítani. Ami viszont érthetetlen, hogy miért a jogi főosztály utasította el ezt a kezdeményezést, hiszen ez nem jogi kérdés. Hogy a megfigyelt emberek, akik bűncselekmények elkövetésével gyanúsíthatók tovább figyelendők vagy nem, azt a műveleti főosztálynak kellene eldönteni, nem a jogászoknak. A jogi főosztálynak az a dolga, hogy ha a műveleti főosztály úgy dönt, hogy folytassák, akkor elintézi az illetékes bíróval az engedélyeket a szakmai, tehát a műveleti főosztály által előterjesztett indoklás alapján. Azt nem egy jogásznak kell eldöntenie ebben az apparátusban, hogy valaki továbbfigyelendő-e, hanem a szakmának” – nyilatkozta a figyelő.netnek Gálszécsy.

 

A dolgok előrehaladtával az is felvetődött, hogy a romagyilkosságok ügyében nem (illetve nem kizárólag) a Nemzetbiztonsági Hivatalnál történt mulasztás, hanem elsősorban a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH), vagyis a katonai titkosszolgálat tevékenysége hátráltathatta komolyan a felderítést. (Ezek után az sem kizárt, hogy a Magyar Gárda vagy éppen a Magyarok Nyilai kapcsán is hasonlóan „tartózkodó” álláspontot képviselhetett a KBH, azaz jóval többet tudhatott e szervezetekről, mint amennyit a nyomozás kapcsán az illetékes szervekkel megosztott.)

 

Ezzel szemben a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a KBH vezetője cáfolta, hogy titkos kapcsolatként használták volna fel Cs. Istvánt, illetve, hogy „további foglalkoztatásra” felajánlották volna őt a polgári elhárításnak. A nemzetbiztonsági bizottság SZDSZ-s tagja, Gulyás József szerint a katonai titkosszolgálat ma is titkolózik: „A KBH nem adott korrekt tájékoztatást az egyik gyanúsított, Cs. István, korábbi katona, koszovói békefenntartó személyéről.”

 

Szeptember elején Gulyás József vezetésével parlamenti tényfeltáró munkacsoport alakult a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgálandó. November 17-én napvilágot látott – egy titkos és egy nyilvános részből álló – jelentésük megállapítja: szakmai és politikai felelősség terheli a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét, Laborc Sándort, valamint a titkosszolgálatokat felügyelő volt minisztert, Szilvásy Györgyöt. Az NBH-t később felügyelő Ficsor Ádám csak kis mértékben tehető felelőssé.

 

A romagyilkosságokkal meggyanúsított, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfiak már korábban az NBH látókörébe kerültek, az NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének már 2008 elején voltak arról információi, hogy az egyik, korábban ellenőrzés alatt tartott gyanúsított fegyvereket próbál beszerezni, ezek azonban elsikkadtak az NBH-nál. A jelentés szerint az információgyűjtés megfelelően működött, de elmaradt azok értékelése, elemzése, így a hivatal nem tudott érdemi eredményt felmutatni a cigányok elleni támadások ügyében.

 

A bizottság szerint az NBH-nál „egyfajta kompetenciazavar volt tapasztalható” azzal kapcsolatosan, hogy kinek mit kellett volna tennie a helyi szinten feltárt információkkal. A helyzetet súlyosbította, hogy a 2007 őszén Laborc által véghezvitt átszervezések miatt jelentős személyi változások következtek be, illetve nagy volt a létszámhiány a hivatalnál. Az NBH akkor sem kezdte el a rendelkezésére álló információk újraértékelését, amikor már négy emberéletet követelt a bűncselekmény-sorozat, sőt, a hivatal munkájában „nem volt felfedezhető a hagyományos, rutinszerű munkán túli tevékenység”.

 

A jelentésből az is kiderül, hogy a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyik gyanúsítottja (K. István – T. J.), akit korábban megfigyelés alatt tartottak, ez év elején újabb fegyverbeszerzésre készült, de az erre vonatkozó információkat az évekkel, korábbi adatokkal nem egyeztették, nem továbbították.

 

A férfit nem vonták újra ellenőrzés alá, pedig ha mindez megtörténik, akár több, áldozatot követelő bűncselekményt megelőzően el lehetett volna fogni a gyanúsítottakat, ugyanis a romagyilkosságokkal öszszefüggésben később előzetes letartóztatásba került férfiak már a szakszolgálat látókörében voltak.

 

A jelentést megküldték a katonai főügyésznek is, ő jogosult eldönteni, hogy a feltárt súlyos mulasztások miatt indítson-e büntetőeljárást.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek