Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

2009 és a roma-probléma
2009-12-29 08:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
2009 és a roma-problémaA 2009-es évben a cigányok és nem cigányok közti kapcsolat a mélypontjára jutott. Ennek okai az ez évben történt eseményekhez köthető. Mik voltak ezek?

 

 

 

A hatalmas port felvert eset február 8-án hajnalban történt Veszprém egyik szórakozóhelyén. Az itt kirobbant konfliktus verekedésbe, végül késelésbe torkollott, aminek eredményeképpen Marian Cozma a Veszprém román kézilabdázója az életét vesztette, a horvát Ivan Pesics olyan sérüléseket szenvedett, amelyek miatt el kellett távolítani a veséjét, illetve a szerb Zarko Sesum súlyos fejsérülést szenvedett.

Az ügy hatását a mai napig nehéz felmérni: de az biztos, hogy a romaellenesség jelentős mértékű megerősödésének egyik szomorú mérföldköve volt. (Az azóta elfogott és vád alá helyezett gyanúsítottak cigány származásúak.) Az esettel közvetett összefüggésben lehet a cigányellenességet meglovagló Jobbik támogatottságának nagymértékű emelkedése, mely az egész 2009-es évben megfigyelhető volt.

Politikai hullámok


Az év elejét meghatározó brutális gyilkosság nyomán került felszínre a cigányok integrációjának kérdése. Ennek következményeként kiderült, a cigányok felzárkózatására elköltött pénzek messze nem oda mentek ahová kellett volna. Az Állami Számvevőszék ezt egy jelentésében világosan meg is fogalmazta: a roma pályázati pénzek útja követhetetlen, pedig az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot költöttünk erre.

Mindeközben néhány szélsőségesen cigányellenes nézetet valló egyén, úgy döntött a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást és bosszút áll a romákon. Ezek nyomán összesen kilenc helyszínen követtek el támadást, amiben hat cigány származású ember halt meg. A négy gyanúsítottat augusztus végén elfogta a rendőrség.

A nyomozás kapcsán az is kiderült a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség között nem volt tökéletes a összhang, ennek nyomán a Parlament Nemzetbiztonsági bizottsága el is marasztalta az NBH akkori vezetőjét Laborc Sándort, és a titkosszolgálatokat felügyelő akkori minisztert, Szilvásy Györgyöt.

Kolompár felelőssége

A romák körüli problémák kapcsán szóba került az Országos Cigány Önkormányzat elnökének, Kolompár Orbánnak is a lemond(at)ása, ám ez egyelőre nem történt meg. Sokan úgy vélik Kolompár is felelős azért, hogy elfajult a cigányellenes helyzet. Az ügy pikantériája, hogy Kolompár ellen ebben az évben eljárás indult, sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt, valamint jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének ügyében is. A vádak szerint több tízmillió forintot tüntetett el.

A romák és nem romák közti elmérgesedő viszony Sajóbábonyban folytatódott, ahol romák állítólag megfenyegették a helyi MSZP-s képviselőt, aki a Gárdát hívta segítségül. A feloszlatott, de ettől függetlenül létező szervezet tagjai a helyszínre értek, ahol a már felfegyverzett cigányok nekitámadtak az őket szállító autónak. A tömegverekedést a kiérkező rendőrök tudták megakadályozni, de így is egész éjszaka farkasszemet nézett a két tábor egymással, jelezve a feszültség messze nem enyhül.

Az eset kapcsán a rendészeti minisztérium úgy döntött, önálló rendőrőrsöt nyit a faluban. Ennek felavatása meg is történt.

Egy fontos per


Ebben az évben zárult le az olaszliszkai brutális gyilkosság pere. A Szögi Lajos tanár meggyilkolásáért már első fokon elítélt romák az ítélőtáblától novemberben még súlyosabb ítéletet kaptak, közülük hárman életfogytiglani szabadságvesztést.

A 2009-es év a romaellenesség szempontjából tehát rendkívül rossz időszak volt. Az ellenségeskedés erőteljesen nőt, a megoldás pedig egy olyan politikai elit kezében van, mely egymással képtelen szót érteni még a legelemibb kérdésekben is. Mindez a jövőre nézve sem fest igazán rózsás képet a cigányok és magyarok együttélésének zavartalanabbá tételéről.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek