Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hol van itt a baloldal?
2009-12-28 10:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 Hol van itt a baloldal?Idén Karácsony előtt a Népszava arra kért számos gondolkodót, áttekintve az elmúlt éveket, írjanak arról, szerintük mit kell tenni ahhoz, hogy a magyar baloldal a közeljövőben ne szenvedjen történelminek mondható vereséget. Daróczy Ágnes a "Hol van itt a baloldal?" címet adta munkájának:

 

 

„Nem magamért sírok én: testvérem van millió / És a legtöbb oly szegény, oly szegény, / Még álmából sem ismeri, ami a jó” [Babits Mihály]

Tragikus év végén kéne arról írnom, hol tart a baloldal ma? De van egyáltalán baloldal?

Magyarországon minden másképpen van. A jobboldal (mit jobb, szélsőjobb!) által bevetett témák kormányzati szándékból törvényekké lettek. Ilyen a segélyt csak munkáért elgondolás és ilyen az egy család, egy segélyezett program is. A cigányellenes propaganda rendszerint a jóléti ellátórendszer dologtalan haszonélvezőiként állítja be a cigányokat, akiknek eltartása elviselhetetlen teher a társadalom vállán. Ez hazugság, út a kitaszításhoz, a cigányok elleni hadjárat része. A tények megmutatják, hogy az összes nem dolgozó aktív korú alig tíz százaléka cigány. A gyermekek után, illetve a munkanélkülieknek járó ellátások tíz-tizenkét százalékát ha kapják a romák. Ám ugyanakkor a nyugdíjak kevesebb mint egy százaléka jut a korán haló roma nyugdíjasoknak. Az integrációra fordított kormányzati kiadások értéke az Állami Számvevőszék tavalyi elemzése alapján kevesebb mint egytizede annak, amit évente szabadidős, kulturális és vallási tevékenységekre fordít a költségvetés. No ennyit Magyarország egyik legnagyobb kihívásáról, amely csak az üres szavakban van jelen, a tettekben sosincs.

Erről az összegről folyt a nagy magyar vita! Erről döntöttek úgy, hogy megfelezik. Nálunk nem a szegénység, hanem a szegények ellen van küzdelem. Hol van itt baloldal?

Nálunk meglátják, ha derékban vannak a fák kivágva (persze ez is rettenetes), de nem látják a derékba tört sorsokat! Az éhezést és a fagyhalált természetes velejáróként könyvelik el. Ugyan hány településen indítottak kéményfigyelő akciót, észreveszik-e, ha nincsen fűtés a nélkülöző nyugdíjasoknál, a nyomorgó családoknál?

A rendszerváltás hajnalán szóvá tettük, hogy a földosztásból újra kimaradtak a cigányok. Hiába volt sikeres a szociális földprogram, elenyészett. Se földet nem adtak tartósan – néhány kivételtől eltekintve –, se vetőmagot. Hol itt a háló, amit annyiszor emlegetnek?

A képzők érdekei érvényesülnek az átképzési tanfolyamok során, de a képzetteké nem – leírtuk, szóvá tettük számtalanszor. Ezért taníthatnak még mindig használhatatlan szakmákat és az OKJ-s bizonyítványokkal a zsebben ugyanúgy munkanélküli az ember, mint azok nélkül. És akinek munkája van, remegve félti, nem meri szóvá tenni a meg nem fizetett túlórát, a hét végi munkát, az alacsony bért. Hol vannak a szakszervezetek? A munkavállalók érdekeit védők?

Négy évvel ezelőtt a liberális Kókával sikerült tengelyt akasztanom, aki a gazdasági fellendülés elsődlegességét hangsúlyozta. Majd ha azt sikerült elérnünk, akkor jobb lesz a szegényeknek is. Ez nem automatizmus, érveltem, ha a legalul lévőket szorítják mindig lentebb, nem marad hova menekülniük.

És akkor még nem is szóltam a szegények egymás elleni kijátszásáról! Mert a cigányok elleni rasszizmus nem más, mint kiszorítósdi. Kiszorítósdi a munkaerőpiacról, amikor nem veszik fel a fekete-magyarokat dolgozni. A kiszorítósdi a fejlesztési források elosztásánál is érvényesül. Láthatatlanná vagyunk téve, nem léteznek a cigányok sem célcsoportként, sem jogalanyként a fejlesztési forrásoknál. Pedig hátrányaink nagy része éppen azért jön létre, mert láthatóan mások vagyunk. De kiszorítósdi az iskolai szegregáció is. A gyermekek jövőjét rabolják el azzal, hogy nem kapnak minőségi oktatást, belépőt a munkaerőpiacra. És kiszorítósdi folyik a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés területén is.

A végrehajtó gyakran a helyi önkormányzat. Aki eldönti, hogy kevés forrásából kik az érdemes szegények, akik részesülnek. Hány meg hány példát hallottam, hogy az európai élelmiszersegélyből a helyi középosztály (tanári kar és alkalmazottak köre) mindig megkapja a maga fejadagját, de a faluszéli nyomorgók nincsenek a listán! Vannak polgármesterek, akik szégyellik a rászorulók pontos számát megírni, nem akarják lejáratni a településüket…

Bizonyára ők is úgy gondolják, aki nem dolgozik, ne is egyék! De munkát sem ők, sem más nem ad!

És a konfliktusok. Érdekes volt hallani egy iskolaigazgatótól: ahol erős civil szervezet van, ott nincsenek nagy összetűzések, etnikai villongások, feszültségek. Mert érdekképviseletként működnek a civilek. A roma civil szervezetek is!

Olyan ez, mintha a politika megbolondult volna: csak a másik fél lejáratása, az örökös vetélkedés és verseny a cél. De a hétközna­pok minden gondja ott marad az emberekre, akiknek együttműködni, közösen cselekedni, tervezni és végrehajtani kell. Ebben a civilek jobbak, mint a politikusok!

Úgyhogy erősíteni a civil társadalmat és a szakszervezeteket – ez lehet a következő év egyik legfontosabb feladata.
 
Daróczi Ágnes
 
C-PRESS - Népszava
 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek