Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hol van itt a baloldal?
2009-12-28 10:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 Hol van itt a baloldal?Idén Karácsony előtt a Népszava arra kért számos gondolkodót, áttekintve az elmúlt éveket, írjanak arról, szerintük mit kell tenni ahhoz, hogy a magyar baloldal a közeljövőben ne szenvedjen történelminek mondható vereséget. Daróczy Ágnes a "Hol van itt a baloldal?" címet adta munkájának:

 

 

„Nem magamért sírok én: testvérem van millió / És a legtöbb oly szegény, oly szegény, / Még álmából sem ismeri, ami a jó” [Babits Mihály]

Tragikus év végén kéne arról írnom, hol tart a baloldal ma? De van egyáltalán baloldal?

Magyarországon minden másképpen van. A jobboldal (mit jobb, szélsőjobb!) által bevetett témák kormányzati szándékból törvényekké lettek. Ilyen a segélyt csak munkáért elgondolás és ilyen az egy család, egy segélyezett program is. A cigányellenes propaganda rendszerint a jóléti ellátórendszer dologtalan haszonélvezőiként állítja be a cigányokat, akiknek eltartása elviselhetetlen teher a társadalom vállán. Ez hazugság, út a kitaszításhoz, a cigányok elleni hadjárat része. A tények megmutatják, hogy az összes nem dolgozó aktív korú alig tíz százaléka cigány. A gyermekek után, illetve a munkanélkülieknek járó ellátások tíz-tizenkét százalékát ha kapják a romák. Ám ugyanakkor a nyugdíjak kevesebb mint egy százaléka jut a korán haló roma nyugdíjasoknak. Az integrációra fordított kormányzati kiadások értéke az Állami Számvevőszék tavalyi elemzése alapján kevesebb mint egytizede annak, amit évente szabadidős, kulturális és vallási tevékenységekre fordít a költségvetés. No ennyit Magyarország egyik legnagyobb kihívásáról, amely csak az üres szavakban van jelen, a tettekben sosincs.

Erről az összegről folyt a nagy magyar vita! Erről döntöttek úgy, hogy megfelezik. Nálunk nem a szegénység, hanem a szegények ellen van küzdelem. Hol van itt baloldal?

Nálunk meglátják, ha derékban vannak a fák kivágva (persze ez is rettenetes), de nem látják a derékba tört sorsokat! Az éhezést és a fagyhalált természetes velejáróként könyvelik el. Ugyan hány településen indítottak kéményfigyelő akciót, észreveszik-e, ha nincsen fűtés a nélkülöző nyugdíjasoknál, a nyomorgó családoknál?

A rendszerváltás hajnalán szóvá tettük, hogy a földosztásból újra kimaradtak a cigányok. Hiába volt sikeres a szociális földprogram, elenyészett. Se földet nem adtak tartósan – néhány kivételtől eltekintve –, se vetőmagot. Hol itt a háló, amit annyiszor emlegetnek?

A képzők érdekei érvényesülnek az átképzési tanfolyamok során, de a képzetteké nem – leírtuk, szóvá tettük számtalanszor. Ezért taníthatnak még mindig használhatatlan szakmákat és az OKJ-s bizonyítványokkal a zsebben ugyanúgy munkanélküli az ember, mint azok nélkül. És akinek munkája van, remegve félti, nem meri szóvá tenni a meg nem fizetett túlórát, a hét végi munkát, az alacsony bért. Hol vannak a szakszervezetek? A munkavállalók érdekeit védők?

Négy évvel ezelőtt a liberális Kókával sikerült tengelyt akasztanom, aki a gazdasági fellendülés elsődlegességét hangsúlyozta. Majd ha azt sikerült elérnünk, akkor jobb lesz a szegényeknek is. Ez nem automatizmus, érveltem, ha a legalul lévőket szorítják mindig lentebb, nem marad hova menekülniük.

És akkor még nem is szóltam a szegények egymás elleni kijátszásáról! Mert a cigányok elleni rasszizmus nem más, mint kiszorítósdi. Kiszorítósdi a munkaerőpiacról, amikor nem veszik fel a fekete-magyarokat dolgozni. A kiszorítósdi a fejlesztési források elosztásánál is érvényesül. Láthatatlanná vagyunk téve, nem léteznek a cigányok sem célcsoportként, sem jogalanyként a fejlesztési forrásoknál. Pedig hátrányaink nagy része éppen azért jön létre, mert láthatóan mások vagyunk. De kiszorítósdi az iskolai szegregáció is. A gyermekek jövőjét rabolják el azzal, hogy nem kapnak minőségi oktatást, belépőt a munkaerőpiacra. És kiszorítósdi folyik a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés területén is.

A végrehajtó gyakran a helyi önkormányzat. Aki eldönti, hogy kevés forrásából kik az érdemes szegények, akik részesülnek. Hány meg hány példát hallottam, hogy az európai élelmiszersegélyből a helyi középosztály (tanári kar és alkalmazottak köre) mindig megkapja a maga fejadagját, de a faluszéli nyomorgók nincsenek a listán! Vannak polgármesterek, akik szégyellik a rászorulók pontos számát megírni, nem akarják lejáratni a településüket…

Bizonyára ők is úgy gondolják, aki nem dolgozik, ne is egyék! De munkát sem ők, sem más nem ad!

És a konfliktusok. Érdekes volt hallani egy iskolaigazgatótól: ahol erős civil szervezet van, ott nincsenek nagy összetűzések, etnikai villongások, feszültségek. Mert érdekképviseletként működnek a civilek. A roma civil szervezetek is!

Olyan ez, mintha a politika megbolondult volna: csak a másik fél lejáratása, az örökös vetélkedés és verseny a cél. De a hétközna­pok minden gondja ott marad az emberekre, akiknek együttműködni, közösen cselekedni, tervezni és végrehajtani kell. Ebben a civilek jobbak, mint a politikusok!

Úgyhogy erősíteni a civil társadalmat és a szakszervezeteket – ez lehet a következő év egyik legfontosabb feladata.
 
Daróczi Ágnes
 
C-PRESS - Népszava
 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek