Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Karácsony a romáknál: ötvenen gyűlnek össze szentestére
2009-12-25 10:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Karácsony a romáknál: ötvenen gyűlnek össze szentestéreHódmezővásárhely - A legszebb, a legszentebb ünnep a karácsony. De minden családnál kicsit más, speciális szokások épülnek a "programba". Különösen igaz ez akkor, ha például a cigányság hagyományait vizsgáljuk (a teljesség igénye nélkül): sokáig nem volt szokás az ajándékozás, az viszont igen, hogy elhunyt szeretteiket meglátogassák, köszöntsék, megvendégeljék a temetőben.

 

 

 

Az ünnepnapokon a legszegényebb családoknál sem éhezhet, nélkülözhet senki, hiszen az örömteli, bőséges lakomának kultikus hagyományai vannak.

 

A karácsony a szeretet és a „Kisjézus", ahogy a romák nevezik, születésének ünnepe. A cigányság körében sokáig – nem csak az anyagiak okán – nem dívott az ajándékozás, és manapság is, a zsidó hanukához hasonlóan, elsősorban a gyerekeket lepik meg. De nem csak ez a különbség.

– Ilyenkor nálunk nagy sütés, főzés van – árulta el a 48 éves, vásárhelyi Mezei László, akinek nappalijában hatalmas Mária- és Jézus-szobor található –, sokkal többet készítünk, mint ami a családnak elég. A főétel a szárma, amit bokolival, vagyis kovásztalan cigánykenyérrel fogyasztunk, sütünk mákos kalácsot, de a különbözőképpen elkészített halak, töltött húsok, kakaspörkölt, zserbó és az édes túrós lepény sem hiányozhat az asztalról. A konyha az asszonyok birodalma, míg a férfiak kártyáznak, beszélgetnek és iszogatnak – a tradíció és a „szereposztás" szerint ez a reszortjuk.

 

Mezeiéknél egy 60 kilós birka, egy 180 kilós disznó, 50–60 kiló hal és egyéb lábasjószágok estek az ünnep áldozatául. Szükség is lesz rá, Lászlóék kilencen, magyar feleségéék, Katalinék tízen testvérek – fiatalon került Mezeiékhez, anyósa tanította főzni, és mindenben átvette a roma szokásokat –, ők öt gyereket nevelnek. Szentestén legalább ötvenen gyűlnek össze. Mindhárom napon nagy a jövés-menés: rokonok, ismerősök, idegenek jönnek karácsonyt köszönteni, akiket étellel, itallal kínálnak, ezt sértés visszautasítani. Az asztal reggeltől megterítve várja a betérőket. De az ünnepen a holtakról sem feledkeznek meg.

– Huszonnegyedikén délelőtt feldíszített kis fenyőfával látogatunk ki a temetőbe, enni-, innivalót is viszünk elhunyt szeretteinknek. Köszöntjük őket, koccintunk az emlékükre, részei az ünnepnek, hisz továbbra is családtagok. Az otthagyott étel általában elfogy – jegyezte meg László, majd hozzátette: tudják, kóbor kutyák és madarak zsákmányává válik. Ezzel a ceremóniával a lelket „táplálják", mert hisznek örökkévalóságában, halhatatlanságában. A fenyőt 23-án, vagy 24-én együtt díszítik – évtizedekkel ezelőtt több helyen felfűzött táblás csokik függtek a fán –, s mint már írtuk: a Kisjézus születése feletti örömben bárki osztozhat velük, bár kétségtelenül a családé a főszerep, az a legfontosabb, hogy együtt legyenek.

 

Ezt megerősítette a 73 esztendős Csurár Sándor is, aki elmesélte: édesapja az ő „purdékorában" a lakás bizonyos helyeire szalmát szórt, vödörbe piros almát tett, abból itatta a lovat. Ez a teljes karácsony ideje alatt így történt, azt szimbolizálva, a Megváltó jászolban, barmok, állatok között született. Ő ezt már nem gyakorolja. Úgy emlékszik, pár évtizede, hogy a cigányság körében divattá vált, elterjedt az ajándékozás, karácsonyfát azonban már régóta állítanak.

– Szerintem ez a legszebb ünnep a világon. „Szentéccakán" összejön a család, megköszönjük Istennek, hogy békében, egészségben ismét megérhettük ezt a napot, és emlékezünk az ősökre, gyertyát gyújtunk értük. Az is lényeges: ha az utolsó filléreket költjük el, akkor is gazdag, bőséges karácsonynak kell lennie, ekkor senki sem éhezhet.

Ünnepi szótár

Nézzünk egy-két olyan cigány szót, amelyek kötődnek a karácsonyhoz, Jézus Krisztus születéséhez. Ünnepi szótár: ajándék – davipe; angyal – angyelo; bárány – bakriso; cukor, – gudlo, cukro; csillag – cserhen, cserkhan; csomag – kalávo; fa – kast; fiú – csavo, savo; gyertya – momeli, momelyi; hal – macso, maso; harang – harángi, klopoto; hit – patyiben; hó – hiv, jiv, viv; ima – rugyipé; isten – del, devel, devla; istenes – devlaszkero; jászol – jászla, jaszlie; karácsony – krecsuno vagy krechuno; kereszt – trusal; lélek – gyi; pap – radzsaj, rásáj; szent – szunto; szenteste – szunto rátyi, vilija; szeretet – kamipé; templom – ghangheri, khángheri; temető – práhométhán; úr – raj; ünnep – patragyi, szirbotáre; fenyőfa – devleszko kast; szaloncukor – devleszko kaso cukro (vagyis az isten fájának cukra); az isten fia – devleszko savo.

 

C-PRESS - delmagyar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek