Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányügyben egyoldalú a Népszabadság
2009-12-23 10:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányügyben egyoldalú a NépszabadságA Népszabadság december 18-ai számában a laphoz méltatlanul elfogult és inkorrekt cikket jelentetett meg. A „Nem volt a talicskámon hólánc" című anyag szerzője, Ónody-Molnár Dóra annyira egyoldalúan mutatta be az ózdi Hétes-telep viszonyait, amilyen dühös egyoldalúságra a kuruc.info szerzői is csak legszebb pillanataikban képesek.

 

 

 

A mélyszegénységben, segélyből élő „hétesieket” úgy láttatta a cikk szerzője, mint akik alig várják, hogy végre dogozhassanak, ezt viszont a cikk állítása szerint hiába várják, mert nincs együttműködő partner. A telepiek – kivétel nélkül cigányok – „kénytelenek segélyből, családi pótlékból megélni”, mert ugyan „időnként akad közcélú munka, de csak néhány hétre, és csak hat órában.” A Népszabadság szerzője szerint „A hétesiek nagyon várják az ilyen munkaalkalmakat, mert a bér még így is több, mint a segély, és ha csak néhány napra is, de enyhít a szegénységen.”

 

Fura újságírói mentalitás, hogy egy ilyen kritikus és kényes kérdést ennyire csak az egyik oldal megkérdezésével, a másik oldal teljes negligálásával vizsgál. Az újságíró felhívhatta volna az önkormányzatot vagy az Ózdszolg Kft-t, esetleg az Ózdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét. Nem tette meg, neki elég volt néhány hétesi véleménye. A Zipp megtetette helyette. Nem gondoltuk, hogy egy ilyen nagy múltú lap rászorul erre, de úgy látszik a cigánykérdésben több a romantika, mint a realizmus. Csak zárójelben jegyezzük meg, de a Hétes úgy Twist Oliveres hamis képzetek gyűjtőhelye lett, mert az index is folyamatosan közöl vele kapcsolatban egészen komikus írásokat. Pedig ha van hard core realizmus, az éppen a Hétes.

 

A lehazudott ózdi közmunka

 

Először felhívtuk az önkormányzatot, röviden vázoltuk előttük a cikk tartalmát. Az ózdi önkormányzat munkatársa – a cikket korábban nem olvasva – furcsállva hallgatta a Népszabadság állításait. Átirányított minket a többek között közmunkaprogramokkal foglalkozó Ózdszolg Kft-hez. A kft. munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy folyamatosan 4-500 főt foglalkoztatnak különböző közcélú munkákban, s ebből 400-nál több hátrányos helyzetű dolgozik náluk. Jelenleg is két pályázatuk vár elbírálásra, az egyiket kizárólag romák munkáltatásáért pályázták meg. A hölgy megdöbbent, amikor röviden bemutattuk neki a Népszabadság állításait. Véleménye szerint „aki akar dolgozni, van lehetősége, noha előfordul, hogy nehéz feltölteni a létszámot – de ezt csak az tudja, aki itt él, benne van ebben.” Továbbá nem értette, hogy miért nem hívta fel őt a Népszabadság újságírója, pedig a telefonszámuk nyilvános, és a kérdésekre készségesen és részletesen válaszolnak.

 

Ezt követően felhívtuk az Ózdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, Berki Lajost. Berki szinte ingerülten válaszolt, amikor elmondtuk, hogy egy cikk miatt hívtuk, és azt is, hogy mi van a cikkben (ő sem olvasta korábban). A felolvasott – fentebb idézett – pár sort hazugságnak nevezte, mert mint mondta, még a keze alatt is dolgoztak Hétes-telepi cigányok, és jelenleg is húszan-huszonöten takarítják a Hétes-telepet közcélú munka keretei között. Mint mondta, nem igaz, hogy ne lenne munka, aki dolgozni akar, tud, kap fizetést, és ezt visszamenőleg is meg lehet nézni a műszakkönyvekben.

 

Hogyan lesz a törvény betartatásából rasszizmus?

 

A Népszabadság cikke így folytatódik: „Az itt élő embereket nem csak a nyomor köti össze. Szinte kivétel nélkül minden családnak vannak szabálysértési ügyei. Ezek jobbára néhány tízezres bírságok. Ahogy kiteszik a lábukat a telepről, valahogy mindig ott áll egy rendőr. És intézkedik. A húsz-harminc-, esetenként ötvenezer forintos bírságokat nem tudják kigazdálkodni.”

 

Emberi sorsok bemutatása következik. Megszólal a harmincéves B. E., „aki három kiskorú gyereket nevel egyedül. A nagyobbik rendszeresen lóg az iskolából.” Megbírságolták 22 ezer forintra, mert gyermeke (16 éves, a harmadik általánosba jár) a „jogszabályban meghatározott mértékűnél többet hiányzik igazolatlanul az iskolából”. Vagy: „Egy másik férfi meséli: „Toltuk a vasat az úton. Salakvasat. Nem volt macskaszem a kiskocsin. Megbüntettek.” Vagy: „Szeszesital-fogyasztásért harmincezer jár. R. Zs. a telep melletti kisbolt előtt sört ivott, itt csapott le rá a rendőr.” Vagy: „Az első téli nap volt. Reggel picinykét havazott, nem nagyon, éppen hogy belepte a hó a füvet, az úton nem is látszott. Toltam a hulladékot, megállított a rendőr. Nem volt a talicskámon hólánc. Ezért büntetett húszezerre.”

 

Kemény történetek – és értjük is, miről akar szólni ez az egész. A szegény embert az ág is húzza. Szeretne dolgozni, nincs mit, segélyre kényszerül, alig van egy kis valamije, és a hétfejű rendőrség még azt is elveszi tőle. Valóban csak Dickens tudott ilyen szépen írni a szegény emberek kiszolgáltatottságáról.

 

Sejtésünk szerint Ónody-Molnár Dóra kiment a telepre, fel-alá sétált, beszélgetett pár emberrel, azok kifakadtak neki, és mivel még soha nem látott ilyet – és amit mondtak, igazságként kezelte, majd ellenőrzés nélkül leírta. Ennyit róla, és ennyit a Népszabadságról.

 

Ha ő nem tette meg, akkor helyette felhívtuk az Ózdi Rendőrkapitányságot. Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén MRFK Kommunikációs Iroda munkatársa készségesen állt rendelkezésünkre, bár elmondta, hogy újságcikkekre nem reagálnak, s ez ügyben sem tesznek kivételt, de szívesen küld egy tájékoztató anyagot az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi és közbiztonsági helyzetéről (ezt kiegészítette egy összehasonlító statisztikai adattáblázattal, amely az elmúlt két év összes regisztrált bűncselekményét tartalmazza). Íme (ennyi kellett volna a népszabis kollegina részéről is):

 

A Magyar Rendőrség „Zéró Toleranciát” hirdetett. Ennek egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy jogsértés nem maradhat szankció nélkül.

 

Ennek megfelelően tettek és tesznek eleget feladatuknak az Ózdi Rendőrkapitányság járőrei is. Minden jogsértővel szemben azonos módon, azonos megítéléssel, részrehajlás nélkül intézkednek.

 

Évekre visszamenőleg az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén a legtöbb a falopások száma. A fa elszállítása gyakorta házilag készített eszközökön, kerékpáron történik. Ennek visszaszorítása érdekében folyamatos akciókat, illetve intézkedéseket tesznek.

 

Példaértékű országosan is, hogy 15 Cigány Kisebbségi Önkormányzattal van a kapitányságnak együttműködési megállapodása. Ez nem csak papíron működik, hanem heti rendszerességgel találkozik az Ózdi Rendőrkapitányság Vezetője és az Ózdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Elnöke. Ezeken a találkozókon sort kerítenek arra, hogy megbeszéljék a helyi problémákat és megoldásokat keressenek. Panasz, mely megalapozott lett volna nem érkezett a túlzott rendőri szigorral kapcsolatban.

 

Kiemelnénk, hogy a rendőrség a cigány kisebbségi önkormányzatokkal együttműködve, velük folyamatosan egyeztetve végzi a munkáját. Ugyanezt mondta Berki Lajos is, hozzátéve az egyedülálló és jól működő, a városőrség mintájára megszervezett telekgondnoki rendszer fenntartását és működtetését is. Ózd 5 roma telepének 2000-2500 lakójából lett kiválasztva a 20 telekgondnok, feladatuk a helyi lakosok felügyelése, a telepek belső közbiztonsága.

 

Berki Lajos miután felsoroltuk neki a fentebb idézett bűncselekményekre „vadászó” rendőrök büntetési gyakorlatának példáit, annyit válaszolt, hogy „ezeket [a sérelmeket] legfeljebb egy-két fő mondhassa”, majd visszakérdezett: „Maga szerint elhallgatnám, ha ez igaz lenne? Elnézném, ha zaklatnák a cigányokat?”

 

Ebben az esetben a Népszabi célja biztosan nem az igazság feltárása volt. Sokkal inkább nevezhetnék hangulatkeltőnek az írást. Az ilyen valóságtól elrugaszkodott írások ártanak legtöbbet a cigányságnak, mert nem együttérzést, hanem felháborodást váltanak ki azokból, akik jártak már kettőnél többször vidéken.

 

C-PRESS - Zipp

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek