Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Frusztráció, szégyen, tehetetlenségFrusztráció, szégyen, tehetetlenség
2009-12-21 10:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Frusztráció, szégyen, tehetetlenségAz alacsony foglalkoztatottság, a közoktatás rendkívüli egyenlőtlensége az egész társadalom problémája. Attól válik „cigánykérdéssé", hogy ezzel a címkével dobják be a köztudatba - mondja Zolnay János szociológus.

 

 

 

– Alapítója az idén tavasszalalakult Méltóságot Mindenkinek Mozgalomnak. Mi értelme volt létrehozni egy n+1-ik emberi jogi szerveződést?

 

– Az utóbbi években gyökeresen megváltozott a helyzet, a romák olyan módon kerültek célkeresztbe, amire korábban nem volt példa. Minden bi zonnyal „Olaszliszka” hozott fordulatot. A mozgalmunk létrehozása ezekre a jelenségekre válasz.

 

– Értem, de a kérdés az: voltértelme?

 

– Az igazat megvallva nemvagyok mozgalmár típus, csak a személyes motivációimról tudok beszélni. Pécsen tanítok szociológiát. A sorozatgyilkosságokról szóló híreket hallva a roma diákok állandóan azzal jöttek hozzám, hogy mondjam már meg: csomagolni kell? Elköltözni ebből az országból?! Frusztráció, szégyen, tehetetlenség – ebből született mozgalom.

 

– Ennek a mozgalomnak szociológusok és más szakértők adják a gerincét. Rengeteg kutatást végeztek a cigányságról, programok sokaságát dolgozták ki, de a szélsőjobboldallal szemben, úgy látszik, hatástalanok. Nem kellene stratégiát váltani?

 

– Nem hiszem, hogy a szélsőjobb visszaszorítása a civil szervezetek feladata lenne. Egyébként sem tudom, mit lehet tenni.

 

– Elég baj.

 

– Bizony elég baj. Szkeptikus vagyok. A kormányok egyike sem volt képes növelni a foglalkoztatottságot, megakadályozni a szegregációt. Pedig akadtak gazdaságilag prosperáló időszakok is. Mit várjunk válság idején? Olyan folyamatok indultak el, amelyeket ma már nagyon nehéz megfordítani. Bizonyos térségekben a kistelepülések gettósodása megállíthatatlannak tűnik.

 

– Egy antirasszista rendezvényen arról beszélt: könnyen lehet, hogy „mi vagyunk kisebbségben”. A társadalom többsége tehát rasszista?

 

– Nem. Ilyesmit soha nemgondoltam. A társadalom többsége csak szeretne egyről a kettőre jutni. Közben viszont borzasztóan kicsinyre szűkült az a felület, ahol a cigányok és a nem cigányok érintkezhetnek. Nem a lakóhelyi környezet, hanem a közös munkahely az a terep, amely a különböző csoportok tagjait képes közelebb hozni egymáshoz. Annak, hogy a romák túlnyomó része a rendszerváltáskor elvesztette az állását, az is a következménye, hogy a cigányságot individuumokból álló közösség helyett arctalan, fenyegető tömegként jelenítik meg.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek