Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bolgár, magyar: két jó barát?
2009-12-20 23:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bolgár, magyar: két jó barát?Bulgária a bolgároké - ezzel a szlogennel szerzett népszerűséget a bolgár szélsőjobboldali párt, az Ataka. Nem pusztán ennyi a hasonlóság a Jobbikkal: az oroszbarátságtól a cigánytéma sulykolásán át a rendvédelmi szervek veteránjainak leigazolásáig a balkáni és a pannon radikálisoknál számos közös pontot találni.

 

 

 

Gárda, harmadik erő, cigánybűnözés - ezek a fogalmak nemcsak a magyar, hanem a bolgár belpolitika részei is. Időről időre "önvédelmi" gárda menetel az utcákon, a radikális jobboldali párt megkerülhetetlen tényező, s egyik legfontosabb témája az etnikai kisebbséggel kapcsolatos.

Akárcsak nálunk, Bulgáriában is egy utódpárt és egy jobbközép párt küzd egymással. A baloldal fő ereje az Oroszországgal meleg barátságot ápoló, gazdaságilag liberális, ám elsősorban a kommunizmus nosztalgikusainak szavazatait megszerző Bolgár Szocialista Párt. Vele szemben áll a parlamenti választásokat idén júliusban megnyert, nyugati orientációjú Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért elnevezésű jobbközép formáció. A hajdan erős, az országot 2001-2005 között kormányzó, liberális önbesorolású II. Simon Nemzeti Mozgalom (a volt cár formációja) idén kiesett a parlamentből. Közöttük felnőtt az Ataka (Támadás), amely "Bulgária a bolgároké" jelszóval hasít, s cigány- és törökellenes kirohanásokkal szerzett népszerűséget (Bulgáriában jelentős török kisebbség él).

Showmesterből politikus

Az Ataka rendszerint negyedik helyen teljesít a választásokon a jobboldal, a szocialisták és a török kisebbség érdekvédelmi szervezete mögött. A jobboldali radikális jelölt viszont 2006-ban második volt az elnökválasztáson: a párt ezért igyekszik beállítani magát a harmadik legjelentősebb erőként. Az Ataka európai parlamenti képviselője az a Dimitar Sztojanov, aki 2006-ban a brüsszeli intézményben - amikor országa uniós csatlakozása előtt megfigyelőként dolgozott Belgiumban - elektronikus körlevélben cigány prostituáltakkal vetette össze a fideszes Járóka Líviát.

Az Ataka alig két hónappal a 2005. júniusi országgyűlési voksolás előtt alakult, s első nekifutásra a szavazatok nyolc százalékát szerezte meg. A volt kommunista állambiztonság több tisztjét soraiban tudó alakulat koalícióként jött létre, melynek kisebb "patrióta" pártok mellett tartalékos katonák formációja is tagja volt - az Ataka a kezdetektől szoros viszonyt alakított ki a fegyveres testületek veteránjaival. (A Jobbik rendvédelmi, katonai szakértőiről lásd keretes írásunkat.)

"A radikális párt 2005-ben egyedüliként beszélt egy új rendszerváltás szükségességéről, s az átmenet nehézségei miatt csalódottakhoz szólt" - magyarázza a Heti Válasznak Peter Valkov, a Political Capital Bulgaria elemzője.

Mindezt egy karizmatikus vezértől hallhatták a választók. A pártot máig vezető Volen Sziderovot az ország egy kábeltévé belemenős show-jából ismerte meg. A tömeggyűléseken megafonba harsogó néptribun beszédeiben ügyesen kombinálja a lírai hazafiságot a posztmodern médiavilág tizenöt másodperces igazságaival. Sziderov a rendszerváltás után a "bolgár MDF", a Demokratikus Erők Szövetségének lapját szerkesztette, majd a posztkommunistákkal jó viszonyt ápoló sajtócézárnak, Petyo Bluskovnak dolgozott. Egyes szófiai lapok tudni vélik, hogy Sziderov a kilencvenes évek végén az Overgas, az orosz gázimportot bonyolító magáncég alkalmazottja volt. A vállalat ötven százalékban a Gazprom tulajdonában van, fele részben egy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű holdingé.

Moszkva irányt mutat

Nem tudni, innen származik-e az Ataka oroszbarátsága, de tény: Sziderov minden lehetséges alkalommal kiáll Moszkva mellett. Javasolta már Oroszország EU-tagságát; az energiavitákban is rendszeresen ostorozza az EU-t, Amerikát, s a nagy keleti szomszéd érveit teszi magáévá. Akárcsak a Jobbik. Balczó Zoltán európai parlamenti képviselő többször felszólalt már Brüsszelben a magyar érdekként is azonosítható (mert az orosz gáztól való függést csökkentő) Nabucco vezeték ellen, s a Moszkva szorgalmazta Déli Áramlat mellett érvelt (amely orosz energiát szállítana). Ez persze még nem bizonyítja a muszkavezetői elkötelezettséget. Figyelemre méltó azonban, hogy míg a halálbüntetéstől a politikusi korrupción át a cigánykérdésig a Jobbik olyan kérdéseket vet fel, amelyek a többség számára népszerűek, gázvezetékügyben nem ez a helyzet. A Századvég-Forsense felmérése szerint a magyarok 50 százaléka támogatja a Nabuccót, s csak 16 százalékuk a Déli Áramlatot.

 

Az Ataka kiléptetné Bulgáriát a NATO-ból, csökkentené az Európai Unióval való kereskedést, s visszahódítaná a balkáni ország "elveszített piacait": Oroszországot, Szíriát, Vietnamot, Líbiát. Ugyanezt mondja Vona Gábor, aki a Heti Válasznak (2009. január 22.) a fontos piacnak nevezett Oroszországgal való szorosabb kapcsolat mellett érvelt. A Jobbik pedig minden, Amerikával szembenálló gazdasági és politikai szereplőről (Irán, Venezuela) rokonszenvvel szól. Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő már a "szkíta-avar hagyományra" hivatkozva Kazahsztánt tenné hazánk stratégiai partnerévé.

Újabb orosz vonatkozás: visszhangot váltott ki Bulgáriában, amit a Dnevnik című napilap írt meg az Ataka első, 2005-ös sikere idején. Eszerint 2002-ben Volen Sziderov Moszkvában tartott előadást egy holokauszttagadókból, orosz sovinisztákból álló közönségnek. Egyes kommentárok összefüggést vélelmeztek a politikai fellépést megelőző moszkvai kapcsolat és az Ataka finanszírozása között. Bizonyítékkal azonban eddig senki nem szolgált, az orosz nagyhatalmi érdekek támogatása viszont tény.

Gárda itt, gárda ott

Hasonló véleményekkel a Jobbiknak is kellett szembesülnie, miután Vona Gábor 2008 végén Moszkvában járt, s ahogy fogalmazott, "egy értelmiségi kör" előtt tartott előadást Oroszország és Európa kapcsolatáról. A pártja esetleges orosz támogatását sejtetőknek válaszolva Vona a barikad.hu-nak idén augusztusban azt nyilatkozta: "A vád nyilván abból fakad, hogy nem rejtem véka alá a véleményemet az oroszokkal kapcsolatban. Nem teheti meg Magyarország, hogy csak azért, mert Washington és Brüsszel ezt adja parancsba, nem használja ki a magyar mezőgazdaság számára az orosz piacban rejlő hatalmas lehetőségeket."

A Jobbik oroszbarátsága azért is érdekes, mert ebben az egymást általában rühellő közép-kelet-európai radikálisok Szlovákiától Magyarországon át Szerbiáig és Bulgáriáig egyetértenek.

E geopolitikai finomságokra persze sem Magyarországon, sem Bulgáriában nem sokan fogékonyak. A kisebbségekkel kapcsolatos konfliktusos együttélésre már annál inkább: nem véletlen, hogy az idei parlamenti választáson 9,4 százalékot szerző bolgár radikális párt legnépszerűbb témája a cigányokkal kapcsolatos. "A belpolitikában az Ataka azért lehet sikeres, mert olyan problémákat karol fel, amelyeket a többi párt kerül. Ez leginkább az etnikai és vallási kisebbségekkel való együttélés konfliktusait jelenti" - írja a honi helyzetre rímelő értékelést Svetozar Dimitrov bolgár politológus a magyar konzervatorium.hu-n.

Annyi különbség azonban mindenképpen van a balkáni és a pannon radikálisok között, hogy előbbiek nem építettek fel milíciát. Ám a magyar változattal egy időben, 2007 nyarán létrehozott Bolgár Gárda létezik, vezetője, Bojan Rasate ott sertepertélt az Ataka létrehozása körül. Útjai elváltak Sziderovval, saját pártja egy százalék alatti, amit Rasate az ősi múlthoz való meneküléssel próbál ellentételezni. Felvette egy pogány uralkodó nevét, a "természetesen" önvédelmi céllal megalakult gárda akciói pedig mozgósító hatással bírnak a szocialisták antifasiszta retorikára fogékony, idősebb szavazótáborára. Némi posztkommunista rásegítés felfedezhető a Bolgár Gárdánál: Rasatének műsora van egy alacsony nézettségű kábeltévén. Ennek tulajdonosa közel áll a szocialistákhoz, a diktatúra idején az állambiztonság ügynöke volt.

 

EZREDESEK KLUBJA

Míg az Ataka a kezdetektől szoros viszonyt ápol a bolgár rendvédelmi erők veteránjaival, a Jobbik körül mostanában gyülekeznek a korábbi rendőr és honvéd főtisztek. Vélhetően az ő érdekükben is született a Jobbik október 24-i kongresszusán az az alapszabály-módosítás, mely szerint csak a korábbi MSZP-, SZDSZ- és 2006 utáni MDF-tagokat tilos felvenni, az MSZMP tagjai viszont politizálhatnak a pártban. Ezzel megnyílt a karrierút olyanok előtt, mint Osvát László nyugállományú rendőr ezredes, a terrorelhárító szolgálat egykori parancsnoka. A párt csendőrségfelelőse korábban az MSZMP tagja volt. Hasonló cipőben jár Tián József egykori honvéd ezredes, a Csapatok Érdekvédelmi Szövetsége elnevezésű katona-szakszervezet elnöke. A Jobbik honvédelmi kabinetjének egyik irányítója lapunknak úgy fogalmaz: tagja volt a kommunista pártnak, de ennek elsősorban a katonák érdekvédelme miatt volt jelentősége. Az ántivilágban ugyanis csak itt lehetett panaszkodni, a Néphadsereg más fórumain "nem lehetett nemet mondani". Tián József felkérésre vállalná a parlamenti képviselőséget, és szívesen közreműködne a honvédség újjáépítésében.

Más, pályájukat még a rendszerváltás előtt kezdő egykori főtisztek is jobbikos karriert fontolgatnak. Az Index információi szerint jövő tavasszal Kecskeméten indul jelöltként Gál Sándor ezredes, korábbi vadászpilóta. Akad még rendészeti erős ember a párt holdudvarában: így például a rendőrségtől alezredesként leszerelt Papp László, a Jobbik nemzetbiztonsági kabinetjének tagja és a csendőrség újjáélesztése ügyében aktív Molnár József, nyugalmazott határőr alezredes.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek