Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Nem volt a talicskámon hólánc"
2009-12-18 10:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Nem volt a talicskámon hólánc"Szemelvények a gettónapokból
Sűrű szabálysértési bírságokkal tartják sakkban a rendőrség az ózdi Hétes-telep cigány lakóit. Ha nincs indok, találnak.

 

 

 

Az ózdi Hétes-telepen 60-70 család él, többségük kiúttalan szegénységben. Az észak-borsodi ipar a rendszerváltás után azonnal összeomlott, az ózdi gyárak bezárása után családok ezrei maradtak ezen a vidéken munka nélkül, és kénytelenek segélyből, családi pótlékból megélni. Időnként akad közcélú munka, de csak néhány hétre, és csak hat órában. A hétesiek nagyon várják az ilyen munkaalkalmakat, mert a bér még így is több, mint a segély, és ha csak néhány napra is, de enyhít a szegénységen.

 

Az itt élő embereket nem csak a nyomor köti össze. Szinte kivétel nélkül minden családnak vannak szabálysértési ügyei. Ezek jobbára néhány tízezres bírságok. Ahogy kiteszik a lábukat a telepről, valahogy mindig ott áll egy rendőr. És intézkedik. A húsz-harminc-, esetenként ötvenezer forintos bírságokat nem tudják kigazdálkodni. Így marad a közérdekű munka, ehhez viszont együttműködő partner is kell, például egy önkormányzat.

 

Azokon a helyeken, ahol ilyen szabálysértési bírságok keletkeznek, nem a partneri együttműködés a jellemző. Így marad a kamatos pénz, ami tovább nyomorítja a helyzetüket. Vagy az elzárás: a szabálysértési büntetés ugyanis leülhető. Ezer forintot ér egy nap, egy átlagos szabálysértési bírság (harmincezer forint) egy hónap a „sitten”. A büntető törvénykönyv elzárással bünteti azokat, akik a társadalomra veszélyes cselekményt követnek el. Egy elítélt egy napja a börtönben közel nyolcezer forintjába kerül az adófizetőknek. Megnéztük, a Hétesen milyen cselekményekért szabnak ki rendszeresen bírságokat.

 

B. E. harmincéves. Három kiskorú gyereket nevel egyedül. A nagyobbik rendszeresen lóg az iskolából. Az a szülő, akinek a gyermeke a jogszabályban meghatározott mértékűnél többet hiányzik igazolatlanul az iskolából, „közoktatási törvényben meghatározott kötelezettségeinek nem tesz eleget, ezért pénzbírsággal sújtható”.

 

B. E. esetében a pénzbírság kiszabásánál súlyosbító körülmény, hogy az igazolatlan hiányzások miatt már volt büntetve. „Enyhítő körülményként értékelhető adat nem állt rendelkezésemre, mivel a személyi és jövedelmi viszonyaira vonatkozó szabályszerűen kézbesített adatközlő nyilatkozatot nem küldte vissza”, áll a határozatban, ami fellebbezés nélkül, jogerőre emelkedett.

 

Hétes-telepen az emberek jövedelmi viszonyai adatközlő nyilatkozat nélkül is hamar átláthatók. B. E.-re – fia igazolatlan hiányzásai miatt – huszonkétezer forint bírságot szabtak ki. Az asszony nem értette, milyen papírokat kellett volna kitöltenie, hogy mérsékeljék a büntetését. A fellebbezés intézményéről azt sem tudta, hogy létezik. És nem volt senki, aki a jogairól tájékoztassa. Arról például, hogy aki három kiskorú gyermekét egyedül neveli, nem válthatja elzárásra a szabálysértési bírságot. Ezért B. E.-re egy nyári éjszakán rátörték a rendőrök az ajtót, és börtönbe vitték. Két napot ült a huszonkettő helyett, mert a kamatos ember kifizette a bírság fennmaradó részét.

 

– Miért nem jár az a fiú iskolába? – kérdezzük az aszszonyt.

 

– Napszámba jár, hiába beszélek neki.

 

Aztán papírokat hoz. Kiderül: a fia 16 éves, és harmadik általánosba jár.

 

– Ide, a Fehérbe – mutat adomb felé. Fehérnek becézik a Hétes-telepen a cigányiskolát. Innen minden gyerek oda jár.

 

B. Gy. középkorú férfi Ózdon, a Gyár úton hazafelé tartott egy rozzant fataligával, hivatalosan „vashulladék szállítására igénybe vett kézikocsival”, amikor „rendőri intézkedés alá lett vonva”. „Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a kézikocsi jobb első részén nem volt elhelyezve az üzemben tartó nevét és címét tartalmazó tábla.” A fataliga a KRESZ-nek nem megfelelő felszereltsége miatt B. Gy.-t ötezer forintos pénzbírsággal büntették. B. Gy. nem talál munkát, a segélyből nem tudja eltartani a családját, ezért naponta tolja a taligát és szedi össze a szemetet a város környékéről.

 

Egy másik férfi meséli: „Toltuk a vasat az úton. Salakvasat. Nem volt macskaszem a kiskocsin. Megbüntettek.”

 

Más: „Az első téli nap volt. Reggel picinykét havazott, nem nagyon, éppen hogy belepte a hó a füvet, az úton nem is látszott. Toltam a hulladékot, megállított a rendőr. Nem volt a talicskámon hólánc. Ezért büntetett húszezerre.”

 

Hasonló ügybe keveredett K. I. Ő tojásért indult rozoga biciklijével a kisboltba. Kihajtott a telepről. K. I. egy lomtalanításon szerezte kempingbiciklijét, amit addig bütykölt, míg a járgány valamennyire működőképes nem lett. Hiába. A bicikli állapota ugyanis a KRESZ 5. § (1) bek. b) pontjába ütközik: nem volt rajta piros fényvisszaverő. K. I.-t harmincezerre büntették. Ahogy a testvérét is. Az ő biciklijével az volt a baj, hogy túl kopott volt a kerék gumija.

 

Szeszesital-fogyasztásért harmincezer jár. R. Zs. a telep melletti kisbolt előtt sört ivott, itt csapott le rá a rendőr.

 

Majdnem minden cigánytelepet elválaszt valami a többség által lakott részektől. Vasúti sín, kiserdő, gyárak, raktárépületek. A Hétest egy árok és a rajta átívelő híd.

 

„Szeszes ital fogyasztása tilalmának megszegése miatt” R. Zs. szabálysértést követett el. „A feljelentés szerint a rendőrjárőr 2009. 05. 18-án 14.35 órakor nevezett személyt az Ózd, Rombauer téren tetten érte, amint a közterületen Borsodi feliratú üvegből sört fogyasztott.” Súlyosbító körülményként vették figyelembe az „elkövetett cselekmény súlyát és jellegét”, és azt, hogy már nem először fordul elő. Enyhítő körülményként értékelhető adat nem merült fel, személyi, jövedelmi viszonyairól az eljáró hatóság semmilyen információval nem rendelkezett.

 

– Ez a kisbolt a legtutibb bírságolóhely. Bekamerázták. A rendőrök azonnal itt teremnek, ha valaki alkoholt vesz – világosít fel egy fiatal férfi.

 

Így élnek a gettólakók.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek