Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányság helyzete nagy kihívás
2009-12-15 08:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigányság helyzete nagy kihívásA cigányság helyzete talán a legnagyobb kihívás a magyar társadalom számára - jelentette ki Gémesi Ferenc szakállamtitkár az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány (EÖKIK) legújabb kiadványainak hétfői bemutatóján.

 

 

 

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára szerint bebizonyosodott, hogy "nem lehet csak kisebbségpolitikai eszközökkel kezelni" a magyarországi cigányság helyzetét. Megjegyezte, fontos lenne, hogy "a társadalom ingerküszöbét ne csak segélyezési kérdésként lépje át" a cigányság helyzete, mert annak érdemi kezelése nélkül nem tudja a magyar társadalom az uniós csatlakozás utáni modernizációt elvégezni.

Törzsök Erika, az EÖKIK igazgatója arról szólt, hogy a kutatóközpont eredményei "a döntéshozók asztalára kerülnek", hogy segítsék munkájukat. Ennek része a cigányságról szóló éves jelentésük legújabb kötete, a Cigánynak lenni Magyarországon - Jelentés 2008.

A kötetről az egyik szerkesztő és szerző, Zolnay János elmondta, hogy sem a tartós munkanélküliség, sem a mélyszegénység nem "romaspecifikus". A kistelepülési gettósodás nem önmagában a romákra vezethető vissza - jelentette ki.

A kötet tanulmányai alapján elmondta, hogy a 2008 végén kezdődött Út a munkához program első fél évének tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a program "rendkívül drága, drágább, mint az érintettek segélyezése". Szerinte nem kerültek közelebb a rosszul képzett, alacsony iskolai végzettségű tartós munkanélküliek a folyamatos megélhetést biztosító, elsődleges munkapiachoz. Nem valósult meg a mobilizáció, a hátrányos térségekben élők munkahely közelébe költözése, mivel az érintettek számára nincs elérhető lakhatási lehetőség.

Zolnay János "stratégiai ágazatnak" nevezte a közoktatást az alacsony képzettségű szegények sorsát illetően. Felhívta a figyelmet arra, hogy - a 2003-ban elhatározott törekvésekkel ellentétben - nem sikerült megfékezni az etnikai szegregációt.
A kötet bemutatja két város, Hódmezővásárhely és Mohács deszegregációs kísérletét. Ugyancsak foglalkozik az évkönyv a 2008 novembere és 2009 augusztusa közötti, hat halálos áldozatot követelő célzott merényletekkel a cigányság ellen.

Az EÖKIK másik tanulmánykötete Jakab Attila Vergődésben című munkája, amely a határon túli magyarság egyházi életének történeti változásait mutatja be. Az írás bemutatja, hogy a rendszerváltozásokat követő időkben az egyházak mellett más közösség- és identitásmegtartó helyek is megjelentek, miközben megnőtt az emberek vallási, spirituális igénye.

A közalapítvány munkatársa, Huszka Beáta két tanulmányban foglalkozik az EÖKIK egyik fő kutatási területének számító Balkánnal. Az egyikben a szlovén és a horvát, a másikban a montenegrói függetlenségi mozgalmak mozgósítási érvelésének sajátosságait mutatja be.

Lagzi Gábor történész a Lengyelek, de másak című tanulmányában a volt Szovjetunió területén élő lengyel kisebbségekről írva megállapítja, hogy amíg a
magyarok esetében nagyjából egységes nyelvi nemzetről beszélhetünk, addig Fehéroroszországban vagy Ukrajnában a lengyelek önbesorolás alapján vallják magukat lengyelnek. Mivel nyelvüket nem őrizték meg, identitásukat a római katolikus egyházhoz való tartozás határozza meg. Lengyelország nemzetpolitikájával is foglalkozik a tanulmány. Azzal például, hogy az egykor Kazahsztánba deportált 60 ezer lengyel hazatelepítésével is foglalkozott az anyaország, amely megalkotta a saját státustörvényét, hogy a határain kívül élő lengyelek kedvezményekre jogosító igazolványhoz juthassanak.

Két tanulmánykötet foglalkozik az Európai Unión belüli, határon átnyúló együttműködés lehetőségeivel. Majoros András a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helyzetét elemezi, kimutatva, hogy a 2004-es nagy uniós bővítés és a több anyagi forrás ellenére csökkent a regionális együttműködés lendülete, azért is, mert lassan halad a szükséges közlekedési összeköttetések megépítése. Hegedűs Dániel pedig megvizsgálta az uniós források egyszerűsített pályáztatását és az elnyert pénzösszegek közvetlen lehívását lehetővé tevő társulások jogszabályi helyzetét, azt, hogy mennyire illeszkedik az EU és a résztvevő országok joganyaga egymáshoz.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek