Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyűlölet zsidók és cigányok ellen: mi történt a Hit Gyülekezetében?
2009-12-11 12:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyűlölet zsidók és cigányok ellen: mi történt a Hit Gyülekezetében?A Nobel-békedíjas író szerint soha sem volt olyan jó a kapcsolat a zsidók és a keresztények között, mint napjainkban, mégis az antiszemitizmus feléledésére panaszkodott.

 

 

 

A zsúfolásig megtelt, légterében még a legutóbbi működös, lézerfényes szertartás nyomait őrző Gyömrői úti csarnokban a szokásos, vidám vasárnapos hangulatban és díszletek között rendezett műsorral vezették fel a vendéglátók a világhírű holokauszt szakértő előadását. A köszöntőt Feldmayer Péter, a Mazsihisz elnöke mondta, József Attila Thomas Mannhoz írt egykori soraival, fehérek között egy európait köszöntve az ötvennégy éve az USA-ban élő, Máramarosszigeten született, és a német haláltáborokat megjárt íróban.

 

Az érezhetően súlyos indulatoktól vezérelt szavai szerint Magyarországon a zsidókérdés egyenlő a nevesített ősi gyűlölettel a zsidók, a cigányok, no meg az ő barátaik ellen. Utóbbiak között is kiemelt helyen említette az est házigazdáját, Németh Sándor vezető lelkészt, aki nemrég az egyik legrangosabb kitüntetést vehette át Izrael - Feldmayer szavai szerint „örök és egységes" - fővárosában, Jeruzsálemben. Az elnök szavait hatalmas taps honorálta.

 

Wiesel a tízezres nagyságú, zömében keresztény közönség előtt gyerekkori emlékét idézte, amikor szülőhelyén a haszid iskolába menet a templom mellett elhaladtában mindig félelem lett rajta úrrá, a zsidók ősi rettegésének megtestesüléseként mindentől, ami keresztény. Gyorsan rá is tért a szerinte a keresztény tanokon alapuló Hit Gyülekezetével közös ellenség nevén nevezésére, többek között az antiszemitizmust, a fanatizmust és a bigottizmust sorolva ide.

 

Ezután rendkívül élvezetes „sztorizás" következett bibliai történetek kapcsán, szóba került Ádám és Éva esetének magyarázata éppúgy, mint például a Messiás eljövetelével kapcsolatos, a zsidó, illetve a keresztény meglátásban fellelhető különbözés. Humor és kedély hatotta át a professzor előadását, amelyet a hálás közönség gyakran szakított félbe lelkes tapsával. A derűs történetek közé, szinte észrevétlenül illeszkedtek az olyan, megfellebbezhetetlen módon előadott közlések, mint például, hogy minden kultúra halandó, kivéve a zsidókét.

 

Elmondta azt is, hogy az ő személyes számonkérése nyomán, attól számítva alig egy hét múlva kért hivatalosan is bocsánatot a zsidók ellen elkövetett bűnökért az izraeli parlamentben a német elnök.

 

Azután az író a dalai lámához fűződő szívélyes kapcsolatáról beszélt, aki az évezredes száműzetés után eredeti hazájába visszajutni képes nép, a zsidók példájának lényegét kérdezte tőle, saját híveinek okulására. Wiesel a szenvedélyes tanulni vágyásban és a szolidaritásban jelölte meg sikerük valódi titkát.

 

Végül a nézői kérdések következtek, először arról, hogy „vajon a professzor úr meg tudott-e bocsátani a magyar nemzetnek a zsidóság ellen elkövetett bűneiért?". A Nobel-díjas előadó magát tanúnak, és nem bírának nevezve elhárította a felelősséget, hogy a számos áldozat nevében megbocsátást osszon, hangsúlyozva eközben, hogy a saját esetében valószínűleg hajlana ilyesmire, kategorikusan elvetve általában a kollektív bűnösség elvét.

 

A következő kérdés Izrael jövőjét firtatta, amire Wiesel válasza úgy hangzott, hogy szerinte már nem is a zsidók és a palesztinok, hanem sokkal inkább a palesztinok és palesztinok között feszül az igazi ellentét, utalva a Hamasz Izraelt elpusztítani szándékoló alapszabályára.

 

Legvégül egy régi, keleti mese intelmét idézte, miszerint „a megoldás a ti kezeitekben van", amikor egy fiatal hallgató a zsidóság problematikájának általános gyógymódjáról kérdezte. Óvta az ifjakat különösen a múlt, már eddig is sokat ártó kísérteteinek napjainkban tapasztalható visszatérésétől, erős, személyes ellenállásra bíztatva őket.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek