Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyűlölet zsidók és cigányok ellen: mi történt a Hit Gyülekezetében?
2009-12-11 12:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyűlölet zsidók és cigányok ellen: mi történt a Hit Gyülekezetében?A Nobel-békedíjas író szerint soha sem volt olyan jó a kapcsolat a zsidók és a keresztények között, mint napjainkban, mégis az antiszemitizmus feléledésére panaszkodott.

 

 

 

A zsúfolásig megtelt, légterében még a legutóbbi működös, lézerfényes szertartás nyomait őrző Gyömrői úti csarnokban a szokásos, vidám vasárnapos hangulatban és díszletek között rendezett műsorral vezették fel a vendéglátók a világhírű holokauszt szakértő előadását. A köszöntőt Feldmayer Péter, a Mazsihisz elnöke mondta, József Attila Thomas Mannhoz írt egykori soraival, fehérek között egy európait köszöntve az ötvennégy éve az USA-ban élő, Máramarosszigeten született, és a német haláltáborokat megjárt íróban.

 

Az érezhetően súlyos indulatoktól vezérelt szavai szerint Magyarországon a zsidókérdés egyenlő a nevesített ősi gyűlölettel a zsidók, a cigányok, no meg az ő barátaik ellen. Utóbbiak között is kiemelt helyen említette az est házigazdáját, Németh Sándor vezető lelkészt, aki nemrég az egyik legrangosabb kitüntetést vehette át Izrael - Feldmayer szavai szerint „örök és egységes" - fővárosában, Jeruzsálemben. Az elnök szavait hatalmas taps honorálta.

 

Wiesel a tízezres nagyságú, zömében keresztény közönség előtt gyerekkori emlékét idézte, amikor szülőhelyén a haszid iskolába menet a templom mellett elhaladtában mindig félelem lett rajta úrrá, a zsidók ősi rettegésének megtestesüléseként mindentől, ami keresztény. Gyorsan rá is tért a szerinte a keresztény tanokon alapuló Hit Gyülekezetével közös ellenség nevén nevezésére, többek között az antiszemitizmust, a fanatizmust és a bigottizmust sorolva ide.

 

Ezután rendkívül élvezetes „sztorizás" következett bibliai történetek kapcsán, szóba került Ádám és Éva esetének magyarázata éppúgy, mint például a Messiás eljövetelével kapcsolatos, a zsidó, illetve a keresztény meglátásban fellelhető különbözés. Humor és kedély hatotta át a professzor előadását, amelyet a hálás közönség gyakran szakított félbe lelkes tapsával. A derűs történetek közé, szinte észrevétlenül illeszkedtek az olyan, megfellebbezhetetlen módon előadott közlések, mint például, hogy minden kultúra halandó, kivéve a zsidókét.

 

Elmondta azt is, hogy az ő személyes számonkérése nyomán, attól számítva alig egy hét múlva kért hivatalosan is bocsánatot a zsidók ellen elkövetett bűnökért az izraeli parlamentben a német elnök.

 

Azután az író a dalai lámához fűződő szívélyes kapcsolatáról beszélt, aki az évezredes száműzetés után eredeti hazájába visszajutni képes nép, a zsidók példájának lényegét kérdezte tőle, saját híveinek okulására. Wiesel a szenvedélyes tanulni vágyásban és a szolidaritásban jelölte meg sikerük valódi titkát.

 

Végül a nézői kérdések következtek, először arról, hogy „vajon a professzor úr meg tudott-e bocsátani a magyar nemzetnek a zsidóság ellen elkövetett bűneiért?". A Nobel-díjas előadó magát tanúnak, és nem bírának nevezve elhárította a felelősséget, hogy a számos áldozat nevében megbocsátást osszon, hangsúlyozva eközben, hogy a saját esetében valószínűleg hajlana ilyesmire, kategorikusan elvetve általában a kollektív bűnösség elvét.

 

A következő kérdés Izrael jövőjét firtatta, amire Wiesel válasza úgy hangzott, hogy szerinte már nem is a zsidók és a palesztinok, hanem sokkal inkább a palesztinok és palesztinok között feszül az igazi ellentét, utalva a Hamasz Izraelt elpusztítani szándékoló alapszabályára.

 

Legvégül egy régi, keleti mese intelmét idézte, miszerint „a megoldás a ti kezeitekben van", amikor egy fiatal hallgató a zsidóság problematikájának általános gyógymódjáról kérdezte. Óvta az ifjakat különösen a múlt, már eddig is sokat ártó kísérteteinek napjainkban tapasztalható visszatérésétől, erős, személyes ellenállásra bíztatva őket.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek