Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"A frusztráció az irracionális bűncselekménytípusoknak kedvez"
2009-12-11 12:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"A frusztráció az irracionális bűncselekménytípusoknak kedvez"A pécsi ámokfutás és a cigányellenes merényletsorozat gyökere közös - állítja Finszter Géza kriminológus. Szerinte az egyik fő baj, hogy a politikusok nem jutnak közös nevezőre: keményebb büntetésekkel vagy megengedőbben, a kiváltó okokra koncentrálva lehet-e eredményt elérni.

 

 

 

HVG: A pécsi gyógyszerészhallgató emberéletet is követelő ámokfutásával Magyarországon is megjelent az iskolai erőszak legbrutálisabb formája. Mit gondol, elkerülhetetlen jelenségről van szó?

 

F. G.: Sajnos előre látható volt. Húsz éve alkalmam volt hosszabban beszélgetni a kanadai kriminológia egyik doyenjével, Szabó Dénes professzorral. Ő már akkor felhívta a figyelmet, hogy az USA olyan társadalmi működési zavarokkal küzd, amelyek efféle konfliktusok kialakulásához vezethetnek. Az idő őt igazolta. Óvott minket, nehogy átvegyük ezt a szinte kizárólag a teljesítményre és a kíméletlen versenyre építő társadalmi mintát, ahol a vesztesek tragikus helyzetbe kerülnek. S hogy önmaguk ellen fordulnak-e, vagy épp lemészárolják felebarátaikat, az megjósolhatatlan. A konkrét esetben a bajt talán csak a pszichológusok láthatták volna előre, de lehet, hogy ők sem. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy megteremthető olyan társadalmi környezet, ahol az ilyen cselekmény nem lehet minta.

 

HVG: Ez az új bűncselekményforma ezek szerint görbe tükre a megzavarodott társadalmi folyamatoknak?

 

F. G.: A kriminológia már legalább száz éve figyelmeztet a társadalmi bajok jelentőségére. De csak az utóbbi pár évtizedben vált fontossá, hogy kiderítsük, milyen társadalmi működési zavarokkal lehetnek kapcsolatban a különféle bűncselekménytípusok. A bűnüldözőknek, nyomozóknak nagyon is triviális kérdéseket kell ugyanis megválaszolniuk: ki az elkövető, és vannak-e tárgyi bizonyítékok. Ha egy nyomozó szociológiai, társadalomfilozófiai összefüggéseket keresne, a büdös életben nem találná meg a tettest. Nekem mindenesetre úgy tűnik, a frusztráció az irracionális bűncselekménytípusoknak kedvez.

 

HVG: Mit ért irracionális bűncselekményen?

F. G.: A bűnözésnek szerintem két válfaja létezik, a szükségletkielégítő, racionális, illetve az indulat- és érzelemvezérelt. Az előbbihez tartozik például a nyereségvágyból elkövetett emberölés, a vagyon elleni bűncselekmény. A hirtelen felindultságból elkövetett sikkasztás nem igazán életszerű. A pécsi tragédia vagy a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok ugyanakkor szerintem az irracionális kategóriához tartoznak, és nem csak brutalitásuk miatt.

HVG: A Galgagyörktől Kislétáig tartó rasszista merényletsorozatot hogyan állíthatja párhuzamba az iskolai erőszakkal?

F. G.: Ugyanarról a társadalmi kórról van szó. A szolidaritás és a tolerancia hiányáról, amikor a veszteseket magukra hagyjuk. A kétségbeejtő helyzet szerintem nem csak a kisebbségekre, hanem azokra is vonatkozik, akik a kisebbségeket okolják rossz sorsukért. Az erőszak a társadalmi problémák legegyszerűbb megoldásának tűnhet a szemükben, főleg ha mindezt a kövérre hizlalt előítéletek is táplálják. Szakmámnál fogva néha bele kell olvasnom az internetes fórumokba, s a cigányokról adott mai leírások kísértetiesen emlékeztetnek a nácik zsidóellenes propagandájára. A legegyszerűbb, és ezzel együtt a legrosszabb megoldásoknak sajnos mozgósító erejük van, még akkor is, ha hazugok és embertelenek.

HVG: De hiszen az újabbnál újabb gárdák épp a bűnözéssel szembeni önvédelemre, a rendőrség tehetetlenségére hivatkozva masíroznak faluról falura.

F. G.: Egyetlen ellenrendőrség sem képes elérni a célját. De van jó megoldás. A közösségi rendőrség lényege – legalábbis az általam ismert kanadai és európai példák szerint – az együttműködés és a szolidaritás a segítségre szorulókkal. A jól működő közösségi önvédelmi szervezetek egyáltalán nem militánsak. A katonai típusú alakulat viszont alkalmatlan a közbiztonság védelmére, sőt maga válik kockázattá, mert a hadviselés logikáját követi. Előre kijelölt ellenséget feltételez, és kiváltságot az ellenség megnevezésére. Szükségük van frontvonalra: mögöttünk állnak a rendes emberek, előttünk pedig a bűnözők – gondolhatják. Ráadásul a hadműveletnek soha sincs vége, legfeljebb az ellenség megsemmisítésével, amikor bármilyen eszközt bevethetőnek hisznek.

 

HVG: Megakadályozhatnák mindezt a kőkemény büntetőszankciókat kilátásba helyező, a Fidesz „három csapás"-koncepciójában is szereplő büntetőjogi szigorítások?

 

F. G.: Kétlem. A kriminológia fejlődése nem ebbe az irányba mutat. A szigorú büntetések mögött a bosszú áll. Aki viszont bosszútól vezérelve követel elégtételt, nem mérlegel józanul. A három csapást hirdető politikusok is az irracionalitás talajára tévedtek. Nem gondolják végig például azt, hogy a szigorúbb büntetési tételek ugrásszerűen növelik a börtönnépességet, mivel nő a börtönön belüli bűnözés, és bővül az utánpótlás, hiszen egyre többen szocializálódnak, pontosabban antiszocializálódnak a fogságban. A szigorú retorziók elrettenthetnek ugyan néhány embert, de elszántabbá is tehetik az elkövetőket, akik a fegyverhasználattól sem riadnak vissza, hogy mentsék az irhájukat. Szerintem a kriminológia történetének legnagyobb diadala a bűnüldözés humanizálása. Maga a bűn ugyanolyan szörnyű, de a bűnüldözés, a büntetőeljárás emberségesebb lett.

 

HVG: Statisztikai adatok is alátámasztják a humánus büntetőjog létjogosultságát?

 

F. G.: Egyértelmű, hogy a humanizálás javítja a közbiztonságot. A 19. század eleji Angliában például 300 különböző bűncselekmény elkövetéséért járt halálbüntetés, a közbiztonság mégis gyalázatos volt, bizonyos városrészekben nappal sem volt tanácsos utcára lépni. Ma, amikor az uniós irányelveknek megfelelően az Egyesült Királyságban sem fenyeget senkit a halálbüntetés, szinte bárhol lehet éjszakai túrákat tenni, különösebb veszély nélkül.

 

HVG: És New York? 1994-ben Rudy Giuliani polgármester és William Bratton rendőrfőnök meghirdette a nulla toleranciát, és a legsúlyosabb szankciókkal büntetett minden normaszegést. A város ma szinte a béke szigete.

F. G.: A bűnözés nem szűnt meg, csak a helyszínei és az elkövetési formák változtak meg. A korábban valódi fertőnek számító manhattani buszpályaudvar ma tagadhatatlanul a nyugalom oázisa, és Brooklynban is nyugodtan lehet korzózni. Ám a különféle bűnözői csoportok a távoli elővárosokban tovább űzik kétes üzelmeiket. A Giuliani-féle modell többek – így a kanadai kriminológus Jean-Paul Brodeur – szerint valójában az 1980-as években megalkotott „törött ablak”-hipotézis félreértése. Ennek ugyanis nem a legapróbb normaszegést – utcai italozást, hangoskodást, graffitizést – is súlyosan megtorló retorzió volt az alapja, hanem egészen más. A hipotézisnek nevet adó példázat szerint, ha egy városrészben a betört ablakokat nem javítják ki, az azt üzeni az ott lakóknak, hogy szabadon megszeghetők a szabályok, és az ablaktörés után a betörés is megengedett. Ha viszont azonnal jön az üveges, az azt jelenti, hogy a közösség éberen őrködik a normák felett. Vagyis elsősorban a kár helyreállításával, az áldozat segítésével kell foglalkozni, továbbá a közösségek önvédelmi képességét, a szolidaritást és a toleranciát kell növelni. Kanadában működik a dolog, ott a nagyvárosokban is hatodával kevesebb a bűncselekmények száma, mint az ugyanakkora méretű egyesült államokbeli megapoliszokban, pedig a felderítési mutatók az USA-ban jobbak, a büntetések pedig súlyosabbak.

HVG: Nálunk viszont a rendőrség sem áll a helyzet magaslatán, városi legendák szerint csak a kis halak akadnak horogra, a nagyok megússzák. Mit gondol, a tervezett Közérdekvédelmi Hivatal megoldhatná a problémát, amit például a fehérgalléros bűnözés terjedése jelent?

F. G.: Minek még egy hivatal? A gond az, hogy az önkormányzati belső ellenőrzés vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által feltárt vesztegetési stikliket ma nem a rendőrségnek kell jelenteni, hanem a munkahelyi elöljáróknak, pedig bűncselekmény gyanújáról van szó. Amíg a mindenkori rendészeti tárca vezetője nemcsak a közrendvédelmi, de a bűnüldözési ügymenetbe is beleszólhat, bármi megtörténhet. Hiába jelenti ki az aktuális miniszter, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, ez egy demokratikus rendszerben kevés, hiszen nincs rá törvényi garancia, hogy nem is fog. A 2007-es, 2008-as, ellenzéki–kormánypárti egyetértéssel megszavazott jogszabály-változtatások tovább nyitották ezeket a kapukat. De a fő gond, hogy Magyarországon két kriminálpolitikai irányvonal él egymás mellett. A parlamenti patkó két oldalán nincs megegyezés arról, hogy egyre keményebb büntetésekkel, vagy megengedőbb, a kiváltó okokra koncentráló metódussal lehet-e eredményt elérni. Vagy a kettő bölcs szintézisével. Amíg a politikusok nem jutnak közös nevezőre, a bűnüldözők és az igazságszolgáltatási szervek nem tudják mihez tartani magukat.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek