Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"A frusztráció az irracionális bűncselekménytípusoknak kedvez"
2009-12-11 12:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"A frusztráció az irracionális bűncselekménytípusoknak kedvez"A pécsi ámokfutás és a cigányellenes merényletsorozat gyökere közös - állítja Finszter Géza kriminológus. Szerinte az egyik fő baj, hogy a politikusok nem jutnak közös nevezőre: keményebb büntetésekkel vagy megengedőbben, a kiváltó okokra koncentrálva lehet-e eredményt elérni.

 

 

 

HVG: A pécsi gyógyszerészhallgató emberéletet is követelő ámokfutásával Magyarországon is megjelent az iskolai erőszak legbrutálisabb formája. Mit gondol, elkerülhetetlen jelenségről van szó?

 

F. G.: Sajnos előre látható volt. Húsz éve alkalmam volt hosszabban beszélgetni a kanadai kriminológia egyik doyenjével, Szabó Dénes professzorral. Ő már akkor felhívta a figyelmet, hogy az USA olyan társadalmi működési zavarokkal küzd, amelyek efféle konfliktusok kialakulásához vezethetnek. Az idő őt igazolta. Óvott minket, nehogy átvegyük ezt a szinte kizárólag a teljesítményre és a kíméletlen versenyre építő társadalmi mintát, ahol a vesztesek tragikus helyzetbe kerülnek. S hogy önmaguk ellen fordulnak-e, vagy épp lemészárolják felebarátaikat, az megjósolhatatlan. A konkrét esetben a bajt talán csak a pszichológusok láthatták volna előre, de lehet, hogy ők sem. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy megteremthető olyan társadalmi környezet, ahol az ilyen cselekmény nem lehet minta.

 

HVG: Ez az új bűncselekményforma ezek szerint görbe tükre a megzavarodott társadalmi folyamatoknak?

 

F. G.: A kriminológia már legalább száz éve figyelmeztet a társadalmi bajok jelentőségére. De csak az utóbbi pár évtizedben vált fontossá, hogy kiderítsük, milyen társadalmi működési zavarokkal lehetnek kapcsolatban a különféle bűncselekménytípusok. A bűnüldözőknek, nyomozóknak nagyon is triviális kérdéseket kell ugyanis megválaszolniuk: ki az elkövető, és vannak-e tárgyi bizonyítékok. Ha egy nyomozó szociológiai, társadalomfilozófiai összefüggéseket keresne, a büdös életben nem találná meg a tettest. Nekem mindenesetre úgy tűnik, a frusztráció az irracionális bűncselekménytípusoknak kedvez.

 

HVG: Mit ért irracionális bűncselekményen?

F. G.: A bűnözésnek szerintem két válfaja létezik, a szükségletkielégítő, racionális, illetve az indulat- és érzelemvezérelt. Az előbbihez tartozik például a nyereségvágyból elkövetett emberölés, a vagyon elleni bűncselekmény. A hirtelen felindultságból elkövetett sikkasztás nem igazán életszerű. A pécsi tragédia vagy a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok ugyanakkor szerintem az irracionális kategóriához tartoznak, és nem csak brutalitásuk miatt.

HVG: A Galgagyörktől Kislétáig tartó rasszista merényletsorozatot hogyan állíthatja párhuzamba az iskolai erőszakkal?

F. G.: Ugyanarról a társadalmi kórról van szó. A szolidaritás és a tolerancia hiányáról, amikor a veszteseket magukra hagyjuk. A kétségbeejtő helyzet szerintem nem csak a kisebbségekre, hanem azokra is vonatkozik, akik a kisebbségeket okolják rossz sorsukért. Az erőszak a társadalmi problémák legegyszerűbb megoldásának tűnhet a szemükben, főleg ha mindezt a kövérre hizlalt előítéletek is táplálják. Szakmámnál fogva néha bele kell olvasnom az internetes fórumokba, s a cigányokról adott mai leírások kísértetiesen emlékeztetnek a nácik zsidóellenes propagandájára. A legegyszerűbb, és ezzel együtt a legrosszabb megoldásoknak sajnos mozgósító erejük van, még akkor is, ha hazugok és embertelenek.

HVG: De hiszen az újabbnál újabb gárdák épp a bűnözéssel szembeni önvédelemre, a rendőrség tehetetlenségére hivatkozva masíroznak faluról falura.

F. G.: Egyetlen ellenrendőrség sem képes elérni a célját. De van jó megoldás. A közösségi rendőrség lényege – legalábbis az általam ismert kanadai és európai példák szerint – az együttműködés és a szolidaritás a segítségre szorulókkal. A jól működő közösségi önvédelmi szervezetek egyáltalán nem militánsak. A katonai típusú alakulat viszont alkalmatlan a közbiztonság védelmére, sőt maga válik kockázattá, mert a hadviselés logikáját követi. Előre kijelölt ellenséget feltételez, és kiváltságot az ellenség megnevezésére. Szükségük van frontvonalra: mögöttünk állnak a rendes emberek, előttünk pedig a bűnözők – gondolhatják. Ráadásul a hadműveletnek soha sincs vége, legfeljebb az ellenség megsemmisítésével, amikor bármilyen eszközt bevethetőnek hisznek.

 

HVG: Megakadályozhatnák mindezt a kőkemény büntetőszankciókat kilátásba helyező, a Fidesz „három csapás"-koncepciójában is szereplő büntetőjogi szigorítások?

 

F. G.: Kétlem. A kriminológia fejlődése nem ebbe az irányba mutat. A szigorú büntetések mögött a bosszú áll. Aki viszont bosszútól vezérelve követel elégtételt, nem mérlegel józanul. A három csapást hirdető politikusok is az irracionalitás talajára tévedtek. Nem gondolják végig például azt, hogy a szigorúbb büntetési tételek ugrásszerűen növelik a börtönnépességet, mivel nő a börtönön belüli bűnözés, és bővül az utánpótlás, hiszen egyre többen szocializálódnak, pontosabban antiszocializálódnak a fogságban. A szigorú retorziók elrettenthetnek ugyan néhány embert, de elszántabbá is tehetik az elkövetőket, akik a fegyverhasználattól sem riadnak vissza, hogy mentsék az irhájukat. Szerintem a kriminológia történetének legnagyobb diadala a bűnüldözés humanizálása. Maga a bűn ugyanolyan szörnyű, de a bűnüldözés, a büntetőeljárás emberségesebb lett.

 

HVG: Statisztikai adatok is alátámasztják a humánus büntetőjog létjogosultságát?

 

F. G.: Egyértelmű, hogy a humanizálás javítja a közbiztonságot. A 19. század eleji Angliában például 300 különböző bűncselekmény elkövetéséért járt halálbüntetés, a közbiztonság mégis gyalázatos volt, bizonyos városrészekben nappal sem volt tanácsos utcára lépni. Ma, amikor az uniós irányelveknek megfelelően az Egyesült Királyságban sem fenyeget senkit a halálbüntetés, szinte bárhol lehet éjszakai túrákat tenni, különösebb veszély nélkül.

 

HVG: És New York? 1994-ben Rudy Giuliani polgármester és William Bratton rendőrfőnök meghirdette a nulla toleranciát, és a legsúlyosabb szankciókkal büntetett minden normaszegést. A város ma szinte a béke szigete.

F. G.: A bűnözés nem szűnt meg, csak a helyszínei és az elkövetési formák változtak meg. A korábban valódi fertőnek számító manhattani buszpályaudvar ma tagadhatatlanul a nyugalom oázisa, és Brooklynban is nyugodtan lehet korzózni. Ám a különféle bűnözői csoportok a távoli elővárosokban tovább űzik kétes üzelmeiket. A Giuliani-féle modell többek – így a kanadai kriminológus Jean-Paul Brodeur – szerint valójában az 1980-as években megalkotott „törött ablak”-hipotézis félreértése. Ennek ugyanis nem a legapróbb normaszegést – utcai italozást, hangoskodást, graffitizést – is súlyosan megtorló retorzió volt az alapja, hanem egészen más. A hipotézisnek nevet adó példázat szerint, ha egy városrészben a betört ablakokat nem javítják ki, az azt üzeni az ott lakóknak, hogy szabadon megszeghetők a szabályok, és az ablaktörés után a betörés is megengedett. Ha viszont azonnal jön az üveges, az azt jelenti, hogy a közösség éberen őrködik a normák felett. Vagyis elsősorban a kár helyreállításával, az áldozat segítésével kell foglalkozni, továbbá a közösségek önvédelmi képességét, a szolidaritást és a toleranciát kell növelni. Kanadában működik a dolog, ott a nagyvárosokban is hatodával kevesebb a bűncselekmények száma, mint az ugyanakkora méretű egyesült államokbeli megapoliszokban, pedig a felderítési mutatók az USA-ban jobbak, a büntetések pedig súlyosabbak.

HVG: Nálunk viszont a rendőrség sem áll a helyzet magaslatán, városi legendák szerint csak a kis halak akadnak horogra, a nagyok megússzák. Mit gondol, a tervezett Közérdekvédelmi Hivatal megoldhatná a problémát, amit például a fehérgalléros bűnözés terjedése jelent?

F. G.: Minek még egy hivatal? A gond az, hogy az önkormányzati belső ellenőrzés vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által feltárt vesztegetési stikliket ma nem a rendőrségnek kell jelenteni, hanem a munkahelyi elöljáróknak, pedig bűncselekmény gyanújáról van szó. Amíg a mindenkori rendészeti tárca vezetője nemcsak a közrendvédelmi, de a bűnüldözési ügymenetbe is beleszólhat, bármi megtörténhet. Hiába jelenti ki az aktuális miniszter, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, ez egy demokratikus rendszerben kevés, hiszen nincs rá törvényi garancia, hogy nem is fog. A 2007-es, 2008-as, ellenzéki–kormánypárti egyetértéssel megszavazott jogszabály-változtatások tovább nyitották ezeket a kapukat. De a fő gond, hogy Magyarországon két kriminálpolitikai irányvonal él egymás mellett. A parlamenti patkó két oldalán nincs megegyezés arról, hogy egyre keményebb büntetésekkel, vagy megengedőbb, a kiváltó okokra koncentráló metódussal lehet-e eredményt elérni. Vagy a kettő bölcs szintézisével. Amíg a politikusok nem jutnak közös nevezőre, a bűnüldözők és az igazságszolgáltatási szervek nem tudják mihez tartani magukat.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek