Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Magyarországon is a legrosszabbtól kell tartaniuk a romáknak"
2009-12-10 08:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Magyarországon is a legrosszabbtól kell tartaniuk a romáknak""A szélsőjobb minden sarkon zsidókat, amerikaiakat, külföldieket lát leselkedni. Hús-vér embereket, akiket meg lehet támadni. És ez teszi nagyon veszélyessé a szélsőjobbot. Ahogyan Magyarországon is a legrosszabbtól kell tartaniuk a romáknak" -nyilatkozta a HVG-nek Britta Schellenberg politológus ("Nem szabad átengedni a terepet a bűnbakkeresőknek").

 

 

 

Britta Schellenberg az európai szélsőjobb elleni stratégiák kidolgozásával foglalkozó munkacsoportot vezeti a müncheni Ludwig Maximilians Egyetemhez tartozó Alkalmazott Politikakutatási Központban.

Viszálykodás, erőszak

Részletesen kifejtette véleményét a magyar helyzetről is. "A magyar Jobbikot például - a maga időközben betiltott paramilitáris szárnyával, a Gárdával - idegenellenesként és etnocentrikusként a mérsékelt és szélsőséges pólusok közé soroltuk be" - mondta. -." Kormányra kerülésre a magukat mérsékeltebbnek mutatóknak van esélyük. Ahol ilyesmi történne, ott a bűnbakkereső politikai agitáció élesedne, erősödne a viszálykodás, a kisebbségekkel és a politikai ellenfelekkel szembeni erőszak. Úgy látom, Magyarországon különösen nagy kihívás a jobboldali radikalizmus elleni küzdelem, mert többségi véleménynek tűnik az a hit, hogy a magyarok áldozatok, ezért védekezniük kell. Ez a defenzív önértékelés és a belőle következő érvrendszer - ahogyan a történelem mutatja - irracionális és ellenséges cselekvést válthat ki a "másokkal", illetve az annak minősítettekkel szemben."

Nagyon-nagyon jól készüljenek föl a beszélgetésre

Nick Griffinnek, az idegengyűlölő Brit Nemzeti Párt EP-képviselővé választott vezetőjének nemrég vihart kavart BBC-szerepeltetése, és a hasonló magyarországi eset kapcsán így vélekedett Britta Schellenberg: "Nem szabad túl nagy teret adni a radikális jobboldalnak, sem agyonhallgatni a témát. Azt ajánljuk az újságíróknak, hogy ha radikális jobboldaliakat hívnak meg, akkor nagyon-nagyon jól készüljenek föl a beszélgetésre, mert amazok is tudják, hogyan kell a nyilvánosság előtt föllépniük. Németországban tanácsot lehet kérni tudósoktól vagy civil szervezetek tagjaitól, akik ismerik az érvelési sémákat, meg is lehet hívni őket a tévévitákra vagy az interjúkhoz."

Kívül tartani a szalonképteleneket?

Az örökzöld kérdésre - célravezető-e a szalonképtelen vélemények kirekesztése - így válaszolt a politológus: "A radikális jobboldaliak most azért is sikeresek, mert ténylegesen létező társadalmi problémákra javasolnak megoldási stratégiákat. A demokratáknak is ezt kell tenniük, nem szabad átengedni a terepet a bűnbakkeresőknek. Sok országban létezik cordon sanitaire, azaz a többi párt megegyezik, hogy a radikális jobboldallal nem működik együtt. Németországban ez egészen jól bevált, igaz, ott a radikális jobboldal kicsi, mert erősen kapcsolatba hozható a nemzetiszocializmussal, így viszonylag sokan visszarettennek attól, hogy rá adják a szavazatukat."

A csalódottak ne bűnbakokat keressenek

De mi történik, ha helyi szinten a radikális jobboldal többséget szerez, vagy legalábbis nem lehetséges nélküle többség? Mit lehet ajánlani, ha mégis együtt kell működni a szélsőjobboldallal? "Ilyenkor még fontosabb, hogy a többi politikus vállalja a konfliktust" - mondja a politológus, aki a szélsőséges politikusok meggyőzhetőségében nem bízik - de a híveik és a közvélemény fogékony része meggyőzéséről nem szabad lemondani. - "Fel kell világosítani az embereket, hogy a csalódottságukat ne olyan csoportra vetítsék, amely nem okozója a helyzetüknek" - mondja.

Németországnak hatvan éve volt rá

Britta Schellenberg szerint nem jó módszer illegalitásba szorítani embereket, és mártírrá tenni őket. "Az eddigi tilalmak hatására a szélsőjobb mozgalmak új jelképek felhasználásával utalnak ugyan még a nemzetiszocializmusra, de olyan ügyesen, hogy a fiatalok szemében vonzó lehet csatlakozni ehhez a bújócskához. No persze Németországnak már 60 éve olyan alkotmánya van, amelynek alapján sikeresen vette fel a harcot a nemzetiszocialista törekvések ellen. Ezek a mechanizmusok viszont még nem alakultak ki olyan országokban, amelyekben nagyon gyors volt a liberális nyitás."

Fontos jelképes aktus az állam részéről

Épen ezért a magyar állam erőfeszítéseit a Magyar Gárdával szemben üdvözli: - "A társadalmi megegyezés egyik alapja az erős állam. A Magyar Gárda elleni egyenruha-viselési tilalmat sokan bírálják. Szerintem fontos volt megtenni ezt a jelképes aktust. De nem szabad ennyivel beérni, a tilalmakkal nem lehet nézeteket megváltoztatni. Ezt már az iskolákban, sőt az óvodákban el kell kezdeni, és később is folytatni olyan programokkal, amelyek nem közvetlenül a szélsőjobb ellen irányulnak, hanem olyan értékeket közvetítenek, mint az emberi jogok, a tolerancia. Franciaországban és Svédországban erre rendőrségi tanfolyamok vannak, Németországban tanártovábbképzés és jogászképzés. Tudnunk kell, és ki kell nyilvánítanunk, miért vagyunk demokraták. Ha már senki sem érti, miért ellenezzük a szélsőjobbot, akkor a fiatalokkal előfordulhat, hogy talán egészen mást akarnak, mégis ezt találják alkalmasnak a rendszer kritikájához" - fogalmazott a HVG-nek nyilatkozó Britta Schellenberg politológus.
 

 

C-PRESS - STOP

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek