Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány (MAD) - KÖZLEMÉNY a Nemzetközi Emberi Jogok Napjára
2009-12-09 16:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány (MAD) - KÖZLEMÉNY a Nemzetközi Emberi Jogok NapjáraAz elmúlt másfél évben ijesztően megnőtt a roma közösségeink ellen elkövetett támadások, erőszakos bűncselekmények száma, melyek rettegésben tartották/tartják - többek között - Tatárszentgyörgy, Nagycsécs, Piricse, Alsózsolca, Tiszalök, Galgagyörk, Kisléta, Tarnabod, Nyíradony, és más megtámadott cigány közösségeink tagjait.

 

 

 

 

A támadások következtében több millió forintos károkozás, számos életveszélyes sérülés és az ORFK közlése szerint, hat halálos áldozatot számolhatunk. A MAD különös hangsúlyt fektet a sértettekkel való kapcsolattartásra, beáramló információk rendszerezésére, dokumentálására, sértetti jogi képviselet biztosítására.

 

A romák ellen elkövetett rasszista támadások, és más bűncselekmények, illetve a nyomozóhatóságok által nem vizsgált - megfélemlítés céljából szervezett - erőszakos cselekmények száma közel 60-ra növekedett (kizárólag a MAD által dokumentált információk szerint). Számos olyan bejelentést dokumentált a MAD, mely esetekben az eljáró rendőri szerv a döntő bizonyítékokat bűnös gondatlanságból, (vagy esetleg szándékosan) figyelmen kívül hagyta. A tatárszentgyörgyi, tragikus kettős gyilkosság alkalmával a rendőrségnek csupán a második helyszínelés alkalmával sikerült rögzíteni a szándékos emberölés tényállását - az elektromos tűz okozta baleseti halál helyett.

A MAD igazgatója személyesen tett panaszt a Független Rendészeti Panasztestület előtt, mely súlyos, alapvető emberi jogi jogsértést állapított meg. Hasonló megállapítást olvashatunk a Nemzetbiztonsági Bizottság által lefolytatott vizsgálat összefoglalójában, valamint az ORFK belső vizsgálata is hasonló megállapításokat nyert.

 

A tatárszentgyörgyi támadást túlélő hatéves kislány elmondásai, valamint a fent felsorolt szervek vizsgálatainak elmarasztalása vajon elegendőek-e ahhoz, hogy reményünk legyen: a nyomozás maradéktalanul ki fog-e terjedni az elkövetőkkel esetlegesen kapcsolatos valamennyi szálra és személyre?

 

Mindezek alapján a MAD ügyvédei -  Dr. Csonka Árpád, Dr. Kárpáti Miklós és Dr. Magyar Elemér - szerint három jogalap és egy lehetőség „képződött" a kártérítési igény érvényesítésére, a rasszista támadások, valamint ezen bűncselekmények nyomozati eljárásai során tapasztalt jogsértések kapcsán:

 

 1. A jogerősen elítélt gyilkossal/gyilkosokkal szembeni, vagyoni és nem vagyoni kárigény, mely amennyiben behajthatatlan, a mögöttes felelősség az államot terheli Tatárszentgyörgy, Nagycsécs, Piricse, Alsózsolca, Tiszalök, Galgagyörk, Kisléta, Tarnabod, Nyíradony sértettjei, áldozatok hozzátartozói esetében.
 2. A nyomozás hibái és mulasztásai miatt felmerülő kárigény a titkosszolgálatok, esetleg a rendőri szervek felé legalább a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság utáni bűncselekmények - Tiszalök, Kisléta - esetében. A titkosszolgálatok hibái, mulasztásai minden sértetti család vonatkozásában jogalapot teremthettek, hiszen K. Árpád és későbbi tettestársai megfigyelését az első támadást megelőzően akkor szüntették meg, amikor információk merültek fel arra, hogy a megfigyelt személyek fegyverek beszerzésére törekednek. Ebből következően - az elvárható gondosság tanúsítása esetén - a támadások megelőzhetőek lettek volna. A romák sérelmére elkövetett sorozat cselekmények közül pedig legalább a tatárszentgyörgyi esetet követően elmaradtak volna, amennyiben a tatárszentgyörgyi nyomozás késedelem nélkül, szakszerűen kezdődött volna meg.
 3. Amennyiben bármely hatósági hiba vagy mulasztás esetén megállapítható, hogy az összefüggésbe hozható a sértettek származásával, etnikai hovatartozásával, úgy a MAD a 2003. évi CXXV. Tv. rendelkezései alapján a felelős jogi személy ellen társadalmi szervezetként önálló személyiségi jogi keresetindítási joggal rendelkezik.
 4. Az előzőekben említett rendőrhatósági hibák és a titkosszolgálati megfigyelések anomáliái felvetik az állam politikai felelősségének kérdését is. A magyar állam kötelessége, hogy arra hivatott szervei útján gondoskodjék polgárai személyi és vagyoni biztonságáról. Amennyiben ezen kötelezettségét az állam nem megfelelően teljesíti, felelősséggel tartozik. A MAD reményét fejezi ki az iránt, hogy az állam (kormány) átérzi ezt a felelősséget.

A MAD a fent említett településeken élő sértettek jogi képviseletén túl, további 7 megtámadott családot képvisel.

 

Mohácsi Viktória - igazgató, MAD

Dr. Csonka Árpád - ügyvéd

Dr. Kárpáti Miklós - ügyvéd

Dr. Magyar Elemér - ügyvéd

 

További információ kérhető a 06 30 740 9514

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ha hazudnak nekem, én is hazudok? A tükör törvényéről
  Ami nem tetszik bennem, azt javítsd ki magadban - ez az a mondat, ami a legtöbbször vált ki indulatokat sokakban. Hisz ez azt jelenti, hogy ha hazudnak nekem, akkor én is hazudok másoknak? Nem erről van szó, és sajnos ezt a kijelentést gyakran arra használják sokan, hogy elbújjanak a felelősségvállalás elől.
  image
 • Mi az a belső templom?
  A lélek temploma a test, amire vigyázni kell, hogy a lélek jól érezze magát benne. A test tisztasága nem csak a fürdésről és a tisztálkodásról szól, hanem arról is, hogy meg se érintse testemet olyan ember, akit nem kedvelek, vagy nem szeretek.
  image
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-21
  Ma a társasági események, közös szórakozások napja van, amelyet barátainkkal osztunk meg. Kedvünkre lehet egy érdekes kiállítás is, de a mozinak is örülünk. Különösen a művészfilmek hoznak lázba. Ha ma este táncolni megyünk, akkor kényelmes cipőben tegyük ezt. Nagyon szexi a magas sarok, ám a bokánk ma sérülékenyebb. Könnyen adódnak balesetek, ezért szükséges a fokozott óvatosság. A ruhánk is legyen laza, kényelmes darab!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 21-től 27-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 20-tól 26-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek