Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány (MAD) - KÖZLEMÉNY a Nemzetközi Emberi Jogok Napjára
2009-12-09 16:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány (MAD) - KÖZLEMÉNY a Nemzetközi Emberi Jogok NapjáraAz elmúlt másfél évben ijesztően megnőtt a roma közösségeink ellen elkövetett támadások, erőszakos bűncselekmények száma, melyek rettegésben tartották/tartják - többek között - Tatárszentgyörgy, Nagycsécs, Piricse, Alsózsolca, Tiszalök, Galgagyörk, Kisléta, Tarnabod, Nyíradony, és más megtámadott cigány közösségeink tagjait.

 

 

 

 

A támadások következtében több millió forintos károkozás, számos életveszélyes sérülés és az ORFK közlése szerint, hat halálos áldozatot számolhatunk. A MAD különös hangsúlyt fektet a sértettekkel való kapcsolattartásra, beáramló információk rendszerezésére, dokumentálására, sértetti jogi képviselet biztosítására.

 

A romák ellen elkövetett rasszista támadások, és más bűncselekmények, illetve a nyomozóhatóságok által nem vizsgált - megfélemlítés céljából szervezett - erőszakos cselekmények száma közel 60-ra növekedett (kizárólag a MAD által dokumentált információk szerint). Számos olyan bejelentést dokumentált a MAD, mely esetekben az eljáró rendőri szerv a döntő bizonyítékokat bűnös gondatlanságból, (vagy esetleg szándékosan) figyelmen kívül hagyta. A tatárszentgyörgyi, tragikus kettős gyilkosság alkalmával a rendőrségnek csupán a második helyszínelés alkalmával sikerült rögzíteni a szándékos emberölés tényállását - az elektromos tűz okozta baleseti halál helyett.

A MAD igazgatója személyesen tett panaszt a Független Rendészeti Panasztestület előtt, mely súlyos, alapvető emberi jogi jogsértést állapított meg. Hasonló megállapítást olvashatunk a Nemzetbiztonsági Bizottság által lefolytatott vizsgálat összefoglalójában, valamint az ORFK belső vizsgálata is hasonló megállapításokat nyert.

 

A tatárszentgyörgyi támadást túlélő hatéves kislány elmondásai, valamint a fent felsorolt szervek vizsgálatainak elmarasztalása vajon elegendőek-e ahhoz, hogy reményünk legyen: a nyomozás maradéktalanul ki fog-e terjedni az elkövetőkkel esetlegesen kapcsolatos valamennyi szálra és személyre?

 

Mindezek alapján a MAD ügyvédei -  Dr. Csonka Árpád, Dr. Kárpáti Miklós és Dr. Magyar Elemér - szerint három jogalap és egy lehetőség „képződött" a kártérítési igény érvényesítésére, a rasszista támadások, valamint ezen bűncselekmények nyomozati eljárásai során tapasztalt jogsértések kapcsán:

 

 1. A jogerősen elítélt gyilkossal/gyilkosokkal szembeni, vagyoni és nem vagyoni kárigény, mely amennyiben behajthatatlan, a mögöttes felelősség az államot terheli Tatárszentgyörgy, Nagycsécs, Piricse, Alsózsolca, Tiszalök, Galgagyörk, Kisléta, Tarnabod, Nyíradony sértettjei, áldozatok hozzátartozói esetében.
 2. A nyomozás hibái és mulasztásai miatt felmerülő kárigény a titkosszolgálatok, esetleg a rendőri szervek felé legalább a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság utáni bűncselekmények - Tiszalök, Kisléta - esetében. A titkosszolgálatok hibái, mulasztásai minden sértetti család vonatkozásában jogalapot teremthettek, hiszen K. Árpád és későbbi tettestársai megfigyelését az első támadást megelőzően akkor szüntették meg, amikor információk merültek fel arra, hogy a megfigyelt személyek fegyverek beszerzésére törekednek. Ebből következően - az elvárható gondosság tanúsítása esetén - a támadások megelőzhetőek lettek volna. A romák sérelmére elkövetett sorozat cselekmények közül pedig legalább a tatárszentgyörgyi esetet követően elmaradtak volna, amennyiben a tatárszentgyörgyi nyomozás késedelem nélkül, szakszerűen kezdődött volna meg.
 3. Amennyiben bármely hatósági hiba vagy mulasztás esetén megállapítható, hogy az összefüggésbe hozható a sértettek származásával, etnikai hovatartozásával, úgy a MAD a 2003. évi CXXV. Tv. rendelkezései alapján a felelős jogi személy ellen társadalmi szervezetként önálló személyiségi jogi keresetindítási joggal rendelkezik.
 4. Az előzőekben említett rendőrhatósági hibák és a titkosszolgálati megfigyelések anomáliái felvetik az állam politikai felelősségének kérdését is. A magyar állam kötelessége, hogy arra hivatott szervei útján gondoskodjék polgárai személyi és vagyoni biztonságáról. Amennyiben ezen kötelezettségét az állam nem megfelelően teljesíti, felelősséggel tartozik. A MAD reményét fejezi ki az iránt, hogy az állam (kormány) átérzi ezt a felelősséget.

A MAD a fent említett településeken élő sértettek jogi képviseletén túl, további 7 megtámadott családot képvisel.

 

Mohácsi Viktória - igazgató, MAD

Dr. Csonka Árpád - ügyvéd

Dr. Kárpáti Miklós - ügyvéd

Dr. Magyar Elemér - ügyvéd

 

További információ kérhető a 06 30 740 9514

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek