Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigány kifejezésre csak a szolidaritás lehet a válasz
2009-12-09 12:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigány kifejezésre csak a szolidaritás lehet a válaszAki komolyan veszi nemzete sorsát, a politikát vagy a művészetet, annak napjainkban a „cigány" kifejezés hallatán egy szó juthat csak eszébe: szolidaritás. Nincs más út. A többi között erről beszélt Molnár Csaba kancelláriaminiszter tegnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az I. Európai Magyar-Cigány Filmfesztivál megnyitóján. Az alábbiakban a megnyitó alkalmából elhangzott miniszteri beszéd szerkesztett változatát közöljük.

 

 

 

Nem túlzás, ha azt mondom, vártuk már ezt a fesztivált. Nem túlzás, ha azt mondom, ez a fesztivál jóval több, mint egy vetítéssorozat. Nem túlzás, ha azt állítom, ünnep ez a nap, és jelentős lépés afelé, hogy a kulturális emlékezetben a cigányság is elfoglalja az őt megillető helyet. Ez a filmfesztivál nem a politikáról szól, de politikai üzenettel bír. Ez a következő: csak az elismerés, a befogadás és párhuzamos kultúrák egymás mellettisége lehet annak záloga, hogy évek múltán mindenféle negatív konnotáció, felhang nélkül gondolhassunk ezen ünnepre.

Miért mondom azt, hogy negatív konnotáció? A mai Magyarországon nagyon nehéz cigánynak lenni. Pedig éppen húsz éve vette kezdetét a rendszerváltás, amely annak ígéretét hordozta, hogy hazánk minden egyes állampolgára egyenlő lesz, mindenki elismerésben részesül, nem lesz olyan, hogy kijelölt, mások által, felülről ránk erőltetett identitás. Identitások békében és kulturális kiteljesedésben élnek majd egymás mellett. Ez a szabadságprojekt nem veszített értékéből, nem a tartalom volt hibás, csak a kivitelezés bizonyult nehéznek. Azt gondoltuk, hogy a szabadság nem hull majd az ölünkbe, és azért napról napra meg kell küzdeni. De talán mindenki úgy gondolta, ez a küzdelem évek múltán véget ér, és a mindenkit megillető egyenlő feltételek és a szabadság mindennapos tény lesz. Nem így történt, ez azonban nem jelenti, hogy mindez elveszett küzdelem lenne, vagy fel kellene adnunk.

Nem gondoltuk volna, hogy húsz évvel a demokrácia és a jogállam intézményes „bevezetése” után félnie kell bárkinek Magyarországon, mert roma származású. Nem gondoltuk volna, hogy a roma társadalom olyan mértékben lesz kitéve a megalázottságnak és stigmatizálásnak, mint nap­jaink­ban. Sok-sok évvel ezelőtt láttam az 1970-ben készült dokumentumfilmet, a Fekete vonatot, amelyben szabolcsi munkások – köztük roma honfitársaink – ingáztak településeik és Budapest között. A dokumentumfilm realisztikusan rekonstruálta, hogy a jólétről és igazságosságról hirdetett pártállami propaganda nem több, mint tévhit. Azt hittük, hogy annál rosszabb társadalmi léthelyzet nem áll elő, mint heteket, hónapokat távol kell lenni családtól, helyi kötődésektől.

Ehhez képest „jött” még ennél rosszabb is. Erre egy példát szeretnék csak mondani, mégpedig Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmjét. Ezt a filmet (is) főműsoridőben kellene vetíteni, mert amit bemutat, az a jelenkor egyik legfájdalmasabb története. A Nincs kegyelem Suha Dénese ártatlanul kerül börtönbe, s ennek hátterében az a hendikep áll, amit a szegénység idéz elő. Az a helyzet, amikor valaki magára marad, amikor nem nyújtanak neki segítő kezet. Amikor egy jóhiszemű, ártatlan, de szegény embernek fogalma sincs, hogyan védje meg magát a tisztességtelenség ellen. Amikor a jóság megkérdőjeleződik egy korban, amelynek a szolidaritás kiteljesedéséről kellene szólnia.

A fesztiválon Kusturica filmjei talán feledtetni tudják majd velünk e nehéz mindennapokat, de némely pillanatokban nehéz filmfesztivál lesz ez. Egy reményem azonban van: amire a politika és a média nem képes tartósan megoldást találni, az a művészet révén sikerülhet. A művészet még van annyira tiszta, és még bír azzal a megvilágítóerővel, hogy módosítsa a magyar társadalom nézőpontját.

Hiszen a szegénységre nem a rasszizmus, hanem a szolidaritás a válasz!

Aki komolyan veszi nemzete sorsát, a politikát vagy a művészetet, annak napjainkban a „cigány” kifejezés hallatán egy szó juthat csak eszébe: szolidaritás. Nincs más út. Politikus lévén vállalnom kell, hogy nyíltan kimondom mások helyett is: elegünk van a szegénynegyedekben parkoló, lesötétített autókból, a faluvégen masírozó gárdistákból, a cinikus politikusokból, a rasszista sajtóból, a „cigánybűnözést” konstruáló álriportfilmekből. Elegünk van abból, hogy bármilyen vallási, származási és nemi kisebbséghez tartozó honfitársunk sétája közben a földet nézi, hogy egyszerűen nem tud bízni a másik emberben. Mégpedig azért, mert ennek a lehetőségét is elvették tőle.

Ez a filmfesztivál annak lehetőségével kecsegtet, hogy ez nem mindig lesz így. Annak lehetőségét hordozza, hogy a magyar társadalom kulturális szövete megerősödik a roma társadalom tapasztalataival, és elfogadjuk a tényt, hogy ami a romákkal történik, az velünk történik, az ő szegénységük a mi lelkünkön is szárad.

Szóljon ezen „moziünnep” a kulturális találkozásról és a nyitottságról szóló reményről! Egy filmes élményemmel zárnám köszöntőmet, mégpedig az Itt a szabadság című alkotásból. A film a rendszerváltás környékén „játszódik”, számomra azonban a film egy betétdala, mégpedig az Ando Drom előadásában elhangzott „Zöld az erdő” kezdetű, Magyarországon cigány himnuszként ismertté vált, gyönyörű dal vált maradandóvá.

Ennek egy sorával búcsúznék, amely így hangzik: „Isten, könyörülj meg nékünk, ne szenvedjen tovább népünk.” Azt hiszem, ennél többet ma sem kérhetünk.
 
C-PRESS - Népszava Online
 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek