Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Közmunka: "Hadjárat a romák ellen?"
2009-12-08 14:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Közmunka: "Hadjárat a romák ellen?"Az MTA kutatója szerint a közmunkaprogram nem nyújt megoldást. A tavalyi 9,3 milliárd forint után idén 13-15 milliárd forintot szán közmunkaprogramokra a kormány, jelentette be szerdán Simon Gábor.

 

 

 

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint ezzel mintegy 25 ezer ember foglalkoztatása válik lehetővé 2010-ben, igaz, csak néhány hónapos időtartamra. Míg 2009-ben 16 közmunkaprogramot bonyolítottak le, addig jövőre hat ilyen akció indul. Ezek közé tartoznak a téli-tavaszi kistérségi, valamint az úgynevezett egyedi szakmai programok.

 

Újdonság, hogy jövőre lesz olyan közmunkaprogram, ami kifejezetten a romáknak szól majd. Az öt hónapig tartó programra 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Az akció elsősorban a fiatal romákat célozza meg, számukra biztosítanak majd munkát a helyi önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek bevonásával. A program szerint három területen vállalhatnak majd munkát. Feladatuk lenne a nyugdíjbiztosítók adatainak rögzítése, elektronikus ügyiratkezelés, szkennelés, digitalizálás. De a bel- és árvízvédelemben, valamint a romatelepek rendbetételében is számítanának a munkájukra, ezen belül a telepek ellátását, lakhatását javítanák a programban részt vevők.

Büntetőexpedíció

Egy múlt héten tartott konferencián a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatója úgy fogalmazott, hogy a mai közmunkaprogram valójában „kényszermunkaprogram", büntetőexpedíció, ami a romák helyzetére semmilyen megoldást nem kínál. Bass László szerint ma Magyarországon „a romák ellen hadjárat folyik". A készpénz hiánya folyamatos krízishelyzetben tartja a családokat, amelyek 90-95 százalékában mindig is a gyerek volt az első. A felmérés szerint a csak segélyből élő családoknál 119 ezer forint az átlag havi jövedelem, míg ott, ahol legalább az egyik szülő dolgozik, 198 ezer, vagyis csak a munkajövedelemből lehet megélni, s minél több gyereke van valakinek, annál szegényebb lesz. A kutató a Monokon bevezetett szociális kártya ellen is felemelte a szavát, szerinte az ugyanis csak a készpénzhiányt fogja fokozni, ráadásul felmerül a kérdés: honnan tudja egy idegen, hogy egy-egy családban mikor mi a fontos.

Cigánygyerekből is lehessen ügyvéd

Kozák János, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke lapunknak azt mondta, teljes mértékben azonosulni tud a kutató véleményével. A közmunkaprogramok ugyanis szerinte sem nyújthatnak valódi jövőképet a magyarországi cigányságnak. Kozák úgy véli, inkább a romák oktatására kellene több energiát fordítani, „hogy a cigánygyerekekből is lehessen orvos, ügyvéd, vagy akár médiamunkás. Ez utóbbi azért is lenne rendkívül fontos, mert így tudnák valamelyest a közvéleményt is formálni", fogalmazott az alelnök.

 

A jelenlegi helyzetben Kozák támogat minden olyan lépést a kormány részéről, ami a cigányság helyzetének javítására irányul, de hosszú távon ezek a tűzoltó jellegű lépések már nem nyújtanak megoldást. „Ezek látszatmegoldások, amikre ugyan nagy szükség van, de ez nem lehet egyfajta cselekvési terv". Kozák lapunknak úgy fogalmazott, közmunkaprogramoknál az is egyfajta szempont lehet, hogy a romák addig is szem előtt vannak, míg a közmunkát végzik. A fizetések mértékét meglehetősen kevésnek tartja, ám azt elismeri, a segélyekhez képest magasabbak.

 

„Nem akarok drasztikus szavakat használni, de a hadjárat kifejezés találó. Folyamatosan bűnbaknak tüntetik fel a magyarországi cigányságot, ami az általánosításnak köszönhető. Már önmaguk sem tudják, hogy miért kell haragudni rájuk. Beleivódott az emberekbe a cigány ellenesség, és ezt azoknak a bátorításoknak lehet köszönni, amik megengedték, hogy az elmúlt időszakban fasiszta és szélsőséges gondolatok szabadulhassanak el Magyarországon", mondta lapunknak az OCÖ alelnöke.

Úton a munkához

A közmunkaprogramok mellett folytatódik az „Út a munkához" program is. A tervek szerint jövőre 110 milliárd forint hazai és 7,5 milliárd forint uniós forrást biztosít a kormány erre a programra. Ennek köszönhetően várhatóan 50-60 ezer fő lesz a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma: a télihónapokban30-35 ezren, nyáron pedig 80-90 ezren juthatnak munkalehetőséghez. A program folytatását a magánszféra felé történő nyitás jellemzi majd annak érdekében, hogy minél többen, minél hasznosabb munkát végezhessenek.

2009-ben 97 milliárd forint szerepelt a költségvetésben az „Út a munkához" program végrehajtására. A program fő célja az volt, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülő, tartós munkanélküliek fokozottabban vegyenek részt a foglalkoztathatóságukat javító programokban, és az eddiginél jóval nagyobb arányban álljanak munkába, vagyis, hogy akik munkára készek és képesek, azok a szociális ellátás ideje alatt is lehetőleg munkát végezzenek és segély helyett munkabért kapjanak. A programban részt vevő közfoglalkoztatottak a munkavégzés idejére munkabért, munka hiányában pedig úgynevezett rendelkezésre állási támogatást kapnak. Aki munkára nem képes, az továbbra is rendszeres szociális segélyre jogosult. Azoknak a 35 év alattiaknak, akik az általános iskolát sem végezték el, a szociális ellátás folyósítása érdekében képzésben kell részt venniük. A 8 általánossal igen, de szakképesítéssel nem rendelkezők esetében a kormány a keresett szakmák oktatását helyezi előtérbe, olvasható a minisztérium honlapján. A programban résztvevők aránya egyébként Borsod-Abaúj- Zemplén és Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében volt a legnagyobb. A programnak köszönhetően idén több mint 150 ezer olyan embert sikerült legalább néhány hónapra munkához juttatni, akik korábban rendszeres szociális segélyből éltek.

C-PRESS - atv.hu - Prókai Eszter

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-02-18
  Ma már nyoma sem lesz az elmúlt napok befelé forduló, borongós hangulatának. Optimista kedvünk visszatér, reménytelinek látjuk a jövőt. Nagy lendülettel látunk neki a feladatoknak a munkahelyünkön. Ma ügyeljünk jobban a csípőnk, combjaink területére! Egy rossz mozdulat, és máris meghúzódhatnak az izmaink. Ha sorozatosan küzdünk derékfájdalommal, akkor annak minden bizonnyal a rossz matracunk is oka lehet. Vegyük tervbe, hogy egy új, egészségesebb darabot vásárolunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-02-17
  Ma vidám hangulatban megyünk be dolgozni és ez egészen addig megmarad, amíg nekünk lehet igazunk. Ha vélemény különbségünk adódik a munkatársakkal, akkor sajnos nehezen nyeljük le a békát. Ma a májunk lesz érzékenyebb, jól tesszük, ha nem fogyasztunk színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt élelmiszereket. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy évente több kilogramm káros anyag jut be szervezetünkbe ilyen módon. Előzzük ezt meg!
 • Heti munkahoroszkóp 2020.február 17-től 23-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Élni jöttünk - nem küzdeni
  Küzdünk a betegség ellen, küzdünk a békéért, csak, hogy küzdhessünk valamiért? Nem hiszem, hogy azért születtünk a Földre, hogy folyamatosan kivont karddal, csatasorba kelljen állnunk. Nem hiszek abban, hogy mindig találnunk kell valamit, ami ellen, vagy amiért harcoljunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek